Θάλεια Ματίκα: «Ο Τάσος έχει δώσει τον καλύτερό του εαυτό σε αυτό το έργο»

Κωνσταντίνος Πασσάς: «”Η Πανούκλα” είναι σα να γράφτηκε χθες και όχι στο μακρινό 1947»
16 Δεκεμβρίου 2021
2ος Διεθνής Διαγωνισμός συγγραφής θεατρικού έργου μικρής φόρμας 2022
18 Δεκεμβρίου 2021

Η Θάλεια Ματίκα και ο Τάσος Ιορδανίδης στην παράσταση «Θέλω να σου κρατάω το χέρι». (Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης).

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Υπογράφει τη σκηνοθεσία, τη μουσική επιμέλεια και ερμηνεύει. Η Θάλεια Ματίκα μιλάει στο theatermag για την παράσταση «Θέλω να σου κρατάω το χέρι» στην οποία βρίσκεται επί σκηνής με τον Τάσο Ιορδανίδη.

Στις 17 Οκτωβρίου 1963, οι Beatles ηχογραφούσαν για πρώτη φορά σε FourTrack το τραγούδι τους «I Want to Hold Your Hand» (Θέλω να σου κρατάω το χέρι). Το νούμερο ένα χιτ του 1964 στη Βρετανία έδωσε το 2021 την έμπνευση για τη συγγραφή ενός σύγχρονου θεατρικού έργου που εγκαινιάζει τη νέα καλλιτεχνική εποχή ενός από τα ιστορικότερα θέατρα της Αθήνας, του θεάτρου Άλφα Ληναίος-Φωτίου.

«Το έργο αυτό προέκυψε εν μέσω καραντίνας. Πριν ξεκινήσει η πανδημία με τον κορονοιό, ο Τάσος Ιορδανίδης είχε γράψει ένα άλλο έργο για το θέατρο το οποίο είχε μεγαλύτερο θίασο. Λόγω των συνθηκών αποφασίσαμε γι’ αυτή τη χρονιά να κάνουμε κάτι οι δυό μας» μου εξηγεί η Θάλεια Ματίκα.
«Αφού ψάξαμε διάφορα θεατρικά έργα άλλων συγγραφέων, είδαμε ότι δεν μας γέμιζε κάτι ώστε να το ανεβάσουμε στο θέατρο και έτσι προέκυψε η ιδέα της παράστασης “Θέλω να σου κρατώ το χέρι”. Κάναμε μια σκαλέτα, όπως λέμε στο θέατρο, πάνω σε μια δική μου ιδέα και σιγά σιγά ο Τάσος άρχισε να γράφει το έργο. Πρόκειται για ένα κείμενο με αρκετά δραματοποιημένα βιογραφικά στοιχεία της δικής μας σχέσης, αλλά και φίλων μας. Πράγματα που έχουμε βιώσει ή έχουμε παρατηρήσει στις ζωές μας».

 

 

 

Οι δύο ήρωες μάς «προσκαλούν» να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο γέλιο και το δάκρυ και να αντιληφθούμε, μέσα από τις συναντήσεις τους, ότι αυτό που ψάχνουμε όλοι μας στο τέλος της ημέρας είναι η ουσιαστική συντροφικότητα. Κάποιον να μας κρατάει το χέρι.

«Η υπόθεση είναι σχετικά απλή» συνεχίζει η Θάλεια Ματίκα. «Είναι η ιστορία ανάμεσα σ’ έναν άνδρα και μια γυναίκα οι οποίοι συναντιούνται έξι φορές σε ένα ξενοδοχείο ημιδιαμονής. Είναι και οι δύο παντρεμένοι και έχουν από ένα παιδί. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών τους ξεδιπλώνονται τα προβλήματα που έχουν στις σχέσεις τους, στους γάμους τους, στα θέλω τους, στα πρέπει τους και στο φινάλε γίνεται μια μεγάλη ανατροπή.

Ξεκινήσαμε από δικές μας ιστορίες, αλλά αυτό που έχουμε εισπράξει παίζοντας στις παραστάσεις είναι ότι οι ιστορίες είναι κοινές και το κοινό ταυτίζεται πολύ. Ο Τάσος έχει γράψει ένα πολύ δικό μας κείμενο, με αφορμή τα 14 χρόνια συμβίωσής μας, τις γέννες των παιδιών μας, την κοινή μας επαγγελματική ζωή. Από τη στιγμή που είχα έτοιμο το έργο, κάναμε κάποιες πρόβες μαζί με τον Τάσο -κυρίως στην κουζίνα του σπιτιού μας- και όταν ήταν όλα έτοιμα από πλευράς παραγωγής βρεθήκαμε οι δύο μας επί σκηνής. Είναι ανέλπιστο αυτό που έχει συμβεί, έρχεται κόσμος και μας λέει απίστευτα πράγματα όπως ότι και εκείνοι έχουν ζήσει αυτή την ιστορία. Υπάρχουν και ιστορίες που είναι αρκετά περίεργες και πολύπλοκες μέσα στο έργο. Έχουμε ακούσει τρελά πράγματα, για παράδειγμα ήρθε μια κυρία και μας είπε ότι σώσατε το γάμο μας. Είναι πολύ όμορφο το γεγονός ότι το κοινό ταυτίζεται με την παράσταση. Οι θεατές γελάνε, κλαίνε και συμμετέχουν. Ο Τάσος έχει δώσει τον καλύτερό του εαυτό σε αυτό το έργο, το οποίο έχει πολλές ατάκες που λέμε εμείς, ατάκες που τις επαναλαμβάνει το κοινό».

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Θέλω να σου κρατάω το χέρι»

Κείμενο: Τάσος Ιορδανίδης

Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Θάλεια Ματίκα
Σκηνικά-κοστούμια: Ηλένια Δουλαδήρη
Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης
Επικοινωνία θεάτρου: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

Παίζουν: Τάσος Ιορδανίδης – Θάλεια Ματίκα

 

Πού: Θέατρο Άλφα -Ληναίος- Φωτίου, 28ης Οκτωβρίου 37, Αθήνα, τηλ. 210 5201828

Πότε: από 29 Οκτωβρίου 2021 και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 19.00

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 16 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (φοιτητικό, εκπαιδευτικών, άνω των 65), 8 ευρώ (ανέργων)

Η προπώληση θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά: https://www.viva.gr/tickets/theater/alfa/thelo-na-sou-kratao-to-cheri/
και στο ταμείο του θεάτρου.

⦁ Αυστηρά, μέχρι την ημέρα της πρεμιέρας, θα ισχύει η ειδική τιμή των 10 ευρώ.

 

Το θέατρο Άλφα – Ληναίος-Φωτίου θα λειτουργήσει:
⦁ κάθε Σάββατο και Κυριακή ως αμιγώς covid free κλειστός χώρος, μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες με πιστοποιητικό σε ισχύ (180 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο).

⦁ Κάθε Παρασκευή θα είναι μεικτός χώρος, δηλαδή για όσους έχουν κάνει rapid test με διάρκεια 48 ωρών, εμβολιασμένους και νοσήσαντες, και με πληρότητα 50%.

*Αστυνομική ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο είναι απαραίτητα προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.