Κωνσταντίνος Πασσάς: «”Η Πανούκλα” είναι σα να γράφτηκε χθες και όχι στο μακρινό 1947»

Η Φάνια Νταλιάνη σκηνοθετεί τη «Συναίνεση» της Νίνα Ρέιν
16 Δεκεμβρίου 2021
Θάλεια Ματίκα: «Ο Τάσος έχει δώσει τον καλύτερό του εαυτό σε αυτό το έργο»
17 Δεκεμβρίου 2021
Η Φάνια Νταλιάνη σκηνοθετεί τη «Συναίνεση» της Νίνα Ρέιν
16 Δεκεμβρίου 2021
Θάλεια Ματίκα: «Ο Τάσος έχει δώσει τον καλύτερό του εαυτό σε αυτό το έργο»
17 Δεκεμβρίου 2021

Ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Πασσάς ερμηνεύει την Πόλη στην παράσταση «Η Πανούκλα».

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Υποδύεται αρκετά πρόσωπα της Πόλης στην παράσταση του έργου «Η Πανούκλα» του Αλμπέρ Καμύ. Ο Κωνσταντίνος Πασσάς μας μιλάει για την παράσταση που σκηνοθετεί η Σοφία Καραγιάννη η οποία παρουσιάζεται στο θέατρο 104. Ο ηθοποιός ετοιμάζει, επίσης, μια δική του σκηνοθεσία και μια ακόμα συνεργασία με την ομάδα Gaff.

 

Ποια είναι η άποψή σας για τον συγγραφέα Αλμπέρ Καμύ και για το έργο του «Η Πανούκλα»;

Είναι σπουδαίος, διαχρονικός, ανεπανάληπτος. Συγκλονιστικός στις περιγραφές του, κινείται ανάμεσα στον ρεαλισμό και την ποίηση, είναι γνώστης της ανθρώπινης ψυχολογίας, οργανώνει τη δομή των έργων του με έναν τρόπο αριστοτεχνικό και περνάει πολλαπλά μηνύματα και σε πολλαπλούς αποδέκτες.
Στην Πανούκλα καταπιάνεται με την έναρξη και εξάπλωση μιας πανδημίας από τους ποντικούς στους ανθρώπους στην πόλη Οράν και παρουσιάζει με μοναδικό τρόπο τον αντίκτυπο που έχει αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Περιγράφει την δυσπιστία, τον τρόμο, το ζόφο, το θάνατο, την μοναξιά, την αγωνιώδη προσπάθεια καταπολέμησης της ασθένειας, αφήνοντας στο τέλος την ελπίδα, καθώς η αρρώστια νικιέται, με την υπενθύμιση ότι ο κόσμος θα πρέπει να αφυπνιστεί και να βρίσκεται σε εγρήγορση, γιατί η αρρώστια μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιστρέψει. Φυσικά, μιλούσε με έναν αλληγορικό τρόπο για τον ναζισμό και τις καταστροφικές συνέπειες της έλευσής του. Ένα αριστούργημα που είναι σα να γράφτηκε χθες και όχι στο μακρινό 1947.

 

 

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για αυτή την παράσταση;

Η επιλογή ανήκει στην ομάδα Gaff, δηλαδή  τη Σοφία Καραγιάννη και τον Ιωσήφ Ιωσηφίδη, που χρόνια καταπιάνονται και παρουσιάζουν πάντα με έναν ιδιαίτερο και αξιοθαύμαστο τρόπο, τη λογοτεχνία στη σκηνή.

 

Μπορείτε να μας βάλετε λίγο στο κλίμα της; Πώς θα δούμε τους τρεις ηθοποιούς επί σκηνής;

Δεν θα κάνω spoiler. Θα δώσω ένα στίγμα όμως. Στην παράστασή μας δεν μένουμε μόνο στο σκοτεινό κομμάτι της πανδημίας. Σαφώς υπάρχει ένταση, αγωνία, συγκίνηση, αλλά και χιούμορ και «ευφρόσυνα» μέρη στην αναπαράσταση αυτής της σκληρής ιστορίας. Η παράσταση έχει ζωντανή μουσική (σύνθεση-εκτέλεση Στάθης Δρογώσης) και περνάει  από δρόμους σκοτεινού τσίρκου και ίσως και «Μπεκετικά» μονοπάτια. Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης υποδύεται τον γιατρό Ριέ, ο Δημήτρης Μαμιός την Πανούκλα και εγώ την Πόλη.

 

Ο Δημήτρης Μαμιός και ο Κωνσταντίνος Πασσάς στην παράσταση «Η Πανούκλα» του Αλμπέρ Καμύ που σκηνοθετεί η Σοφία Καραγιάννη. (Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου).

 

Ποιος είναι ο ρόλος που ερμηνεύετε;

Υποδύομαι αρκετά  πρόσωπα της Πόλης.  Από απλούς λαϊκούς ανθρώπους, όπως τον θυρωρό Mισέλ, έναν γιατρό, έναν οδοκαθαριστή, έναν γέρο ασθενή, μέχρι εκπροσώπους της πολιτείας όπως τον Νομάρχη, τον Πανελού-εκπρόσωπο της εκκλησίας- και τον Ταρού, έναν εθελοντή στον αγώνα ενάντια στην πανούκλα.

 

Πώς δουλέψατε με τη σκηνοθέτιδα Σοφία Καραγιάννη;

Δουλεύουμε αρχικά με εργαστηριακή μελέτη πάνω στο κείμενο και κατόπιν με ένα συγκεκριμένο σωματικό training, όπου κυριαρχεί η επαναληπτικότητα, η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση. Είναι αρκετά απαιτητικός ο τρόπος της Σοφίας Καραγιάννη, γιατί προϋποθέτει καλή προετοιμασία, ετοιμότητα και σύνθεση πολλών στοιχείων. Από την άλλη πλευρά, όμως, σου παρέχει και τεράστια ελευθερία στη δημιουργία και στην έκφραση του προσωπικού σου στοιχείου.

 

Πώς σας βρίσκει αυτή η σεζόν επαγγελματικά και τι ετοιμάζετε για την επόμενη;

Ετοιμάζουμε τη νέα παράσταση της ομάδας Gaff, πάλι σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη. Πρόκειται για τον «Κατά φαντασίαν ασθενή» του Μολιέρου, με τον Ιωσήφ Ιωσηφίδη στον ομώνυμο ρόλο. Εκεί υποδύομαι δύο πολύ εκκεντρικούς γιατρούς. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιανουαρίου 2022. Και αργότερα εγώ θα σκηνοθετήσω τον Ιωσήφ Ιωσηφίδη στο «Ημερολόγιο ενός τρελού» του Νικολάι Γκόγκολ.

 

Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης, ο Κωνσταντίνος Πασσάς και ο Δημήτρης Μαμιός. (Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου).

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Η Πανούκλα»

Σκηνοθεσία: Σοφία Καραγιάννη
Μετάφραση – Δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Καραγιάννη, Μιχάλης Βραζιτούλης
Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνα Κρίγκου
Μουσική: Στάθης Δρογώσης
Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Βασιλική Διαλυνά
Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Trailer: Στέφανος Κοσμίδης
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή: Gaff

Ερμηνεία: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Κωνσταντίνος Πασσάς, Δημήτρης Μαμιός
Μουσικοί επί σκηνής: Ευσταθία Λαγιόκαπα και Στάθης Δρογώσης (εναλλάξ)

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Πού: Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41 (σταθμός μετρό Κεραμεικός), τηλ. 210 3455020

Πότε: από 22 Σεπτεμβρίου 2021 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15

Εισιτήρια: 12 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (μειωμένο), 5 ευρώ (ατέλειες)

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-104/i-panoukla/

Για την είσοδό τους στην παράσταση οι θεατές πρέπει να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης. Το Θέατρο τηρεί όλους τους ισχύοντες κανόνες προστασίας από την εξάπλωση του COVID – 19. Η τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας των θεατών είναι υποχρεωτική κατά την προσέλευση τους και κατά την παραμονή τους στον χώρο του θεάτρου.