Γιώργος Παπαπαύλου: «Οι ρόλοι που είναι τόσο περίπλοκοι, τόσο δύσκολοι, τόσο γοητευτικοί και τόσο σκοτεινοί με συγκινούν βαθιά»

Η Λίλη Τέγου μιλάει για την παράσταση «Σπουδή στον Μάκβεθ»
3 Ιανουαρίου 2022
Γιάννης Καλαβριανός: «Όταν φτάνουμε σε τέτοια άκρα κανένας δεν έχει μόνο δίκιο»
5 Ιανουαρίου 2022
Η Λίλη Τέγου μιλάει για την παράσταση «Σπουδή στον Μάκβεθ»
3 Ιανουαρίου 2022
Γιάννης Καλαβριανός: «Όταν φτάνουμε σε τέτοια άκρα κανένας δεν έχει μόνο δίκιο»
5 Ιανουαρίου 2022

Ο ηθοποιός Γιώργος Παπαπαύλου πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Ο Γιατρός της Τιμής του» που σκηνοθετεί ο Θωμάς Μοσχόπουλος. (Φωτογραφία: Αλέξανδρος Χαρόβας).

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ερμηνεύει το ρόλο του Δον Γκουτιέρε στην παράσταση «Ο Γιατρός της Τιμής του». Ο Γιώργος Παπαπαύλου μιλάει στο theatermag για το έργο του Πέδρο Καλντερόν ντε λα Μπάρκα που παρουσιάζεται στο θέατρο Πόρτα σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Πρόκειται για μια παράσταση σκοτεινή και ποιητική, που εναλλάσσει τη δυναμική πλοκή με φιλοσοφικούς τόνους και το ερωτικό θρίλερ με το σαρδόνιο χιούμορ.

 

 

Ποιες ήταν οι σκέψεις όταν διαβάσατε τον «Γιατρό της Τιμής του» του Πέδρο Καλντερόν ντε λα Μπάρκα;

Σκέφτηκα ότι πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο, με εξαιρετική πλοκή, με έναν υπέροχο ποιητικό λόγο και ρόλους που κάθε ηθοποιός θα ήθελε να ερμηνεύσει! Ένιωσα τιμή που ο Θωμάς Μοσχόπουλος μου ζήτησε να ερμηνεύσω τον κεντρικό ήρωα του έργου, τον Γκουτιέρε αλλά και ανυπομονησία να ξεκινήσουμε τις πρόβες. Είναι η πρώτη φορά που μεταφράζεται και ανεβαίνει αυτό το έργο στην Ελλάδα. Ο Καλδερόν είναι ένας σπουδαίος συγγραφέας και παρόλο που δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο ο Σαίξπηρ, τα έργα του είναι εξίσου σημαντικά με εκείνα του Άγγλου δραματουργoύ.

 

Τι καθιστά αυτό το έργο σημαντικό σήμερα;

Η ποιητικότητα του και ο τρόπος με τον οποίο ο Καλδερόν αφηγείται την τραγωδία και συνάμα το κωμικό της ανθρώπινης φύσης. Το έργο αυτό είναι ένα διαμάντι της παγκόσμιας δραματουργίας, γιατί οι πληγές και το μεγαλείο της ανθρώπινης φύσης συναντιούνται σε μια σφιχτή πλοκή και φτάνουν στο θεατή μέσω καλογραμμένων ρόλων.
Η ζήλεια, η κτητικότητα, οι κώδικες τιμής που οι κοινωνίες επιβάλουν στους ανθρώπους συντρίβοντάς τους, η αδυναμία των ανθρώπων να εμπιστευτούν, να αφεθούν και να υπάρξουν χωρίς την υποχρέωση ενός ρόλου και ενός κώδικα, αλλά κυρίως η κωμικοτραγική προσπάθεια των ανθρώπων να ελέγξουν κάτι που εκ προοιμίου δεν ελέγχεται, την ίδια τη ζωή!
Η αδιέξοδη προσπάθεια των ηρώων- εν τέλει- να εξασφαλίσουν για τον εαυτό τους και το περιβάλλον τους σταθερότητα σε έναν κόσμο ασταθή, με όποιο κόστος.

 

Ο Γιώργος Παπαπαύλου ως Δον Γκουτιέρε στην παράσταση «Ο Γιατρός της Τιμής του». (Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας).

 

Ερμηνεύετε τον Δον Γκουτιέρε. Τι σημαίνει αυτός ο ρόλος για εσάς;

Είμαι πανευτυχής που ήρθε στη ζωή μου ο Γκουτιέρε, με τις συνθήκες που ήρθε. Αυτοί οι ρόλοι που είναι τόσο περίπλοκοι, τόσο δύσκολοι, τόσο γοητευτικοί και τόσο σκοτεινοί με συγκινούν βαθιά. Μπορώ να σου περιγράψω το ρόλο δίνοντάς σου μια εικόνα. Ο Γκουτιέρε είναι ένας άνθρωπος που πέφτει σε έναν ωκεανό σκέψεων και αμφιβολιών ενώ απολάμβανε το κοκτέιλ του σε κρουαζιερόπλοιο!
Κάθε κύμα που καταφέρνει να νικήσει κρύβει από πίσω ένα άλλο κύμα μεγαλύτερο και αποφασίζει για να σωθεί να πιει την θάλασσα και πνίγεται! Δεν μπορώ να σου περιγράψω πως δούλεψα, γιατί αυτό θα σήμαινε την αποκωδικοποίηση της δουλειάς μου την οποία δεν θέλω να κάνω. Υπάρχει τρομερή δουλειά πίσω απο το ρόλο, αλλά δεν λεκτικοποιείται πλήρως. Ένα κομμάτι αρκετά σημαντικό έχει να κάνει με χειρωναξία σκέψη και κόπο και ένα άλλο με ασυνείδητες λειτουργίες πάνω στις οποίες έρχεται να ακουμπήσει ο ψυχισμός μου!

 

Η Αμαλία Καβάλη και ο Γιώργος Παπαπαύλου στην παράσταση «Ο Γιατρός της Τιμής του». (Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας).

 

Πώς δουλέψατε με τον σκηνοθέτη Θωμά Μοσχόπουλο;

Δούλεψα καταπληκτικά. Χαρά και απόλαυση οι πρόβες! Είναι σημαντικό να νιώθει ασφαλής ο ηθοποιός με αυτόν που είναι κάτω από τη σκηνή και έχει την ευθύνη της τελικής απόφασης. Ο Θωμάς Μοσχόπουλος είναι μια πολύ σοβαρή περίπτωση στο θέατρο. Το ένιωθα παρακολουθώντας παραστάσεις και βεβαιώθηκα τώρα που συνεργαστήκαμε. Αλλά πίσω από τον Θωμά υπάρχει ένα επιτελείο ανθρώπων στο θέατρο Πόρτα που θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω! Ο Τάσος, η Βίκυ, ο Ρωμανός, η Ελεάννα και όλοι όσοι εργάζονται για το θέατρο Πόρτα είναι άνθρωποι που εξασφαλίζουν ένα απολύτως υγιές εργασιακό περιβάλλον.

 

Σκηνή από την παράσταση του έργου «Ο Γιατρός της Τιμής του» του Πέδρο Καλντερόν ντε λα Μπάρκα. (Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας).

Θα θέλατε να μας δώσετε μια εικόνα από τα κοστούμια, τα σκηνικά και τους φωτισμούς της παράστασης;

Για την -κατά γενική ομολογία- εντυπωσιακή όψη της παράστασης ευθύνονται ο Βασίλης Παπατσαρούχα (σκηνικά κοστούμια) και ο Νίκος Βλασόπουλος (φωτισμοί). Αν και δεν είμαι ο καταλληλότερος να μιλήσω για αυτά να σου πω ότι ο Βασίλης ήθελε να είμαστε σα σκιές, σα φαντάσματα και τα ρούχα που είναι εμπνευσμένα ως ένα βαθμό από πίνακες του Βελάσκεθ να δηλώνουν το παιχνίδι εξουσίας των ηρώων βάζοντάς τους ταυτόχρονα σε μια διπλή θέση τόσο του θύτη όσο και του θύματος.

 

Υπάρχει κάποιος διάλογος ή σκηνή του έργου που ξεχωρίζετε;

Κάποια στιγμή στη δεύτερη πράξη ο Γκουτιέρε απευθυνόμενος για πρώτη φορά στο κοινό προσπαθεί να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά και να καταλήξει κάπου που δεν θα έχει αμφιβολίες, χωρίς όμως να το καταφέρνει. Αυτή η κόλαση στην οποία μπαίνει, με συγκινεί βαθιά.

 

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Ο Γιατρός της Τιμής του»

Συγγραφέας: Πέδρο Καλντερόν ντε λα Μπάρκα
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Βασίλης Παπατσαρούχας
Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Επιμέλεια κίνησης: Αυγουστίνος Κούμουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ρωμανός Μαρούδης
Κατασκευή κοστουμιών: Όλγα Εβσέεβα
Ειδικές κατασκευές: Εργαστήριο Δήμητρας Καίσαρη
Φωτογραφίες-Βίντεο: Πάτροκλος Σκαφίδας
Επικοινωνία & Προβολή: Ελεάννα Γεωργίου

Διανομή

Δον Γκουτιέρε: Γιώργος Παπαπαύλου
Δόνια Μενθία: Αμαλία Καβάλη
Δον Ενρίκε: Μελαχρινός Βελέντζας
Δον Πέδρο: Στέργιος Ιωάννου
Δον Αρίας/Λουντοβίκο: Φώτης Στρατηγός
Δόνια Λεονόρ/Χαθίντα: Ελένη Δαφνή
Δον Ντιέγκο: Αυγουστίνος Κούμουλος
Κοκίν: Παύλος Παυλίδης

 

Πού: Θέατρο Πόρτα, Μεσογείων 59, Αθήνα, τηλ.:210 7711333, www.porta-theatre.gr

Πότε: από 21 Νοεμβρίου 2021 και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 19.00

Τιμές εισιτηρίων: 18€ Παρασκευή, 20€ Σάββατο και Κυριακή, 12€ φοιτητικό, 10€ ανέργων, ΑμΕΑ

Προπώληση εισιτηρίων: https://bit.ly/3n0vBTW

 

Η παράσταση Ο Γιατρός της Τιμής του επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 15 ετών.

 

ΠΟΡΤΑ COVID FREE

Η είσοδος στο ΠΟΡΤΑ θα πραγματοποιείται πάντοτε σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για την είσοδο σε αμιγείς κλειστούς χώρους. Συγκεκριμένα, οι θεατές θα εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο [α] πιστοποιητικού εμβολιασμού ή [β] πιστοποιητικού νόσησης, που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν συνδυαστικά προς αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας, προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας προς τα ανωτέρω. Τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε σε έγχαρτη μορφή είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής του θεατή, τα οποία ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης (ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο) σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α’ 118) Covid Free GR. Εναλλακτικά, εφόσον ο αλλοδαπός προέρχεται από τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου ελέγχουν τα ανωτέρω πιστοποιητικά σε έγχαρτη μορφή.

Οι ως άνω υποχρεώσεις περιλαμβάνουν ανηλίκους από δώδεκα (12) ετών και άνω. Οι ανήλικοι από πέντε (5) έως έντεκα (11) ετών, δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) τελευταίου εικοσιτετραώρου, στην οποία προβαίνει είτε οιοσδήποτε γονέας, ακόμα και μη έχων την επιμέλεια, είτε κηδεμόνας. Δεν απαιτείται φυσική παρουσία του γονέα ή κηδεμόνα.

Σε όλους τους χώρους είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.