Βαρβάρα Δούκα: «Αυτό που διαπραγματεύεται “Ο Τραπεζίτης” είναι το τι είναι αληθινό και τι ψεύτικο»

Η Αγγελική Παπούλια και ο Χρήστος Πασσαλής σκηνοθετούν την «Έκλειψη»
21 Φεβρουαρίου 2022
Η Μαρία Αιγινίτου σκηνοθετεί το «Lebensraum» στο Faust
22 Φεβρουαρίου 2022

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, Βαρβάρα Δούκα σκηνοθετεί την παράσταση «Ο Τραπεζίτης».

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Μία τρελή κωμωδία γύρω από την οικονομική κρίση που βίωσαν τα τελευταία χρόνια οι χώρες του Νότου της Ευρώπης και μέσα σ’ αυτές και η Ελλάδα παρουσιάζεται στο Στούντιο του Δημοτικού Θεάτρου του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας. Η σκηνοθέτις και καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, Βαρβάρα Δούκα μιλάει στο theatermag για την παράσταση «Ο Τραπεζίτης» στην οποία πρωταγωνιστεί ο Ζαχαρίας Ρόχας.

 

«Το έργο “Ο Τραπεζίτης” των  Ιγνάθιο δελ Μοράλ και Ερνέστο Καμπαγιέρο ήταν μέσα στο πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας από το 2018, όπως και το έργο “Λάσπη” του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη που είναι η επόμενη παραγωγή μας και θα το σκηνοθετήσει η Χρυσάνθη Αυλωνίτη» εξηγεί η σκηνοθέτις και καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, Βαρβάρα Δούκα. «Το 2018, ήταν πρόσφατη η οικονομική κρίση και είχαμε στα χέρια μας ένα καινούργιο έργο πολύ μοντέρνο, εμπνευσμένο από το “Casa del Papel” και τα graphic novels που υπάρχουν στην ισπανική κουλτούρα. Βρήκαμε πολλά κοινά στοιχεία λόγω και της κρίσης στην Ελλάδα και σε όλο το νότο της Ευρώπης.
Το έργο, το οποίο είναι κωμωδία, ανέβηκε το 2020 στο ΚΘΒΕ για λίγες παραστάσεις, γιατί έγινε το πρώτο lockdown οπότε δεν πρόλαβε να κάνει τον κύκλο του. Νομίζω ότι τώρα, μετά την παγκόσμια πανδημία, το 2015 που γράφτηκε το έργο, φαντάζει πολύ μακρινό, και η υπόθεση αποκτάει μια νέα χροιά. Η κρίση μοιάζει να εδραιώνεται, η νίκη του παγκόσμιου καπιταλισμού φαίνεται ότι μεταμφιέζεται κάτω από τον υγειονομικό φόβο και γενικά μέσα σε αυτόν τον καινούργιο, ανυσηχητικό κόσμο που προβάλει, δεν ξέρουμε τι είναι αληθινό και τι είναι ψεύτικο. Αληθινό είναι πλέον, όπως λέει η πρωταγωνίστρια, ό,τι ο κόσμος πιστεύει για αληθινό».

 

 

Με έμπνευση από τα κόμικς και τις ταινίες του Αλβοδόβαρ

«Οπότε, αυτή την εποχή, το βλέμμα μας επιστρέφει πάνω σε αυτό το έργο με άλλο μάτι» λέει η Βαρβάρα Δούκα. «Είχαμε την τύχη να βρούμε ελεύθερο τον ηθοποιό Ζαχαρία Ρόχα, ο οποίος είναι και ο πρωταγωνιστής της παράστασης, ο τραπεζίτης Εουσέμπιο Ρομπλέδο. Τον θίασο συμπληρώνει ένα ικανό σύνολο ηθοποιών, ο Ιωάννης Μουμούρης, η Αγγελική Μιχαλοπούλου, η Αλεξάνδρα Παγιατάκη, και ο Νίκος Κατσαρός. Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε ηθοποιούς που μένουν μόνιμα στην Κέρκυρα και μπορούμε να δουλέψουμε μαζί τους.

Φυσικά, με τη συμβολή της μεταφράστριας του έργου Μαρίας Χατζηεμμανουήλ η οποία είναι ακάματη, όπως και το Solo Teatro (ο προσωπικός διαδικτυακός τόπος της θεατρολόγου, φιλολόγου και μεταφράστριας) που μας έχουν συστήσει ένα σωρό θεατρικά έργα τον τελευταίο καιρό πολύ επίκαιρα και δυνατά.

Νομίζω ότι δίνουμε μια πολύ ωραία πρόταση σε αυτό το κείμενο, ακολουθώντας την αισθητική του, η οποία έχει επιρροές από την πρόσφατη επιτυχία του “Casa del Papel”, και τον πολύχρωμο κόσμο των ταινιών του Αλβοδόβαρ, αλλά και το μαύρο χιούμορ των κόμικ και των γκράφικ νόβελς στα οποία έχει παράδοση η Ισπανία, ακόμα και από την εποχή του Εμφυλίου. Να σημειώσω ότι τον Μάρτιο θα βρεθούμε στο Αμφιθέατρο στην Πλάκα, όπου θα παρουσιάσουμε το έργο “Μια Ιλιάδα” της Λίζας Πίτερσον με το Νίκο Αρβανίτη, μεγάλη επιτυχία μας, που διέκοψε η έλευση της πανδημίας».

 

 

Η εξωστρέφεια του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας

«Η εποχή της πανδημίας ήταν μια περίοδος περισυλλογής, ωστόσο ως ΔΗΠΕΘΕ καταφέραμε να κάνουμε μια πολύ σημαντική οργάνωση που ίσως δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν υπήρχε η πανδημία» συνεχίζει η Βαρβάρα Δούκα. «Οργανώσαμε μια διεθνή συζήτηση καλλιτεχνών με θέμα “Η Ταυτότητα ως Επιθυμία” όπου πήραν μέρος μεγάλοι σκηνοθέτες όπως ο Μίλο Ράου, ο Μάσιμο Φουρλάν, ο Λίο Μορέιρα, ο χορογράφος Αμπούλα Γκρα, ο Ντάρκο Λούκιτς και γράφτηκε ένα κείμενο από τον εμβληματικό Βρετανό συγγραφέα τον Χάουαρντ Μπάρκερ ειδικά για το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας και την ομάδα El Conte de Torrefiel που είναι από την Ισπανία. Τα παραπάνω, δεν θα μπορούσαν να γίνουν αν δεν είμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας, πόσω μάλλον να είχαμε όλους αυτούς τους καλλιτέχνες διαθέσιμους τον ίδιο χρόνο.

Ήταν μια τονωτική ένεση μέσα στην πανδημία και μακάρι να βρούμε και τώρα τρόπους να συνεχίσουμε δια ζώσης. Το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας λόγω της γεωγραφικής του θέσης, της ιστορίας του και κυρίως της γειτνίασής του με την Ιταλία και τη Δύση ήταν πάντα ένα από τα πιο ενεργά και εξωστεφή ΔΗΠΕΘΕ. Κάνει εδώ και χρόνια προγράμματα, ήδη διεκπεραιώσαμε δύο διασυνοριακά Ευρωπαϊκά Προγράμματα Interegg (Ελλάδα – Αλβανία και Ελλάδα – Ιταλία) όπου φτιάχτηκε και ένα υπέροχο πολιτιστικό κέντρο στη Φοινίκη της Αλβανίας.

Επίσης, ανεβάσαμε την παράσταση “Γεύσεις και Κατακτήσεις” που μπορεί το κοινό να δει στο διαδίκτυο, ένα έργο που ανιχνεύει την ιστορία της Κέρκυρας και τις κατακτήσεις από διαφορετικούς λαούς μέσα από συνταγές μαγειρικής. Οπότε υπάρχει ένα έδαφος για διεθνείς παραγωγές, για παρουσία και εκτός Ελλάδος.
Η Χρυσάνθη Αυλωνίτη η οποία ήρθε από το Λονδίνο έκανε τις “Σταχτάρες”, ένα έργο για τα πουλιά της Κέρκυρας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι, γιατί έρχονται παιδιά που έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό και είναι κοντά μας σε διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις. Το θέμα δεν είναι να ανεβαίνουν μόνο θεατρικές παραστάσεις, αλλά να γίνονται και άλλες δράσεις σε όλα τα ΔΗΠΕΘΕ φυσικά.

Αυτό το καλοκαίρι συμμετέχουμε στο Διεθνές Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα όπου θα εστιάσουμε στο αρχαίο δράμα, οπότε νομίζω ότι θα κλείσει ένα μεγάλο πλαίσιο εξωστρέφειας. Επιπλέον, να συμπληρώσω ότι υπογράφουμε και μνημόνια συνεργασίας με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με τα τμήματα τεχνών, ήχου, εικόνας και performance».

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Ο Τραπεζίτης»

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Βαρβάρα Δούκα
Σκηνικά: Άκης Χειρδάρης
Κουστούμια : Πηνελόπη Μάμαλου
Μουσική Επιμέλεια: Ξενοφών Ραράκος
Φωτισμοί: Αντώνης Χονδρογιάννης
Visuals : Μαριάνα Γιαννείου
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Διανομή:
Εουσέμπιο Ρομπλέδο ( Τραπεζίτης): Ζαχαρίας Ρόχας
Μάργα: Αγγελική Μιχαλοπούλου
Μπαρτολομέο: Γιάννης Μουμούρης
Γιασμίν: Αλεξάνδρα Παγιατάκη
Φέλιξ: Νίκος Κατσαρός
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αντζελίνα Φιλιππίδου
Φωτογραφίες: Μιχάλης Καπετανίδης

Εμφανίζονται επίσης:
Βιολέτα Ρομπλέδο: Άννυ Ταπάσκου
Φραντσέσκα Ρομπλέδο: Μαρία Ταπάσκου
Πιλάρ Ρομπλέδο: Ολυμπία Δούλη
Σύζυγος Φραντσέσκας: Σπύρος Σκλαβούνος
Βελάσκο: Βαγγέλης Ζήκος

Στο ρόλο του σωσία Μανόλο , ο Ζαχαρίας Ρόχας

 

Πού: Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, Θεοτόκη και Μαντζάρου

Πότε: από 18 Φεβρουαρίου 2022 και κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00

Εισιτήρια: 13 ευρώ (γενική είσοδος), 6 ευρώ (μειωμένο: φοιτητικό, άνω 65, πολυτέκνων), ελεύθερη είσοδος για ΑΜΕΑ και ανέργους

Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr

Ευχαριστούμε την ‘Επιτροπή Συμπαράστασης εκ μέρους της Κοινότητας’, για τη συνεισφορά τους: Ντίνα Αβαγιανού, Θώμη Καρύδη, Χριστίνα Κατσάρη, Βασίλη Κολοβό, Μαρία Οικονόμου, Μαριτίνα Σωμηρά, Σοφία Τόμπρου, Μαρία Φαροπούλου, Ευγενία Ζάγουρα, Άννυ Νούνεση, Αλέξανδρο Χειμαριό, Βαγγέλη Παπαδάκη, Ιουλιέττα Γεωργιάδου, Σοφία Γεωργιάδου, Ηλίας Σαραντίδης, Κατερίνα Κονιάρη, Λεωνίδα Κοσκινά, Μαρία Γαρνέλη, Μαρία Φαροπούλου, Μαρία Χατζηλεωνίδα, Νικόλαο Βάρελη, Παναγιώτα Μούρτου, Παναγιώτη Μαυρωνά και τους μικρούς: Κωνσταντίνο Χονδρογιάννη, Εύη Χειμαριού, Χρήστο Χειμαριό.