Ο Θοδωρής Γκόγκος μιλάει στο theatermag για την παράσταση «Το παλτό»

Γιάννη Ασκάρογλου, τελικά «Σε ποιόν ανήκει η γη»;
21 Δεκεμβρίου 2021
Όλια Λαζαρίδου: «Με ενδιαφέρει να κάνω πράγματα που με συγκινούν και αυτή τη συγκίνηση θέλω να τη μοιράζομαι με τους άλλους»
22 Δεκεμβρίου 2021

Ο Θοδωρής Γκόγκος στην παράσταση «Το παλτό» του Νικολάι Γκόγκολ. (Φωτογραφίες: Χρήστος Γκλίβας -Γιώργος Σταύρος).

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

Ερμηνεύει τον ήρωα που έχει όνειρο να αγοράσει ένα πανωφόρι. Ο Θοδωρής Γκόγκος μας μιλάει για την παράσταση «Το παλτό» στην οποία υπογράφει επίσης, τη διασκευή, τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τον σχεδιασμό των φωτισμών. Η παράσταση ανεβαίνει στο θέατρο Δρόμος και είναι βασισμένη στο διήγημα του Νικολάι Γκόγκολ που δημοσιεύτηκε το 1842.

 

 

Πώς αποφασίσατε να ανεβάσετε το έργο «Το παλτό» του Νικολάι Γκόγκολ;

«Το παλτό» είναι ένα αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Είναι ένα κείμενο διαχρονικό. Η πάλη του απλού ανθρώπου με την εξουσία και την κρατική γραφειοκρατία είναι κάτι που και σήμερα μας απασχολεί παρότι βρισκόμαστε στην ψηφιακή εποχή. Ο Γκόγκολ είναι άμεσος, δημιουργεί το πιο σύνθετο με τα πιο απλά υλικά. Ο χαρακτήρας του ήρωα στο έργο «Το παλτό» έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μας κάνει να σκεφτόμαστε αμέσως τη δική μας ύπαρξη και τη θέση μας μέσα στην κοινωνία.

 

Ποια ήταν η έρευνα που κάνατε γι’ αυτή την παράσταση;

Αυτό που με απασχόλησε γι’ αυτή την παράσταση ήταν το γκροτέσκο. Η έρευνά μου στράφηκε προς αυτή την κατεύθυνση. Ήθελα να δώσω σε αυτή τη θεατρική φόρμα ένα σύγχρονο ύφος που να είναι μακριά από τις περιγραφές και το σχολιασμό, χωρίς όμως να καταφεύγει στο μεταμοντέρνο.

 

 

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το ρόλο που ερμηνεύετε;

Ο ήρωας του Γκόγκολ στο ΠΑΛΤΟ είναι γραμμένος με απλά υλικά , οι μεταπτώσεις όμως και η εναλλαγή των γεγονότων και των διαθέσεων που είναι συνεχείς τον κάνουν δύσκολο και ενδιαφέροντα υποκριτικά.
Το σασπένς και οι ανατροπές είναι συνεχείς . Επίσης, οι ισορροπίες που απαιτεί ο Γκόγκολ ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα, το γελοίο και το δραματικό προσδίδουν στο ρόλο ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

 

Υπογράφετε τη διασκευή, τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τον σχεδιασμό φωτισμών. Πώς δουλέψατε πάνω στο καθένα από αυτά;

Ήταν μια δουλειά που ήταν σχεδόν ενιαία. Η διασκευή εμπεριείχε και τη σκηνοθεσία. Η διασκευή έγινε έχοντας κατά νου τη σκηνική δράση, έτσι διασκευή και σκηνοθεσία έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα. Ο σκηνικός χώρος καθορίστηκε από τη σκηνοθεσία και έγινε με τα πιο απλά υλικά.
Σε όλες τις παραστάσεις μου ο σχεδιασμός των φωτισμών γίνεται από εμένα, είναι ένα πεδίο που το ξέρω και το χειρίζομαι καλά και σε τεχνικό επίπεδο μιας και το δεύτερο πτυχίο μου είναι αυτό του ηλεκτρολόγου.

 

Ποιο είναι το θέμα του έργου και πόσο μας αφορά σήμερα;

Το θέμα του έργου είναι η ιστορία ενός φτωχού υπαλληλάκου που με μεγάλες θυσίες προσπαθεί να αγοράσει ένα καινούργιο παλτό.
Μετά από μήνες θυσιών και πείνας τα καταφέρνει , αλλά αυτό το παλτό θα τον στοιχειώσει.
Ουσιαστικά το θέμα του έργου είναι η στάση του κράτους και των μηχανισμών του απέναντι στον απλό άνθρωπο, θέμα διαχρονικό και απολύτως επίκαιρο. Δεν θέλω να πω περισσότερα γιατί το έργο κρύβει εκπλήξεις και ανατροπές που δεν θα ήθελα να προδώσω.

 

Ποια έργα σας ενδιαφέρει να σκηνοθετείτε και να ερμηνεύετε;

Με ενδιαφέρει να ανεβάζω έργα που να μπορούν να επικαιροποιηθούν, να έχουν στέρεο πολιτικό υπόβαθρο, και να πηγαίνουν βαθιά στην ανθρώπινη φύση. Αυτή είναι μια δύσκολη εξίσωση για τη ανεύρεση και την επιλογή ρεπερτορίου, ιδίως όταν πρόκειται για καινούργια έργα.
Οι ρόλοι που μου αρέσει να ερμηνεύω είναι αυτοί που ακροβατούν ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα.

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Το παλτό»

Συγγραφέας: Νικολάι Γκόγκολ
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόγκος
Σκηνικά – Σχεδιασμός φωτισμών: Θοδωρής Γκόγκος
Μουσική Επιμέλεια: Σεμέλη Παπαοικονόμου
Φωτογραφίες: Χρήστος Γκλίβας -Γιώργος Σταύρος
Trailer: Στεριανή Βερνιώτου
Σχεδιασμός Αφίσας: Σεμέλη Παπαοικονόμου
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Οργάνωση και Εκτέλεση Παραγωγής: Σεμέλη Παπαοικονόμου

Ερμηνεύει ο Θοδωρής Γκόγκος

 

Πού: Θέατρο Δρόμος, Αγ. Μελετίου 25, Αθήνα, τηλ. 210 8818906

Πότε: από Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15

Εισιτήρια: 10 ευρώ (γενική είσοδος), 8 ευρώ (μειωμένο: φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων, ΑμεΑ, 65+), 5 ευρώ (ατέλεια)

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά χωρίς διάλλειμα

Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr: https://www.viva.gr/tickets/festival/theater/to-palto/

 

Για την είσοδό τους στην παράσταση οι θεατές πρέπει να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης. καθώς και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης). Επίσης υποχρεούνται να φορούν μάσκα κατά την παραμονή τους σε όλους τους χώρους του θεάτρου.