Γεράσιμος Γεννατάς: «Ο καλλιτέχνης Αρτώ ήταν ένα πυροτέχνημα που πήρε φωτιά και κάηκε στον ουρανό του πολιτισμού»

«Οι Lyons» στο μικρό θέατρο Κεραμεικού
28 Φεβρουαρίου 2022
«Βενέμπρα, ένα έργο για φωνή, βιόλα και κιθάρα» στο Red Jasper Cabaret Theatre
28 Φεβρουαρίου 2022

O Γεράσιμος Γεννατάς ως Αντονέν Αρτώ στην παράσταση του έργου «Κόκκαλο» των Ιόλη Ανδρεάδη και Άρη Ασπρούλη. (Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου).

Sharing is caring!

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Παθιασμένος, εμπνευσμένος, θλιμμένος και ερωτευμένος παντόμιμος κλόουν ο Γεράσιμος Γεννατάς ενσαρκώνει στην παράσταση «Κόκκαλο» τον σπουδαίο Γάλλο διανοητή και καλλιτέχνη του σύγχρονου θεάτρου Αντονέν Αρτώ, έχοντας ως κύρια μέσα τη φωνή και το σώμα. Ο ηθοποιός μιλάει στο theatermag για το ρόλο του ως Αρτώ και για την παράσταση που σκηνοθετεί η Ιόλη Ανδρεάδη η οποία παρουσιάζεται στο Θέατρο Τέχνης – Υπόγειο κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

 

 

Ποια είναι η γνώμη σας για τον καλλιτέχνη Αρτώ και για τα έργα του;

Ο καλλιτέχνης Αρτώ ήταν ένα πυροτέχνημα που πήρε φωτιά και κάηκε στον ουρανό του πολιτισμού. Ήταν ποιητής, διανοητής αλλά πάνω απ’ όλα ήταν ανθρωπιστής. Ένας μεγάλος και αγνός ανθρωπιστής που σημάδεψε την τέχνη του αιώνα του. Ήταν ένας Άνθρωπος με ηθικές αρχές και ηθικές αξίες. Έννοιες που σήμερα φαντάζουν «αρχαία πουλιά». Γιατί είμαστε μια κοινωνία χωρίς αρχές, χωρίς ηθικές αξίες, χωρίς ιδεολογία, χωρίς κοινωνικότητα. Μόνο προσωπικό συμφέρον.
Τα έργα του ήταν αιρετικά και αφυπνιστικά, σε σκουντούσαν, σε ξεβόλευαν και σε ξεσήκωναν. Απευθύνονταν κατευθείαν στο νευρικό σου σύστημα. Ήταν ποτισμένα από την επείγουσα επιθυμία του ίδιου του Αρτώ να επικοινωνήσει.

 

Πώς συναντάμε τον Αντονέν Αρτώ σε αυτή την παράσταση;

Ο «Αρτώ» στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης, «παραστασιοποιεί» τις σκέψεις του, δίνει συνεχώς μικρές διαφορετικές παραστάσεις για να ζωντανέψει τα πιστεύω και τις αρχές του, με μοναδικό του εργαλείο, αυτό που αγαπά περισσότερο απ’ όλα τη θεατρική γλώσσα: το αγνό γυμνό θέατρο. Να βάζεις, δηλαδή, όλη σου την ύπαρξη, (το σώμα σου, τη σκέψη σου και τη φαντασία σου) με σκοπό να δώσεις ζωή, να δώσεις σάρκα και οστά στη διήγηση μιας ιστορίας. Οπότε, έχουμε φτιάξει μια παράσταση που έχει μέσα της 5 με 10 μικρές, άλλες παραστασούλες.

 

 

Ποια ήταν η έρευνα που κάνατε για το ρόλο του Αρτώ;

Μπαλινέζικες μελωδίες και ρυθμοί, ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα, ένυδρη χλωράλη, the Doors και Jim Morrison, ξυνόμαυρο, Έντγκαρ Άλαν Πόε, αγιωργίτικο, Λαπαθιώτης, Τσάρλυ Τσάπλιν, μαύρο ρούμι και άλλους ενεργοποιητές της φαντασίας.

 

Ποια μέσα χρησιμοποιείτε στην παράσταση (σώμα, φωνή) και πώς συμμετέχει ο μουσικός-περφόρμερ Γιώργος Παλαμιώτης;

Ο ηθοποιός είναι ένα περίεργο πλάσμα που αυτο-διαπλάθεται, θέτει δηλαδή ως εργαλεία το σώμα του, τη σκέψη του και τη φαντασία του για να διηγηθεί την ιστορία. Μάλλον, ακόμα καλυτερα, για να επικοινωνήσει κατευθείαν στη σκέψη και στη φαντασία του θεατή το βαθύτερο νοηματικό περιεχόμενο της ιστορίας αυτής.
Αυτό, φυσικά, μπορεί να το κάνει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Να είναι γοητευτικός, επιθετικός, άγριος, γλυκός, τρυφερός, διασκεδαστικός, αστείος ή όπως λέει ο φίλος μας ο Σαίξπηρ «ότι εσείς θέλετε.. ή ότι σας αρέσει». Ο ηθοποιός πρέπει να είναι ποίηση με σάρκα και οστά.
Και τώρα η σειρά του Γιώργου Παλαμιώτη. Πρώτα πρώτα με τη μουσική ευαισθησία του και στη συνέχεια με τη μουσική ιδιοφυία του, παράγει ήχους ρυθμούς και μουσική που συνομιλούν κάθε στιγμή με τη σκηνική δράση και επίσης μιλάει και Γαλλικά!

 

 

Πώς δουλέψατε με τη σκηνοθέτρια Ιόλη Ανδρεάδη;

Στη γοητευτική διαδικασία της πρόβας, οι άνθρωποι ανταλλάσσουν τις αδυναμίες τους, ανταλλάσσουν τις δυσκολίες τους, ανταλλάσσουν αυτά που πιστεύουν και αυτά που δεν πιστεύουν. Στην πρόβα συγκρούονται διαφορετικά «θέλω», νοητικά «θέλω» και σωματικά «θέλω». Αυτά συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι θέλουν να επικοινωνήσουν. Και η Ιόλη Ανδρεάδη είναι ένας τέτοιος άνθρωπος. Επίσης, είναι η δεύτερη φορά που συνεργαζόμαστε. Δύο χρόνια πριν μου είχε εμπιστευτεί το ρόλο του Ναπολέοντα στη μεγάλη παράσταση «Πόλεμος και Ειρήνη» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

 

Θα θέλατε να μας περιγράψετε μια σκηνή της παράστασης ή έναν σημείο που εσείς ξεχωρίζετε;

Η σκηνή δεν «περιγράφεται»….πρέπει να είσαι εκεί! Πρέπει να το φας το γλυκό για να γίνεις μάρτυρας της γλυκύτητας, πρέπει να το μυρίσεις το άρωμα, πρέπει να τις ακούσεις τις λέξεις και ο ήχος τους να σε οδηγήσει στο νόημα τους, πρέπει να περπατήσουμε μαζί.
Ξεχωρίζω πάντα τη στιγμή που όλοι καταλαβαίνουμε ότι έχουμε μια κοινή ανάσα. Ελάτε στο θέατρο. Το θέατρο παλεύει για μια καλύτερη κοινωνία. Μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι θα κοιτάζονται και θα χαμογελούν.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Κόκκαλο»

Σκηνοθεσία: Ιόλη Ανδρεάδη
Κείμενο: Ιόλη Ανδρεάδη και Άρης Ασπρούλης
Σκηνογραφία: Δήμητρα Λιάκουρα
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Πρωτότυπη Μουσική: Γιώργος Παλαμιώτης
Κατασκευές: Γιάννης Νίτσος
Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου
Video Trailer: Μιχαήλ Μαυρομούστακος
Οργάνωση Παραγωγής: ΡΕΟΝ / Ορέστης Τάτσης

Στο ρόλο του Αντονέν Αρτώ ο Γεράσιμος Γεννατάς.
Ζωντανά επί σκηνής ο μουσικός-περφόρμερ Γιώργος Παλαμιώτης

 

Πού: Θέατρο Τέχνης – Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα, τηλ. 210 3222760 και 210 3228706

Πότε: από 21 Φεβρουαρίου 2022 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

Εισιτήρια: 15 ευρώ, 10 ευρώ μειωμένο

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείου Πολιτισμού.
Το έργο κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική.