Η Γεωργία Μαυραγάνη μιλάει για «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» που σκηνοθετεί στο ΚΠΙΣΝ

Ο Γιάννης Στάνκογλου σκηνοθετεί το «Killer Joe» στο θέατρο Εμπορικόν
18 Φεβρουαρίου 2022
O Χρήστος Καρασαββίδης σκηνοθετεί την παράσταση «Το τελευταίο θεώρημα – Constantin Carathéodory»
18 Φεβρουαρίου 2022

Η Γεωργία Μαυραγάνη υπογράφει τη διασκευή και τη σκηνοθεσία της παράστασης «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» (Μέρος Α’ _Ο Γυρισμός).

Sharing is caring!

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Οι Παραβάσεις, το Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ, επιστρέφουν στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) για πέμπτη χρονιά. Η Γεωργία Μαυραγάνη μιλάει στο theatermag για την παράσταση του έργου «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» (Μέρος Α’ _Ο Γυρισμός) του Ευγένιου Ο’ Νηλ στην οποία υπογράφει τη διασκευή και τη σκηνοθεσία.

Η παράσταση παρουσιάζεται την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου στις 17.00 στο Φάρο του ΚΠΙΣΝ. Ακολουθούν ο «Πατέρας» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στις 20 Μαρτίου και η «Άλκηστις» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Έλενας Μαυρίδου στις 10 Απριλίου.

 

«Η επιλογή του έργου έχει γίνει από την υπεύθυνη των “Παραβάσεων”, τη Σύλβια Λιούλιου. Οι “Παραβάσεις”, το Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ, ασχολούνται με τη σχέση μητέρας-παιδιού, μητέρας-κόρης, μητέρας-γιου» λέει η Γεωργία Μαυραγάνη.

«Οπότε, επέλεξα να σκηνοθετήσω και να διασκευάσω για το θέατρο ένα αρκετά κλασικό κείμενο “Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα” το οποίο είναι μεταγραφή της “Ορέστειας” του Αισχύλου από τον Ευγένιο Ο’ Νηλ και συγκεκριμένα το πρώτο μέρος του κειμένου, τον “Αγαμέμνoνα”.

Όπως ο Αγαμέμνωνας γυρίζει νικητής από τον Τρωικό Πόλεμο έτσι και ο Έζρα Μάννον γυρίζει στο σπίτι του από το Εμφύλιο Αμερικάνικο Πόλεμο βρίσκοντας πίσω μια γυναίκα που έχει απομακρυνθεί πολύ από εκείνον, μια κόρη που τον νοσταλγεί και που νιώθει πολύ απομακρυσμένη από τη μητέρα της. Βρίσκει και τις δύο αυτές γυναίκες ερωτευμένες με τον ίδιο άνδρα.

Πρόκειται για ένα έργο που ανήκει στο ψυχολογικό θέατρο, θα έλεγα, αναγνωρίζει κανείς τα πολύ κλασικά και πρώτα συμπτώματα των σχέσεων που επισημαίνει και ο Φρόιντ μετέπειτα. Γι’ αυτό άλλωστε εξακολουθεί και έχει σήμερα πολύ ενδιαφέρον και είναι εξαιρετικά σύγχρονο παρόλο που μοιάζει παλιό» .

 

 

«Οι οκτώ ηθοποιοί της παράστασης μαζί με τον μουσικό μας τον Χάρη Νείλα, βρίσκονται ως Χορός συνεχώς επί σκηνής, κρατούν σαφέστατα το κείμενο στα χέρια τους, καθώς πρόκειται για αναλόγιο» συνεχίζει η Γεωργία Μαυραγάνη. «Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχει μια καθοδήγηση και ότι δεν έχουν γίνει πρόβες. Άλλοτε υποδύεται ο καθένας από έναν ρόλο μέσα στο έργο, αλλά ταυτόχρονα σε δύο πράξεις γίνονται και αφηγητές του έργου.
Η παράσταση διαρκεί περίπου μία ώρα, όπου παρουσιάζεται όλο το έργο, το πρώτο του μέρος του όπως είπα και πριν, την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου στο Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).
Είμαι πολύ χαρούμενη, γιατί πραγματικά δουλεύω με εξαιρετικούς ηθοποιούς. Ο Θανάσης Δόβρης και η Ρούλα Τζήμου έχουν τους κεντρικούς ρόλους, η Ελίνα Ρίζου υποδύεται την κόρη, ο Κωνσταντίνος Σιώζος υποδύεται τον Πήτερ τον αρραβωνιαστικό της κόρης, ο Νίκος Γιαλελής τον Μπράντ, ο Κωνσταντίνος Ζωγράφος, ο Κωνσταντίνος Σιώζος, η Μαρίνα Παπούλια και Ράνια Κελαϊδίτη, υποδύονται μικρότερους ρόλους και είναι ταυτόχρονα και αφηγητές του έργου».

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» (Μέρος Α’ _Ο Γυρισμός)

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη
Μουσική: Χάρης Νείλας
Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Νίκος Γιαλελής, Θανάσης Δόβρης, Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Ράνια Κελαϊδίτη, Μαρίνα Παπούλια, Ελίνα Ρίζου, Κωνσταντίνος Σιώζος, Ρούλα Τζήμου

Προσφερόμενες υπηρεσίες: Η παράσταση πραγματοποιείται με Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

 

Πού: ΚΠΙΣΝ, Φάρος, Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

Πότε: Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022, στις 17.00

Εισιτήρια: 10 ευρώ (γενική είσοδος), 5 ευρώ (μειωμένο)

Σημεία προπώλησης:
• ηλεκτρονικά στο site της Ticket Services εδώ
• τηλεφωνικά: 210 7234567 (Ticket Services)

Μειωμένα εισιτήρια των 5€ δικαιούνται φοιτητές, άτομα ηλικίας 65+, παιδιά και νέοι έως 18 ετών, άνεργοι, συνοδοί ΑμεΑ, πολύτεκνοι και κάτοικοι του Δήμου Καλλιθέας.
Οι κάτοχοι μειωμένου εισιτηρίου την ημέρα της εκδήλωσης θα πρέπει να επιδείξουν ταυτότητα και το απαραίτητο δικαιολογητικό (φοιτητικό πάσο, κάρτα ανεργίας, κάρτα πολυτέκνου, λογαριασμός ΔΕΚΟ για κατοίκους Καλλιθέας).
Δωρεάν εισιτήρια δικαιούνται ΑμεΑ, μέσω επικοινωνίας με το τηλ. κέντρο στο 210 7234567 και επιδεικνύοντας την ημέρα της εκδήλωσης ταυτότητα και έγγραφο πιστοποίησης αναπηρίας.

Χρήσιμες πληροφορίες:

Οι πόρτες ανοίγουν στις 16.00
Παρακαλούμε να βρίσκεστε στον χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης το αργότερο 30′ λεπτά νωρίτερα από την έναρξη της εκδήλωσης.
Η είσοδος θα είναι δυνατή μέχρι και 10 λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης.
Η προαγορά εισιτηρίων είναι απαραίτητη. Δεν θα υπάρχει η δυνατότητα αγοράς εισιτηρίων στον χώρο της εκδήλωσης.
Όλοι οι χώροι του ΚΠΙΣΝ είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ
Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε να καλέσετε στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΠΙΣΝ στο 216 8091000.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα snfcc.org/EugeneONeil και στις σελίδες στα social media @SNFCC

 

Γεωργία Μαυραγάνη

Η Γεωργία Μαυραγάνη σπούδασε παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών και θέατρο στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και στο προπαρασκευαστικό μεταπτυχιακό τμήμα της σχολής DasArts στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.

Οι παραστάσεις της έχουν παρουσιαστεί στα θέατρα Αμόρε, Άσκηση, Πορεία, Χώρα, Επί Κολωνώ, Εμπρός, Πόρτα, ΚΘΒΕ, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου -1 και στον ΘΟΚ.

Έχει σκηνοθετήσει, μεταξύ άλλων, τις παραστάσεις «Οι αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες» του Robert Musil (διασκευή του μυθιστορήματος, μτφρ. Αλέξανδρος Ίσαρης), «Γκιακ» και «Εξημέρωση» του Δημοσθένη Παπαμάρκου, «Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι» του Tennessee Williams, «Ο τυχερός στρατιώτης» των Ξένια Καλογεροπούλου και Θωμά Μοσχόπουλου, «Ορέστεια / Ευμενίδες» του Αισχύλου, καθώς και τις πρωτότυπες περφόρμανς «Η ταράτσα του αυτόχειρα», «Από πρώτο χέρι – Μια παράσταση για τα καπνά», «Όχι αθώος πια», «Η ζωή δεν είναι εύκολο πράγμα», «Έτσι κάνουν όλοι», « Όλα όσα ξέρω για τον κόσμο», «Το γήρας – Ένα χορικό», «Παρ’ όλα αυτά».

Είναι ιδρυτικό μέλος της Κίνησης Μαβίλη και από το 2010 διδάσκει υποκριτική στη δραματική σχολή Δήλος, με τους σπουδαστές της οποίας έχει παρουσιάσει αναλόγια θεατρικών έργων. Από το 2003 εργάζεται παράλληλα ως δασκάλα στη δημόσια πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Έχει πραγματοποιήσει εργαστήρια υποκριτικής και περφόρμανς με επαγγελματίες και μη ηθοποιούς (bios, Μικρό Θέατρο | Αγρίνιο), Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία κ.ά.), διερευνώντας τις δυνατότητες και τις τεχνικές του θεάτρου ντοκουμέντου.