Στέφανος Κακαβούλης: «Με ενδιαφέρει η νέα συνεργασία – γνωριμία με ένα έμψυχο υλικό που δεν ξέρω και θα ανακαλύψω στις πρόβες»

«Ο κατά φαντασίαν ασθενής» στο θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου
12 Ιανουαρίου 2022
Δημήτρης Πασσάς: «Το θέμα του “Lamington” είναι η απώλεια και η διαχείριση του ανεκπλήρωτου»
13 Ιανουαρίου 2022
«Ο κατά φαντασίαν ασθενής» στο θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου
12 Ιανουαρίου 2022
Δημήτρης Πασσάς: «Το θέμα του “Lamington” είναι η απώλεια και η διαχείριση του ανεκπλήρωτου»
13 Ιανουαρίου 2022

Ο Στέφανος Κακαβούλης σκηνοθετεί την παράσταση του έργου «Μπαρόβιοι Αστροναύτες» της Σίλιας Κατράλη - Μινωτάκη.

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ο Στέφανος Κακαβούλης παίρνει την σουρεαλιστική κωμωδία της Σίλιας Κατράλη – Μινωτάκη «Μπαρόβιοι Αστροναύτες» και στήνει μια ποπ χορευτική κωμωδία γεμάτη συμβολισμούς και hits των ’80s. Ο σκηνοθέτης μας μιλάει για την παράσταση που ανεβαίνει στο θέατρο Δρόμος όπου τραγούδια των Madonna, Cindy Lauper, George Michael, Genesis, Boy George, David Bowie, Whitney Houston ντύνουν τη δράση και θυμίζουν στο κοινό ξέγνοιαστες εποχές.

 

Πώς επιλέξατε να σκηνοθετήσετε το συγκεκριμένο έργο της Σίλιας Κατράλη – Μινωτάκη;

Η αλήθεια είναι πως η Σίλια με επέλεξε. Είχα σκηνοθετήσει το 2018 ένα άλλο έργο της, το ψυχολογικό δράμα με τίτλο «Το Δεντρόσπιτο» που είχε ανέβει στο θέατρο Faust. Τα είχαμε βρει στη συνεργασία οπότε τώρα μου πρότεινε αυτή την κωμωδία της.

 

Τι σημαίνει ο τίτλος του έργου «Μπαρόβιοι Αστροναύτες»;

Είναι καθαρά σουρεαλιστικός. Υπάρχουν δυο αστροναύτες στο έργο. Υπάρχει κι ένα μπαρ, αλλά δεν είναι αυτή η κύρια θεματική του.

 

Ο Τσικ, η Τσακ, η Πινκ και ο Πονκ φτάνουν στον πλανήτη «Moment». Ποιο είναι το θέμα του έργου;

Στον πλανήτη Moment που σημαίνει «Στιγμή» καθόλου τυχαία εγκλωβίζονται ο Τσικ και η Τσακ. Η Πινκ και ο Πονκ είναι καιρό εκεί κι έχουν επιλέξει να μείνουν γιατί έχουν βρει τον τρόπο να είναι ευτυχισμένοι. Κάτι που δεν συνέβαινε εδώ στη γη.

 

 

Πώς έγινε η επιλογή των ηθοποιών και πώς ήταν η συνεργασία μαζί τους;

Η Σίλια ήταν από την αρχή στο καστ. Οι άλλοι τρεις ηθοποιοί επιλέχθηκαν καθαρά μέσω ακρόασης. Καλό είναι να γίνονται κάπου κάπου και να δίνουν όντως ευκαιρίες για ρόλους σε νέους ηθοποιούς κι όχι για διαφημιστικούς λόγους όπως βλέπουμε συνήθως με ήδη κλεισμένο καστ.
Θα μπορούσα να βρω φίλους ή ανθρώπους που είχα ξανασυνεργαστεί. Με ενδιαφέρει όμως η νέα συνεργασία – γνωριμία με ένα έμψυχο υλικό που δεν ξέρω και θα ανακαλύψω στις πρόβες. Έχει τις δυσκολίες του και τις αντιστάσεις του αλλά είναι και πολύ δημιουργικό.

 

Ποιοι είναι οι ρόλοι που ερμηνεύουν;

Η Σίλια είναι Τσικ. Ο Θοδωρής Κουλουμπής ο Τσακ. Ο Χρήστος Πούλος Ρένεσης ο Πονκ και η Χριστίνα Πάγκαλη η Πινκ.

 

Θα μπορούσατε να μας βάλετε λίγο στο κλίμα της παράστασης;

Η παράσταση έχει στηθεί με τη λογική musical. Συγκεκριμένα σαν ένα πάρτι 80’s. Η μουσική και οι χορογραφίες είναι κυρίαρχο στοιχείο. Εκεί βασίστηκε η όλη σύλληψη και ανάγνωση του κειμένου. Τις χορογραφίες έκανε μια στενή φίλη μου και συμφοιτήτρια από τη δραματική σχολή η Μαρία Κωνσταντινίδου. Απέδωσε στο μέγιστο, αυτό που ήθελα να βγει σε ενέργεια κι εκμεταλλεύτηκε τις δυνατότητες και των τεσσάρων ηθοποιών.

 

Πώς δουλέψατε πάνω στη σκηνοθεσία της παράστασης;

Ακολούθησα ένα καθαρά φορμαλιστικό δρόμο. Όλο το στήσιμο βασίζεται στην πόζα, την έντονη κινησιολογία και τη λογική καμπαρέ. Με ελάχιστες ανάσες ρεαλισμού και παύσεων όλη η παράσταση τρέχει γρήγορα σα νερό και παρασύρει και τους θεατές που είμαι σίγουρος θα θέλουν να σηκωθούν να χορέψουν κι αυτοί τα τραγούδια αυτά που κουβαλάνε για όλους αναμνήσεις.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Μπαρόβιοι Αστροναύτες»

Σκηνοθεσία: Στέφανος Κακαβούλης
Συγγραφέας: Σίλια Κατραλή Μινωτάκη
Χορογραφίες: Μαρία Κωνσταντινίδου
Φωτογραφίες: Διονύσης Κούτσης
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Διανομή: Θοδωρής Κουλουμπής, Σίλια Κατραλή Μινωτάκη, Χρήστος Πούλος Ρένεσης, Χριστίνα Πάγκαλη

 

Πού: Θέατρο Δρόμος, Αγ. Μελετίου 25, Αθήνα, τηλ. 210 8818906

Πότε: από Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021 και κάθε Κυριακή στις 21.30

Εισιτήρια: 10 ευρώ (γενική είσοδος)

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/festival/theater/barovioi-astronaytes/?fbclid=IwAR3hkE7AeafA3mxokGr_WoUQuSzFAY42kfwjB26bO76VykBuV73Yy8bwtrc

 

Για την είσοδό τους στην παράσταση οι θεατές πρέπει να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης. καθώς και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης). Επίσης υποχρεούνται να φορούν μάσκα κατά την παραμονή τους σε όλους τους χώρους του θεάτρου.