Νίκος Πουρσανίδης: «Στις συνεργασίες μου προσπαθώ να είμαι με ανθρώπους υγιείς όσο το δυνατόν περισσότερο»

Γιάννης Μπέζος και Πυγμαλίων Δαδακαρίδης στις «Αινιγματικές Παραλλαγές»
14 Ιανουαρίου 2022
Η Μαντώ Παπαρρηγοπούλου και η Λυγερή Μητροπούλου μιλούν στο «Κήτος»
18 Ιανουαρίου 2022
Γιάννης Μπέζος και Πυγμαλίων Δαδακαρίδης στις «Αινιγματικές Παραλλαγές»
14 Ιανουαρίου 2022
Η Μαντώ Παπαρρηγοπούλου και η Λυγερή Μητροπούλου μιλούν στο «Κήτος»
18 Ιανουαρίου 2022

Ο Νίκος Πουρσανίδης ερμηνεύει αρκετούς ρόλους στην παράσταση του έργου «Mistero Buffo» του Ντάριο Φο. (Φωτογραφία: Μάνος Πίντζης).

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ερμηνεύει σε μια παράσταση η οποία συνδυάζει το χιούμορ, το θέατρο δρόμου, το stand up, το τραγούδι, το χορό. Ο ηθοποιός Νίκος Πουρσανίδης αναλύει το «Mistero Buffo» (Κωμικό Μυστήριο) που γράφτηκε το 1969 ως ένας προσωπικός μονόλογος του ίδιου του συγγραφέα Ντάριο Φο και στη συνέχεια έγινε παγκόσμια περιοδεία με την σύζυγό του Φράνκα Ράμε. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης στο θέατρο Άνεσις.

«Τα κοστούμια μας είναι πολύ απλά, γιατί ουσιαστικά είναι σαν ένας θίασος, ένα μπουλούκι ηθοποιών που κάνει το έργο» εξηγεί ο Νίκος Πουρσανίδης. «Αυτό κάνει και εμάς να “παίζουμε” με την όλη κατάσταση. Όλα είναι μέσα στο παιχνίδι, όπως το να είσαι υπερβολικός, να είσαι πιο εσωτερικός, να είσαι γρήγορος ακόμα και να ξεχνάς τα λόγια σου και να σου τα λέει ο άλλος ηθοποιός. Φυσικά, όλα αυτά πολύ καλά ενορχηστρωμένα και καθόλου τυχαία.

Είναι πολύ δημιουργικό για εμάς τους ηθοποιούς, καθώς επίσης το να μιλάμε με το κοινό, να ερχόμαστε σε επαφή και να παίρνουμε από όσα μας λέει. Το έργο του Ντάριο Φο έχει πολλά στοιχεία και από ένα θέατρο αποστασιοποιημένο, έχει κομμάτια του Μπρεχτ με περισσότερο χιούμορ, και από το θέατρο δρόμου, από θέατρο σε ιταλική σκηνή, το stand up με τραγούδια, χορό. Όλο αυτό γίνεται στο προσκήνιο.

Ο Μίστερο Μπούφο, ουσιαστικά, διακωμωδεί τα ιερά μυστήρια που έκανε η εκκλησία τον Μεσαίωνα προκειμένου να προσελκύσει κόσμο, όπου μπροστά από την Αγία Τράπεζα έπαιζαν κομμάτια από την Καινή Διαθήκη και τη Βίβλο. Κάπως ανάλογα και η δική μας παράσταση είναι στημένη ώστε να παίζουμε μπροστά από μια υποτυπώδη αυλαία και πίσω να είναι το ιερό, το άβατο. Εκεί κάποια στιγμή καλούμε και το κοινό να δει τι υπάρχει».

 

Ο Δαυίδ Μαλτέζε και ο Νίκος Πουρσανίδης στην παράσταση «Mistero Buffo» που ανεβαίνει στο θέατρο Άνεσις.

 

Ένα έργο που χαρακτηρίστηκε από το Βατικανό ως «το πιο βλάσφημο έργο στην ιστορία του θεάτρου»

«Αυτό το έργο ήταν ένας μεγάλος μονόλογος που έλεγε ο Ντάριο Φο, κυρίως με τους ανθρώπους καθισμένους δίπλα του» συνεχίζει ο Νίκος Πουρσανίδης. «Οπότε και εμείς, τηρώντας πάντα τα μέτρα, θέλουμε να έχουμε μια επαφή με τον κόσμο και ακολουθούμε αυτό που ήθελε ο Ντάριο Φο. Να είμαστε με απλά ρούχα, απλούς φωτισμούς και όλη η ιστορία να γεννηθεί μέσα από εμάς.

Καθώς αγαπώ πολύ τους Monty Python μου έρχεται στο μυαλό το “Life of Brian” (“Ένας Προφήτης… Μα τι Προφήτης!”), ένα έργο που επίσης όπως και το “Μίστερο Μπούφο” έχει χαρακτηριστεί βλάσφημο. Αυτά τα δύο έργα έχουν μια συγγένεια, απλώς το “Μίστερο Μπούφο” έχει ένα πιο μεσογειακό χιούμορ. Έχει χαρακτηριστεί βλάσφημο, γιατί λέει αλήθειες -κατά τη γνώμη μου- για το πώς μεταχειρίστηκαν ειδικά η καθολική εκκλησία και εμείς οι άνθρωποι, και το πώς παρερμήνευσαν πολλές φορές τα λόγια του Ιησού.

Η κριτική δεν είναι απέναντι στον Ιησού. Αντιθέτως, αν το πάρουμε και σαν ιστορική προσωπικότητα πέρα από την θεϊκή του πλευρά, το θέμα που θίγεται το έργο είναι το πώς παρερμηνεύτηκαν τα λόγια του, πώς χρησιμοποιήθηκαν για να ξεκινήσουν πόλεμοι, πώς χρησιμοποιήθηκαν για να αποκτήσει η εκκλησία πλούτο και γι’ αυτό ενόχλησε την καθολική εκκλησία. Έχει κομμάτια με τον Πάπα Βονιφάτιο με καθαρή κριτική απέναντί τους.
Και οι έξι ηθοποιοί ερμηνεύουμε αρκετούς ρόλους στην παράσταση. Για παράδειγμα, όλοι μας κάνουμε τον τρελό, τον γελωτοποιό ο οποίος είναι θαύμα του Ιησού Χριστού και φεύγει σαν ένας άλλος απόστολος σε όλον τον κόσμο για να πει την αλήθεια μέσα από την τέχνη. Κάνω και τον μπεκρή ο οποίος έρχεται μεθυσμένος από το γάμο της Κανά για να πει στον κόσμο το θαύμα».

 

Ο ηθοποιός Νίκος Πουρσανίδης. (Φωτογραφία: Μάνος Πίντζης).

 

Συνεργασία με ωραίο κλίμα στις πρόβες

«Με το Νικορέστη Χανιωτάκη είναι η τρίτη φορά που συνεργαζόμαστε μετά τη “Μήδεια” και τον “Καλό άνθρωπο του Σετσουάν” και ετοιμάζουμε μια ακόμα συνεργασία που δεν μπορώ πω ακόμα» λέει ο Νίκος Πουρσανίδης. «Έχουμε βρεθεί αρκετά σαν συνεργάτες στον τρόπο που βλέπουμε το θέατρο και τις συνεργασίες και δεν εννοώ το πώς βλέπουμε το θέατρο μόνο καλλιτεχνικά αλλά και τι αντίκτυπο έχει αυτό σε εμάς στους καλλιτέχνες στη ζωή μας. Και οι δύο ψάχνουμε τη χαρά μέσα από αυτό που κάνουμε και αυτό μου αρέσει πολύ.
Πιστεύουμε στη σκληρή δουλειά, η οποία όμως θα φτάσει σε μια ευχαρίστηση. Είναι αρκετοί σκηνοθέτες και καλλιτέχνες που πιστεύουν ότι μέσα από τον πόνο, τη στεναχώρια και την πίεση μπορεί να βγει ένα αποτέλεσμα. Εγώ δεν το πιστεύω καθόλου αυτό. Φυσικά και θα έρθουν όλα αυτά, αλλά δεν είναι ανάγκη να τα φέρνουμε εμείς στη ζωή μας και να τα δημιουργούμε.
Στις συνεργασίες μου προσπαθώ να είμαι με ανθρώπους υγιείς όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο Νικορέστης είναι ένας τέτοιος άνθρωπος με πολύ θέληση να δημιουργήσει. Γι’ αυτό και φτιάχνει πολύ ωραίο κλίμα στις πρόβες όπως και ο Γεράσιμος Σκαφιδάς που είναι ο παραγωγός και μαζί έχουν την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου Άνεσις όπου και ανεβαίνει η παράσταση.
Έχουμε μια πολύ ωραία ομάδα και καταλήγω στο ότι οι άνθρωποι που επιλέγει ο Νικορέστης πολλές φορές είναι και τα δύο. Και πολύ καλοί ηθοποιοί και άνθρωποι με τους οποίους όλοι θα κάνουμε μια συνεργασία που θα μας πάει μπροστά. Όχι εύκολα, δεν είμαι φυγόπονος, δεν το λέω έτσι, αλλά όλοι θα είμαστε συνεννοήσιμοι και ευέλικτοι. Σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με τεμπελιά, ούτε με το ότι δεν μπορώ τα δύσκολα. Έχει να κάνει με το πώς βλέπεις συνολικά τη ζωή σου και το θέατρο. Έχει και ρίσκο του αυτό, γιατί έχω πει αρκετές φορές όχι σε συνεργασίες που ήξερα ότι δεν υπήρχε καλό κλίμα στις πρόβες. Αγαπάω πολύ το θέατρο και το σινεμά αλλά η ζωή έχει μεγαλύτερη σημασία για μένα. Επειδή το θέατρο είναι πολύ απαιτητικό θέλει μια τέτοια ομάδα, σαν αυτή που προανέφερα., αλλιώς είναι αφόρητο».

 

Οι ηθοποιοί της παράστασης «Mistero Buffo» του Ντάριο Φο που σκηνοθετεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης.

 

Θέατρο, κινηματογράφος και τηλεόραση

«Πέρα από το θέατρο, με το “Mistero Buffo” και την επόμενη παράσταση που ετοιμάζουμε με τον Νικορέστη Χανιωτάκη, θα είμαι στη νέα κωμική σειρά “Οι Αόρατοι” της Cosmote TV που ολοκληρώσαμε τα γυρίσματα πρόσφατα με τον Μάκη Παπαδημητρίου, τη Γιούλικα Σκαφιδά, το Γιώργο Χρανιώτη, τη Βασιλική Τρουφάκου, τον Δημήτρη Πιατά σε σκηνοθεσία και σενάριο του Χάρη Μαζαράκη.

Είμαστε μια ομάδα αταίριαστων ανθρώπων που έχουμε φτιάξει μια εταιρεία προκειμένου να δημιουργούμε άλλοθι για τον κόσμο. Δηλαδή, αν κάποιος έχει απατήσει τη γυναίκα του εμείς του δημιουργούμε το άλλοθι που θέλει. Όλο αυτό, βέβαια, οδηγείται στη συνέχεια σε έγκλημα.
Αυτή τη σεζόν θα είμαι και σε μια ακόμα ξεχωριστή σειρά για την Ελλάδα, στον “Όρκο” στην ΕΡΤ1 με σκηνοθέτη τον Σπύρο Μιχαλόπουλο και σενάριο Τίνας Καμπίτση.

Το θέμα της είναι μια ομάδα γιατρών η οποία κάνει την περίφημη ιατρική δρόμου και παίζουν ο Γιάννης Στάνκογλου, ο Γιώργος Γάλλος, η Λουκία Μιχαλοπούλου, ο Προμηθέας Αλιφερόπουλος. Και στις δύο αυτές δουλειές είμαι με πολύ καλούς ηθοποιούς.

Για το τέλος, αφήνω την ταινία της Μάγκι Τζίλενχαλ με τίτλο “Η Χαμένη Κόρη” που βγήκε στο Netflx και γυρίστηκε το 2020 στις Σπέτσες. Στην Ελλάδα θα βγει στους κινηματογράφους μέσα στο 2022 και είμαι πολύ χαρούμενος και για αυτή τη συνεργασία».

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Mistero Buffo»

Συγγραφέας: Ντάριο Φο
Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Αρετή Μουστάκα
Πρωτότυπη Μουσική: Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος
Επιμέλεια Κίνησης: Φαίδρα Νταϊόγλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ανθούλα Ευκαρπίδου
Οργάνωση Παραγωγής: Εύα Πολυχρονιάδου, Σοφία Κούρου
Παίζουν: (Βάση ταλέντου) Jerome Kaluta, Ελίνα Μάλαμα, Δαυίδ Μαλτέζε, Αρετή Πασχάλη, Μαρία Πετεβή, Νίκος Πουρσανίδης

 

Πού: Θέατρο Άνεσις, Λεωφόρος Κηφισίας 14, Αθήνα, τηλ. 210 7718943

Πότε: από 20 Δεκεμβρίου 2021 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

Εισιτήρια: 16 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (μειωμένο: μαθητές, φοιτητές, πολύτεκνοι, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι), 10 ευρώ (ανέργων, ΑΜΕΑ & ομαδικό άνω των 10 ατόμων)

Διάρκεια: 99 λεπτά και 666 δευτερόλεπτα

Πρόσβαση στο θέατρο Άνεσις
Μετρό: Στάση Αμπελόκηποι
Λεωφορείο: 550, Α7, Β5, Ε14
Αμάξι: Parking (Κομοτηνής 2, Μενεμένη 11526) Χάρτης: parking_googlemaps 4’ περπάτημα από το θέατρο
Χρέωση 5€ με την επίδειξη του εισιτηρίου της παράστασης

Προπώληση: viva.gr

Παραγωγή: People Presents / People Entertainment Group
Καλλιτεχνική επιμέλεια: ΜΥΘΩΔΙΑ
Προβολή – Επικοινωνία: Μαρκέλλα Καζαμία, 6946507792

Το Θέατρο «Άνεσις» αποτελεί χώρο αμιγούς λειτουργίας, όπου επιτρέπεται η προσέλευση μόνο στους πλήρως εμβολιασμένους θεατές, καθώς και σε όσους έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου.
Οι ανήλικοι κάτω των 12 ετών θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test.
Κατά την είσοδο των θεατών, θα ζητούνται τα απαραίτητα πιστοποιητικά, όπως αυτό ορίζεται βάσει πρωτοκόλλου. – Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του θεάτρου.