Δημήτρης Πασσάς: «Το θέμα του “Lamington” είναι η απώλεια και η διαχείριση του ανεκπλήρωτου»

Στέφανος Κακαβούλης: «Με ενδιαφέρει η νέα συνεργασία – γνωριμία με ένα έμψυχο υλικό που δεν ξέρω και θα ανακαλύψω στις πρόβες»
13 Ιανουαρίου 2022
Γιάννης Μπέζος και Πυγμαλίων Δαδακαρίδης στις «Αινιγματικές Παραλλαγές»
14 Ιανουαρίου 2022

O Δημήτρης Πασσάς ερμηνεύει τον Φώτη στην παράσταση «Lamington» που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. (Φωτογραφίες: Alex Kat).

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ένα λαχταριστό γλυκό, πολύ δημοφιλές στη μακρινή Αυστραλία, δίνει τον τίτλο της παράστασης στην οποία ο Δημήτρης Πασσάς ερμηνεύει τον Φώτη. Ο ηθοποιός μας μιλάει για το «Lamington» όπου με την Κατερίνα Λυπηρίδου, η οποία υποδύεται τη Λουμινίτσα, θέλουν να φτιάξουν αυτό το γλυκό και να το δοκιμάσουν για πρώτη φορά μαζί. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Μαριάννα Κάλμπαρη, ενώ η παράσταση ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στη Σκηνή Ωμέγα.

 

«Πρόκειται για ένα έργο που διακρίθηκε στο διαδικτυακό σεμινάριο Θεατρικής Γραφής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά στο πλαίσιο των δράσεων “Μόνοι μαζί” και επιβραβεύεται με το ανέβασμά του στη Σκηνή Ω» μου εξηγεί ο ηθοποιός Δημήτρης Πασσάς για το έργο «Lamington» του Βαγγέλη Δουκουτσέλη. «Είναι σημαντικό, πιστεύω, να αποκτά το θέατρο έναν χαρακτήρα εντοπιότητας, όχι απαραίτητα εθνικό αλλά να γράφεται στη γλώσσα που παίζεται. Έτσι, καλλιεργείται η νέα θεατρική φωνή και είναι πολύτιμη η προσπάθεια του θεάτρου (ΔΘΠ) και κάθε ομάδας που το κάνει να χρησιμοποιούν το λόγο των νέων θεατρικών συγγραφέων του εκάστοτε τόπου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα έργα που βραβεύονται είναι ήδη αναγνωρισμένης αξίας, ωστόσο είναι κάτι που αν υποστηριχθεί και καλλιεργηθεί, τότε μόνο θα έχουμε θεατρική παραγωγή. Δεν γίνεται ξαφνικά να δημιουργηθεί ένα αριστούργημα χωρίς να υπάρχει τριβή και σπουδή. Γίνονται δοκιμές οπότε είναι κάτι που ελπίζουμε, νομίζω, οι άνθρωποι του θεάτρου να αρχίσει να υπάρχει όλο και περισσότερο στις αθηναϊκές σκηνές. Νέες φωνές συνέχεια ξεπηδούν. Καλό παράδειγμα η Ηρώ η Μπέζου (με τους “Ναυαγούς”) αλλά και αρκετοί άλλοι.

Το έργο “Lamington” του Βαγγέλη Δουκουτσέλη είναι ένα πολύ συγκινητικό κείμενο και σε αυτό το χαρακτηριστικό του αξίζει πρώτα να σταθεί κάποιος. Έχει, δηλαδή, μια αξία η ίδια ιστορία και το θέμα του καθότι πραγματεύεται πολύ τρυφερά την διαφορετικότητα, τη φύση της παιδικότητας επίσης. Ωστόσο, η δικιά μας παράσταση δεν έχει σταθεί ιδιαίτερα εκεί, ίσα ίσα έχει προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το στοιχείο του παιδικού που διατρέχει όλη την ανθρώπινη ηλικία. Μάλιστα έχουμε αφαιρέσει τα στοιχεία που φανερώνουν ότι οι ήρωες είναι παιδιά, αλλά μιλάμε για ανθρώπους στη διάρκεια της ηλικίας τους».

 

Η Κατερίνα Λυπηρίδου και ο Δημήτρης Πασσάς. (Φωτογραφίες: Alex Kat).

 

«Ο ρόλος που ερμηνεύω είναι ένα παιδί ο Φώτης που τον συναντάμε όταν είναι 11 ετών σε αυτό το μεταίχμιο της προεφηβίας, όπου συναντιούνται πολλές ηλικίες» συνεχίζει ο Δημήτρης Πασσάς. «Αυτό είναι μια συνθήκη που τελείται στην παράσταση, γιατί όντως μπορούμε να δούμε ήρωες που δεν έχουν ακριβώς ηλικία, που έχουν κάτι παιδικό είναι όμως μεγάλοι άνθρωποι ίσως και νεκροί, οπότε και σίγουρα δεν έχουν ηλικία.

Οι γονείς του Φώτη είναι απόντες, είναι Έλληνες μετανάστες στην Αυστραλία. Η κοπέλα με την οποία συναντιέται και έχουν πολλά κοινά στοιχεία, έχει μια αντίστροφη αλλά και ίδια πορεία. Οι γονείς της είναι μετανάστες από τη Ρουμανία στην Ελλάδα. Ίσως είναι μια μικρή υπενθύμιση, γιατί πολύ εύκολα ξεχνάμε ότι εμείς δεν ανήκουμε ακριβώς στη Δύση αλλά στις χώρες οι οποίες κατά βάσει έχουν αποτελέσει το εργατικό δυναμικό της Δύσης ακόμα και διανοητικά.

Το θέμα του έργου μοιάζει να μην είναι ακριβώς επίκαιρο, γιατί τώρα ο κόσμος γύρω μας φλέγεται καθώς είμαστε στην περίοδο του Covid. Όμως δεν είναι ακριβώς οι λεπτομέρειες που το κάνουν σημαντικό, καθώς θα έλεγα ότι το κυρίως θέμα του “Lamington” και αυτό που εστιάζει είναι η απώλεια και η διαχείριση του ανεκπλήρωτου. Πώς προχωράει κανείς με αυτό και αυτό είναι το συγκινητικό στοιχείο που φαίνεται από την αρχή: ότι οι ήρωες κάτι δεν έχουν γευθεί. Το γλυκό αυτό, το Lamington, που είναι και ο τίτλος του έργου δεν το έχουν κατακτήσει ή μπορεί να έχουν φάει το γλυκό αλλά κάτι τους λείπει, είναι πεινασμένοι.
Το Lamington είναι ένα παραδοσιακό αυστραλέζικο γλυκό και αυτά τα παιδιά θέλουν να το φτιάξουν και να το δοκιμάσουν.

Είναι μέσα σε ένα σύμπαν στην προεφηβία τους, όπου ο αισθητηριακός κόσμος και ειδικά οι γεύσεις και η ερωτική επαφή αποκτά έναν άλλον χαρακτήρα πέρα από συναισθηματικό. Τους κατακλύζει και συγχέουν το σκίρτημα αυτό και με το σκίρτημα της γεύσης. Με αυτή την έννοια είναι κυριολεκτικά γλυκό το έργο».

 

 

«Η Μαριάννα Κάλμπαρη εκτός από πολύ αβρός και έξυπνος άνθρωπος, είναι και υποστηρικτική επί της ουσίας, όχι με την έννοια να σου χτυπάει φιλικά την πλάτη» λέει ο Δημήτρης Πασσάς. «Είναι εκεί επί τω έργο και κάθε συνεργασία μαζί της είναι μεγάλη χαρά. Είναι ένας άνθρωπος κατάλληλος να διαχειριστεί το υλικό που περιέγραψα, γιατί έχει και η ίδια ως δραματουργός την εμπειρία της παραγωγής θεατρικού κειμένου και της διαχείρισής του.
Η τελευταία μας συνεργασία πριν από την πανδημία ήταν ο “Έντμοντ”, μια παράσταση που όλοι θα θυμόμαστε, όταν τον Μάρτιο του 2020 πήγαμε στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης για να παίξουμε, φύγαμε άπραγοι και κενοί (για δύο κρίσιμες εβδομάδες…) και μιλούσαμε στα τηλέφωνα και κανείς δεν περίμενε τι θα γινόταν στη συνέχεια, ούτε μπορούσε να προβλέψει το σήμερα. Ευτυχώς όμως, δεν είναι πόλεμος αυτό που έχουμε ζήσει, (όπως συνήθως παρουσιάζεται από την κρατούσα ειδησιογραφία) είναι κάτι πιο διαχειρίσιμο αν είμαστε όλοι πιο υπεύθυνοι».

 

Πληροφορίες της παράστασης «Lamington»

Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός σκηνοθέτη: Πίνα Κούλογλου
Φωτογραφίες: Alex Kat

Παίζουν: Κατερίνα Λυπηρίδου, Δημήτρης Πασσάς

 

Πού: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Σκηνή Ωμέγα, Ηρώων Πολυτεχνείου 32 (μέσα στο κτίριο του ΔΘΠ ), Πειραιάς, τηλ. 210 4143310

Πότε: από 9 Δεκεμβρίου 2021 έως έως 23 Ιανουαρίου 2022 και κάθε Παρασκευή στις 21.30, Σάββατο και Κυριακή στις 20.00

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Εισιτήρια: 14 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ ( Ανέργων, Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65)

Πωλήσεις εισιτηρίων: Ταμείο ΔΘΠ: Ηρώων Πολυτεχνείου 32 (μέσα στο κτίριο του ΔΘΠ ), τηλ. 210 4143310

Ώρες ταμείου:
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 10.00 -14.00 και 18.00- 21.00
Σάββατο 16.00-21.00
Κυριακή 18.00-21.00
Τρίτη κλειστό

Ενημέρωση για την είσοδο του κοινού στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
* Για την είσοδο του κοινού στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε κλειστούς χώρους απαιτείται η επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις.
* Η είσοδος γίνεται με τη χρήση της μάσκας και με την τήρηση των αποστάσεων τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.