Μαρία Γιαννακοπούλου-Δακτυλίδη: «Oι αναγνώστες θα γοητευθούν από τη ροή της πλοκής και τη βίαιη αλληλεπίδραση των χαρακτήρων»

Μίμης Καπέρδος: «Το έργο “Δάχτυλο στο μέλι” είναι το πρώτο μου “παιδί” και ήταν όνειρό μου να γίνει παράσταση»
13 Δεκεμβρίου 2021
Η Χριστίνα Σουγιουλτζή μιλάει για την παράσταση «9.25» που ανεβαίνει στο Θέατρο Ροές
13 Δεκεμβρίου 2021

Η Μαρία Γιαννακοπούλου-Δακτυλίδη

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Είναι η πρώτη φορά που η Μαρία Γιαννακοπούλου-Δακτυλίδη γράφει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Η συγγραφέας μας μιλάει για το πώς ξεκίνησε η συγγραφή του τέταρτου κατά σειρά βιβλίου της με τίτλο Το Άνθος της Ιεριχούς.

Λυκίδα, 2002. Η αιματηρή εξαφάνιση της δεκαπεντάχρονης Μίνας Περτινιάτη πυροδοτεί καταιγιστικές αποκαλύψεις μυστικών από το παρελθόν. Η αστυνόμος Ζερμπινέτα Στρατόκους, επικεφαλής των ερευνών μαζί με τον βοηθό της Αποστόλη, εκπλήσσεται όταν συνειδητοποιεί ότι εμπλέκεται και η ίδια στην υπόθεση που ανέλαβε να διαλευκάνει. Θέτοντας τη ζωή της σε κίνδυνο, επιχειρεί να ξετυλίξει το μπερδεμένο κουβάρι των εγκληματικών ενεργειών κακοποιών και πολιτών υπεράνω πάσης υποψίας.
Θα καταφέρει η αστυνόμος Στρατόκους να μείνει δυνατή ως το τέλος για να τιμωρηθούν ανεξαιρέτως όλοι οι ένοχοι;
Η κλεψύδρα μετρά αντίστροφα τον χρόνο, με τις αλλεπάλληλες ανατροπές να δυσχεραίνουν τις έρευνες και να παγιδεύουν την αστυνόμο σε έναν αδιέξοδο λαβύρινθο που απειλεί να την καταστρέψει, καθώς, στη διεφθαρμένη κοινωνία της Λυκίδας, τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται…

 

Πώς αποφασίσατε να γράψετε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα;

Ανέκαθεν διάβαζα αστυνομική λογοτεχνία και με συνάρπαζε η προσπάθεια να ακολουθώ τα στοιχεία των συγγραφέων για να φτάσω πρώτη στην ανακάλυψη του δολοφόνου, αλλά δεν είχα σκεφτεί να γράψω ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Ώσπου, εντελώς τυχαία, σε μια πολιτιστική εκδήλωση γνώρισα έναν ιδιότυπο κύριο που ήταν από το εξωτερικό. Η παρουσία του αποτέλεσε το έναυσμα για να αρχίσω να σκέφτομαι ότι θα μπορούσε να τον περιβάλλει μια σκοτεινή ιστορία. Όσο μιλούσαμε, άρχισε να σχηματίζεται στο μυαλό μου μια αστυνομική πλοκή, η απαρχή ενός αστυνομικού μυθιστορήματος. Το ίδιο βράδυ ξεκίνησα να γράφω τις πρώτες σελίδες. Έτσι γεννήθηκε το Άνθος της Ιεριχούς.

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την υπόθεση του βιβλίου;

Είναι μια ιστορία που ξεκινάει με την αιματηρή εξαφάνιση ενός κοριτσιού από μια συνηθισμένη πόλη της Αθήνας. Αυτή η εξαφάνιση προκαλεί μια χιονοστιβάδα αποκαλύψεων πολύ καλά κρυμμένων μυστικών και απογυμνώνει τους ήρωες από τα προσωπεία που, ηθελημένα ή αθέλητα, έχουν υιοθετήσει για να επιβιώσουν μέσα σε μια υποκριτική και διεφθαρμένη κοινωνία. Η αστυνόμος Ζερμπινέτα Στρατόκους καλείται να διαλευκάνει την υπόθεση. Η αγωνία κυριαρχεί αμείωτη στις ανατροπές που διαδέχονται η μία την άλλη και οι πρωταγωνιστές ακροβατούν σε ένα τεντωμένο σχοινί που απειλεί να σπάσει κάτω από το βάρος της αλήθειας και της βασανιστικής αναζήτησης των ενόχων. Αυτή είναι μια γενική εικόνα που συνθέτει τον καμβά του αστυνομικού μου γρίφου. Δεν θέλω να αποκαλύψω περισσότερες λεπτομέρειες, γι’ αυτό είμαι φειδωλή στην περιγραφή της υπόθεσης του βιβλίου. Πιστεύω ότι οι αναγνώστες θα γοητευθούν από την ροή της πλοκής και την βίαιη αλληλεπίδραση των χαρακτήρων των ηρώων, στοιχεία που δεν θα τους κάνουν να βαρεθούν ούτε για μια στιγμή.

 

Χρειάστηκε να κάνετε κάποια έρευνα για το βιβλίο αυτό;

Για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου χρειάστηκε πολλή έρευνα από ελληνική και ξένη βιβλιογραφία και από ερευνητικά άρθρα για να εξασφαλίσω την ακρίβεια των εξειδικευμένων πληροφοριών που έπρεπε να προσαρμόσω σε απλή γλώσσα, ώστε να είναι πιο οικείες και προσιτές στον αναγνώστη. Υπήρξαν φορές που χρειάστηκε για δύο μόνο σειρές να ψάχνω δύο με τρεις ώρες για να βρω τις σωστές λεπτομέρειες που θα πλαισίωναν με ουσιαστική αληθοφάνεια την υπόθεση, η οποία είναι μεν απολύτως φανταστική, αλλά συνάμα πρέπει να είναι ρεαλιστική και να παρουσιάζεται ως απόλυτα υπαρκτή και ζωντανή, με στοιχεία που να είναι αναγνωρίσιμα ακόμη και στον άμεσο περίγυρό μας. Σε αυτό συμβάλλει εξαιρετικά η μεθοδική και επισταμένη έρευνα. Γι’ αυτό το Άνθος της Ιεριχούς δεν ολοκληρώθηκε βεβιασμένα και εν ριπή οφθαλμού, αλλά αποτέλεσε μια επίπονη και πολύμηνη ερευνητική και συγγραφική ενασχόληση με ένα αποτέλεσμα που, ελπίζω, να την δικαιώσει.

 

 

Πώς εμπνευστήκατε τους χαρακτήρες;

Μάλλον ζούσαν ήδη στο μυαλό μου και δεν το είχα συνειδητοποιήσει γιατί, όπως έγραφα και εξελισσόταν η πλοκή, εμφανίζονταν οι χαρακτήρες αβίαστα, μόνοι τους. Εγώ απλά τους έδωσα υπόσταση, προσωπικότητα, καταγωγή και ερεθίσματα για να ενεργήσουν, να δράσουν, να αναδειχθούν ως αυτόβουλες και ανεξάρτητες οντότητες, οι οποίες αναθρέφονται και τρανεύουν από το μελάνι και την πένα.

 

Τι σημαίνει ο τίτλος του βιβλίου;

Αυτό αξίζει να το ανακαλύψουν οι αναγνώστες, διαβάζοντας το βιβλίο.

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για τα βιβλία που έχετε γράψει;

Στα οκτώ μου έγραψα το πρώτο μου διήγημα. Πολύ αργότερα ξεκίνησα τη συγγραφή βιβλίων. Τα πρώτα δύο βιβλία μου είναι ιστορικά μυθιστορήματα, οι ιστορικές πτυχές των οποίων διαπλέκονται με πολύ ιδιαίτερο τρόπο με τις συναισθηματικές αποχρώσεις μιας δυνατής ιστορίας αγάπης. Το τρίτο μου βιβλίο είναι μια εφηβική νουβέλα. Το Άνθος της Ιεριχούς είναι το τέταρτο βιβλίο μου, το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημά μου και, ίσως, το πιο αγαπημένο μου.

 

Το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα της Μαρίας Γιαννακοπούλου – Δακτυλίδη με τίτλο Το Άνθος της Ιεριχούς κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2021
Βιβλιοδεσία: Χαρτόδετο
Διαστάσεις: 21x14cm
Αριθμός Σελίδων: 482
Τιμή Πώλησης: 14 ευρώ

 

 

Βιογραφικό σημείωμα

Η Μαρία Γιαννακοπούλου-Δακτυλίδη γεννήθηκε στη Νίκαια από γονείς φιλοπρόοδους που της γνώρισαν από πολύ μικρή ηλικία την αξία της λογοτεχνίας. Μεγαλώνοντας ανάμεσα σε πληθώρα βιβλίων, απολαμβάνει να ταξιδεύει μαζί τους σε πρωτόγνωρους κόσμους γεμάτους φως, συναισθήματα, γνώση, ομορφιά και πνευματική ελευθερία.
Έγραψε το πρώτο της διήγημα όταν ήταν οκτώ χρονών και έκτοτε εξακολουθεί να αποτυπώνει τα δικά της ονειρικά ταξίδια στο χαρτί. Έχει βραβευθεί σε σημαντικούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και έχει συμμετάσχει με διηγήματα και ποιήματα σε συλλογικές εκδόσεις.
Από το 2011 είναι συντάκτρια στη μηνιαία εφημερίδα Ηχώ Ιλίου-Πετρούπολης με άρθρα πολύπλευρου περιεχομένου, πάντα με γνώμονα την αλήθεια και την αγάπη για την Ελλάδα και τον συνάνθρωπο. Παράλληλα, έχει ασχοληθεί με τη λογοτεχνική απόδοση μεταφράσεων βιβλίων και σεναρίων. Το «Άνθος της Ιεριχούς» είναι το πρώτο της αστυνομικό μυθιστόρημα.