Μικαέλα Δανά: «Αυτό που με ενδιαφέρει στην τέχνη μου είναι να ερευνώ»
18 Μαρτίου 2022
Η παράσταση «F*ck Strindberg» από την Πειραματική Σκηνή του Θεσσαλικού Θεάτρου
20 Μαρτίου 2022

Η Εύη Χρόνη σκηνοθετεί την παράσταση «Rabbithole» η οποία παρουσιάζεται στο Θέατρο 104.

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Μέσα σε ένα λευκό δωμάτιο τέσσερις ηθοποιοί παίζουν την τελευταία τους παράσταση λίγο πριν όλα καταρρεύσουν. Η σκηνοθέτις Εύη Χρόνη μιλάει στο theatermag για την παράσταση «Rabbithole: ελεύθερη πτώση χωρίς ξεκάθαρο προορισμό» η οποία παρουσιάζεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στο Θέατρο 104. Η ομάδα Invain με αφορμή την ποιητική συλλογή της Εύης Χρόνη «Μήτρα» δημιουργεί μία σκηνική σύνθεση η οποία χρησιμοποιεί στοιχεία από την performance και το cabaret.

 

 

Πώς προέκυψε το κείμενο για τη συγκεκριμένη παράσταση;

Η σύνθεση του κειμένου της παράστασης προέκυψε συνειρμικά και μέσω αυτοσχεδιασμού. Κάποια από τα ποιήματα, όπως αυτά εκδόθηκαν στη ποιητική συλλογή «Μήτρα» το 2019, σε συνδυασμό με άλλα πρωτόλεια κείμενά μου, αποτέλεσαν τη βάση για το έργο.

 

Τι σημαίνει ο τίτλος της;

Το rabbithole χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια μπερδεμένη κατάσταση ή ένα περιβάλλον από το οποίο είναι δύσκολο να ξεφύγει κάνεις. Στο έργο, αυτή η κατάσταση παραλληλίζεται με τη σημερινή εποχή.
Σήμερα, ο όρος έχει να κάνει κυρίως με τη συμπεριφορά μας στο διαδίκτυο. Στο πώς διαστέλλεται ο χρόνος, πώς μία πληροφορία οδηγεί σε μια επόμενη και στην επόμενη, φτάνοντας στο τέλος να κοιτάζεις κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που στην αρχή έψαχνες. Κάπως έτσι με αυτή τη λογική έχει φτιαχτεί και η παράσταση.
Το rabbithole στην ουσία είναι μια ελεύθερη πτώση χωρίς ξεκάθαρο προορισμό, κατά την οποία κάθε τι μπορεί να συμβεί, όπως είναι η πλοήγηση στο διαδίκτυο, όπως είναι και η πτώση της Αλίκης του Lewis Carroll.

 

 

 

Ποιο είναι το θέμα του έργου;

Μέσα σε ένα λευκό δωμάτιο, τέσσερις ηθοποιοί παίζουν την τελευταία τους παράσταση λίγο πριν όλα καταρρεύσουν. Ο λόγος γίνεται θραύσματα και το σώμα, ένα σώμα που πάσχει και κατακρεουργείται. Η επιθυμία που έχει πια χαθεί, ο ανεκπλήρωτος έρωτας, η ασθένεια και η αυτοκτονία είναι θέματα που ερευνά η παράσταση.
Η ασυνέχεια του σήμερα, αναπαρίσταται και εικονοποιείται σε σκηνές ποιητικού σουρεαλισμού, οι οποίες εναλλάσσονται τυχαία, υπογραμμίζοντας το τρομακτικό αυτονόητο της εποχής.

 

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τους ηθοποιούς της παράστασης; Πώς δουλέψατε σκηνοθετικά;

Είμαστε μια νεοσύστατη ομάδα, η ομάδα Invain, με κοινές αναφορές και εργαλεία. Έτσι, μπορέσαμε εύκολα να διαμορφώσουμε μια κοινή γλώσσα. Μέσα στη διαδικασία που ακολουθήσαμε, η αφετηρία μας ήταν πάντα το σώμα. Το σώμα είναι αυτό που μας οδηγεί μέσα από την ζωτικότητα και την ενέργειά του, την ανάσα του, τον τρόπο με τον οποίο ξέρει να αφήνεται και να κλείνει, να υποφέρει και να χαίρεται. Έτσι, προκύπτει και η σχέση με το λόγο.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Rabbithole»

Σκηνοθεσία: Εύη Χρόνη

Σκηνικά – κοστούμια: Μάρις Πετροπούλου
Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Ροίδης
Φωτισμοί; Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, Μανώλης Κασιμάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος
Οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής: Έως art
Φωτογραφίες παράστασης: Μάρις Πετροπούλου

Trailer παράστασης: Invain
Φωτογραφία αφίσας: Εύη Χρόνη

Σχεδιασμός αφίσας: Βαγγέλης Αγάτσας

Παίζουν: Εμμανουήλ Κωνσταντινίδης, Μαρία Μαντά, Θησέας Παπαπαναγιώτου, Κωνσταντίνα Σκανδαλή

 

Πού: Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι, τηλ. 6951 269828

Πότε: από 9 Μαρτίου 2022 και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00. Έως 14 Απριλίου 2022

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (γενική είσοδος), 7 ευρώ (μειωμένο, ατέλειες)

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Προπώληση: viva.gr

Η παράσταση περιέχει βίντεο με σκληρές εικόνες