Μικαέλα Δανά: «Αυτό που με ενδιαφέρει στην τέχνη μου είναι να ερευνώ»

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σκηνοθετεί την κωμωδία «Το Σώσε»
18 Μαρτίου 2022
H Εύη Χρόνη μιλάει για την παράσταση «Rabbithole»
18 Μαρτίου 2022

Η Μικαέλα Δανά είναι ηθοποιός, σκηνοθέτις και παράλληλα καθηγήτρια υποκριτικής σε ερασιτεχνικές ομάδες.

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Είναι ηθοποιός, σκηνοθέτις, καθηγήτρια υποκριτικής και υπεύθυνη κοινωνικών δράσεων που αφορούν το θέατρο. Η Μικαέλα Δανά μιλάει στο theatermag για την παράσταση «Πολλή φασαρία για το τίποτα» στην οποία ερμηνεύει τη Λεονάτα, καθώς και για την προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο που ξεπερνά τα όρια της θεατρικής σκηνής.

«Η γλώσσα του Σαίξπηρ είναι παλιά μεν, παρ’ όλα αυτά -όπως και σε όλα τα κλασικά έργα- αν τα προσεγγίσεις με φρέσκο τρόπο βγαίνουν πολύ μαγικά πάνω στη σκηνή» λέει η Μικαέλα Δανά. «Αυτό έχουμε προσπαθήσει και έχουμε καταφέρει, μέσω της σκηνοθεσίας του Κωνσταντίνου Κυριακού και των ίδιων των ηθοποιών που είμαστε στην παράσταση “Πολλή φασαρία για το τίποτα”.

Έχουμε αντιμετωπίσει αυτή την κωμωδία με μια φρέσκια ματιά σε όλα -η Κατερίνα Τσακώτα επιμελήθηκε τα σκηνικά και τα κοστούμια- και όλα είναι ένα παιχνίδι πάνω στη σκηνή, ακόμα και τα σκηνικά μας αντικείμενα είναι παιχνίδια. Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση και μια ιδιαίτερη προσέγγιση.
Τα έργα του Σαίξπηρ είναι διαχρονικά, οι κωμωδίες του είναι κάπως παράξενες γιατί στο κωμικό ενέχει και το δραματικό στοιχείο. Ο ρόλος μου, είναι αυτός της Λεονάτας. Να σημειώσω ότι έχει γίνει διασκευή στο έργο από τον Κωνσταντίνο Κυριακού, ο οποίος έχει κάνει και τη μετάφραση».

 

Η Μικαέλα Δανά ανάμεσα σε δύο ηθοποιούς της παράστασης «Πολλή φασαρία για το τίποτα» που παρουσιάζεται στο Θέατρο Μεταξουργείο. (Φωτογραφίες: Φανή Τουμπουλίδου).

 

Για το ρόλο της Λεονάτας

«Ο ρόλος που ερμηνεύω, στο πρωτότυπο έργο του Σαίξπηρ είναι ανδρικός, είναι ο Λεονάτο, ο οποίος είναι πατέρας της Ηρώς και θείος της Βεατρίκης» εξηγεί η Μικαέλα Δανά. «Η Ηρώ που την υποδύεται η Κατερίνα Παρισσινού και η Βεατρίκη που την υποδύεται η Κατερίνα Μπιλάλη είναι τα δύο κεντρικά κορίτσια που έχουν τα ζευγάρια τους, τον Κλαύδιο (Λευτέρης Παπακώστας) και τον Βενέδικτο (Κων/νος Κυριακού)αντίστοιχα. Εγώ, λοιπόν, είμαι η έπαρχος, η αξιωματούχος της πόλης της Μεσσήνης στην Ιταλία.

Έρχεται ο Δον Πέδρο (Ανδρέας Κωσταντινίδης) με το επιτελείο του, τον Κλαύδιο, τον Βενέδικτο και το νόθο αδελφό του τον Δον Τζον -ο οποίος ώς κακός περιπλέκει τα πράγματα- Έτσι εκεί που το έργο είναι κωμωδία, γίνεται τραγωδία. Στη συνέχεια, βγαίνει ξανά το κωμικό στοιχείο καθώς μέσω της Αγίας Ηγουμένης την οποία ερμηνεύει η Ανδρομάχη Μαρκοπούλου, υπάρχει ένα σχέδιο που οργανώνουμε και γίνονται οι διπλοί γάμοι και έχουμε το happy end.

Οι χορογραφίες είναι της Φιλιππίας Κοντογιαννακοπούλου, η πρωτότυπη μουσική είναι σε σύγχρονο στιλ και την έχει γράψει η Ανθή Γουρουντή που μαζί με το φωνητικό σύνολο Libro Coro μας βοήθησαν πολύ. Επίσης, στην παράσταση εγώ και ο Ανδρέας Κωνσταντινίδης, τραγουδάμε κάποια τραγούδια που έχουν γραφτεί για την παράσταση σύμφωνα με τα σονέτα του Σαίξπηρ.

Είναι κάτι φρέσκο, κάτι που μας οδηγεί στην αθωότητα του έρωτα, στο παιχνίδισμα των ηρώων με το αντικείμενο του πόθου. Για μένα, ο ρόλος της Λεονάτας με ιντριγκάρει πολύ, γιατί πρέπει να υπάρχουν οι σωστές δοσολογίες ως προς τα αντιφατικά στοιχεία δράματος και κωμωδίας. Ο Σαίξπηρ έχει υπερβολή στα λόγια του, αλλά εμείς θέλαμε να το αντιμετωπίσουμε πιο μπρεχτικά, πιο αποστασιοποιημένα, με λιγότερη υπερβολή και πιο μεταμοντέρνα. Οπότε, αυτή η οπτική μου έδωσε το κίνητρο να μην υπερβάλω πάνω στη σκηνή, αν εξαιρέσουμε τα κωμικά μέρη και πάντα με τη σωστή δοσολογία που είπα. Είναι πραγματικά πολύ ωραίο να κάνεις τον κόσμο να γελάει».

 

 

Για τις κοινωνικές δράσεις

«Είμαι ηθοποιός και παράλληλα καθηγήτρια υποκριτικής σε ερασιτεχνικές ομάδες» συνεχίζει η Μικαέλα Δανά. «Συνεργάζομαι με τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, όπου κάνω ένα πρόγραμμα κοινωνικής δράσης το οποίο λέγεται “Θέατρο εκτός των τειχών” και είναι σε συνεργασία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά μαζί με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Πειραιά.

Το μάθημα μεταφέρεται κάθε φορά στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και μαζί με μια ομάδα κοριτσιών κάνουμε θέατρο στις κρατούμενες. Προσπαθώ να μελετάω όσα περισσότερα πράγματα γίνεται και να τα μεταδίδω σε ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την τέχνη, αλλά αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται πολύ την τέχνη στη ζωή τους.

Η δράση στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, έχει “παγώσει” λόγω κρουσμάτων, ευτυχώς όμως προλάβαμε και κάναμε μια πολύ ωραία παρουσίαση σε μια συγκινητική βραδιά στις φυλακές, όπου οι ίδιες οι κρατούμενες ανέβηκαν πάνω στο σανίδι σε μια κανονική θεατρική παράσταση.
Αυτό που με ενδιαφέρει στην τέχνη μου είναι να ερευνώ, να ψάχνω και να βρίσκω πράγματα που θα είναι κατανοητά για τους άλλους, αλλά και να τους ανεβάζω τον πήχη. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Για παράδειγμα, στην παρουσίαση που είχαμε κάνει λίγο πριν το lockdown, είχα πολλές μαθήτριες από διάφορες χώρες. Από τη Γερμανία, από Ισπανόφωνες χώρες και Ελληνίδες φυσικά.

Είχα βρει ποιήματα στη γλώσσα τους τα οποία τα είχα σκηνοθετήσει με τέτοιο τρόπο που βγήκε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και άρεσε και στις ίδιες τις κρατούμενες. Προσπαθώ να καταπιάνομαι με καθημερινούς ανθρώπους. Αυτή την εποχή, διδάσκω στο Σύλλογο Γυναικών Πειραιά “Η πρόοδος” όπου κάναμε πρόσφατα μια παρουσίαση».

 

Οι ηθοποιοί της παράστασης «Πολλή φασαρία για το τίποτα» που σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Κυριακού. (Φωτογραφίες: Φανή Τουμπουλίδου).

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Πολλή φασαρία για το τίποτα»

Μετάφραση – Διασκευή – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κυριακού
Δραματουργία – Κινησιογραφία: Κατερίνα Μπιλάλη
Σκηνικά – Κοστούμια: Κατερίνα Τσακότα
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης
Πρωτότυπη Μουσική: Ανθή Γουρουντή
Χορογραφία – Βοηθός Σκηνοθέτη: Φιλιππία Κοντογιαννακοπούλου
Φωνητική προετοιμασία: Κλεοπάτρα Παπαχειμώνα
Βοηθός Σκηνογράφου-Ενδυματολόγου: Μελίνα Κονταρίνη
Επεξεργασία – Σχεδιασμός ήχων: Γιώργος Κασσαβέτης
Φωτογραφίες: Φανή Τουμπουλίδου
Σχεδιασμός αφίσας: βιβλιοτεχνία
Προβολή και Επικοινωνία: Αγλαΐα Παγώνα
Παραγωγή: «THEARTES» Α.Μ.Κ.Ε. – Εταιρία Τεχνών Πειραιά «ΕΝΤΡΟΠΙΑ»

Διανομή: Κατερίνα Μπιλάλη, Κωνσταντίνος Κυριακού, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Ανδρομάχη Μαρκοπούλου, Λευτέρης Παπακώστας, Κατερίνα Παρισσινού, Μικαέλα Δανά

Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το ΥΠ.ΠΟ.Α..

 

Πού: Θέατρο Μεταξουργείο, Ακαδήμου 14 και Κεραμεικού, τηλ. 210 523 4382

Πότε: από 19 Φεβρουαρίου 2022 και Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή 18.00

Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Τιμή εισιτηρίου: 12€ (γενική είσοδος), 10€ (φοιτητικό, ομαδικό) 5€ (ατέλειες, ΑμεΑ, ανέργων)

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr