Η Γωγώ Ξαγαρά και η Ήβη Παπαθανασίου μιλούν για τη «Φλανδρώ»

Τα «Κόκκινα Φανάρια» θα «ανάβουν» μέσα μας για καιρό
27 Ιανουαρίου 2022
Δημήτρης Καλαντζής: «Τα μεγάλα κείμενα μας αναγκάζουν να κάνουμε μεγαλύτερη βουτιά μέσα μας»
29 Ιανουαρίου 2022

Η Φένια Παπαδόδημα, η Γωγώ Ξαγαρά στην άρπα και η Ήβη Παπαθανασίου στο τσέλο στην παράσταση «Φλανδρώ». (Φωτογραφίες: Παύλος Κοσμίδης).

Sharing is caring!

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Παίζουν άρπα και τσέλο και ερμηνεύουν στην παράσταση «Φλανδρώ» που παρουσιάζεται στο θέατρο Φούρνος. Η Γωγώ Ξαγαρά και η Ήβη Παπαθανασίου, ένα σύγχρονο ντουέτο από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, μιλούν στο theatermag για την παράσταση που σκηνοθετεί η Φένια Παπαδόδημα. Οι δύο μουσικοί συμπράττουν με τη Φένια Παπαδόδημα στην ερμηνεία των κειμένων και το τραγούδι και με τον Γιώργο Παλαμιώτη στο ηλεκτρικό μπάσο και τη δημιουργία ηχητικών τοπίων.

 

 

Ποιες ήταν οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια των προβών που κάνατε για το ανέβασμα αυτής της παράστασης;

Γωγώ Ξαγαρά: «Το βασικό θέμα συζήτησης αφορούσε στην ισορροπία του λόγου με το μουσικό μέρος. Λόγω του ότι όλοι είμαστε μουσικοί θέλαμε να υπάρχει μια αλληλεπίδραση στο κείμενο με τα μουσικά θέματα. Στη διάρκεια, λοιπόν, των προβών τη ροή των κειμένων την υπαγόρευε η μουσική και σε άλλα σημεία το νόημα των κειμένων έδινε τον «τόνο» στον τρόπο που θα αποδώσουμε τη μουσική».

 

Τι ήταν αυτό που σας κέντρισε το ενδιαφέρον σε αυτό το έργο του Παπαδιαμάντη;

Ήβη Παπαθανασίου: «Πέρα από τη λογοτεχνική αξία την οποία υπάρχουν άνθρωποι πολύ πιο ειδικοί από μένα για να αναλύσουν, η γλώσσα του Παπαδιαμάντη είναι μια πρόκληση για κάθε μουσικό. Είναι σα να βγάζει από μόνη της μια μουσική και οδηγεί τον αναγνώστη, αλλά ακόμα παραπάνω τον αφηγητή, να τραγουδήσει, να τονίσει το ρυθμό και να ακολουθήσει τους κυματισμούς της.
Τα δύο κείμενα που ενώνονται σε αυτή την παράσταση έχουν έντονα αυτόν τον κυματισμό μέσα στα τοπία τους και στη θεματική τους.
Η θάλασσα είναι πανταχού παρούσα και γίνεται πότε το σκηνικό και πότε ο καταλύτης της ιστορίας όπως στην περίπτωση της Φλανδρώς».

 

 

Ποια είναι η Φλανδρώ, ποια είναι η ιστορία της;

Γωγώ Ξαγαρά: «Η Φλανδρώ (φίλη ανδρός), η γυναίκα που αγαπάει τον άνδρα της, αντιπροσωπεύει κάθε γυναίκα που δίνεται ολοκληρωτικά στη σχέση με τον σύντροφό της και χάνει κάθε προσωπική επιθυμία, επιδίωξη, φιλοδοξία.
Όταν χαθεί το άλλο της μισό παύει να υπάρχει λόγος ύπαρξης για αυτήν. Έτσι η Φλανδρώ, όταν ο άντρας της χάνεται στη θάλασσα, δεν βρίσκει λόγο να ζει και ζητά να την κάνουν βράχο να αγναντεύει τη θάλασσα.
Στην προβολή του στη σημερινή εποχή, η Φλανδρώ είναι χιλιάδες γυναίκες που λόγω οικονομικής αδυναμίας ή αδυναμίας προσωπικότητας χάνουν κάθε στοιχείο της προσωπικότητας τους προκειμένου να γίνουν αρεστές στις υποδείξεις ή τα θέλω των συντρόφων τους».

 

Πώς λειτουργούν οι ζωγραφιές του Γιώργου Κόρδη στην παράσταση;

Ήβη Παπαθανασίου: «Οι πίνακες οδηγούν τους θεατές σε έναν άλλο κόσμο κάτι που στη σκηνή από εμάς, επιτυγχάνεται κυρίως μέσω του ήχου. Έτσι, ολοκληρώνουν την παράσταση βάζοντας το οπτικό ερέθισμα και μαγνητίζοντας το βλέμμα του θεατή με τα χρώματα και τη μοναδική αισθητική τους. Θα έλεγα, ότι είναι η γέφυρα ανάμεσα στην εποχή μας και στον κόσμο του Παπαδιαμάντη».

 

 

Πώς δουλέψατε με τη Φένια Παπαδόδημα;

Ήβη Παπαθανασίου: «Η Φένια είναι μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση καλλιτέχνη. Έχει τον τέλειο συνδιασμό σκέψης και αυθορμητισμού. Η συνεργασία μαζί της είναι απολαυστική. Νιώθεις στην αρχή σαν να πλέεις σε μια ατελείωτη θάλασσα από ιδέες. Ετερόκλητα στοιχεία, ήχοι που ξεπηδάνε εκείνη τη στιγμή, ιδέες που έρχονται και μεταπλάθονται και πολλή ελευθερία για πειραματισμό. Είναι χαοτικό. Και μετά παίρνει μορφή και γίνεται όλο και πιο συμπαγές.
Σα να βρήκαν όλα το νόημα τους. Εκεί βρίσκεται βέβαια και η τεράστια συμβολή του Γιωργου Παλαμιώτη με τα μοναδικά ηχητικά τοπία που δημιουργεί σχηματίζοντας τον καμβά που τα χωράει όλα».

Γωγώ Ξαγαρά: «Η άρπα, είναι ένα όργανο που λόγω του ηχοχρώματός του μπορεί να συνδυαστεί με ποικίλα συναισθήματα. Έτσι, στην αρχή της παράστασης, παίζοντας το Νυχτερινό του Hovhaness δημιουργείται μια ατμόσφαιρα αναμνήσεων και αναπόλησης. Τα ίδια συναισθήματα δημιουργούνται και στο τραγούδι Άστρο Πεσμένο στο οποίο η άρπα συνοδεύει τη φωνή. Υπάρχουν όμως και στην πορεία άλλες μελωδίες που δημιουργούν συναισθήματα αγωνίας και προσμονής».

 

Ποια είναι τα θέματα που φωτίζονται μέσω της παράστασης;

Γωγώ Ξαγαρά: «Ποικίλα τα θέματα της παράστασης όπως η αγάπη στον άνθρωπο και στη φύση, η αγάπη στο Θεό, αλλά και η διαχρονικότητα των ανθρωπίνων συμπεριφορών όπως η πονηριά, η κακία».

 

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Φλανδρώ»

Μουσική Σύνθεση – Σύλληψη: Φένια Παπαδόδημα
Ζωγραφιές: Νίκος Κόρδης
Άρπα – Ερμηνεία: Γωγώ Ξαγαρά
Τσέλο- Ερμηνεία: Ήβη Παπαθανασίου
Γιώργος Παλαμιώτης: Ηλεκτρικό μπάσο, Ηχητικά τοπία- Ερμηνεία
Φωνή, Λούπες, Λαούτο – Ερμηνεία: Φένια Παπαδόδημα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σοφήλια Τσορτέκη
Φωτισμοί: Απόστολος Τσατσάκος
Φωτογραφίες: Παύλος Κοσμίδης
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

*Η Γωγώ Ξαγαρά ερμηνεύει το Nocturne for harp του Alan Hovhaness στην εισαγωγή του έργου.

 

Πού: Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα, τηλ. 210 646 0748

Πότε: από 8 έως 30 Ιανουαρίου 2022. Σάββατο 8, 15, 22, 29 Ιανουαρίου στις 21.15 και Κυριακή 9, 16, 23, 30 Ιανουαρίου στις 20.30

Εισιτήρια: 12 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (φοιτητικό), 8 ευρώ (μειωμένο: ανέργων, πολυτέκνων, ΑμεΑ, 65+)

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Προπώληση εισιτηρίων: VIVA: https://www.viva.gr/tickets/theater/flandro/