Όλια Λαζαρίδου: «Με ενδιαφέρει να κάνω πράγματα που με συγκινούν και αυτή τη συγκίνηση θέλω να τη μοιράζομαι με τους άλλους»

Ο Θοδωρής Γκόγκος μιλάει στο theatermag για την παράσταση «Το παλτό»
21 Δεκεμβρίου 2021
H Φένια Παπαδόδημα παρουσιάζει τη «Φλανδρώ»
22 Δεκεμβρίου 2021
Ο Θοδωρής Γκόγκος μιλάει στο theatermag για την παράσταση «Το παλτό»
21 Δεκεμβρίου 2021
H Φένια Παπαδόδημα παρουσιάζει τη «Φλανδρώ»
22 Δεκεμβρίου 2021

Η Όλια Λαζρίδου σκηνοθετεί την παράσταση «Έγκλημα και Τιμωρία» που ανεβαίνει στο θέατρο ΕΛΕΡ.

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Σκηνοθετεί το «Έγκλημα και Τιμωρία» στο καινούργιο θέατρο ΕΛΕΡ. Η Όλια Λαζαρίδου μιλάει στο theatermag για το έργο του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι όπου αυτή τη χρονιά συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη γέννησή του. Στους τρεις ρόλους θα δούμε τρεις νέους ηθοποιούς, τους Νικόλα Μίχο, Κωνσταντίνο Μπλάθρα και Χριστίνα Τασκασαπίδου, ενώ η Ελένη Φουρλάνου παίζει βιόλα ζωντανά επί σκηνής.

 

«Το “Έγκλημα και Τιμωρία” του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι ήταν το βιβλίο των εφηβικών μου χρόνων που με είχε ταράξει» λέει η Όλια Λαζαρίδου.
«Όταν ήμουν έφηβη ήταν εποχές που διαβάζαμε ακόμα και το διάβασμα ήταν της μόδας τουλάχιστον σε κάποια παιδάκια σαν εμένα που δεν διάβαζα τα μαθήματα του σχολείου, αλλά κάτω από το θρανίο διάβαζα μυθιστορήματα και λογοτεχνία. Νομίζω πως οποιαδήποτε νεανική ψυχή που έχει τη δύναμη και την αγνότητα της ηλικίας θα την ταράξει ένα τέτοιο έργο, γιατί μιλάει για έναν φοιτητή, για μια ψυχή πολύ αγνή και δυνατή.
Ωστόσο, αυτό που νιώθει είναι οργή για την κοινωνική αδικία που βλέπει γύρω του και η οποία τον οδηγεί σε έναν δρόμο λάθος, στο να σκοτώσει. Ο ήρωας αναρωτιέται αν έχει το δικαίωμα να εγκληματήσει κάνεις, όταν το κάνει για να προσφέρει στο κοινό καλό. Και αν είναι λογικό να θεωρείται ο ίδιος ένοχος, τη στιγμή́ που όσοι κάνουν πολέμους ευθύνονται για εκατομμύρια θανάτους. Βέβαια, στη διάρκεια του βιβλίου και του έργου ο νεαρός φοιτητής κάνει μια ολόκληρη πορεία από το εξωτερικό στο εσωτερικό, στην ψυχή του μέσα δηλαδή, και βγαίνει τελικά στο φως.
Το ίδιο έργο θα μπορούσε να το δει κανείς και σαν ένα καταπληκτικό αστυνομικό μυθιστόρημα. Αλλά δεν είναι αυτό μόνο. Είναι και αυτό, αν θέλει κανείς να το δει έτσι, είναι όμως και ένα υπαρξιακό κείμενο με μεταφυσική αγωνία και λαχτάρα για το καλό και για τη νίκη του καλού πάνω στο σκοτάδι».

 

Γούρι στο θέατρο ΕΛΕΡ

«Το Θέατρο ΕΛΕΡ ανήκει στην ηθοποιό κυρία Ελένη Ερήμου, λεγόταν κάποτε Θέατρο του ήλιου και για πολλά χρόνια ήταν σε παρακμή» συνεχίζει η Όλια Λαζαρίδου.
«Ξαφνιάστηκα όταν είδα ότι έχει μεταμορφωθεί σ’ ένα τόσο ωραίο θέατρο που βρίσκεται σε μια πολύ κεντρική γειτονιά, στην οδό Φρυνίχου στην Πλάκα. Οι ηθοποιοί που παίζουν στην παράστασή μου είναι όλοι νέοι και σχετικά άγνωστοι.
Τους επέλεξα συνειδητά γιατί φέρουν μια αγνότητα που πιστεύω πως χρειάζεται σ’ ένα τέτοιο έργο. Αλλά και στις επόμενες παραστάσεις που θα ανέβουν στο ΕΛΕΡ, μετά από εμάς θα παίζουν και άλλοι νέοι άνθρωποι. Θεώρησα πολύ ωραία και γενναιόδωρη κίνηση της κυρίας Ερήμου να ξεκινήσει και να ανοίξει το θέατρό της για πρώτη φορά δίνοντας βήμα στους νεότερους σε τέτοιους -δύσκολους γι’ αυτούς -καιρούς.
Πιστεύω πως αυτό το άνοιγμα στους νεότερους θα είναι και το γούρι για αυτό το θέατρο που ξεκινάει τώρα»

 

(Ακολουθεί απόσπασμα από σημείωμα της σκηνοθέτιδος για την παράσταση)

«…..Παλεύοντας με τη φτώχια, την ανέχεια και τη ρηχή εποχή μας, κάποιοι νέοι κατορθώνουν να κάνουν την υπέρβαση. Παίρνουν φορά και μέσα απ’ τα σκοτάδια βγαίνουν κάποτε στο φως. Αυτοί είναι λίγοι. Όμως στη σκέψη μου βρίσκονται όλοι οι νέοι που αγωνίζονται να επιβιώσουν σε μίζερες εποχές, με κομμένα γόνατα, με ελάχιστα χρήματα και με τον κυνισμό που γεννάει η απελπισία. Σε αυτούς αφιερώνω νοερά αυτή την παράσταση».

 

 

Βήμα στους νέους ηθοποιούς

«Πρόκειται για τη βραβευμένη θεατρική διασκευή του έργου του Ντοστογιέφσκι από τους Marilyn Campbell και Curt Columbus, που αφηγείται την ιστορία μέσω των τριών βασικών ρόλων: του Ρασκόλνικοφ, του Πορφύρη και της Σόνια, με επίκεντρο τον Ρασκόλνικοφ.
Ο Νικόλας Μίχος ερμηνεύει τον Ρασκόλνικοφ, η Χριστίνα Τασκασαπίδου τη Σόνια και τον Πορφύρη τον επιθεωρητή ο Κωνσταντίνος Μπλάθρας. Επίσης, έχουμε και τη μουσικό μας, την Ελένη Φουρλάνου η οποία παίζει βιόλα ζωντανά. Το σκηνικό είναι του εικαστικού Χρήστου Μποκόρου, ο οποίος πολύ γενναιόδωρα έφτιαξε κάτι περισσότερο από σκηνικό. Μας χάρισε έναν καμβά για να ζωγραφίσουμε πάνω του. Η μετάφραση είναι του Στέλιου Βαφέα και τους φωτισμούς έχουν κάνει ο Ζαφείρης Επαμεινώνδας και ο Θωμάς Οικονομάκος.

Τα νέα παιδιά και οι νέοι ηθοποιοί έχουν όρεξη για μάθηση αλλά και απειρία. Γι’ αυτό και θέλει υπομονή όταν δουλεύεις με νέους. Αφενός παίρνεις πράγματα αφετέρου στο κομμάτι της δουλειάς θέλει υπομονή. Επειδή εγώ προέρχομαι από ένα θέατρο απαιτητικό, ένα θέατρο της ακρίβειας δεν μπορώ να κάνω πίσω σε αυτό. Είναι ζητούμενο και προαπαιτούμενο η ακρίβεια σε αυτά που φτιάχνω και εκεί θέλει υπομονή. Δεν είναι αυτονόητο ότι ο νέος ηθοποιός θα το έχει ήδη μάθει, το μαθαίνει στην πορεία με πόνο, αίμα και ιδρώτα. Όπως μάθαμε και εμείς όταν είμασταν νέοι και άπειροι ηθοποιοί.

Με ενδιαφέρει να κάνω πράγματα που με συγκινούν και αυτή τη συγκίνηση θέλω να τη μοιράζομαι με τους άλλους. Θέλω να κάνω πράγματα που μου δημιουργούν χαρά, είτε ερμηνεύοντας έναν ρόλο, είτε σκηνοθετώντας, είτε γράφοντας βιβλία. Η καλλιτεχνική δημιουργία που προϋποθέτει αυτά που μόλις ανέφερα είναι αυτό που μου αρέσει και ας είναι σε οποιαδήποτε μορφή».

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Έγκλημα και Τιμωρία»

Διασκευή́: Marilyn Campbell και Curt Columbus
Μετάφραση: Στέλιος Βαφέας
Σκηνοθεσία: Όλια Λαζαρίδου
Σκηνογραφία: Χρήστος Μποκόρος
Φωτισμοί: Ζαφείρης Επαμεινώνδας, Θωμάς Οικονομάκος
Φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Γεωργιάδου
Παίζουν: Νικόλας Μίχας, Κωνσταντίνος Μπλάθρας, Χριστίνα Τασκασαπίδου

 

 

Πού: Θέατρο ΕΛΕΡ, Φρυνίχου 10, Αθήνα (Πλάκα), τηλ. 211 735 3928

Πότε: από τις 17 Δεκεμβρίου 2021 έως τις 23 Ιανουαρίου 2022 και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 18.00

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 14 ευρώ κανονικό/ 8 ευρώ ΑμεΑ, φοιτητικό και άνω των 65

Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/egklima-kai-timoria-theatro-eler/

Θερμές ευχαριστίες στους: Εύα Στεφανή, Ουρανία Κρασάκη, Γιώργο Μουρατίδη
Η παράσταση επιχορηγείται από́ το ΥΠ.ΠΟ.Α
.