Είδαμε τους «Αστερισμούς» στο Μικρό Άνεσις

Ο Ιάσων Λαγουτάρης μιλάει για την παράσταση για παιδιά «Του τραγουδιού το παραμύθι»
25 Φεβρουαρίου 2022
«Οι Lyons» στο μικρό θέατρο Κεραμεικού
26 Φεβρουαρίου 2022

Η Ελίζα Σκολίδη και ο Αλέξανδρος Βάρθης στην παράσταση του έργου «Αστερισμοί» του Νικ Πέιν που σκηνοθετεί η Αικατερίνη Παπαγεωργίου. (Φωτογραφίες: Ελίνα Γουνανλή).

Sharing is caring!

Γράφει η Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Πάνω στη σκηνή μετράω περίπου 22 ηλεκτρονικά ρολόγια τα οποία είναι ρυθμισμένα σε διαφορετικές ώρες και μετρούν. Μετρούν το χρόνο. Το χρόνο που περνάει, το χρόνο που απομένει ή το χρόνο που όπως λέει η πρωταγωνίστρια είναι πάντα ίδιος σε όλα τα σωματίδια; Πρόκειται για το σκηνικό της παράστασης του έργου «Αστερισμοί» του Νικ Πέιν που είδαμε στο θέατρο Μικρό Άνεσις σε σκηνοθεσία Αικατερίνης Παπαγεωργίου.

Ο Αλέξανδρος Βάρθης και η Ελίζα Σκολίδη βρίσκονται ήδη στη σκηνή, όσο η ταξιθέτρια οδηγεί τους θεατές στις θέσεις τους. Τα φώτα σβήνουν και η ιστορία του Ρόλαντ και της Μάριαν ξετυλίγεται μπροστά μας, με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο.
Εκείνος είναι μελισσοκόμος, εκείνη θεωρητική φυσικός, μία επιστήμων που μελετάει το σύμπαν. Οι δύο νέοι συναντιούνται σ’ ένα πάρτι, αλλά η σκηνή γνωριμίας τους «παίζεται» μια και δύο και τρεις φορές. Πώς μπορεί να γνωρίσεις κάποιον και να πεις τα ίδια λόγια με 2 ή και 3 διαφορετικούς τρόπους; Γίνεται;

Σε αυτό το παράλληλο σύμπαν που μας μεταφέρει η σκηνοθέτις Αικατερίνη Παπαγεωργίου μέσω του έργου του Νικ Πέιν, γίνεται. Και ακριβώς επειδή η ηρωίδα του έργου ασχολείται με την κβαντική φυσική, οι σύντομες σκηνές που επαναλαμβάνονται έχουν απόλυτο νόημα. Κάθε φορά, σε κάθε σκηνή, μαθαίνουμε και ένα καινούργιο στοιχείο που πάει την πλοκή παρακάτω.

Αυτή είναι η βασική δομή του έργου του Βρετανού συγγραφέα, άλλωστε, την οποία και έχει ακολουθήσει η σκηνοθέτις. Οι δύο νέοι ερωτεύονται, συζούν, χωρίζουν, ξανασυναντιούνται και όλα αυτά τα παρακολουθούμε δύο και τρεις φορές, μέχρι που φτάνουμε στο λόγο που η Μάριαν ξεχνάει τις λέξεις. Η Ελίζα Σκολίδη, ερμηνεύει με ακεραιότητα τη Μάριαν που θυμάται το θάνατο της μητέρας, ενώ στην επόμενη σκηνή όπου ερμηνεύει και πάλι τη Μάριαν, βρίσκεται σε μια άλλη φάση όπου ο αγαπημένος της Ρόλαντ, τής κάνει για παράδειγμα πρόταση γάμου. Οι ψυχολογικές εναλλαγές είναι συνεχόμενες στους δύο ηθοποιούς, γι’ αυτό παύσεις ανάμεσα στις σκηνές δίνουν τόσο στο κοινό όσο και στους ηθοποιούς την απαραίτητη ανάσα. Το κοινό συμμετέχει στα αστεία που κάνουν οι δύο ήρωες, τα οποία έκαναν κάποιους θεατές να μιλήσουν δυνατά, να απαντήσουν και να κάνουν τους υπόλοιπους να γελάσουν μαζί τους.

Τόσο η Ελίζα Σκολίδη, όσο και ο Αλέξανδρος Βάρθης έχουν στήσει τους ρόλους τους με ακρίβεια, ο λόγος τους είναι καθαρός και φτάνει ευχάριστα στους θεατές. Η πρωτότυπη μουσική του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου λειτουργεί συμπληρωματικά και ανακουφιστικά, θα έλεγα, ενώ συνολικά και μέσα από τη σκηνοθετική ματιά της Αικατερίνης Παπαγεωργίου οι «Αστερισμοί» είναι μια παράσταση που γεννά ερωτήματα γύρω από το χρόνο, την ελεύθερη βούληση, τον έρωτα, την αδυναμία της ανθρώπινης ύπαρξης και την επιστήμη που ξεπερνά την κατανόηση του ανθρώπινου νου.

 

Ο Αλέξανδρος Βάρθης ερμηνεύει τον Ρόλαντ. (Φωτογραφίες: Ελίνα Γουνανλή).

 

Η Ελίζα Σκολίδη ερμηνεύει την Μάριαν. (Φωτογραφίες: Ελίνα Γουνανλή).

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Αστερισμοί»

Σκηνοθεσία: Αικατερίνη Παπαγεωργίου
Μετάφραση: Λητώ Τριανταφυλλίδου
Εικαστικό περιβάλλον και Κουστούμια: Μάριος Ράμμος
Πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος
Χορογραφία: Εύη Σούλη
Φωτισμός: Μελίνα Μάσχα
Φωτογραφίες: Ελίνα Γουνανλή
Γραφιστική επιμέλεια: Άρης Απαρτιάν
Οργάνωση παραγωγής Ναυσικά Παπαδασκαλοπούλου
Παραγωγή: Olympia Culture

Πρωταγωνιστούν: Αλέξανδρος Βάρθης, Ελίζα Σκολίδη

 

Πού: Μικρό Άνεσις, Λεωφ. Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 7718943

Πότε: από 22 Φεβρουαρίου 2022 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Εισιτήρια: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (προπώληση), 12 ευρώ (μειωμένο)