Φάνια Νταλιάνη: «Η Νίνα Ρέιν έχει έναν υπέροχο τρόπο να δημιουργεί ήρωες ολοζώντανους»

H Φένια Παπαδόδημα παρουσιάζει τη «Φλανδρώ»
22 Δεκεμβρίου 2021
«Ο κατά φαντασίαν ασθενής» από την ομάδα GAFF
23 Δεκεμβρίου 2021
H Φένια Παπαδόδημα παρουσιάζει τη «Φλανδρώ»
22 Δεκεμβρίου 2021
«Ο κατά φαντασίαν ασθενής» από την ομάδα GAFF
23 Δεκεμβρίου 2021

H Φάνια Νταλιάνη σκηνοθετεί την παράσταση του έργου «Συναίνεση» της Νίνα Ρέιν.

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Το έργο της Νίνα Ρέιν με τίτλο «Συναίνεση» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Αθηναϊκό κοινό. Η Φάνια Νταλιάνη μας μιλάει για την ομώνυμη παράσταση που σκηνοθετεί στο θέατρο Μοντέρνοι Καιροί.
Με τη συναίνεση ως πυρήνα, η συγγραφέας επεκτείνεται σε καίρια θέματα της ζωής μας. Διότι η συναίνεση δεν έχει να κάνει μόνο με τη σεξουαλική πράξη, αλλά και με κάθε άλλη πράξη μας, κάθε πράξη που πιθανόν κάνουμε -εκβιαζόμενοι-για χάρη κάποιου άλλου. Από ενοχή, από το φόβο της απώλειας, από αγάπη.

 

Ποια είναι η άποψή σας για τη συγγραφέα Νίνα Ρέιν και τα έργα της;

Είναι καταπληκτική. Κάθε έργο της που διαβάζω με συγκλονίζει, το πώς αφηγείται την ιστορία, το πώς προσεγγίζει το κάθε θέμα. Μιλάει για το σήμερα με έναν πανέξυπνο μοντέρνο και άμεσο τρόπο. Έχει πιάσει τον αέρα τη εποχής.
Η Νίνα Ρέιν έχει έναν υπέροχο τρόπο να δημιουργεί ήρωες ολοζώντανους. Τους προσεγγίζει με αγάπη, κατανόηση αλλά και αυστηρότητα. Μας παρουσιάζει τις αιτίες που οδήγησαν τους ήρωες σε αυτές τις πράξεις, χωρίς όμως και να τους δικαιολογεί.

 

 

Πώς ξεκίνησε η ιδέα γι’ αυτή την παράσταση;

Μάλλον τυχαία. Ήξερα τη συγγραφέα, μου φάνηκε ενδιαφέρων ο τίτλος «Συναίνεση» και είπα να διαβάσω το έργο. Το βρήκα συγκλονιστικό, με τάραξε! Ε, και είπα: Αν το κείμενο είναι τόσο δυνατό, φαντάσου τι μπορεί να γίνει με την παράσταση. Όλα αυτά έγιναν πριν ξεκινήσει τόσο έντονα το metoo στην Ελλάδα. Τρομερή συγκυρία! Ένα έργο τόσο επίκαιρο, έγινε ακόμα πιο επίκαιρο και ίσως και πιο απαραίτητο για το ελληνικό κοινό.

 

Τι σημαίνει ο τίτλος του έργου;

Η λέξη «Συναίνεση» είναι ένας νομικός όρος και ταυτόχρονα μία πραγματικότητα. Ένας όρος που ως κοινωνία τον είχαμε αρκετά παραμελλημένο μέχρι πολύ πρόσφατα. Το έργο φιλοδοξεί να ανοίξει μία συζήτηση πάνω στον όρο. Έχει ως πυρήνα τη συναίνεση στη σεξουαλική πράξη όμως επεκτείνεται και πέρα από αυτό. Στο πώς εμφανίζεται η συναίνεση σε άλλες πτυχές της ζωής μας. Έχουμε συναινέσει πραγματικά στις επιλογές μας; Ή τις κάναμε για χάρη κάποιου άλλου; Επειδή ίσως ενδώσαμε σε πιέσεις της κοινωνίας και του περίγυρου; Πώς εμφανίζεται στις διαπροσωπικές μας σχέσεις η συναίνεση;

 

 

Πώς δουλέψατε σκηνοθετικά με τους επτά ηθοποιούς της παράστασης;

Η ομάδα των ηθοποιών δεν είναι μια ομάδα που βρέθηκε τυχαία για αυτήν την παράσταση. Είναι άνθρωποι που συνεργαζόμαστε συχνά, γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο. Κι αυτό κάνει τη δουλειά πιο εύκολη, πιο ευχάριστη και πιο ουσιαστική. Ακόμα και με τα νεότερα μέλη έχουμε τις ίδιες αξίες για τη ζωή. Πώς δούλεψα ε; Δίνοντας χώρο, αλλά και κατευθύνοντας συγκεκριμένα. Οι ηθοποιοί κινούνταν με απόλυτη ελευθερία μέσα σε ένα πολύ συγκεκριμένο και οριοθετημένο πλαίσιο. Με ενδιέφερε αυτό που βλέπουμε πάνω στη σκηνή να είναι πολύ ζωντανό. Και πιστεύω το έχουμε πετύχει.

 

Ποια σκηνή ξεχωρίζετε από την παράσταση;

Μα είναι όλες τους παιδιά μου. Πώς να ξεχωρίσω κάποια; Είναι τόσο αριστοτεχνικά γραμμένο το έργο. Κάθε σκηνή υπηρετεί το όλον με έναν υπέροχο τρόπο. Ίσως κάποιος θεατής να μπορεί να μας απαντήσει, εγώ δεν μπορώ.

 

Τι σημαίνει αυτό το έργο για όλους μας σήμερα;

Φαντάζομαι ότι για τον καθένα θα σημαίνει κάτι διαφορετικό. Εξαρτάται πολύ από τα βιώματα του καθενός για το πώς στέκεται απέναντι στο θέμα του έργου. Αυτό που σίγουρα ξέρω, είναι ότι το έργο αυτό είναι σημαντικό να παίζεται. Να ακούγεται ο όρος συναίνεση όλο και πιο πολύ στη ζωή μας, να ασχολούμαστε να συζητάμε να επανατοποθετούμε τις αξίες μας και να επαναπροσδιορίζουμε τις αρχές μας.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Συναίνεση»

Συγγραφέας: Νίνα Ρέιν
Μεταφραστής: Κώστας Νταλιάνης
Σκηνοθέτις: Φάνια Νταλιάνη
Σκηνογράφος/Ενδυματολόγος: Αντώνης Χαλκιάς
Πρωτότυπη μουσική: Βασίλης Μπαμπούνης
Σχεδιασμός φωτισμών: Κώστας Νταλιάνης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ευγνωσία Σοφιανίδου
Φωτογραφίες/τρέιλερ παράστασης: Φώτης Πλέγας
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Παίζουν: Βασίλης Γεωργοσόπουλος, Ανδρέας Βελέντζας, Αντωνία Πίντζου, Oρέστης Στύλος, Κατερίνα Κοντογούρη, Σιλβάνα Σοντίνι, Ειρήνη Δρακουλέλη

 

Πού: Θέατρο Μοντέρνοι Καιροί, Δαμοκλέους 8, Γκάζι, τηλ. 210 3470670

Πότε: από 5 Νοεμβρίου 2021 και κάθε Παρασκευή στις 21.00 (covid free χώρος), Σάββατο στις 21.00 (covid free χώρος), Κυριακή στις 19.00 (μεικτός χώρος)

Εισιτήρια: 15 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (μειωμένο: φοιτητικό/ανέργων/ΑμεΑ), 12 ευρώ (γκρουπ άνω των 3 ατόμων)

 

Την Παρασκευή 3 και την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, το Σάββατο 1η και την Κυριακή 16 Ιανουαρίου η παράσταση «Συναίνεση» σε σκηνοθεσία Φάνιας Νταλιάνη, θα πραγματοποιηθεί με υπέρτιτλους, προκειμένου να μπορέσουν να την παρακολουθήσουν και άτομα με προβλήματα στην ακοή.

Το Θέατρο Μοντέρνοι Καιροί θα λειτουργεί Παρασκευή και Σάββατο ως covid free χώρος και την Κυριακή θα λειτουργεί ως μεικτός.