O Κωνσταντίνος Δανίκας μιλάει για την παράσταση «Ο Θάνατος και η κόρη» 

«Χορείες Χώρων» από την ομάδα Transatlantic στο θέατρο Ροές
15 Φεβρουαρίου 2022
Πέντε καλλιτέχνες μιλούν για το «Cultural Transfer/ Πάταγος / electric nights»
15 Φεβρουαρίου 2022

O Κωνσταντίνος Δανίκας στην παράσταση «Ο Θάνατος και η κόρη» που σκηνοθετεί η Θάλεια Γρίβα.

Sharing is caring!

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ερμηνεύει έναν από τους τρεις ρόλους της παράστασης του έργου «Ο θάνατος και η κόρη» του Ariel Dorfman. O Κωνσταντίνος Δανίκας μιλάει στο theatermag για το ψυχολογικό θρίλερ που ανεβαίνει στο Θέατρο 104 σε σκηνοθεσία της Θάλειας Γρίβα.
Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή σύγχρονα θεατρικά έργα, γραμμένο το 1990, που έγινε ευρέως γνωστό από την κινηματογραφική του μεταφορά το 1994 σε σκηνοθεσία του Ρομάν Πολάνσκι, με την Σιγκούρνι Γουίβερ, τον Μπεν Κίνγκσλεϊ και τον Στούαρτ Γουίλσον. Έχει παρουσιαστεί σε πολλές χώρες αλλά και στην Ελλάδα. Το 1992 κέρδισε το βραβείο Olivier καλύτερου νέου θεατρικού έργου.

 

 

Τι ήταν αυτό που σας κέντρισε το ενδιαφέρον σε αυτό το έργο;

«Ο Θάνατος και η κόρη» είναι ένα από τα αριστουργήματα του σύγχρονου ρεπερτορίου. Γραμμένο το 1990, βραβευμένο και πολυαγαπημένο, το έργο αυτό του Ντόρφμαν, θέτει πολλά ερωτήματα και καμία απάντηση. Αυτό το στοιχείο είναι που μου είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον την πρώτη φορά που το διάβασα. Δεν προσφέρει κάθαρση στον θεατή. Προσφέρει όμως έναν καθρέφτη, έναν υπαρξιακό καθρέφτη, καθαρό και ανοικτό προς κάθε απάντηση και τοποθέτηση.

 

Ποιες ήταν οι συζητήσεις που κάνατε κατά τη διάρκεια των προβών για το ανέβασμα αυτής της παράστασης;

Ενδεικτικά και μόνο, η προσπάθεια όλων των ηθοποιών και συντελεστών της παράστασης επικεντρώθηκε στο να αναπτύξουμε όσα περισσότερα ερωτήματα μπορούσαμε. Μετά, λοιπόν, από μήνες έρευνας συνειδητοποιήσαμε όλοι πως τα ερωτήματα είναι άπειρα, άπειρα όσο και τα υπαρξιακά θέματα της ανθρώπινης φύσης. Μία από τις αγαπημένες συζητήσεις – αντιπαραθέσεις ήταν και ένα από τα βασικά θέματα του έργου: εκδίκηση ή συγχώρεση;

 

Τι συμβαίνει ανάμεσα στους τρεις ήρωες του έργου;

Οι τρεις αυτοί οι χαρακτήρες αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους σε έναν φαύλο κύκλο. Μια γυναίκα και ένας άνδρας με τη σχέση τους να αναπτύσσεται και τις αλήθειες να απελευθερώνονται όταν εμφανίζεται ο τρίτος χαρακτήρας. Όλοι τους θύτες και θύματα. Ένα υπαρξιακό τρίγωνο δοσμένο με απόλυτη μαεστρία από τον συγγραφέα.

 

 

Οι ηθοποιοί Στράτος Σωπύλης, Κωνσταντίνος Δανίκας και Σίσσυ Μαράθου στην παράσταση «Ο Θάνατος και η κόρη».

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το ρόλο που ερμηνεύετε;

Ο άντρας αυτός, ιδεαλιστής και ορθολογιστής, ένας δικηγόρος με λάβαρό του τη δικαιοσύνη. Χειριστικός, καριερίστας με παγιωμένη άποψη απέναντι στο έργο του και στον αγώνα του.

 

Ποιο είναι το θέμα του έργου «Ο Θάνατος και η κόρη»;

Το βασικό θέμα του έργου είναι το ερώτημα μεταξύ συγχωρέσης και εκδίκησης. Αυτό είναι το πρώτο επίπεδο του έργου. Μέσω αυτού όμως αναπτύσσονται ένα σωρό άλλα ερωτήματα, πολιτικά, υπαρξιακά, κοινωνικά και πανανθρώπινα. Σ’ ένα μεσοαστικό σπίτι, ένα ζευγάρι έχει κρύψει, έχει θάψει το παρελθόν του, προσπαθώντας να προχωρήσει μπροστά χωρίς κανένα αποτέλεσμα, μέχρι που ένας άνθρωπος έρχεται ως συνδετικός κρίκος και φέρνει το ζευγάρι -όπως και τον ίδιο του τον εαυτό- αντιμέτωπους με τη σκληρή αλήθεια.

 

Πώς δουλέψατε με τη σκηνοθέτιδα Θάλεια Γρίβα;

Η συνεργασία μου με τη Θάλεια Γρίβα είναι απλά υπέροχη. Οι πρόβες κυλάνε αβίαστα και ταυτόχρονα τόσο πολύ δημιουργικά. Η Θάλεια είναι από τους σκηνοθέτες που φέρνουν μεγάλο όγκο πληροφορίας στην πρόβα. Και μεγάλος όγκος πληροφορίας σημαίνει πολύ έρευνα, πάρα πολλά ερωτήματα και μία άκρως δημιουργική ενασχόληση και με το θεατρικό έργο και με τον χαρακτήρα του ο κάθε ηθοποιός. Νιώθω πραγματικά πως μέρα με τη μέρα, πρόβα με την πρόβα εξελίσσομαι και ως ηθοποιός και ως άνθρωπος. Αυτό για μένα είναι το βασικό συστατικό μιας καλής συνεργασίας.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Ο Θάνατος και η κόρη»

Μετάφραση-Διασκευή: Θάλεια Γρίβα, Σίσσυ Μαράθου
Σκηνοθεσία: Θάλεια Γρίβα
Σκηνικά-Κοστούμια: Έλλη Εμπεδοκλή
Video design: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Πανταζή
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Μαριάννα Φραγκούλη
Διεύθυνση παραγωγής: Αναστασία Γεωργοπούλου-Ναταλία Μπαρούς
Εκτέλεση παραγωγής: Πεδίο Τέχνης

Παίζουν: Κωνσταντίνος Δανίκας, Σίσσυ Μαράθου, Στράτος Σωπύλης

Φιλική συμμετοχή σε βίντεο: Σμαράγδα Κάκκινου

Trailer: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Φωτογραφίες παράστασης: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Γραφίστας-Σχεδιασμός αφίσας: Γιώργος Καλοφωλιάς
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ανζελίκα Καψαμπέλη
Social Media: Ανδρέας Λεύκιος Καψαμπέλης

 

Πού: Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Μετρό Κεραμεικός, τηλ. 210 345 5020

Πότε: από 19 Φεβρουαρίου 2022 και κάθε Σάββατο στις 21.15 και Κυριακή στις 18.30

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Εισιτήρια: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (φοιτητικό και ανέργων), 5 ευρώ (ατέλεια)

Προπώληση: Ticketservices.gr