
Η Ελένη Δαφνή και ο Μάνθος Καλαντζής μας μιλούν για το «The Show»
31 Δεκεμβρίου 2021
Γιώργος Παπαπαύλου: «Οι ρόλοι που είναι τόσο περίπλοκοι, τόσο δύσκολοι, τόσο γοητευτικοί και τόσο σκοτεινοί με συγκινούν βαθιά»
4 Ιανουαρίου 2022
Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου
Με αφορμή το έργο «Μάκβεθ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ η θεατρική ομάδα Αίθουσα 10 παρουσιάζει την παράσταση «Σπουδή στον Μάκβεθ». Η Λίλη Τέγου μιλάει στο theatermag για την παράσταση που σκηνοθετεί και το διαχρονικό έργο του Άγγλου δραματουργού που φαντάζει πιο σύγχρονο από ποτέ. Η παράσταση παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στο θέατρο Δρόμος.
Πώς ξεκινήσατε να δουλεύετε πάνω στον «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ;
Η ομάδα Αίθουσα 10 πειραματίζεται με αυτοσχεδιασμούς πάνω σε θεατρικά κείμενα. Με αφορμή κάποιο έργο ψάχνουμε αυτό μου εμείς θέλουμε να δούμε, να πούμε την ιστορία του μέσα από τη δική μας ματιά. Μέσα σε όλα ασχοληθήκαμε με το Σαίξπηρ. Στην πορεία πέσαμε στην πανδημία και τα πράγματα δυσκόλεψαν.
Υπάρχει ένας μύθος που οι προληπτικοί στην Αγγλία πιστεύουν ότι αν ακουστεί το όνομα Μάκβεθ μέσα σε θέατρο που ετοιμάζει παράσταση όλα θα πάνε ανάποδα. Πεισμώσαμε και είπαμε να ανατρέψουμε αυτό το μύθο. Έτσι, λοιπόν, το εξελίξαμε και φτάσαμε στην παράσταση.
Ποια ήταν η έρευνα που κάνατε γι’ αυτή την παράσταση;
Προσπαθήσαμε να γνωρίσουμε τους ήρωες του έργου στις συνθήκες της εποχής τους. Να τους ζήσουμε λίγο πριν βρεθούν στις συνθήκες του έργου, να τους καταλάβουμε, να τους δικαιολογήσουμε και να τους ζωντανέψουμε μέσα από τα δικά μας μέσα/μέσα από τις δικές μας εμπειρίες.
Πώς δουλέψατε με τους ηθοποιούς της παράστασης;
Όλο αυτό πραγματοποιήθηκε με διάβασμα, πολλές ερωτήσεις, πολλές συζητήσεις, πολλά πειράματα, πολλούς αυτοσχεδιασμούς.
Κατά τη γνώμη σας, γιατί αυτό το έργο συγκινεί ακόμα ηθοποιούς, σκηνοθέτες αλλά και το κοινό;
Η ιστορία του Μάκβεθ που αφηγείται ο Σαίξπηρ μιλάει για την εξουσία και πως αυτή μπορεί να διαστρεβλώσει την ηθική κάποιου ανθρώπου όταν αισθανθεί ότι την έχει κατακτήσει.
Είναι κάτι που το έχουμε ακούσει να συμβαίνει, κάτι που έχουμε δει να συμβαίνει και συνεχίζει να ασκεί γοητεία σε όλους. Είναι αναγνωρίσιμο συναίσθημα σε όλους σε κάποιο βαθμό. Όταν κάποιος πείσει τον εαυτό του ότι τον στηρίζουν και «ανώτερες δυνάμεις» χάνεται το μέτρο. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που με συγκινεί κάθε φορά που έρχομαι αντιμέτωπη με το έργο αυτό.
Μπορείτε να μας πείτε για τα κοστούμια, το σκηνικό, τη μουσική και τους φωτισμούς της παράστασης;
Η παράσταση είναι αυτό που λέω εγώ «χειροποίητη». Όλα προσπαθούμε να τα φτιάξουμε μόνοι μας και να είναι λειτουργικά. Έτσι, η ιδέα των κοστουμιών προέκυψε από τον καιρό που έχει η χώρα όπου διαδραματίζεται το έργο.
Το ίδιο και τα σκηνικά αντικείμενα. Λόγω πανδημίας έπρεπε να φοράμε μάσκες, να κρατάμε αποστάσεις. Σε όλο αυτό βοήθησε και η εικαστική παρέμβαση της Στεφανίας Δασκαλόσογλου. Σκηνικό δεν υπάρχει μόνο σκηνικά αντικείμενα. Η μουσική προέκυψε από την ανάγκη που είχα να βρω έναν τρόπο να αλλάζουμε σκηνές χωρίς κενά.
Έτσι, βρήκα ένα όργανο που μπορώ να έχω μαζί μου και να δημιουργεί κάτι απόκοσμο. Το μουσικό θέμα στο βίντεο της επικοινωνίας είναι ένας αυτοσχεδιασμός της Βικτωρίας Νικολάου, που είχαμε βρεθεί καλλιτεχνικά την περίοδο των προβών μας, πάνω σε ένα Ιρλανδέζικο θέμα.
Οι φωτισμοί σχεδιάστηκαν από εμένα και τη Μαρίτα Κωστοπούλου. Θέλαμε να αποδώσουμε όσο γίνεται ένα φυσικό τοπίο σε διάφορες ώρες της ημέρας, σε μια χώρα με μουντό καιρό και σε εσωτερικούς χώρους πύργων που ο φωτισμός είναι περίεργος.
Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την θεατρική ομάδα Αίθουσα 10;
Η Αίθουσα 10 δημιουργήθηκε το 2018 από μαθητές που είχα συναντήσει στην πορεία της διδασκαλίας μου σε ωδεία και χώρους τέχνης.
Όλοι μαζί, έχοντας την ίδια ανάγκη έκφρασης, συνεχίζουμε τη δουλειά studio δουλεύοντας χωρίς σταμάτημα – είτε είναι μια παράσταση σε εξέλιξη είτε όχι. Η σύνθεση της ομάδας αλλάζει κατά καιρούς ανάλογα με τις υποχρεώσεις του καθενός. Ο βασικός πυρήνας υπάρχει και εξελίσσεται.
Στη συγκεκριμένη παράσταση συναντάμε τους: Χρυσάνθη Γιαννακοπούλου, Ευαγγελία Δημητροπούλου, Αγγελική Κυρκοπούλου, Μαρίτα Κωστοπούλου, Ερρίκος Παλαιολόγος, Θάνος Τσιάπλας, Αναστασία Χατζηρόδου
Πληροφορίες για την παράσταση «Σπουδή στον Μάκβεθ»
Συγγραφέας: Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Μετάφραση: ΑΙΘΟΥΣΑ 10
Σύνθεση – Σκηνοθεσία: Λίλη Τέγου
Βιολιστική παρέμβαση: Βικτωρία Νικολάου
Εικαστική Παρέμβαση: Στεφανία Δασκαλόσογλου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Μαρίτα Κωστοπούλου
Trailer: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή: Medea Pictures
Διανομή (αλφαβητικά): Χρυσάνθη Γιαννακοπούλου, Ευαγγελία Δημητροπούλου, Αγγελική Κυρκοπούλου, Μαρίτα Κωστοπούλου, Ερρίκος Παλαιολόγος, Θάνος Τσιάπλας, Αναστασία Χατζηρόδου
Πού: Θέατρο Δρόμος, Αγ. Μελετίου 25, Αθήνα, τηλ. 210 8818906
Πότε: από Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 και κάθε Κυριακή στις 19:30
Εισιτήρια: 12 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (μειωμένο: φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων, ΑμεΑ, 65+), 0 ευρώ (ατέλεια: επικοινωνήστε με το Θέατρο Δρόμος για να ενημερωθείτε αν υπάρχει διαθεσιμότητα)
Ειδικές τιμές: για ομαδικές κρατήσεις άνω των 10 ατόμων (στο τηλέφωνο 210 8818906)
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά χωρίς διάλειμμα
Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/spoudi-ston-makveth/