Η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη μιλάει για την παράσταση «Πίθηκος Ξουθ»

Σεμινάριο δημιουργικής γραφής με τον θεατρικό συγγραφέα και πεζογράφο Ανδρέα Στάικο
3 Φεβρουαρίου 2022
Οι «Αστερισμοί» του Nick Payne στο Μικρό Άνεσις
4 Φεβρουαρίου 2022
Σεμινάριο δημιουργικής γραφής με τον θεατρικό συγγραφέα και πεζογράφο Ανδρέα Στάικο
3 Φεβρουαρίου 2022
Οι «Αστερισμοί» του Nick Payne στο Μικρό Άνεσις
4 Φεβρουαρίου 2022

Η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη σκηνοθετεί την παράσταση του έργου «Πίθηκος Ξουθ» του Ιάκωβου Πιτσιπίου.

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Σκηνοθετεί το πρώτο νεοελληνικό μυθιστόρημα φαντασίας με τίτλο «Πίθηκος Ξουθ». Η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη μιλάει στο theatermag για το έργο του Ιάκωβου Πιτσιπίου που ανεβαίνει από την ομάδα Αnima στο θέατρο Σταθμός. Η παράσταση που κάνει πρεμιέρα στις τις 14 Φεβρουαρίου απευθύνεται τόσο σε ενήλικες, όσο και σε εφήβους.

 

Πώς αποφασίσατε να σκηνοθετήσετε αυτή την παράσταση;

Ο πίθηκος Ξουθ ήταν η πρόταση της ομάδας Anima στις επιχορηγήσεις του 2019-2020 και μία από τις παραστάσεις που εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού. Έφτασε στα χέρια μου από την θεατρολόγο και ηθοποιό Ευγενία Μαραγκού και μου κέντρισε το ενδιαφέρον λόγω της θεματολογίας, όσο και της γλώσσας του.

 

Τι ήταν αυτό που σας κέντρισε το ενδιαφέρον στο έργο «Πίθηκος Ξουθ» του Ιάκωβου Πιτσιπίου;

Έχει κάποια χαρακτηριστικά, τα οποία παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Πρώτον, η γλώσσα του είναι στην καθαρεύουσα, αρκετά προσιτή στην κατανόηση μεν, αλλά ο ρυθμός της και η ακρίβεια στην άρθρωση που απαιτεί, αποτελούν στοιχεία για δημιουργικούς πειραματισμούς.
Επιπλέον, το σύμπαν που χτίζει ο Πιτσιπίος φωτογραφίζοντας χαρακτήρες και πρόσωπα της εποχής, δημιουργεί ένα κοινωνικό ψηφιδωτό, άκρως αναγνωρίσιμο και συναρπαστικό. Σε συνδυασμό και με τα θέματα που θίγονται στο έργο: μιμητισμός, ξενομανία, υιοθέτηση –άκριτα- συμπεριφορών και ηθικών στάσεων, οδηγεί στοχευμένα την σάτιρά του προς μια κατεύθυνση: να σχολιάσει τις παθογένειες της εποχής του καθώς και να ασκήσει κριτική σε μια κοινωνική τάξη, την αστική, η οποία μολονότι ασκούσε την εξουσία, άγονταν και φέρονταν από πεποιθήσεις και νοοτροπίες, είτε ξενόφερτες, είτε κατάλοιπα του παρελθόντος.

 

Οι ηθοποιοί της παράστασης «Πίθηκος Ξουθ» που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

 

Γραμμένο το 1848 σε συνέχειες, ο «Πίθηκος Ξουθ» θεωρείται το πρώτο νεοελληνικό μυθιστόρημα φαντασίας. Ποιο είναι το θέμα του;

Ένας άνθρωπος, ονόματι Ξουθ, καταδικασμένος από τη θεία δίκη για σοβαρό παράπτωμα, μεταμορφώνεται σε πίθηκο. Στη συνέχεια ζει τη ζωή του εκτελώντας χρέη υπηρέτη στον εκάστοτε κύριό του, χάρη στη μεγάλη του ικανότητα να μιμείται τον άνθρωπο.
Καταλήγει στην Ελλάδα, με ιδιοκτήτη, τον Καλλίστρατο Ευγενίδη, ο οποίος έχει εξέχοντα ρόλο στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας του πρώτου μισού του δέκατου ενάτου αιώνα, αν και έχει ο ίδιος επινοήσει το όνομα και τη θέση, που κατέχει, πληρώνοντας. Το ίδιο και οι άλλοι χαρακτήρες γύρω του.
Μέσα από την αλληγορική μεταμόρφωση του Ξουθ σε πίθηκο και τη συμβίωσή του με τον Καλλίστρατο, του οποίου ο βίος και η πολιτεία δεν διαφέρουν από του πιθήκου, τίθεται το θέμα της αυθεντικότητας τόσο σε προσωπικό, όσο και σε ομαδικό επίπεδο.

 

Βρίσκετε ότι το έργο αυτό έχει κοινά στοιχεία, ως προς το θέμα του, με άλλα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας;

Το βασικό μοτίβο, το οποίο είναι η μεταμόρφωση του ανθρώπου σε ζώο, ξεκινά από τον Όμηρο, τον Λουκιανό και φτάνει στον Κάφκα και τον Μπουλγκάκοφ.
Σίγουρα το πιο κοντινό θεματικά μυθιστόρημα είναι η Μεταμόρφωση του Κάφκα. Στην περίπτωση του Πιτσιπίου υπάρχει μια διπλή μεταμόρφωση, η μεταβολή ανθρώπου σε ζώο, αλλά και η επαναφορά στην ανθρώπινη κατάσταση. Και τα δυο μέσα από μια διαδικασία εξιλέωσης και διεκδίκησης της ανθρώπινης συνείδησης.
Παρόλο που ο συμβολισμός της μεταμόρφωσης διαφέρει από τον αρχαίο, στο χριστιανικό και κατόπι στο σύγχρονο κόσμο, ωστόσο η απώλεια της ανθρώπινης μορφής έρχεται πάντα ως μια αντιστροφή της ανακάλυψης του εαυτού του μεταμορφούμενου. Το αίτημα της ταυτότητας είναι πάντοτε παρόν.

 

την παράσταση «Πίθηκος Ξουθ»

 

Πώς έγινε η επιλογή των ηθοποιών και πώς δουλέψατε μαζί τους;

Εκτός από τον Δημήτρη Κουρούμπαλη, τον οποίο από την αρχή είχα φανταστεί ως Πίθηκο Ξουθ και ήθελα πολύ να συνεργαστώ μαζί του και την Ευγενία Μαραγκού, που έκανε τη θεατρική διασκευή και είχαμε συζητήσει ότι θα είναι στη δουλειά, τους υπόλοιπους ηθοποιούς τους βρήκα μέσα από οντισιόν.
Έψαχνα κυρίως ηθοποιούς που τραγουδούσαν καλά, γιατί το έργο έχει τη μορφή μουσικής παράστασης και περιέχει αρκετά τραγούδια. Η συνεργασία μας μέχρι τώρα είναι εξαιρετική και έχουμε λειτουργήσει ως ομάδα, κάτι πολύ σπάνιο στον τρόπο που λειτουργεί το θέατρο σήμερα. Δουλέψαμε πολύ πάνω στο κείμενο και στη γλώσσα του αλλά και με τη συμβολή της εξαιρετικής χορογράφου, Φρόσως Κορρού, πειραματιστήκαμε σωματικά με αυτοσχεδιασμούς και κίνηση πάνω στη φόρμα του σύγχρονου μουσικού θεάτρου.

 

Θα θέλατε να μας βάλετε λίγο στο κλίμα της παράστασης; Μπορείτε να μας δώσετε λίγα στοιχεία από τα σκηνικά, τα κοστούμια, τους φωτισμούς;

Το έργο το έχουμε εγκιβωτίσει μέσα στη σκηνή ενός καμπαρέ. Οι ηθοποιοί-performer του καμπαρέ μάς παρουσιάζουν τη συγκεκριμένη ιστορία του πίθηκου Ξουθ, αναλαμβάνοντας τους ρόλους του κειμένου: Κονφερασιέ, Πίθηκος Ξουθ, Καλλίστρατος, Σουλτανίτσα και άλλοι. Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα μίξη στοιχείων καμπαρέ με στοιχεία εποχής του έργου. Επίσης, η χρήση τζαζ μουσικής, σύγχρονων τραγουδιών, αφαιρετικών στησιμάτων, γκροτέσκων χαρακτήρων, μοντέρνας κινησιολογίας και γλώσσας στην καθαρεύουσα, συνθέτουν ένα πολύπτυχο σκηνικό. Με στόχο να περάσουν τα επίκαιρα μηνύματα του Πιτσιπίου, αλλά και να διασκεδάσουμε.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Πίθηκος Ξουθ»

Κείμενο: Ιάκωβος Πιτσιπίου
Θεατρική Διασκευή: Ευγενία Μαραγκού
Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
Δραματουργική επεξεργασία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, Ευγενία Μαραγκού
Φιλολογική επεξεργασία: Δημήτρης Κουρούμπαλης
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Λιντζέρης
Πρωτότυπη Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος
Επιμέλεια κίνησης-Χορογραφίες: Φρόσω Κορρού
Επιμέλεια Φωτισμών: Μελίνα Μάσχα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Καλλιόπη Καραμάνη
Παίζουν (αλφαβητικά): Δημήτρης Κουρούμπαλης, Αντιγόνη Μακρή, Ευγενία Μαραγκού, Νίκος Μέλλος, Πηνελόπη Σεργουνιώτη.
Προβολή και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-WeWill

 

Πού: Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκό 55, Αθήνα, τηλ.: 210 5230267

Πότε: από 14 Φεβρουαρίου 2022 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 (για 10 παραστάσεις)

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Εισιτήρια: 14 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (φοιτητικό), 5 ευρώ (ατέλεια-ανέργων)

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/pithikos-xouth/