Η παράσταση «Υποχώρηση από τη Μόσχα» από τις 11 έως τις 27 Μαρτίου στο θέατρο Αργώ
4 Μαρτίου 2022
Χρήστος Καρασαββίδης: «Στην παράσταση βάλαμε στοιχεία του Καραθεοδωρή, αλλά πήγαμε σε μια πιο αυθαίρετη μορφή, σε μια performance»
9 Μαρτίου 2022

Ο πολυτάλαντος και πολύπλευρος ηθοποιός και τραγουδιστής Jerome Kaluta ερμηνεύει στις παραστάσεις «Mistero Buffo» και «Moby Dick - το μιούζικαλ». (Φωτογραφία: Αγγελική Κοκκοβέ).

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Έχει καταφέρει να μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα σε διάφορα project που περιλαμβάνουν την υποκριτική, τη μουσική, το τραγούδι, την παραγωγή. Ο Jerome Kaluta μιλάει στο theatermag για τις παραστάσεις «Mistero Buffo» και «Moby Dick – το μιούζικαλ» που παίζονται στο θέατρο Άνεσις και στο Christmas Theater αντίστοιχα, για τη συμμετοχή του στην τηλεοπτική σειρά «Κι όμως είμαι ακόμα εδώ», τη μουσική, το τραγούδι και την ένωση της Ελλάδας με την Αφρική μέσω του shop.afrogreco.com.

 

«Είμαι πολύ περήφανος που είμαι μέρος του “Mistero Buffo” για πολλούς λόγους» λέει ο Jerome Kaluta για την παράσταση που σκηνοθετεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης στο θέατρο Άνεσις. «Αρχικά, είναι το έργο αυτό καθαυτό. Το “Mistero Buffo” που έγραψε ο -διαχρονικα σημαντικός- Ντάριο Φο έχει πολλές προεκτάσεις. Ο άνθρωπος αυτός, με αφορμή τη θρησκεία σχολιάζει και σατιρίζει την εξουσία, την ίδια τη θρησκεία, τους φορείς της, τον άνθρωπο και την συμπεριφορά του όταν έχει δύναμη, την υποκρισία του ανθρώπου. Μιλάει τα κακώς κείμενα, γι’ αυτό και η καθολική εκκλησία εκείνη την εποχή, τη δεκαετία του 1970, τον είχε κυνηγήσει, όπως είχε συμβεί και με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Ο Ντάριο Φο, βέβαια, τους εκδικήθηκε με ένα Νόμπελ Λογοτεχνίας με το οποίο βραβεύτηκε το 1997 και τους έβαλε όλους στη θέση τους.

Έχουμε έναν πολύ καλό σκηνοθέτη, το Νικορέστη Χανιωτάκη, ο οποίος έχει βάλει όχι μόνο το μυαλό του, αλλά και την καρδιά του σε αυτό που κάνει και είμαι πολύ χαρούμενος που δουλεύω μαζί του. Μου αρέσει πολύ το μυαλό του και η κατεύθυνση στην οποία έχει οδηγήσει όλους τους ηθοποιούς. Ήταν μια εξαιρετική επιλογή, με πολύ καλούς συναδέλφους που είναι πολυβόλα πάνω στη σκηνή! Η αλήθεια είναι πως όλο αυτό έγινε λίγο στο σπίτι, λίγο στο θέατρο, λίγο με τον κορονοϊό, και ενώ δεν είχαμε ένα δέσιμο με τον παραδοσιακό τρόπο, ο καιρός μας έδωσε περισσότερα από ότι νομίζαμε και έχουμε ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα.

Σε κάθε παράσταση, μπαίνουν διαφορετικά στοιχεία διότι αφενός υπάρχουν διάφορες ιστορίες από γραφής και αφετέρου η πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά μας εμπνέει και μας επιτρέπει να αλλάζουμε -λίγο- την υφή της παράστασης. Όχι τη βάση, αλλά την υφή της. Έχουμε και τους guest ηθοποιούς, οι οποίοι έρχονται κάθε μήνα και δίνουν κάτι όμορφο όπως ο Μάκης Παπαδημητρίου που ήταν μαζί μας τον Φεβρουάριο. Το Μάρτιο θα έρθει κάποιος άλλος ηθοποιός και όλο αυτό δίνει ένα διαφορετικό χρώμα».

 

Θέατρο, μουσική, τηλεόραση είναι μερικές από τις ιδιότητες του Jerom Kaluta. (Φωτογραφία: Αγγελική Κοκκοβέ).

 

Οι ρόλοι στο «Mistero Buffo» και η γέννηση του γελωτοποιού

«Στο “Mistero Buffo” κάνω περιφερειακούς ρόλους οι οποίοι ενισχύουν την εκάστοτε ιστορία που διηγούμαστε στη σκηνή» εξηγεί ο Jerome Kaluta. «Η βασική ιστορία του έργου αυτού είναι το spin off ή οι τριτοτέταρτοι χαρακτήρες ή οι τεταρτο-αγωνιστές της ζωής του Χριστού. Το πώς δηλαδή επηρέασε ο ερχομός του Χριστού στη Γη τους απλούς ανθρώπους.

Έτσι, λοιπόν, θα με δείτε να κάνω μια ταβερνιάρισσα, ένα μέλος ενός μπαλέτου που είναι σ’ έναν χώρο στο γάμο της Κανά, έναν από τους στρατιώτες, τον σακάτη και βέβαια αυτό που κυρίως θα με δει το κοινό να κάνω είναι η γέννηση του γελωτοποιού. Για μένα, είναι μια εμβληματική ιστορία στο “Mistero Buffo”, γιατί ο Ντάριο Φο μιλάει για το πώς γεννήθηκε ο γελωτοποιός. Πώς αποκτήσαμε τον κλόουν, τα γέλια, την κωμωδία και τον γελωτοποιό ο οποίος έρχεται από ένα μέρος πόνου.

Η γέννηση του γελωτοποιού, έρχεται από ένα μέρος που υπήρξε πολύς πόνος, γιατί αυτός ο άνθρωπος ώντας αγρότης υπέστη φοβερά πράγματα. Κέρδισε και έχασε τα πάντα και στην κρίσιμη ώρα έγινε το θαύμα. Εδώ, μας δίνει ένα μάθημα ζωής λέγοντάς μας πως …“Με το γέλιο όλοι οι φόβοι χάνονται”. Το θάρρος, η αγάπη, το γέλιο είναι πηγές δύναμης και ενέργειας που νικούν καθετί ψεύτικο, κάθε φόβο.

Ο Ντάριο Φο ήταν άθεος και κομμουνιστής, αλλά θεωρώ ότι γράφοντας αυτό το έργο την έχει ψάξει πιο πολύ από κάποιους άλλους που είναι ένθεοι. Για άθεος, νομίζω τα έχει πάει πολύ καλά! Είναι μια παράσταση η οποία έχει λίγο από μπουλούκι, έχει πολύ ωραίους ανθρώπους που έχουν εργαστεί γι’ αυτήν καθώς δεν είναι μόνο οι ηθοποιοί που βλέπει το κοινό. Είναι και εκείνοι που δεν φαίνονται, όπως είναι ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος που έχει γράψει τη μουσική, η Αρετή Μουστάκα που έχει κάνει τα σκηνικά και τα κοστούμια μας, η βοηθός σκηνοθέτη Ανθούλα Ευκαρπίδου που ήταν το πνευμόνι μας σε όλο αυτό και η Φαίδρα Νταϊόγλου που έκανε την κινησιολογία, μας κούρδισε και μας εναρμόνισε με το περιβάλλον».

 

O Jerome Kaluta με τον Δαυίδ Μαλτέζε και τον Νίκο Πουρσανίδη στην παράσταση «Mistero Buffo» που σκηνοθετεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης.

 

Ο Jerom Kaluta με τον Ιβάν Σβιτάιλο στην παράσταση «Moby Dick – το μιούζικαλ».

 

Η συνεργασία στην παράσταση «Moby Dick – το μιούζικαλ»

«Η χαρά που έχω για την παράσταση “Moby Dick – το μιούζικαλ” είναι απερίγραπτη» συνεχίζει ο Jerome Kaluta. «Πρόκειται για μια φαντασμαγορική παράσταση στην οποία ερμηνεύω τον Γέρο Μάγειρα του Καραβιού Φλις και τον πιστό στην Εκκλησία των Φαλαινοθήρων.

Αυτό που συμβολίζει το έργο είναι το αδύνατο που προσπαθεί ο άνθρωπος να καταφέρει στη ζωή του, όταν καλείται να ξεπεράσει τα όριά του. Πρόκειται για μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, σκηνοθέτης είναι ο Γιάννης Κακλέας, μουσική και λιμπρέτο έχει γράψει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Θα σταθώ σε αυτούς τους δύο ανθρώπους, γιατί είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για μένα, ο καθένας με τον τρόπο του. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, με επέλεξε γι’ αυτό το έργο και μας έδωσε, με βάση το “Moby Dick”, μια εμπειρία η οποία καλλιτεχνικά μας πηγαίνει λίγο πιο πέρα. Μας δίνει τη δυνατότητα να βρεθούμε σ’ ένα μοναδικό σύμπαν, τόσο οι ηθοποιοί όσο και το κοινό. Θα δείτε πολλά πράγματα, θα ακούσετε καταπληκτικές μουσικές, σ’ ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα το οποίο δεν μπορείς να το χαρακτηρίσεις. Δεν είναι μιούζικαλ, δεν είναι θέατρο, δεν είναι όπερα, δεν είναι σινεμά, αλλά είναι όλα αυτά μαζί.

Ο Γιάννης Κακλέας είναι ένας άνθρωπος τον οποίο εκτιμώ ιδιαίτερα. Έχει ψάξει και έχει φτιάξει έναν άλλο κόσμο της εποχής του 1750-1800 και είμαστε σε αυτή την εποχή και σαν συμπεριφορά και σαν υποκριτική. Να σημειώσω τη συνεργασία μας πέρυσι το καλοκαίρι στην παράσταση “Ορέστης”, όπου μου έκανε την τιμή να κάνω την πρώτη μου παράσταση στην Επίδαυρο και να είμαι ένας από τους λίγους Αφροέλληνες ηθοποιούς στο αρχαίο αυτό θέατρο. Γράψαμε ιστορία με αυτόν τον άνθρωπο και είναι πάντα στην καρδιά μου».

 

«Η μουσική είναι το δικό μου αντικείμενο πάνω στο οποίο έχω τη δυνατότητα να δημιουργώ περισσότερα πράγματα» λέει ο Jerome Kaluta. (Φωτογραφία:¨Chronis Perrakis).

 

Τηλεόραση, μουσική και το shop.afrogreco.com

«Ανάμεσα στις θεατρικές παραστάσεις, προσπαθώ να βρω τα σημεία που μου περισσεύει χρόνος, ώστε να τον μπαλώσω και να μην έχω. Έτσι, πριν από λίγους μήνες ξεκίνησα τα γυρίσματα για την τηλεοπτική σειρά “Κι όμως είμαι ακόμα εδώ” στην ΕΡΤ, την οποία σκηνοθετεί ο Σπύρος Ρασιδάκης, το σενάριο είναι της Κωνσταντίνας Γιαχαλή και του Παναγιώτη Μαντζιαφού και πρωταγωνιστούν η Κατερίνα Γερονικολού και ο Γιάννης Τσιμιτσέλης.

Η μουσική είναι το δικό μου αντικείμενο πάνω στο οποίο έχω τη δυνατότητα να δημιουργώ περισσότερα πράγματα. Έχω κάνει το άλμπουμ μου με τίτλο “Afrogreco” το οποίο έχει πολλές προεκτάσεις. Ξεκίνησε από 11 τραγούδια, μετά τα τραγούδια συνδέθηκαν με τη μόδα και έτσι δημιουργήσαμε το eshop μας, το shop.afrogreco.com.
Όταν κάνετε κλικ, θα δείτε το τσαρούχι μας σχεδιασμένο σε διάφορα χρηστικά προϊόντα όπως μπλούζες, κοσμήματα, κούπες, μπρελόκ, σκουφιά, μάσκες και να γίνετε μέρος της κουλτούρας μας.

Να μπείτε σε αυτό που λέμε αφρογκρέκο, που είναι η ένωση της Ελλάδας με την Αφρική. Επίσης, η Afrogreco είναι μια εταιρεία που κάνει παραγωγή σε εκδηλώσεις και events. Εκπροσωπούμε καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργαζόμαστε και προτείνουμε. Δειλά δειλά, κάνουμε και βήματα στο κομμάτι της παραγωγής συναυλιών. Στο κανάλι μου στο YouTube μπορείτε να ακούσετε όλα μου τα τραγούδια https://www.youtube.com/channel/UC7UkZpCIHsSHjCtUChqgOTQ».

 

Οι ηθοποιοί Αρετή Πασχάλη, Jerome Kaluta, Μαρία Πετεβή, Νίκος Πουρσανίδης, Ελίνα Μάλαμα, και Δαυίδ Μαλτέζε στην παράσταση «Mistero Buffo».

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Mistero Buffo»

Συγγραφέας: Ντάριο Φο
Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Αρετή Μουστάκα
Πρωτότυπη Μουσική: Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος
Επιμέλεια Κίνησης: Φαίδρα Νταϊόγλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ανθούλα Ευκαρπίδου
Οργάνωση Παραγωγής: Εύα Πολυχρονιάδου, Σοφία Κούρου
Παίζουν: (Βάση ταλέντου) Jerome Kaluta, Ελίνα Μάλαμα, Δαυίδ Μαλτέζε, Αρετή Πασχάλη, Μαρία Πετεβή, Νίκος Πουρσανίδης,

 

Πού: Θέατρο Άνεσις, Λεωφόρος Κηφισίας 14, Αθήνα, τηλ. 210 7718943

Πότε: από 20 Δεκεμβρίου 2021 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

Εισιτήρια: 16 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (μειωμένο: μαθητές, φοιτητές, πολύτεκνοι, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι), 10 ευρώ (ανέργων, ΑΜΕΑ & ομαδικό άνω των 10 ατόμων)

Διάρκεια: 99 λεπτά και 666 δευτερόλεπτα

Πρόσβαση στο θέατρο Άνεσις
Μετρό: Στάση Αμπελόκηποι
Λεωφορείο: 550, Α7, Β5, Ε14
Αμάξι: Parking (Κομοτηνής 2, Μενεμένη 11526) Χάρτης: parking_googlemaps 4’ περπάτημα από το θέατρο
Χρέωση 5€ με την επίδειξη του εισιτηρίου της παράστασης

Προπώληση: viva.gr

Παραγωγή: People Presents / People Entertainment Group
Καλλιτεχνική επιμέλεια: ΜΥΘΩΔΙΑ
Προβολή – Επικοινωνία: Μαρκέλλα Καζαμία, 6946507792
Το Θέατρο «Άνεσις» αποτελεί χώρο αμιγούς λειτουργίας, όπου επιτρέπεται η προσέλευση μόνο στους πλήρως εμβολιασμένους θεατές, καθώς και σε όσους έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου.
Οι ανήλικοι κάτω των 12 ετών θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test.
Κατά την είσοδο των θεατών, θα ζητούνται τα απαραίτητα πιστοποιητικά, όπως αυτό ορίζεται βάσει πρωτοκόλλου. – Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του θεάτρου.