«Παιχνίδια στη σοφίτα» στο Θέατρο Χυτήριο – Σημείο Πολιτισμού

«RABBITHOLE: ελεύθερη πτώση χωρίς ξεκάθαρο προορισμό» από την ομάδα Invain
26 Φεβρουαρίου 2022
«Το μακρύ ταξίδι της ημέρας μέσα στη νύχτα» στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας
27 Φεβρουαρίου 2022

Η Θεοδώρα Σιάρκου και η Τζούλη Σούμα στην παράσταση «Παιχνίδια στη σοφίτα» που σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Κοέν. (Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης).

Sharing is caring!

Το φροϋδικό, βραβευμένο έργο της Λίλλιαν Χέλλμαν «Παιχνίδια στη σοφίτα» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μ’ έναν εκλεκτό θίασο στο Θέατρο Χυτήριο – Σημείο Πολιτισμού σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν.

Αμερική – δύο αδελφές που ζουν μαζί ( μια και ποτέ τους δεν παντρεύτηκαν  καλλιεργούν και συγχρόνως απεχθάνονται την εξάρτηση του αδερφού τους, Τζούλιαν, απ’ αυτές. Η μεγάλη έκπληξη έρχεται, όταν εκείνος ξαφνικά επιστρέφει σπίτι μ’ ένα μεγάλο χρηματικό ποσό το οποίο μυστηριωδώς έχει αποκτήσει συνοδευόμενος από τη συναισθηματικά ασταθή σύζυγό του Λίλυ, και την απόμακρη και αριστοκρατική μητέρα της Άλμπερτιν. Οι αδελφές Κάρρι και Άννα ξαφνικά διαπιστώνουν πως η θέση εξουσίας που πάντα κατείχαν πάνω του χάνει την ισορροπία της και η ζωή τους βυθίζεται στο χάος.

Κεντρικό θέμα της Χέλλμαν οι οικογενειακές σχέσεις – οι οποίες επανέρχονται διαρκώς στα έργα της, ωστόσο εδώ βασίζονται σ’ έναν ακραίο συναισθηματικό κανιβαλισμό. Δε μιλάμε πλέον γι’ αγάπη αλλά για κτητικότητα, όπου το αίσθημα ευτυχίας δύσκολα μπορεί ν’ ανθίσει. Ένα έργο μ’ έντονη κριτική απέναντι στις έμμονες προσκολλήσεις που δημιουργούν οι οικογενειακοί δεσμοί.

Έτσι, τα «Παιχνίδια στη σοφίτα» γίνονται μια ιστορία για το τι συμβαίνει στους ενήλικες που ποτέ δεν ωριμάζουν, όταν ξαφνικά αφαιρείται η προστατευτική ασπίδα της αυταπάτης τους. Τα καλά κρυμμένα μυστικά εκτίθενται: απληστία, μοχθηρία και μίσος. Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα «παιχνίδια στη σοφίτα». Ό,τι ακολουθεί –το λαχάνιασμα του νυφικού πόθου, οι αμηχανίες της ανικανότητας, οι αποκαλύψεις της αιμομικτικής επιθυμίας– είναι τα στοιχεία αυτά που κάνουν το έργο μοναδικό.
Το Θέατρο Χυτήριο – Σημείο Πολιτισμού στήνει μια υψηλών προδιαγραφών παραγωγή και ο Αλέξανδρος Κοέν επιστρέφει στη Χέλλμαν ύστερα από τους επιτυχημένους «Ψιθύρους» (Θέατρα Αθηνών και Δημήτρης Χορν).

 

Η Θεοδώρα Σιάρκου, ο Σόλων Τσούνης και η Τζούλη Σούμα. (Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης).

 

Η Γεωργία Μαυρογεώργη και η Μαριάννα Κιμούλη. (Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης).

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Παιχνίδια στη σοφίτα»

Μετάφραση-σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν
Σκηνικά-κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστιάννα Μαργιόλη

Πρωταγωνιστούν (με αλφαβητική σειρά): Μαριάννα Κιμούλη, Γεωργία Μαυρογεώργη, Θεοδώρα Σιάρκου, Τζούλη Σούμα, Σόλων Τσούνης

Επικοινωνία-προβολή: Νταίζη Λεμπέση
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης
Καλλιτεχνική επιμέλεια φωτογραφιών: Μάριαμ Νίκου
Παραγωγή: Βάσια Παναγοπούλου

 

Πού: Θέατρο Χυτήριο – Σημείο Πολιτισμού, Ιερά Οδός 44 ,Γκάζι, τηλ. 210 3412313

Πότε: από Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022 και κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή στις 19.00

Διάρκεια παράστασης: 85 λεπτά

Tιμές εισιτηρίων: 15 € (κανονικό), 12 € (φοιτητικό, ανέργων)

Προπώληση: ticketplus.gr