Ο Αλέξανδρος Κοέν σκηνοθετεί το έργο «Τρωίλος και Χρυσηίδα»

Έλλη Μερκούρη: «Θεωρώ ότι δεν θα υπήρχε πιο κατάλληλη στιγμή για να ανεβάσουμε αυτή την παράσταση»
14 Δεκεμβρίου 2021
Ο Στέλιος Ψαρουδάκης μιλάει στο theatermag για την παράσταση «Τα πουλιά»
15 Δεκεμβρίου 2021
Έλλη Μερκούρη: «Θεωρώ ότι δεν θα υπήρχε πιο κατάλληλη στιγμή για να ανεβάσουμε αυτή την παράσταση»
14 Δεκεμβρίου 2021
Ο Στέλιος Ψαρουδάκης μιλάει στο theatermag για την παράσταση «Τα πουλιά»
15 Δεκεμβρίου 2021

 

Ο Αλέξανδρος Κοέν συνεργάζεται για έκτη φορά με το Θέατρο Αργώ και την Αιμιλία Υψηλάντη στην παράσταση του έργου «Τρωίλος και Χρυσηίδα» που ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου Αργώ. Ο σκηνοθέτης δημιουργώντας έναν -κατά συντριπτική πλειοψηφία- γυναικείο θίασο ετερόκλιτων θεατρικών σχολών και γενεών μελετά ζητήματα όπως η θηλυκοποίηση της κοινωνίας, η κρίση των αξιών και η κατάρρευση των ιδανικών. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η παράσταση προκαλεί καινούργια μετάφραση του σαιξπηρικού κειμένου.

Μέσα από το μηχανισμό του πολέμου ο Σαίξπηρ μελετά μια εποχή βαθιάς ηθικής κρίσης, όπου κάθε αξία και ιδανικό έχουν καταρρεύσει. Μέσα σε αυτό το σαθρό περιβάλλον θ’ αναπτυχθεί ένας έρωτας που σε τίποτε δε θυμίζει τους αγνούς και ρομαντικούς έρωτες άλλων έργων του Σαίξπηρ. Όλα εδώ είναι ιδωμένα από μια οπτική κυνική, αιρετική και βλάσφημη – καμία ωραιοποίηση, καμία εξιδανίκευση. Ένα έργο που σήμερα (περισσότερο απ’ ό,τι στην εποχή του Σαίξπηρ) είναι σύγχρονο μια και τολμά ν’ αντικρίζει τα διαχρονικά ζητήματα στις πραγματικές τους διαστάσεις.

 

 

 

Η υπόθεση του έργου «Τρωίλος και Χρυσηίδα»

Βρισκόμαστε στον έβδομο χρόνο του Τρωικού πολέμου και οι μάχες έχουν ατονήσει. Από την πλευρά των Ελλήνων υπάρχει ανησυχία επειδή ο Αχιλλέας αρνείται να μπει στη μάχη, και από την πλευρά των Τρώων υπάρχει αναποφασιστικότητα για το εάν θα πρέπει να επιστραφεί η Ελένη και να δοθεί τέλος στον πόλεμο.
Παρά τις αντιρρήσεις του Έκτορα, οι Τρώες αποφασίζουν να συνεχίσουν τον πόλεμο. Σ’ αυτό το ιδιότυπο πολεμικό κλίμα ο Τρωίλος (νεαρός γιος του βασιλιά της Τροίας Πρίαμου) ερωτεύεται τη Χρυσηίδα (κόρη του μάντη Κάλχα). Ο έρωτας αυτός έχει ακριβό τίμημα, αφού οι Τρώες συμφωνούν με τους Αχαιούς να ανταλλάξουν τη Χρυσηίδα μ’ έναν αιχμάλωτο πολεμιστή. Ο θείος της ο Πάνδαρος μεσολαβεί, ώστε η Χρυσηίδα να ξεπεράσει τα όρια του ερωτικού πάθους και να καταλήξει στην αχαλίνωτη λαγνεία. Η Χρυσηίδα θα προδώσει πολύ σύντομα την αγάπη του Τρωίλου και θα προβληθεί ως ένα σύμβολο της απόλυτης σαρκικής απιστίας.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Τρωίλος και Χρυσηίδα»

Μετάφραση-σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν
Σκηνικά: Γιάννης Αρβανίτης
Κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Δραματολόγος: Ξένια Γεωργοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Μικέλης
Βοηθός σκηνογράφου: Μελίνα Αναλυτή
Επικοινωνία-προβολή: Αγλαΐα Παγώνα
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Διεύθυνση παραγωγής: Λευτέρης Κώτσης
Γραφιστική επιμέλεια: Πέτρος Παράσχης

Παίζουν: Αιμιλία Υψηλάντη, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Ραφίκα Σαουίς, Αγγελική Καρυστινού, Ιωάννα Αγγελίδη, Χαρά Αδαμίδου, Κατερίνα Μοίρα, Μουράτ Αλή Κεχαγιά

 

 

Πού: Θέατρο Αργώ, Ελευσινίων 15, Αθήνα (στάση Μετρό Μεταξουργείο), τηλ. 210 5201684

Πότε: από 13 Δεκεμβρίου 2021 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

Εισιτήρια:15 ευρώ και 12 ευρώ (μειωμένο)

Προπώληση: viva.gr

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το Θέατρο Αργώ τηρεί αυστηρά όλες τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών για την προστασία από τον COVID-19 τόσο για το κοινό όσο και για τους εργαζόμενους.