Κατερίνα Λούβαρη-Φασόη: «Πρόκειται για μια πολυμεσική παράσταση, μια σύμπραξη πολλών τεχνών, όπου βασικός συντελεστής είναι ο θεατής»

O Χρήστος Καρασαββίδης σκηνοθετεί την παράσταση «Το τελευταίο θεώρημα – Constantin Carathéodory»
18 Φεβρουαρίου 2022
Ελπίδα Αμίτση: «”Ο κύκλος που δεν κλείνει” είναι ένα καθαρόαιμο θεατρικό έργο που κρατάει το κοινό στην κόψη του ξυραφιού»
21 Φεβρουαρίου 2022

Η ηθοποιός Κατερίνα Λούβαρη-Φασόη ερμηνεύει στην πολυμεσική παράσταση «Η Μικρή Μέσα στο Σκοτεινό Δάσος» που σκηνοθετεί ο Παντελής Δεντάκης στο ΚΕΤ.

Sharing is caring!

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Το θέατρο, η μικρογλυπτική, ο κινηματογράφος, το video art και η μουσική συνδυάζονται στην πολυμεσική παράσταση «Η Μικρή Μέσα στο Σκοτεινό Δάσος» του Φιλίπ Μινιανά που παρουσιάζεται Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων από τις 21 Φεβρουαρίου σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη.
Η ηθοποιός Κατερίνα Λούβαρη-Φασόη μιλάει στο theatermag για την παράσταση η οποία ξεκίνησε από το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, παρουσιάστηκε στο Festival d’Avignon και επανέρχεται στο φιλόξενο θέατρο της Κυψέλης για ένα νέο κύκλο παραστάσεων. Πρόκειται για μια ελεύθερη διασκευή του μύθου «Πρόκνη και Φιλομήλα» από τις «Μεταμορφώσεις» του Οβίδιου που παρουσιάζεται από την ομάδα Black Forest, με τη στήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου.

 

«Η παράσταση υπήρχε σαν ιδέα στο μυαλό του σκηνοθέτη Παντελή Δεντάκη από το καλοκαίρι του 2018» λέει η Κατερίνα Λούβαρη-Φασόη για την παράσταση Η Μικρή Μέσα στο Σκοτεινό Δάσος. «Η πρώτη ιδέα και η πρώτη παράσταση είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα, καθώς σιγά σιγά βρέθηκαν οι συνεργάτες οι οποίοι έδωσαν την ταυτότητα της δουλειάς τους και ολοκλήρωσαν το σκηνοθετικό όραμα. Για παράδειγμα, η Κλειώ Γκιζελή, η γλύπτρια των μινιατούρων, βρέθηκε στο δρόμο μας απρόσμενα. Ο Παντελής είχε δει έργα της και, ενώ είχε στο νου κάτι άλλο που οι ηθοποιοί θα κινούσαν, άλλαξε τη σκέψη του και η Κλειώ έδωσε πρόσωπο και μορφή στους πέντε χαρακτήρες του έργου.

Η βασίλισσα, πλέον, έχει μια συγκεκριμένη μορφή η οποία, φυσικά, επηρεάζει και εμάς τους ηθοποιούς που χειριζόμαστε το γλυπτό και γενικότερα την αισθητική της παράστασης. Αναφέρω τη δουλειά της Κλειούς επειδή είναι πολύ χαρακτηριστική. Αντίστοιχη, είναι και η δουλειά του Αποστόλη Κουτσιανικούλη, ο οποίος έχει σχεδιάσει τα φώτα, αλλά η βασική του συνεισφορά είναι στο video art και την κινηματογράφηση των μικρών γλυπτών. Έτσι, ήρθε και έδεσε το παζλ και, κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι το πολύ ενδιαφέρον με αυτή την παράσταση, το γεγονός ότι ο σκηνοθέτης είχε ένα όραμα, αλλά αυτό το όραμα διανθίστηκε και άλλαξε πολύ από τη στιγμή που όλοι δουλέψαμε σαν ομάδα και ο καθένας μας με τον δικό του τρόπο».

 

 

«Η Μικρή Μέσα στο Σκοτεινό Δάσος» στο Φεστιβάλ της Αβινιόν

«Στο ΚΕΤ κάναμε το 2020 περίπου 15 παραστάσεις μέχρι το πρώτο lockdown το οποίο μας έκοψε στη μέση» συνεχίζει η Κατερίνα Λούβαρη-Φασόη. «Στη συνέχεια, μας κάλεσαν στο επίσημο Φεστιβάλ της Αβινιόν το καλοκαίρι του 2021 όπου κάναμε έξι παραστάσεις και ήμασταν η μία από τις δύο ελληνικές συμμετοχές. Η άλλη ήταν του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Ήταν μεγάλη τιμή, μια φανταστική εμπειρία, σ’ ένα ιστορικό φεστιβάλ που πραγματοποιείται εδώ και 75 χρόνια σε μια μικρή πόλη η οποία είναι ένα θεατρικό κέντρο.

Στην Αβινιόν, ανεβαίνουν γύρω στις 1000 παραστάσεις μέσα σε 20 μέρες. Στο επίσημο Φεστιβάλ της Αβινιόν γίνονται κάπου 50 παραστάσεις, ενώ οι υπόλοιπες είναι σε ανεξάρτητες σκηνές, από το πρωί ως το βράδυ. Ξέρεις ότι πας στην Αβινιόν για να δεις θέατρο. Σίγουρα μας είχε λείψει η επαφή με το κοινό, καθώς για έναν ολοκληρο χρόνο ήμασταν εκτός σκηνής λόγω της πανδημίας.

Ο Γάλλος παραγωγός μας, ο Olivier Gluzman και η εταιρεία του Les Visiteurs du soir ήταν οι άνθρωποι που φρόντισαν για να πάμε εκεί. Κάπως έτσι μια μικρή παραγωγή, αυτοχρηματοδοτούμενη, φιλοξενούμενη σε ένα μικρό, πανέμορφο θεατρικό καλλιτεχνικό χώρο της Κυψέλης, το ΚΕΤ, βρέθηκε στο μεγαλύτερο φεστιβάλ της Ευρώπης. Και είναι τιμή μας που μας καλέσαν».

 

 

Ανάμεσα σε installation και live performance

«Ο ηθοποιός παίρνει το ρόλο του εμψυχωτή-αφηγητή-θεού. Δίνει φωνή και υπόσταση στα πέντε γλυπτά, το κάθε ένα είναι και ένας ρόλος» εξηγεί η Κατερίνα Λούβαρη-Φασόη. «Το κοινό δεν θα δει τίποτα αναπαραστατικό επί σκηνής. Υπάρχει η σκηνή της παιδοκτονίας, του βιασμού, του ακρωτηριασμού, της εγκατάλειψης, όλα αυτά τα αφηγούμαστε και ο θεατής δεν βλέπει τίποτα επί σκηνής.
Οι φωνές των δύο ηθοποιών, η δική μου και του Πολύδωρου Βογιατζή, δίνουν ζωή στους ρόλους που περιγράφουν τις παραπάνω πράξεις και αυτό είναι το ιδιαίτερο της κατάστασής μας.

Πρόκειται για μια πολυμεσική παράσταση, μια σύμπραξη πολλών τεχνών, όπου βασικός συντελεστής είναι ο θεατής, ο οποίος με το φαντασιακό του συμπληρώνει αυτές ακριβώς τις άγριες εικόνες και τις πλάθει στο μυαλό του με βάση τα δικά του βιώματα, την ιδιοσυγκρασία του, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται εκείνη τη στιγμή. Το φαντασιακό του θεατή ολοκληρώνει πολύ προσωπικά για τον καθένα την αφήγηση της ιστορίας. Όπως στην αρχαία τραγωδία, που έρχεται ο Αγγελιοφόρος και λέει τι έγινε μέσα στο παλάτι και πώς είδε την Ιοκάστη να σκοτώνεται, για παράδειγμα. Δεν βλέπουμε την ίδια την πράξη, αλλά την ακούμε ως αφήγηση και ο Αγγελιοφόρος φέρει το προσωπικό του βίωμα σε αυτήν.

Γι’ αυτό, ενώ οι θεατές δεν βλέπουν τις πράξεις, βγαίνοντας από την παράσταση είναι σοκαρισμένοι ανεξαρτήτως αν τους άρεσε ή όχι αισθητικά, τεχνικά ή υποκριτικά. Φεύγουν σοκαρισμένοι, γιατί οι ίδιοι μπαίνουν στη διαδικασία να φανταστούν το βιασμό ενός 12χρονου κοριτσιού χωρίς να το έχουν δει ζωντανά, βλέποντας μόνο γλυπτά σε μεγέθυνση στο video projection, στην μεγάλη οθόνη που είναι πάνω ακόμα και από τους ηθοποιούς-θεούς. Όλη η παράσταση γίνεται μέσω της αφήγησης και της ενεργοποίησης του φαντασιακού. Σίγουρα η παράσταση φέρει μια πρωτοτυπία. Δεν έχουμε δει πολλές φορές στο θέατρο μια σύμπραξη μικρογλυπτικής, κινηματογράφου, video art και μουσικής. Είναι κάτι ιδιαίτερο ανάμεσα σε installation και live performance».

 

 

Επόμενοι σταθμοί της παράστασης

«Οι παραστάσεις στο ΚΕΤ ξεκινούν στις 21 Φεβρουαρίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 μέχρι τις 29 Μαρτίου, εκτός του διημέρου 14 και 15 Μαρτίου που θα πάμε στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, τον Μάιο θα παίξουμε στο Παρίσι, στο ιστορικό Théâtre de La Ville και για ένα μήνα περίπου θα κάνουμε περιοδεία σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας. Τον Ιούνιο θα ταξιδέψουμε στη Σλοβενία, στο Φεστιβάλ του Maribor. Με τη συμμετοχή μας στο Festival d’Avignon ξεκίνησε το ταξίδι μας στο εξωτερικό. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε εντός και εκτός Ευρώπης.

Αυτή την περίοδο, εργαζόμαστε πάνω σε ένα νέο έργο. Θα συνεργαστούμε και πάλι με τον Παντελή Δεντάκη στην “Αριζόνα” του Juan Carlos Rubio, σε παραγωγή Dinos Films Theatre, το οποίο θα κάνει πρεμιέρα στις 4 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, στο Αριστοτέλειον θεατρο και, στη συνέχεια, θα βρίσκεται στο Θέατρο Σταθμός, στην Αθήνα. Σε αυτή την παράσταση έχω το ρόλο του βοηθού σκηνοθέτη, ενώ οι ηθοποιοί Σταύρος Καραγιάννης και Νικολέτα Παπαδοπούλου, ερμηνεύουν τους δύο πρωταγωνιστές του έργου. Μαζί μας θα είναι ο Αποστόλης Κουτσιανικούλης στους φωτισμούς και τα video και ο Γιώργος Μυζήθρας στη μουσική.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλους τους ανθρώπους που μας στήριξαν τόσο πρακτικά όσο και ψυχολογικά για να ολοκληρωθεί η παράσταση “Η Μικρή μέσα στο σκοτεινό δάσος”. Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, ως μια ανεξάρτητη παραγωγή, για να μπορέσει να υλοποιηθεί και να φτάσει μέχρι την Αβινιόν. Είχαμε πολλούς φίλους και, φυσικά, τις οικογένειές μας, που μας βοήθησαν, ήταν πάντα εκεί. Ήρθαν ακόμα και στο εξωτερικό να μας δουν, κάτι που το θεωρώ πολύ πολύ όμορφο. Το να έχεις ανθρώπους που σε στηρίζουν είναι το μόνο βάλσαμο».

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Η Μικρή Μέσα στο Σκοτεινό Δάσος»

Κείμενο: Philippe Minyana
Μετάφραση: Δήμητρα Κονδυλάκη (στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Θεατρικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου)
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
Δημιουργία μικρών γλυπτών: Κλειώ Γκιζελή
Video art/φωτισμοί: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Σκηνική εγκατάσταση: Νίκος Δεντάκης
Κοστούμια: Κική Γραμματικοπούλου
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος (σε συνεργασία με τον Γιώργο Μιζήθρα)
Τεχνικός σύμβουλος: Παναγιώτης Φορτούνης
Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου
Επικοινωνία: Γεωργία Ζούμπα
Παραγωγή: Black Forest, Les Visiteurs du Soir

Παίζουν οι ηθοποιοί: Πολύδωρος Βογιατζής, Κατερίνα Λούβαρη-Φασόη

 

Πού: Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Κύπρου 91, Κυψέλη, τηλ. 213 0040496 και 6945 348445

Πότε: από Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00. Έως 29 Μαρτίου 2022
(Στις 14 και 15 Μαρτίου, οι παραστάσεις στο ΚΕΤ δε θα γίνουν, καθώς η παράσταση θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη)

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 14€ (κανονικό), 10€ (φοιτητικό, άνω 65), 5€ (κάρτα ανεργίας, ΣΕΗ, ΑΜΕΑ)

Προπώληση Εισιτηρίων: Viva.gr

Πρόσβαση:
με λεωφορείο (στάση Καλλιφρονά): 054, 608, 622, Α8, Β8
με τρόλεϊ (στάση Καλλιφρονά): 3, 5, 11, 13, 14 / (στάση Πλατεία Κυψέλης): 2, 4
με ΗΣΑΠ: στάση Άγιος Νικόλαος (15 λεπτά με τα πόδια)

Στον χώρο του ΚΕΤ τηρούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα που προβλέπονται για τους αμιγείς θεατρικούς χώρους.