Σπύρος Γραμμένος: «Τα παιδιά νιώθουν ότι είναι πρωταγωνιστές σε αυτή την παράσταση»

Συνεχίζεται η κωμωδία «Το Ψέμα» και με έκτακτες εορταστικές παραστάσεις
28 Δεκεμβρίου 2021
Ο Τάσος Σαγρής σκηνοθετεί τη «Μεταμόρφωση» του Φραντς Κάφκα
29 Δεκεμβρίου 2021

Ο τραγουδοποιός Σπύρος Γραμμένος στην παράσταση «Φανταστικό χωριό» που ανεβαίνει στο θέατρο ΕΛΕΡ.

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Αφηγείται με χιούμορ την ιστορία ενός χωριού που θα μπορούσε να είναι πρότυπο για μια ευτυχισμένη κοινωνία. Ο Σπύρος Γραμμένος μιλάει στο theatermag για την παράσταση «Φανταστικό χωριό» στην οποία υπογράφει το κείμενο και τα τραγούδια. Ο τραγουδοποιός Σπύρος Γραμμένος, γνωστός για το ιδιαίτερο μουσικό του στίγμα, τη φωνή και τα τραγούδια του, ερμηνεύει επίσης τους έξι χαρακτήρες του έργου στην παράσταση που παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στο θέατρο ΕΛΕΡ.

«Τα παιδιά νιώθουν ότι είναι πρωταγωνιστές σε αυτή την παράσταση. Οι χαρακτηριστικές σκηνές του έργου είναι όταν κάποιος αποφασίζει να χαλάσει την ηρεμία των κατοίκων του χωριού Αδελφοσύνη, ενώ όλοι ζουν σε αυτό μονιασμένοι και δεν υπάρχει κάποιου είδους εξουσίας από κανέναν» εξηγεί ο Σπύρος Γραμμένος.
«Είναι η σκηνή που ταράζει το χωριό και η επόμενη είναι όταν βλέπουμε ως θεατές ότι ενώ προσπάθησαν να φτιάξουν μια κοινωνία σαν τη δικιά μας -στο μισό χωριό γιατί χωρίστηκε στη μέση- δεν τα κατάφεραν. Άρχισαν να καταστρέφονται τα πάντα και έτσι επέστρεψαν στην κανονικότητά τους».

 

 

«Οι ρόλοι που υποδύομαι είναι ο Κεφάλας, ο ντελάλης του χωριού και εκείνος ο οποίος γυρίζει και σε άλλα χωριά και φέρνει την ιδέα της “κοινοβουλευτικής δημοκρατίας”» συνεχίζει ο Σπύρος Γραμμένος.
«Επίσης είναι η Μπιζού, μια μακινικιουρίστα-στυλίστρια-φασιονίστα, η Μαγειρίτσα που είναι μαγειρίστα, ο Τσικνίδης ένας καταπληκτικός τύπος που έχει ένα χωράφι και καλλιεργεί λαχανικά και φρούτα και τα μοιράζει στους άλλους. Αυτός λοιπόν ο τύπος έχει ένα καλό και ένα κακό. Το καλό είναι ότι είναι καταπληκτικός ράπερ και το κακό ότι το δεξί του πόδι μυρίζει πολύ, τόσο πολύ που όταν πλησιάζει το αριστερό λιποθυμάει. Ακόμα ερμηνεύω τον Νυστάλα, τον υπεύθυνο του μεγάλου ρολογιού της πλατείας ο οποίος είναι και παγωτίστας καθότι φτιάχνει πολύ νόστιμα παγωτά και την Κλέογλου μια κηπουρίστα που φτιάχνει τους κήπους του χωριού. Μέσα σε όλους αυτούς τους ήρωες εμφανίζεται μια νεράιδα με τη φωνή της Νατάσας Μποφίλιου, που φέρνει λίγο τα πράγματα στα ίσια τους. Στους παραπάνω ρόλους, με βοηθάει και ο Χάρης Παρασκευάς που είναι στα τύμπανα και στα πλήκτρα ζωντανά και σε ό,τι προηχογραφημένο ακούγεται».

 

Ο Σπύρος Γραμμένος και ο Χάρης Παρασκευάς στην παράσταση «Φανταστικό χωριό».

 

«Οι εναλλαγές από τον έναν ρόλο στον άλλον γίνονται με αλλαγή διάθεσης γιατί τα παιδιά έχουν κάτι μαγικό σε όλο αυτό: αν τους πεις ότι τώρα είμαι ο Κεφάλας, τότε είσαι ο Κεφάλας. Αλλάζω μια κίνηση στο χέρι μου και όταν κατά τη διάρκεια της παράστασης κάνω αυτή την ίδια κίνηση, τα παιδιά την αναγνωρίζουν και φωνάζουν να ο Κεφάλας, να ο Κεφάλας. Στην παράσταση ακούγονται οκτώ τραγούδια και ένα τραγούδι που το φτιάχνουμε την ώρα της παράστασης μαζί με τα παιδιά. Τα παιδιά μας δίνουν λέξεις και το φτιάχνουμε όλοι μαζί.

Από τις πρώτες μας παραστάσεις στο Μικρό Γκλόρια και στο θέατρο 104, είχαμε από την αρχή την απορία σε ποιες ηλικίες απευθυνόμαστε. Ωστόσο, όποια ηλικία παιδιών έχει παρακολουθήσει τις παραστάσεις μας έχει περάσει πολύ καλά. Τα μικρά παιδιά ακούν τα τραγούδια και το απολαμβάνουν και τα πιο μεγάλα καταλαβαίνουν και την υπόθεση του έργου.

Μάλιστα, παιδιά από ηλικίες 6 έως 12 ετών, όταν τα ρωτούσα τι κατάλαβαν από την παράσταση μου έλεγαν ότι τα παιδιά είχαν φτιάξει έναν πανέμορφο κόσμο και οι μεγάλοι ήρθαν για να τον χαλάσουν. Ξαφνικά αυτούς που θέλανε να αλλάξουν τον κόσμο, να φέρουν την δικιά μας κοινωνία στην δικιά τους πραγματικότητα ήταν οι μεγάλοι. Ήταν πολύ σοκαριστικό και αισθάνθηκα ένοχος απέναντι στα παιδιά.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που αυτή τη χρονιά βρισκόμαστε στο θέατρο ΕΛΕΡ και είμαστε η πρώτη παράσταση για παιδιά που ανεβαίνει στο καινούργιο αυτό θέατρο. Νιώθω ότι είναι πολύ άδικο αυτό που συμβαίνει για τα παιδιά, γιατί για εμένα προσωπικά, το να χάσω έναν χρόνο από τα 40 στα 41 μου ή στα 42, έχω το πριν και το μετά. Έχω ενεργοποιηθεί κάπως στη ζωή μου και με κάποιον τρόπο θα βρω τις άκρες μου. Τα μικρά παιδιά όμως χάνουν πολύ βασικές στιγμές όπως και τα παιδιά που τελείωσαν το Λύκειο και πέρασαν πρώτο έτος φοιτητές και δεν έχουν πάει ποτέ».

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Φανταστικό χωριό»

Κείμενο – τραγούδια: Σπύρος Γραμμένος
Σκηνοθεσία: Ζωή Ξανθοπούλου
Σκηνικά – κοστούμια: Αμαλία Θεοδωροπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Κώστας Δετώρος
Ερμηνεύει ο Σπύρος Γραμμένος
μαζί του ο μουσικός Χάρης Παρασκευάς
Το βιβλίο και το cd της παράστασης κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ.

 

Πού: Θέατρο ΕΛΕΡ, Φρυνίχου 10, Πλάκα, τηλ. 211 7353928, www.eler.gr

Πότε: από 19 Δεκεμβρίου 2021 και κάθε Κυριακή στις 11.30

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

Εισιτήρια: 10 ευρώ / ομαδικές κρατήσεις: 7 ευρώ / μειωμένης ορατότητας: 8 ευρώ

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/fantastiko-chorio-21-22/