Η Μαρία Αιγινίτου σκηνοθετεί το «Lebensraum» στο Faust

Βαρβάρα Δούκα: «Αυτό που διαπραγματεύεται “Ο Τραπεζίτης” είναι το τι είναι αληθινό και τι ψεύτικο»
22 Φεβρουαρίου 2022
Κατερίνα Μπιλάλη: «Οι πολύτροπες συνθέσεις του Σαίξπηρ στο “Πολλή φασαρία για το τίποτα” καθρεφτίζονται στη σύνθεση των δύο αντίθετων ιστοριών»
23 Φεβρουαρίου 2022

Sharing is caring!

Οι ηθοποιοί Δέσποινα Αποστολίδου και Κατερίνα Σταθοπούλου ερμηνεύουν στην παράσταση του έργου «Lebensraum» του Θανάση Τριαρίδη που σκηνοθετεί η Μαρία Αιγινίτου. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στο Faust την Παρασκευή 4 Μαρτίου.

«Το καθαυτό νόημα του Lebensraum συμπυκνώνεται σε τούτο: οι αληθινοί δολοφόνοι είναι – και θα είναι για πάντοτε – οι θεατές» σημειώνει ο συγγραφέας.

Το έργο «Lebensraum» εκκινεί από τη ναζιστική, επεκτατική θεωρία του Ζωτικού Χώρου και την μεταγράφει εφιαλτικά στο σήμερα.
Τα όρια ανάμεσα στους ηθοποιούς και το κοινό καταργούνται. Ποιος θέτει το όριο ανάμεσα στην αθωότητα και την ενοχή και ποιος είναι σε θέση ν’ ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από το ψέμα;

Δύο άνθρωποι συναντιούνται στη σκηνή, δύο γυναίκες. Η Χειρίστρια του Πειράματος – το οποίο πραγματοποιείται παρουσία κοινού – οδηγεί τη συμμετέχουσα – η οποία βρίσκεται εδώ με τη θέλησή της έναντι αμοιβής – από την Κούβα και το Σινσινάτι μέχρι την Κουάλα Λουμπούρ συνοδεία μουσικής μέχρι να συναντήσει στα σκοτεινά δάση της Πολωνίας τους Εβραίους παρτιζάνους και να έρθει αντιμέτωπη μ’ αυτό που γεννά τον φασισμό.

Είναι το Πείραμα μια απλή καταγραφή στατιστικών στοιχείων; Πόσο αλλοιώνεται η ανθρώπινη φύση μέσα από την ψυχική δοκιμασία του Πειράματος; Πώς μετατρέπεται η συμμετέχουσα σε πειραματόζωο και πόσο μακριά της επιτρέπει η ηθική της να προχωρήσει; Πόσο αμέτοχο είναι το κοινό; Πόσο πρόθυμοι είναι οι άνθρωποι να ακολουθήσουν εντολές γνωρίζοντας ότι θα βλάψουν άλλους;

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Lebensraum»

Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης
Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Μαρία Αιγινίτου
Ενδυματολογική επιμέλεια – Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Νίκος Καρδώνης, Σπυρούλα Σκορδή

Μουσική Επιμέλεια: Μαρία Αιγινίτου, Θανάσης Τριαρίδης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Μιχάλης Κάρλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Λιανάκη
Φωτογραφίες: Γιάννης Πρίφτης
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Ερμηνεία: Δέσποινα Αποστολίδου, Κατερίνα Σταθοπούλου

 

Πού: Faust, Καλαμιώτου 11 και Αθηναΐδος 12, Αθήνα, τηλ. 210 3234095

Πότε: από Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022 και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00

Εισιτήρια: 12 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (φοιτητικό, άνω των 65 ετών), 5 ευρώ (ανέργων, ΑΜΕΑ, ατέλειες)

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr

 

Για την είσοδό τους στην παράσταση οι θεατές πρέπει να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης. καθώς και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης). Επίσης υποχρεούνται να φορούν μάσκα κατά την παραμονή τους σε όλους τους χώρους του θεάτρου.