O Χρήστος Καρασαββίδης σκηνοθετεί την παράσταση «Το τελευταίο θεώρημα – Constantin Carathéodory»

Η Γεωργία Μαυραγάνη μιλάει για «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» που σκηνοθετεί στο ΚΠΙΣΝ
18 Φεβρουαρίου 2022
Κατερίνα Λούβαρη-Φασόη: «Πρόκειται για μια πολυμεσική παράσταση, μια σύμπραξη πολλών τεχνών, όπου βασικός συντελεστής είναι ο θεατής»
19 Φεβρουαρίου 2022

Sharing is caring!

 

Η Πολυδραστική Ομάδα Τέχνης Fabrica Athens παρουσιάζει τη νέα της παράσταση, που είναι αφιερωμένη σε έναν αφανή ήρωα της Ελλάδας, τον θρυλικό μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή. Η ομάδα συμπράττει με τον σκηνοθέτη Χρήστο Καρασαββίδη, καταθέτοντας μία ποιητική ματιά στη μορφή και το έργο του σπουδαίου επιστήμονα. «Το τελευταίο θεώρημα – Constantin Carathéodory» θα ξεκινήσει στις 11 Μαρτίου και θα παιχτεί για 16 παραστάσεις στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα (Μεγ. Αλεξάνδρου 125 & Ευρυμέδοντος, Κεραμεικός).

Η παράσταση είναι ένας φόρος τιμής στον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, του οποίου το έργο παρότι διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό την μαθηματική επιστήμη, παρέμεινε χωρίς αναγνώριση στην πατρίδα του. Ο Καραθεοδωρής θεωρούταν ένας από τους σπουδαιότερους επιστήμονες της εποχής του, που βοήθησε στην εξέλιξη της θεωρίας της σχετικότητας τον ίδιο τον Αϊνστάιν, έδωσε λύση σε άλυτα μαθηματικά προβλήματα και θεμελίωσε την επιστήμη της Θερμοδυναμικής. Οι Έλληνες συνάδελφοί του απέρριψαν τον Καραθεοδωρή περισσότερες από μία φορές.

Πρόκειται για μία σκηνική σύνθεση με αφορμή τη σκέψη και την προσωπικότητα του μαθηματικού. Η παράσταση δεν θέλει να αφηγηθεί τη βιογραφία του Καραθεοδωρή, αλλά να ξεδιπλώσει στη σκηνή το δαιδαλώδες μυαλό της ιδιοφυΐας, που χαρακτήρισε την επιστημονική σκέψη του προηγούμενου αιώνα. Απέναντι στη φρίκη και τη βαρβαρότητα των πολέμων που στιγμάτισαν την ανθρωπότητα, τα μαθηματικά για τον Καραθεοδωρή μοιάζουν με ποίηση.

 

 

Ο σκηνοθέτης Χρήστος Καρασαββίδης σημειώνει χαρακτηριστικά:
«Αποφασίσαμε φέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, να εμπνευστούμε από τη σκέψη και το έργο ενός από τους σπουδαιότερους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού, τον μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή του οποίου η μαθηματική διάνοια επηρέασε όλη την επιστημονική κοινότητα του 20ού αιώνα. Από την αρχή της διαδικασίας προσπαθήσαμε να εστιάσουμε όχι στη δημιουργία μια βιογραφικής παράστασης αλλά να βυθιστούμε στην εν γένει επαγωγική μαθηματική σκέψη μιας ιδιοφυΐας όπως ο Καραθεοδωρή, ίσως όχι τόσο στην ακραιφνώς επιστημονική της υπόσταση, όσο τελικά στη φιλοσοφική της θεώρηση. Να αναρωτηθούμε, όπως ο ίδιος, αν ο έρωτας μπορεί να κερδίσει τον θάνατο κι αν η συναισθηματική μας εντροπία μπορεί τελικά να μας κάνει αθάνατους. Παραδώσαμε μια αβανγκάρντ σκηνική σύνθεση χωρίς να ξέρουμε αν έχουμε δίκιο στην απόδειξη ενός θεωρήματος, ξέρουμε όμως με βεβαιότητα πως στην διατύπωση μιας εικασίας δεν έχουμε άδικο».

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Το τελευταίο θεώρημα – Constantin Carathéodory»

Κείμενα-Σκηνοθεσία: Χρήστος Καρασαββίδης
Σύμβουλος Δραματουργίας: Κατερίνα Διακουμοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Άγγελος Βάντζος
Σκηνογράφος: Θύμιος Κούκιος
Ενδυματολόγος: Μανωλία Κοκολογιάννη
Κινησιολογικό Training: Τζοβάννα Μιχαλιάδη-Σάρτι
Σχεδιασμός φωτισμού – Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Καρασαββίδης
Φωτιστής: Σπύρος Παπαδημητρίου
Βοηθός σκηνοθέτη β’: Φένια Προβελεγγίου
Γραφιστικά: Θάνος Κερμίτσης
Hair styling – μακιγιάζ: Εμμανουέλα Κατέχου
Φωτογραφίες: Orlando Gjoni, Γιάννης Πουλημένος

Παίζουν (αλφαβητικά): Λυδία Βύρλα, Κωνσταντίνος Εξαρχόπουλος, Φάνης Κατέχος, Στέφανος Λώλος, Σάντυ Χατζηιωάννου

 

Πού: Τεχνοχώρος Φάμπρικα, Μεγ. Αλεξάνδρου 125 και Ευρυμέδοντος, Κεραμεικός, τηλ. 210 3411651

Πότε: από 11 Μαρτίου 2022 και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00, για 16 παραστάσεις

Εισιτήρια: από 10 ευρώ

Προπώληση: viva.gr

 

Η παράσταση επιχορηγείται από το ΥΠ.ΠΟ.Α.