Η νέα παράσταση των Ginger Creepers Theater Band στην Παρένθεση

Ελένη Δαφνή: «Στο Θέατρο Πόρτα νιώθω μέλος μιας οικογένειας με γερά θεμέλια κι αξίες»
11 Μαρτίου 2022
Αλέξανδρος Βάρθης: «Ο τρόπος γραφής των “Αστερισμών” με έκανε να δω το ρόλο σαν μια υποκριτική πρόκληση»
12 Μαρτίου 2022

Sharing is caring!

 

Με τον όρο Exhibition theater, οι Ginger Creepers (Χρήστος Καπενής / Γρηγόρης Χατζάκης) προτείνουν μία νέα, απόλυτα διαφορετική θεατρική εμπειρία, συστήνοντας τον νέο τους χώρο, την Παρένθεση.
Με αφορμή τον Τελευταίο Λύκο, ένα πολυσύνθετο διήγημα του σπουδαίου Ούγγρου συγγραφέα Λάσλο Κρασναχορκάι, (γνωστότερος στο κοινό από τα σενάριά του για τον σκηνοθέτη Μπέλα Ταρ), οι Ginger Creepers «καταλαμβάνοντας» τον χώρο, στήνουν και επιμελούνται μίας έκθεσης σύγχρονης τέχνης, που λειτουργεί με θεατρικούς κώδικες.

 

 

Η ιστορία πίσω από το έργο

Σε μία δαιδαλώδη πρόταση 77 σελίδων, ο Κρασναχορκάι αφηγείται το ταξίδι ενός καθηγητή φιλοσοφίας στην Εξτρεμαδούρα της Ισπανίας, με στόχο τη συγγραφή ενός άρθρου για την ανάπλαση της περιοχής. Αναζητώντας έμπνευση για το κείμενό του, πέφτει πάνω σε ένα άρθρο σε ένα επιστημονικό περιοδικό, όπου αναφέρεται πως εκεί ήταν που «αποδήμησε ο τελευταίος λύκος» της ευρύτερης περιοχής. Η φράση κεντρίζει το ενδιαφέρον του και στρέφει όλη του την προσοχή στην αναζήτηση της ιστορίας του τελευταίου εκείνου λύκου, ιστορία που μεταμορφώνει σιγά σιγά τα βαθύτερα κέντρα της ίδιας του της ύπαρξης.

Exhibition Theater

Αποδομώντας και ανασυνθέτοντας τα θεατρικά στοιχεία, την εικόνα, τον ήχο, την αφήγηση, τα σύμβολα, οι Ginger Creepers, επιστρέφουν στην πηγή της θεατρικής πράξης, τη σχέση της με τον θεατή. Μπαίνοντας στο χώρο, ο θεατής κινείται ανάμεσα στα έργα (μεταξύ των οποίων και μία «ζωντανή» εγκατάσταση με τους δύο δημιουργούς), όπως σε μία εικαστική έκθεση. Παράλληλα, η αφήγηση που «λούζει» ηχητικά τον χώρο, αποκωδικοποιεί σταδιακά τη λειτουργία των έργων, προσδίδοντάς τους διαφορετικές πτυχές και αναγνώσεις. Με άλλα λόγια, η στατικότητα του «πρωταγωνιστή» σκηνικού χώρου, αποκτά κίνηση μέσα από την εσωτερική μετατόπιση του θεατή.

 

Παρένθεση

Ο Χρήστος Καπενής και ο Γρηγόρης Χατζάκης, που αποτελούν τη θεατρική ομάδα Ginger Creepers Theater Band, μας συστήνουν το νέο τους εγχείρημα, την «Παρένθεση».
Μετά τα δύο χρόνια θεατρικής παύσης, -έχοντας επικεντρωθεί στο διαδικτυακό έργο τους, αφού δημιούργησαν σε συνεργασία με την πλατφόρμα aejaa, το νέο οπτικοακουστικό είδος Ραδιοπτικό Θέατρο (Radioptical Theater) και παρουσίασαν εκεί 5 δουλειές- επιστρέφουν ανοίγοντας έναν δικό τους χώρο, που συστήνουν ως «χώρο πειραμάτων».
Έναν χώρο που στόχο έχει τη συνάντηση ανθρώπων και τον ανοιχτό άμεσο διάλογο σε καλλιτεχνικό και κοινωνικό επίπεδο, την ανταλλαγή ιδεών και τη συνεργασία.
Συστήνουν, λοιπόν, την Παρένθεσή τους με δύο παραγωγές. Δύο ιστορίες προσωπικής επαναδιαπραγμάτευσης. Το «Καθόμαστε Σε Ένα Τραπέζι. Ο Ένας Κοιτάει Τις Γρίλιες. Από Κάπου Ακούγεται Ο Τελευταίος Λύκος» (2/03), με αφορμή το βιβλίο του Λάσλο Κρασναχορκάι «Ο Τελευταίος Λύκος» και την «Κυρία Ντάλογουεη» (02/04), εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Χατζάκη, με τη σταθερή συνεργάτη της ομάδας Δώρα Παρδάλη και την Ελένη Σιδηροκαστρίτη.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Καθόμαστε Σε Ένα Τραπέζι. Ο Ένας Κοιτάει Τις Γρίλιες. Από Κάπου Ακούγεται Ο Τελευταίος Λύκος»

Σύλληψη – Απόδοση – Σκηνική Σύνθεση – Σκηνοθεσία: Ginger Creepers
Εικαστική Επιμέλεια – Σκηνογραφία / Διαμόρφωση Χώρου: Ζωή Αρβανίτη
Μουσική / Ηχητικός Σχεδιασμός: Βύρων Κατρίτσης
Κοστούμια: Λίλα Νόβα
Γραφιστική Επιμέλεια – Curating Consultant: Michelangelo Bevilacqua
Φωτογραφίες: Φίλιππος Μαργαλιάς
Γραφείο Τύπου /Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Παίζουν: Χρήστος Καπενής, Γρηγόρης Χατζάκης

 

Πού: Παρένθεση, Διονυσίου Εφέσου 3, μετρό Αμπελόκηποι

Πότε: από Σάββατο 2 Απριλίου 2022 και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (προτεινόμενη τιμή) / ελεύθερη συνεισφορά

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Κρατήσεις: 6943732758

 

WELCOME TO OUR WORLD
www.gingercreepers.com
www.parenthesitheater.com