Χρύσα Ματσαγκάνη: «Θεωρήσαμε χρέος μας να διοργανώσουμε αυτά τα πάνελ συζητήσεων»

Όπερα, τζαζ και σύγχρονη ελληνική μουσική στο Foyer Café Bistrot του  Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά
10 Φεβρουαρίου 2022
Νικολίτσα Αγγελακοπούλου: «Το “Belle Equipe” ακροβατεί ανάμεσα στη ζωή και στην απώλεια»
10 Φεβρουαρίου 2022

Η υπεύθυνη επικοινωνίας του θεάτρου Δρόμος διοργανώνει τρεις συζητήσεις με θέμα «Τέχνη VS Έμφυλη βία – Σεξισμός - Πατριαρχία».

Sharing is caring!

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Με αφορμή την παράσταση του έργου «Όλο σπίτι, κρεβάτι κι εκκλησία» των Φρανκ Ράμε και Ντάριο Φο που παρουσιάζεται στο θέατρο Δρόμος σε σκηνοθεσία Εμμανουήλ Μαύρου, η υπεύθυνη επικοινωνίας Χρύσα Ματσαγκάνη και το Θέατρο Δρόμος διοργανώνουν τρεις συζητήσεις με θέμα «Τέχνη VS Έμφυλη βία – Σεξισμός – Πατριαρχία» που θα ακολουθήσουν την παράσταση εκτός θεατρικού προγράμματος και με ειδικό μειωμένο εισιτήριο. Τις συζητήσεις θα παρακολουθήσει το κοινό της παράστασης, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει live streaming (των συζητήσεων). Στο πάνελ των συζητήσεων συμμετέχουν καλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές.

Η Χρύσα Ματσαγκάνη μιλάει στο theatermag για τις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου, το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου και την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου.

 

Πώς αποφασίσατε να διοργανώσετε τις συζητήσεις με θέμα «Τέχνη VS Έμφυλη βία – Σεξισμός – Πατριαρχία»;

Ήταν κάτι που προέκυψε μέσα από μια συζήτηση που κάναμε με τη δημοσιογράφο και φίλη Μαρία Κωνσταντοπούλου για την παράσταση «Όλο σπίτι κρεβάτι κι εκκλησία» των Φρανκ Ράμε και Ντάριο Φο, που παίζεται στο Θέατρο Δρόμος σε σκηνοθεσία Εμμανουήλ Μαύρου.

Ουσιαστικά οι συζητήσεις συνδέονται με την παράσταση, όπως συμβαίνει συχνά στο Θέατρο παραστάσεις με θέματα κοινωνικοπολιτικά, ψυχολογικά κ.ά. διοργανώνουν συζητήσεις ερευνώντας περαιτέρω τα θέματα που πραγματεύονται για να δίνουν την ευκαιρία στο θεατρικό κοινό, αλλά και στους καλεσμένους ομιλητές να ανταλάσουν απόψεις και να εμβαθύνουν περισσότερο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν και η παράσταση έπεσε χρονικά στο timing της έξαρσης των γυναικοκτονιών και της έμφυλης βίας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο σκέψης διοργανώνονται οι συζητήσεις, παρόλα αυτά είχε μπει στο πρόγραμμα του θεάτρου πριν καν ακόμη εμφανιστεί το ελληνικό #metoo, δηλαδή μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης καραντίνας.

Για το λόγο αυτό οι συζητήσεις δεν είχαν προγραμματιστεί αρχικά, αλλά μπήκαν εμβόλιμα με έξτρα παραστάσεις. Το θεωρήσαμε χρέος μας να διοργανώσουμε αυτά τα πάνελ συζητήσεων και μάλιστα αν μας δοθεί η ευκαιρία θα διοργανώσουμε σύντομα και άλλα ακόμη, προκειμένου να δώσουμε βήμα σε περισσότερους ανθρώπους που αγωνίζονται κατά της έμφυλης βίας είτε από το εργασιακό τους πόστο είτε μέσα από την κινηματική τους δράση.

Να σημειώσουμε, αν και πολλοί/πολλές το γνωρίζουν ήδη, ότι τα κείμενα αυτά της Φρανκ Ράμε και του Ντάριο Φο που αποτελούν και τη σπονδυλωτή παράσταση, δεν είναι απλά ένα θεατρικό έργο αλλά μια ανοιχτή καταγγελία κατά της πατριαρχίας ως σύστημα εξουσίας, έργο που άλλοτε με σπαρακτικό και άλλοτε με κωμικοτραγικό τρόπο έρχεται από το 1977 πιο επίκαιρο και διαχρονικό από ποτέ. Μακάρι αυτές οι συζητήσεις να γίνονταν μεταξύ ιστορικών και όχι μεταξύ κοινωνιολόγων, μακάρι αυτά τα έργα να παίζονταν σαν μουσειακό είδος, όμως δυστυχώς βρισκόμαστε με 17 γυναικοκτονίες μέσα στο 2021 στην Ελλάδα.

 

 

Θα θέλατε να μας πείτε για τα θέματα που θα ακούσουμε;

Τα θέματα που θίγονται έχουν έναν κοινό παρονομαστή και αυτός είναι η Πατριαρχία. Από εκεί ξεκινούν όλα: η έμφυλη βία, οι γυναικοκτονίες, ο σεξισμός. Με την Πατριαρχία θα ξεκινούσε λοιπόν το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου η πρώτη κατά σειρά συζήτηση μετά την παράσταση «Όλο σπίτι κρεβάτι κι εκκλησία». Ωστόσο, λόγω ασθένειας συντελεστή μεταφέρθηκε την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου. Ξεκινάμε λοιπόν το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου με το ελληνικό #metoo. Πρόκειται για ένα ζήτημα που μας έχει συγκλονίσει όλους και όλες, με τα όσα αποκαλύφθηκαν πέρυσι από το χώρο του θεάματος και του πρωταθλητισμού κυρίως, και με τις δίκες που πλησιάζουν. To Σάββατο 19 Φεβρουαρίου το θέμα αφορά στην γυναίκα και στο πως αντιμετωπίστηκε και αντιμετωπίζεται ακόμη μέσα από την τέχνη, ξεκινώντας από την Μήδεια (το θέμα της συζήτησης εμπνέεται από την πρώτη σπονδυλωτή ιστορία «Μήδεια») μέχρι σήμερα. Θα έχουμε μάλιστα εισήγηση που αφορά το Netflix. Και την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου τελειώνουμε με την Πατριαρχία με θέμα: «Η Πατριαρχία και τα έμφυλα στερεότυπα ως σύστημα εξουσίας και ιεράρχησης σχέσεων».

 

Ποιοι είναι οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις;

Τα παραθέτω με σειρά παρουσίας:

Η ηθοποιός Δώρα Χρυσικού, ο εκπαιδευτικός Βασίλης Ναούρης, η δημοσιογράφος Μαρία Κωνσταντοπούλου, η Κινηματογραφίστρια / Φωτορεπόρτερ Ελισάβετ Φαρφαλλίνα Βακόλα, η αθλήτρια Μάνια Μπικώφ, η σκηνοθέτις Αναστασία Κουμίδου, η κοινωνιολόγος, ποιήτρια Εύα Σπαθάρα, η δημοσιογράφος, συγγραφέας Γεωργία Δρακάκη, ο σκηνοθέτης Εμμανουήλ Μαύρος, η απόφοιτος δραματικής σχολής Αθηνά Αλαμανή η δημοσιογράφος Ειρήνη Δρίβα, η stand – up comedian Ήρα Κατσούδα, δημοσιογράφος, η γενική γραμματέας Ελληνικής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φωτεινή Κοκκκινάκη, η δημοσιογράφος, ιστορικός τέχνης Βασιλίκα Σαριλάκη, και η δημοσιογράφος Νόρα Ράλλη.

Μπορείτε επίσης να βρείτε τους συμμετέχοντες και όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο site του Θεάτρου Δρόμος (https://dromostheatre.gr/) αλλά και στη σελίδα μας στο Facebook (Θέατρο «Δρόμος») από όπου και μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει τις συζητήσεις μέσω live streaming.

 

Πώς έγινε η επιλογή τους;

Κατ’ αρχάς επιλέχθηκαν με βάση τη στάση και την αντίληψή τους στο ζήτημα της Πατριαρχίας. Δε θέλαμε να μετατρέψουμε το θέατρο σε «ρινγκ» αντιπαραθέσεων, γιατί δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Επιθυμούμε μια δημιουργική κουβέντα όπου βέβαια θα προκύψουν κάποιες αντιπαραθέσεις αλλά στο πλαίσιο ενός κοινού στόχου: η συζήτηση για την καταστολή της πατριαρχίας και των συνεπειών της, μια συζήτηση που πρέπει να «ανοίξει» και να γίνεται όλο και συχνότερα.
Με βάση αυτό, επιλέξαμε εκπροσώπους της τέχνης, της εκπαίδευσης, των κινημάτων και της δημοσιογραφίας.

 

 

Με ποιους τρόπους θα συμμετέχει το κοινό;

Το κοινό αφού παρακολουθήσει την παράσταση, βέβαια θα έχουμε και κοινό μέσω του live streaming, θα συμμετέχει με διάλογο που θα ακολουθήσει τις εισηγήσεις. Επιλέξαμε οι εισηγήσεις να είναι σχετικά σύντομες, ώστε το κοινό όχι μόνο να μην κουραστεί αλλά και να συμμετέχει στη συνέχεια πιο ενεργά.

 

Κατά τη γνώμη σας πώς η τέχνη μπορεί να φωτίσει και ίσως να βοηθήσει την κοινωνία σε ότι αφορά την έμφυλη βία, τον σεξισμό, την πατριαρχία;

Τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, όπως είναι ο φασισμός, ο ρατσισμός, η πατριαρχία με έναν τρόπο μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και αυτός είναι η παιδεία. Η τέχνη με την οποία άλλωστε όλοι οι σύγχρονοι άνθρωποι έρχονται σε επαφή ήδη από τα χρόνια του σχολείου, έστω κι αν πολλές φορές χρησιμοποιείται μόνο ως εκπαιδευτικό εργαλείο χάνοντας και την ουσία της, (κι επομένως και τους “οπαδούς” της), παρόλα αυτά δεν αποτελεί μόνο ψυχαγωγία αλλά ταυτόχρονα εκπαιδεύει διαρκώς και δια βίου.

Η γνώμη μου λοιπόν είναι ότι ναι η τέχνη, και μπορεί και οφείλει να συμβάλει και να πάρει θέση και μιας και μιλάμε για θέατρο να δημιουργήσει και να ανακαλύψει έργα που μπορούν να μιλήσουν κατευθείαν μέσα μας, να μας ευαισθητοποιήσουν, να μας ξεσηκώσουν να μας εξελίξουν. Ας μην ξεχνάμε ότι στην αρχαία Ελλάδα η τραγωδία δεν παιζόταν αλλά διδασκόταν.

 

 

Πρόγραμμα συζητήσεων:

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου
18:00 | Παράσταση «Όλο σπίτι, κρεβάτι κι εκκλησία» των Φ. Ράμε και Ντάριο Φο
20:00 | Συζήτηση
Θέμα: #METOO

Συμμετέχουν
Δώρα Χρυσικού, ηθοποιός
Ειρήνη Γεωργή, συγγραφέας
Βασίλης Νανούρης, εκπαιδευτικός
Μαρία Κωνσταντοπούλου, δημοσιογράφος (ραδιόφωνο ερτόπεν), Μέλος ΔΣ ΕΣΠΗΤ
Ελισάβετ Φαρφαλλίνα Βακόλα, Κινηματογραφίστρια / Φωτορεπόρτερ
Συντονίζει η Μαρία Θανασούλια, ραδιοφωνική παραγωγός (105,5 Στο Κόκκινο)

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου
18:00 | Παράσταση «Όλο σπίτι, κρεβάτι κι εκκλησία» των Φ. Ράμε και Ντάριο Φο
20:00 | Συζήτηση
Θέμα: Η θέση της γυναίκας στην Τέχνη, από τη Μήδεια μέχρι σήμερα

Συμμετέχουν
Αναστασία Κουμίδου, σκηνοθέτις
Εύα Σπαθάρα, κοινωνιολόγος, ποιήτρια
Γεωργία Δρακάκη, δημοσιογράφος, συγγραφέας
Εμμανουήλ Μαύρος, σκηνοθέτης
Αθηνά Αλαμανή, απόφοιτος δραματικής σχολής
Συντονίζει η Ειρήνη Δρίβα, δημοσιογράφος (Documento)

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου
18:00 | Παράσταση «Όλο σπίτι, κρεβάτι κι εκκλησία» των Φ. Ράμε και Ντάριο Φο
20:00 | Συζήτηση
Θέμα: Η Πατριαρχία και τα έμφυλα στερεότυπα ως σύστημα εξουσίας και ιεράρχησης σχέσεων

Συμμετέχουν
Ήρα Κατσούδα, stand – up comedian
Φωτεινή Κοκκινάκη, δημοσιογράφος, γενική γραμματέας Ελληνικής Ένωσης για τα
Ανθρώπινα Δικαιώματα
Βασιλίκα Σαριλάκη, δημοσιογράφος, ιστορικός τέχνης
Συντονίζει η Νόρα Ράλλη, δημοσιογράφος (Εφημερίδα των Συντακτών)

Διοργάνωση Συζητήσεων: Χρύσα Ματσαγκάνη, υπεύθυνη επικοινωνίας – Θέατρο Δρόμος

Οι συζητήσεις θα μεταδοθούν και Live Streaming μέσα από τα κανάλια:
Facebook: Θέατρο “Δρόμος” https :// www . facebook . com / dromostheatre