Γιάννης Σκουρλέτης: «Ζούμε πια σ’ ένα μέρος που η αγάπη είναι απούσα»

«Ανάμεσα σε δύο κόσμους» στο Σύγχρονο θέατρο
11 Φεβρουαρίου 2022
Αλεξάνδρα Αϊδίνη και Κωνσταντίνος Ασπιώτης στις «Λευκές Νύχτες»
11 Φεβρουαρίου 2022

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Η ομάδα bijoux de kant επιστρέφει στη σύγχρονη ελληνική δραματουργία με το νέο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Η αλήθεια είναι». Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σκουρλέτης μιλάει στο theatermag για την παράσταση η οποία παρουσιάζεται στο Faust με τους ηθοποιούς Μαρία Παρασύρη, Χάρη Χαραλάμπους-Καζέπη και Δημήτρη Παγώνη.
Σε αυτή την παράσταση, η bijoux de kant μίλα απροκάλυπτα για τη σκληρότητα της καθημερινότητας, τη συγκάλυψη της συναισθηματικής παθογένειας, τις στερεοτυπικές αντιλήψεις και τη στοχοποίηση του διαφορετικού. Μιλά για το σώμα, τη σεξουαλικότητα, τη συγγένεια, τη μνήμη, το τραύμα, την ταυτότητα. Μιλά για την σιωπηλή εξοικείωσή μας με τη βία.

 

«Το έργο αυτό γράφτηκε το 2019, πριν ξεκινήσει όχι μόνο η πανδημία αλλά και όλα τα ζητήματα που προέκυψαν με την έμφυλη βία και με το κίνημα #me too» εξηγεί ο Γιάννης Σκουρλέτης. «Βλέπω ότι το έργο ήταν μέσα στον πυρήνα αυτών των ζητημάτων, γιατί αυτό είναι η παράσταση που ανεβάζουμε στο Faust. Με αυτό ασχολείται, αυτό διαπραγματεύεται και είναι ο βασικός πυρήνας της θεματικής της.

Με τον Δημήτρη Δημητριάδη έχουμε μια σχέση που κρατάει χρόνια. Έχω σκηνοθετήσει και άλλα έργα του και όπως με όλους τους συγγραφείς, έτσι και με τον Δημήτρη, έχω πάντα μια σχέση, ένα πάρε δώσε που δεν εξαντλείται στο να βγει ένα έργο από το συρτάρι και να παρασταθεί. Είναι μια κουβέντα που γίνεται και μέσα από αυτή την κουβέντα γεννιέται σιγά σιγά η ανάγκη για κάτι. Κάπως έτσι έγινε και εδώ, για την παράσταση “Η αλήθεια είναι”.

Επίσης, με τη Γλυκερία Μπασδέκη που έχω σκηνοθετήσει έργα της, πάντα συζητάμε γιατί το κομμάτι της δραματουργίας έχει πλέον ανοίξει και έχει ακουμπήσει σε πολλές περιοχές. Δεν συμβαίνει πια ότι ο συγγραφέας γράφει ένα έργο, το δίνει σε κάποιον και εκείνος το σκηνοθετεί. Είναι ένα πάρε δώσε που μαζί με το κείμενο χτίζεται και η κεντρική ιδέα της δραματουργίας».

 

Η ηθοποιός Μαρία Παρασύρη στην παράσταση «Η αλήθεια είναι» που σκηνοθετεί ο Γιάννης Σκουρλέτης. (Φωτογραφίες: Εβίτα Σκουρλέτη).

 

Η σιωπηλή εξοικείωσή μας με τη βία

«Οι τρεις ηθοποιοί, η Μαρία Παρασύρη, ο Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης και ο Δημήτρης Παγώνης, ερμηνεύουν τους ρόλους μιας οικογένειας» συνεχίζει ο Γιάννης Σκουρλέτης. «Τη μητέρα, τον πατέρα και το παιδί. Ο ρόλος του παιδιού, δεν την υπάρχει στο έργο του Δημητριάδη, απλά είδα την ανάγκη να υπάρξει στην παράσταση. Πρόκειται, λοιπόν, για δύο γονείς οι οποίοι έχουν σκοτώσει το παιδί τους, επειδή ήταν διαφορετικό. Αυτή η διαφορετικότητα τους οδήγησε στο έγκλημα, γιατί δεν την άντεξαν.

Το έγκλημα που διέπραξαν τους οδήγησε στις βαθύτερες σκοτεινές περιοχές του ψυχισμού τους, κάπου όπου συνάντησαν κάτι πολύ αδυσώπητο και σκοτεινό. Σε μια περιοχή του σκοτεινού τους εαυτού. Παρακολουθούμε δύο γονείς που περιμένουν πάνω από το τηλέφωνο για να πάρουν την τελική πληροφορία από τους ανθρώπους που έχουν βάλει για να σκοτώσουν το παιδί τους. Πρόκειται για ένα έργο αναμφισβήτητα βαρύ. Η θεματική του είναι βαριά, αλλά είναι ακριβώς στον πυρήνα όσων έχουμε ζήσει και ακούμε καθημερινά. Δεν ταυτοποιεί, δεν περιγράφει κάτι αλλά μιλάει για τη βία και την σιωπηλή εξοικείωσή μας με τη βία.

Οι γονείς αυτοί είναι δύο κανονικοί άνθρωποι, που θα μπορούσε να είναι ένα ζευγάρι της ελληνικής επαρχίας που βιώνει μια ακρότητα στη σχέση του, στην αποξένωση, στην παθογένεια που γεννάει αυτή η έλλειψη της επιθυμίας του ενός για τον άλλον. Όλα αυτά γεννούν αυτή την άρρωστη συνθήκη ζωής.
Όπως μου είπε ο Δημητριάδης πολύ εύστοχα όταν τον ρώτησα “είναι δύο άνθρωποι που ήρθαν στη ζωή για να βιώσουν τη χειρότερη εκδοχή της”. Δύο άνθρωποι που έφτασαν να γεννήσουν και να σκοτώσουν αυτό που γέννησαν, γιατί δεν το άντεχαν. Αυτό ακουμπάει και σε περιοχές μιας βαθύτερης υπαρξιακής αγωνίας που έτσι κι αλλιώς τον Δημήτρη τον αφορά αυτή η περιοχή.

Τα περισσότερα έργα του Δημητριάδη έχουν μια ποιητική χροιά. Αυτό το έργο του έχει γραφτεί με πολύ σύγχρονη γλώσσα, πολύ ωμά ρεαλιστική και αυτό έχει και ένα στοιχείο έκπληξης, γιατί έχει μια σκληρότητα και είναι πολύ ισχυρό το κομμάτι της βίας. Η αλήθεια είναι ότι φανερώνει τη βία, η αλήθεια είναι ότι σκοτώνοντας τα παιδιά σου σκοτώνεις την ιδέα της δημιουργίας, της συνέχειας. Σκοτώνεις τον εαυτό σου εν τέλει».

 

O Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης, η Μαρία Παρασύρη και ο Δημήτρης Παγώνης στην παράσταση του έργου «Η αλήθεια είναι» του Δημήτρη Δημητριάδη. (Φωτογραφίες: Εβίτα Σκουρλέτη).

 

Ένα τοπίο με πολύ σκοτάδι

«Η ενδοοικογενειακή βία, οι γυναίκες που βιάζονται, που σκοτώνονται αρχίζουν και ακούγονται και έρχεται στο φως αυτό το βαθύ σκοτάδι» λέει ο σκηνοθέτης. «Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι από τις πιο ακραίες που έχουν πολύ σκοτάδι, κρυφή αγριότητα, όχι απαραίτητα μοναξιά.
Φίλοι εκπαιδευτικοί μου λένε ότι το ποσοστό βιασμών στα σχολεία, στα παιδιά που ζουν στην επαρχία, είναι πολύ μεγάλο. Δυστυχώς, το μόνο που υπάρχει ως διασκέδαση στην επαρχία είναι η τηλεόραση με ό,τι χαζό παίζει κάθε βράδυ και το αποτέλεσμα είναι η βία στα παιδιά, η βία στις γυναίκες και οι βιασμοί κάθε είδους. Σωματικοί, λεκτικοί, ψυχολογικοί. Ακούγεται λίγο ακραίο αυτό που λέω, αλλά δυστυχώς είναι η πραγματικότητα.

Το ζητούμενο είναι ότι οι άνθρωποι δεν αναρωτιούνται ποιοι είναι, τι κάνουν σε αυτή τη ζωή; Τι συμβαίνει σε μένα, τι συμβαίνει γύρω μου, ποιος είμαι, ποια είναι η ταυτότητά μου είτε αυτή είναι σεξουαλική, είτε εθνική. Πού ανήκω και αν ανήκω κάπου. Κανείς δεν φαίνεται να αγαπά τον άλλον, γιατί ζούμε πια σ’ ένα μέρος που η αγάπη είναι απούσα. Και αυτό το τοπίο έχει πολύ σκοτάδι και είναι επικίνδυνο. Οι δύο ήρωες της παράστασης, οι δύο αυτοί γονείς, ψάχνουν να δουν, γιατί οι έννοιες του θύτη και του θύματος είναι πολύ κοντά, είναι στην ίδια περιοχή. Γι’ αυτό και δεν κουνάει το δάχτυλο η παράσταση ώστε να πει ότι έτσι είναι, αλλά προσπαθεί να καταλάβει το πώς είναι τα πράγματα. Το ερώτημα έχει άλλωστε τη σημασία.

Μακάρι να αφυπνιστούμε λίγο σαν κοινωνία και να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε. Είμαι πολύ αισιόδοξος για τα πολύ νέα παιδιά που είναι 10-15 χρονών. Κάτι μου λέει ότι αυτή η γενιά κάπως θα προχωρήσει καλύτερα. Ίσως επειδή αυτά τα παιδιά θα έχουν μια απόσταση από την απώλεια, από τη μνήμη, από τον πόλεμο, από αυτό το βάρος της Ιστορίας που μας βαραίνει και μας συνθλίβει. Κάτι μου λέει ότι αυτά τα παιδιά θα είναι λίγο πιο απελευθερωμένα και πρέπει να τους το επιτρέψουμε αυτό. Έχει μεγάλη αξία να βαδίζει κανείς προς το φως και όχι προς το σκοτάδι και προσωπικά με ενδιαφέρει να κάνω φωτεινές σχέσεις και συνεργασίες».

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Η αλήθεια είναι»

Κείμενο: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης
Σκηνικά-κοστούμια-φωτισμοί: bijoux de kant
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Παπασωτηρόπουλος
Φωτογραφίες: Εβίτα Σκουρλέτη, Κωνσταντίνος Σκουρλέτης

Video teaser: Γιώργος Αποστολόπουλος

Επιμέλεια γραφιστικού υλικού: Αθηνά Καμπούρη
Διεύθυνση παραγωγής: Γιώργος Παπαδάκης
Οργάνωση παραγωγής: Ασημένια Ευθυμίου

Παίζουν: Μαρία Παρασύρη, Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης και ο Δημήτρης Παγώνης
Παραγωγή: bijoux de kant

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Πού: Faust, Καλαμιώτου 11, Αθήνα, τηλ. 210 3234095

Πότε: από 4 Φεβρουαρίου έως 20 Φεβρουαρίου 2022 και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 20.00

Εισιτήρια: 10 ευρώ (γενική είσοδος), 8 ευρώ (μειωμένο)

Προπώληση: viva.gr

Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 15 ετών.
Όλες οι εκδηλώσεις στη μουσική & θεατρική σκηνή του Faust είναι Covid Free. Οι θεατές εισέρχονται κατόπιν επίδειξης, κατά την είσοδο στον χώρο, πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης σε ισχύ. Συνδυαστικά με αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας, ώστε να διενεργηθεί έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Στη συνέχεια, η παράσταση θα ταξιδέψει στην Πάτρα για τρεις παραστάσεις το Σάββατο 26, την Κυριακή 27 και τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου.

Θέατρο Όροφως, Όθωνος Αμαλίας 112, Πάτρα
Πληροφορίες: 2611810983, 6939835990