Μίμης Καπέρδος: «Το έργο “Δάχτυλο στο μέλι” είναι το πρώτο μου “παιδί” και ήταν όνειρό μου να γίνει παράσταση»

Δανάη Παπουτσή: «Ζούμε μια Ιστορική συγκυρία και καλούμαστε να κάνουμε μια προσωπική υπέρβαση, όπως η Ελβίρα στο “Ντον Ζουάν”»
11 Δεκεμβρίου 2021
Μαρία Γιαννακοπούλου-Δακτυλίδη: «Oι αναγνώστες θα γοητευθούν από τη ροή της πλοκής και τη βίαιη αλληλεπίδραση των χαρακτήρων»
13 Δεκεμβρίου 2021

Ο Μίμης Καπέρδος υπογράφει το κείμενο και ερμηνεύει στην παράσταση «Δάχτυλο στο μέλι» την οποία σκηνοθετεί με τον Χρήστο Ευθυμίου.

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Αυτή τη σεζόν θα βρίσκεται στο θέατρο Eliart με την παράσταση «Δάχτυλο στο μέλι». Ο Μίμης Καπέρδος υπογράφει το κείμενο, ερμηνεύει και σκηνοθετεί μαζί με τον Χρήστο Ευθυμίου. O πολυπράγμων καλλιτέχνης μιλάει στο theatermag για τις παραπάνω ιδιότητές του, καθώς και την παράσταση η οποία κάνει πρεμιέρα στις 18 Ιανουαρίου του νέου έτους.

 

«Eλπίζω να είμαστε ανοιχτά και να μπορέσουμε να παίξουμε μετά από δύο χρόνια» λέει ο Μίμης Καπέρδος «Η παράσταση “Δάχτυλο στο μέλι”, η οποία είναι μια κωμωδία εποχής του 1980, ανέβηκε προ covid και παίξαμε μια σεζόν σταματήσαμε λίγο πριν την εμφάνιση της πανδημίας. Ο λόγος που θέλουμε να συνεχίσει και δεύτερη σεζόν είναι γιατί είχαμε πάει πολύ καλά με σχεδόν όλες τις παραστάσεις sold out. Έχουμε ένα εξαιρετικό καστ με πολύ καλούς ηθοποιούς και θεωρώ ότι δεν έκανε ακόμα τον κύκλο της σαν παράσταση».

Τον ρωτάω, λοιπόν, πώς προέκυψε η συγγραφή έργων, η ηθοποιία και η σκηνοθεσία. «Κάνω όλα τα παραπάνω, γιατί οι εποχές είναι δύσκολες αλλά και επειδή αγαπώ το θέατρο» μου απαντά ο Μίμης Καπέρδος. «Να τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Το έργο “Δάχτυλο στο μέλι” είναι το πρώτο μου “παιδί” και ήταν όνειρό μου να γίνει παράσταση. Το έγραψα στα 21 μου, αφού είχα τελειώσει την Ανώτερη Δραματική Σχολή “Μέλισσα Σχολή Τέχνης”. Πρόκειται για μια κωμωδία εποχής του 1980, όπου ένας δήμαρχος προσπαθεί -κρυφά από την οικογένειά του- να καταχραστεί λεφτά του Δήμου μέσω ενός μεγάλου έργου που έχει τάξει στους ψηφοφόρους του.

Αυτό είναι ένα πραγματικό γεγονός που το άκουσα στο λεωφορείο σε μια διαδρομή μου την εποχή που σπούδαζα υποκριτική. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν “να ένα ωραίο θέμα!”. Η κωμωδία και η φάρσα της υπόθεσης είναι ότι ενώ ο δήμαρχος είναι λαϊκής καταγωγής είναι δήμαρχος βορείων προαστείων. Έχει αυτή τη θέση λόγω του πεθερού του ο οποίος ήταν ο προηγούμενος δήμαρχος. Όλα πηγαίνουν καλά με το σχέδιό του μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται στο σπίτι του ο μελλοντικός γαμπρός του και ανακαλύπτει τη λαμογιά. Από εκεί ξεκινά και η δράση του έργου».

 

Ο Μίμης Καπέρδος και η Χριστίνα Μαθιουλάκη.

Η Βίβιαν Κοντομάρη ερμηνεύει τη γυναίκα του δημάρχου, ο Χάρης Μαυρουδής είναι ο δήμαρχος, ο Κωνσταντίνος Μουταφτσής είναι ο βοηθός και παιδικός φίλος του δημάρχου και ο μόνος που ξέρει για τη λαμογιά. Το καστ συμπληρώνεται με τον Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο ο οποίος ερμηνεύει  το ρόλο ενός παλιού συνεργάτη του δημάρχου που έχει άνοια και μπλέκεται στην ιστορία, τη Μαρία Κωνσταντά που κάνει το ρόλο της Αγρινιώτισσας υπηρέτριας και τη Χριστίνα Μαθιουλάκη την κόρη του δημάρχου. Ο Μίμης Καπέρδος ερμηνεύει τον γαμπρό που έρχεται στο σπίτι και ανακαλύπτει όσα συμβαίνουν πίσω από την πλάτη της οικογένειας του δημάρχου. Πέραν του ρόλου του ο Μίμης Καπέρδος υπογράφει και τη σκηνοθεσία της παράστασης μαζί με τον Χρήστο Ευθυμίου.

 

Ο Χάρης Μαυρουδής και ο Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος.

H Μαρία Κωνσταντά και ο Κωνσταντίνος Μουταφτσής.

Ο Χάρης Μαυρουδής και η Βίβιαν Κοντομάρη.

 

«Ο Χρήστος Ευθυμίου είναι ο άνθρωπος που ουσιαστικά είναι ο δάσκαλος μου. Η εμπειρία του με εξελίσσει! Τον βοηθάω και εγώ όσο μπορώ και μαζί έχουμε φτιάξει μια πολύ ωραία παράσταση. Με ενδιαφέρει να γράφω κείμενα, να ερμηνεύω και να σκηνοθετώ. Ωστόσο, να πω ότι η γραφή ήταν θέμα συγκυριών καθώς προέκυψε για βιοποριστικούς λόγους. Ξεκίνησα να γράφω παιδικά έργα, κυρίως για περιοδείες και παραστάσεις εκτός Αθήνας τα οποία μου επέφεραν κάποια χρήματα που μέσω της υποκριτικής δεν μπορούσα να βγάλω.

Αυτό που αγαπώ είναι να παίζω θέατρο. Από αυτό ξεκινάνε όλα. Τα υπόλοιπα προέκυψαν πειραματικά. Έγραψα το πρώτο μου έργο και κέρδισα το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Ελληνικού Θεάτρου “Φτερά στους Νέους Δημιουργούς” το 2011. Στη συνέχεια ένας παραγωγός μου ζήτησε ένα έργο και έτσι ξεκίνησα να γράφω. Αν θα έπρεπε να τα βάλω σε μια σειρά, θα έλεγα ότι το πρώτο που μου αρέσει να κάνω είναι να παίζω, το δεύτερο να γράφω και το τρίτο να σκηνοθετώ.  Άλλωστε, όταν κάτι είναι δικό σου, όπως το συγκεκριμένο έργο για το οποίο μιλάμε, νιώθεις άνετα και να σκηνοθετείς και να είσαι σε όλα μέσα. Θα μπορούσα να πάρω έργα άλλων συγγραφέων, δεν το έχω κάνει ακόμα και ειλικρινά δεν ξέρω αν θέλω. Μου αρέσει να βλέπω τα δικά μου έργα παιγμένα, να τα φτιάχνω και να τους δίνω ζωή πάνω στη θεατρική σκηνή.

Η παράστασή μας θα κάνει πρεμιέρα στις 18 Ιανουαρίου 2022 και θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο Eliart. Έχουμε  ξεκινήσει πρόβες εδώ και καιρό, προσπαθούμε να δούμε τι θα γίνει και έχουμε πολύ άγχος, γιατί καθημερινά ακούμε διάφορα σενάρια. Βλέπουμε ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Ωστόσο, εμείς συνεχίζουμε και δουλεύουμε με την ίδια όρεξη και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Αυτή την εποχή γράφω διάφορα πράγματα, έχω τελειώσει ένα ακόμα θεατρικό έργο, ενώ παράλληλα με μια φίλη μου συνεργαζόμαστε και γράφουμε σενάρια και για την τηλεόραση. Έχουμε επικεντρωθεί στο γράψιμο και ελπίζουμε να δούμε τις ιδέες μας στην τηλεόραση και στο θέατρο. Προσπαθούμε και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε, γιατί νομίζω ότι αυτό που ζούμε τα τελευταία δύο χρόνια δεν μας επιτρέπει να επαναπαυτούμε και περιμένουμε το τέλος του κόσμου».

 

 

Πληροφορίες της παράστασης «Δάχτυλο στο μέλι»

Κείμενο: Μίμης Καπέρδος

Σκηνοθεσία: Χρήστος Ευθυμίου- Μίμης Καπέρδος

Σκηνικά κοστούμια: Βαλεντίνο Βαλάσης

Casting: Κυριάκος Κουρουτσαβούρης

Παίζουν οι ηθοποιοί: Βίβιαν Κοντομάρη, Χάρης Μαυρουδής, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Μίμης Καπέρδος, Χριστίνα Μαθιουλάκη, Μαρία Κωνσταντά, Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος

 

Πού: Θέατρο Eliart, Κωνσταντινουπόλεως 127, Αθήνα, τηλ. 210 3477677

Πότε: από 18 Ιανουαρίου 2022 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00