Ο Στέλιος Ψαρουδάκης μιλάει στο theatermag για την παράσταση «Τα πουλιά»

Ο Αλέξανδρος Κοέν σκηνοθετεί το έργο «Τρωίλος και Χρυσηίδα»
15 Δεκεμβρίου 2021
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί το έργο «Ο Γιατρός της Τιμής του»
16 Δεκεμβρίου 2021
Ο Αλέξανδρος Κοέν σκηνοθετεί το έργο «Τρωίλος και Χρυσηίδα»
15 Δεκεμβρίου 2021
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί το έργο «Ο Γιατρός της Τιμής του»
16 Δεκεμβρίου 2021

Ο ηθοποιός Στέλιος Ψαρουδάκης ερμηνεύει τον Νέιτ στην παράσταση του έργου «Τα πουλιά» που ανεβαίνει στο θέατρο Vault.

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Η παράσταση του έργου «Τα πουλιά» ανεβαίνει στο θέατρο Vault σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Παπαδόπουλου. Ο ηθοποιός Στέλιος Ψαρουδάκης μιλάει για το έργο του βραβευμένου Ιρλανδού συγγραφέα Κόνορ ΜακΦέρσον, το οποίο είναι η θεατρική διασκευή της ιστορίας της Daphne du Maurier στην οποία βασίστηκε και η ομώνυμη κινηματογραφική ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ.
Ένα μυστηριώδες παραμύθι για την εκδίκηση της φύσης απέναντι στον άνθρωπο, γίνεται ένα ψυχολογικό θρίλερ που διαπραγματεύεται θέματα που αφορούν τον Θεό, την επιβίωση και τη λογοτεχνία. Το έργο ανέβηκε στο Gate Theatre του Δουβλίνου και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στον Πολυχώρο Vault Theatre Plus.

«Αυτό το βιβλίο, και κατ’ επέκταση και η παράστασή μας, είναι μια συνθήκη λίγο παρόμοια με αυτό που ζήσαμε κατά την περίοδο του lockdown» εξηγεί ο ηθοποιός Στέλιος Ψαρουδάκης. «Αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για μια εξωτερική απειλή, καθώς αφενός τα πουλιά έρχονται από τον ουρανό αφετέρου ο ιός ήταν μια άγνωστη απειλή που δεν γνωρίζαμε από πού μπορεί να μας έρθει. Και στις δύο περιπτώσεις απαγορευόταν το έξω, γιατί κάθε φορά μπορούσε να έρθει μια απειλή από τον ουρανό και να σε τελειώσει. Αυτή είναι, λοιπόν, η ίδια συνθήκη που θέλησε και ο σκηνοθέτης Λεωνίδας Παπαδόπουλος να δημιουργήσει στη σκηνή του θεάτρου Vault».

 

 

Έξι ώρες σε ένα δωμάτιο

«Καθώς στο θέατρο δεν υπάρχει η ευχέρεια της εικόνας του περιβάλλοντα χώρου κάτι που μπορεί να αποδοθεί στον κινηματογράφο και δη στην ομότιτλη ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ, μπορούμε μόνο να δημιουργήσουμε την αίσθηση» συνεχίζει ο Στέλιος Ψαρουδάκης. «Η παράσταση εξελίσσεται μέσα στο δωμάτιο ενός απομονωμένου και εγκαταλειμμένου σπιτιού δίπλα σε μια λίμνη. Εκεί, έχουν καταφύγει ο Νέιτ ένας τύπος που πάσχει από πονοκεφάλους και η Νταϊάν, μια μυθιστοριογράφος προκειμένου να επιβιώσουν από μυστηριώδη σμήνη πουλιών που αρχίζουν να επιτίθενται βίαια κατά τη διάρκεια της παλίρροιας. Στη συνέχεια έρχεται μια νεαρή μυστηριώδης γυναίκα, η Τζούλια. Ταυτόχρονα όλα εξελίσσονται κάτω από το άγρυπνο και αδιάκριτο βλέμμα του περίεργου γείτονα Τιέρνι.
Αυτό το δωμάτιο, το έχουν βρει ως καταφύγιο, έχουν κλειστεί μέσα και προσπαθούν να επιβιώσουν βγαίνοντας έξω μόνο τις στιγμές που τους επιτρέπουν τα πουλιά να βγουν.
Τα πουλιά έρχονται και φεύγουν με την παλίρροια, οπότε έχουν έξι ώρες να βγουν έξω, να προλάβουν γυρίσουν στο σπίτι, να μείνουν μέσα έξι ώρες και να ξαναβγούν μετά από άλλες έξι. Αυτό δημιουργεί τη συνθήκη του εγκλεισμού, κάτι που βολεύει ειδικά στο θέατρο Vault όπου και θέλαμε να δημιουργήσουμε την αίσθηση της κλειστοφοβίας. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και με λίγα αποθέματα τροφίμων οι σχέσεις δοκιμάζονται την ίδια ώρα που οι ελπίδες για σωτηρία εξανεμίζονται.
Μέσα σε αυτή τη μικροκοινωνία, που αναγκαστικά δημιουργείται λόγω του εγκλεισμού, αρχίζουν και βγαίνουν τα ανθρώπινα ένστικτα λίγο περισσότερο. Αυτό το ζήσαμε πολύ έντονα κατά τη διάρκεια του δικού μας εγκλεισμού μας λόγω της πανδημίας. Είδαμε ότι στις οικογένειες άρχισαν να βγαίνουν διάφορα πράγματα ακριβώς επειδή συνυπήρχαν πολλές ώρες στον ίδιο χώρο».

 

 

Για το ρόλο του Νέιτ

«Ο ρόλος που ερμηνεύω είναι ο Νέιτ, ένας άνθρωπος απλός και καθημερινός, χωρίς δεύτερες σκέψεις» λέει ο Στέλιος Ψαρουδάκης. «Είναι ο μέσος άνθρωπος, ένας άνθρωπος που δεν είναι ιδιαίτερα μορφωμένος, ωστόσο έχει δουλέψει αρκετά στη ζωή του. Έχει μάθει να δουλεύει να ξοδεύει όσα βγάζει, να έχει επαφές με τους φίλους του και τον έξω κόσμο. Είναι ένας απλός άνθρωπος χωρίς ιδιαίτερες αναζητήσεις και φιλοδοξίες. Αν και έχει στόχο να δημιουργήσει μια οικογένεια, δεν θέλει να υπάρχει κάτι που θα του καθορίζει τη ζωή του, γι’ αυτό και δεν μπορεί να μπει εύκολα σε καλούπια.
Υπάρχει μια σκηνή όπου γιορτάζουμε τα γενέθλια του Νέιτ και είναι μια φράση που κάποια στιγμή σκεφτόμουν και στην πανδημία και την κρατάω στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Ο ήρωας λέει ότι “κάθε φορά που έρχεται η νύχτα αισθάνομαι και μια ευγνωμοσύνη για τη μέρα που πέρασε”. Αυτή η φράση νομίζω είναι πολύ σημαντική για όλη μας τη ζωή. Κάθε φορά που ξαπλώνουμε να κοιμηθούμε θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι ήταν ωραία που ζήσαμε άλλη μια μέρα».

 

 

Για τον σκηνοθέτη Λεωνίδα Παπαδόπουλο

«Ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος, έχει κάτι που προσωπικά μου αρέσει πολύ σε έναν σκηνοθέτη και αυτό είναι ότι μελετάει πολύ το κείμενο και τους χαρακτήρες. Ασχολείται με το να φτιάξει έναν ολόκληρο κόσμο που δεν φαίνεται μέσα στο κείμενο, αλλά θέλει να φτιάξει τα πάντα γύρω από αυτόν τον κόσμο. Δεν είναι τόσο αυστηρός στο να σου δώσει οδηγίες, δίνει μόνο το ερέθισμα για να κάνεις κάτι και αυτό μου αρέσει πολύ. Μου έδωσε τα πλαίσια που θα κινηθώ, αλλά και την ελευθερία μέσα σε αυτά τα πλαίσια να κινηθώ όπως εμένα μου έβγαινε. Στη συνέχεια ερχόταν αυτός με τις εύστοχες παρατηρήσεις του να διορθώσει αυτό που έβλεπε. Είναι από τους ανθρώπους που σέβονται πολύ το κείμενο, ο ίδιος είναι θεατρολόγος άλλωστε, χωρίς φωνές, χωρίς πανικούς και προσπαθεί να φτιάξει έναν κόσμο. Τον κόσμο που το κοινό θα δει στην παράσταση “Τα πουλιά” στο θέατρο Vault».

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Τα πουλιά»

Συγγραφέας: Κόνορ Μακφέρσον
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος
Σκηνικά: Michelangelo Bevilacqua
Κοστούμια: Δομνίκη Βασιαγεώργη
Μουσική – Ηχητικά Τοπία: Μάνος Αντωνιάδης
Σχεδιασμός Φωτισμού: Σοφία Αλεξιάδου
Επιστημονική Συνεργάτης: Άννα Πούπου
Θεατρολόγος – Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάνος Δαμασκηνός
Video: Στέφανος Κοσμίδης
Γραφιστική Επιμέλεια: xMx graphics
Φωτογραφίες: Μιράντα Παπαδοπούλου
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή: In Between Art Theatre Company

Παίζουν (αλφαβητικά): Ειρήνη Αρβανίτη, Έκτορας Γασπαράτος, Άννα Θεοδωρίδου, Στέλιος Ψαρουδάκης

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

 

Πού: Πολυχώρος Vault Theatre Plus, Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός (πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός, 8′ περίπου με τα πόδια)

Πληροφορίες: τηλ. 213 0356472, 6951 832070 (11.00 – 14.00 και 17.00 – 21.00)

Πότε: από 15 Νοεμβρίου 2021 έως 18 Ιανουαρίου 2022 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Εισιτήρια: 13 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (φοιτητές / σπουδαστές / κάτοχοι κάρτας πολυτέκνων / ΑμΕΑ / άνω των 65 ετών / κάτοχοι κάρτας ανεργίας (ΟΑΕΔ), 5 ευρώ (ατέλειες)
Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/venues/polyxoros-vault/

*Μετά την έναρξη της παράστασης δεν επιτρέπεται η είσοδος στην αίθουσα

*Κατά την είσοδό τους στο θέατρο οι θεατές οφείλουν να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης (εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 6 μήνες μετά από αυτόν) καθώς και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης). Στην παράσταση θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον Covid-19.