Ο Σταύρος Λίτινας σκηνοθετεί το «Το σπίτι της Bernalda Alba»

Όλγα Ποζέλη: «Στην performance “Μνήμη Καπούτ” προσπάθησα να δημιουργήσω την ατμόσφαιρα της πόλης με μηδενικά σκηνικά αντικείμενα»
8 Δεκεμβρίου 2021
Δημήτρης Λιόλιος: «Στο “Terror” τίθεται το μόνιμο πρόβλημα της τρομοκρατίας»
9 Δεκεμβρίου 2021

 

Ο χορογράφος και σκηνοθέτης Σταύρος Λίτινας, μετά από μια σειρά επιτυχιών όπως το «Δεσποινίς Τζούλια» του August Strindberg, το «Κουαρτέτο» του Heiner Müller, τη «Σαλώμη» του Oscar Wilde, σε flamenco εκδοχή, καταπιάνεται με το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Το σπίτι της Bernalda Alba».

Πρόκειται για το τελευταίο θεατρικό έργο του Ισπανού συγγραφέα που αποτελεί μέρος της τριλογίας της «ισπανικής υπαίθρου» μαζί με το Ματωμένο Γάμο και τη Γέρμα. Είναι ένα έργο πολιτικό που, με αλληγορική ματιά, αντικατοπτρίζει τη σηπτική κοινωνικοπολιτική δομή του φασιστικού καθεστώτος. Καταδύεται με ωμό ρεαλισμό στο δίπολο επιθυμία-στέρηση, θέτοντας πολλαπλά ερωτήματα γύρω από τις σχέσεις εξουσίας, τους μηχανισμούς περιορισμού και καταστολής, και αναδεικνύει την ασυμβατότητα ανάμεσα στο θέλω και το πρέπει.

Η παράσταση ανεβαίνει στο Θέατρο Arroyo Θέατρο Arroyo στις 18 Δεκεμβρίου.

 

Ο Σταύρος Λίτινας αναφέρει στο σκηνοθετικό του σημείωμα:

«Για τη βαθύτερη κατανόηση του κειμένου, μελετώ το έργο υπό το πρίσμα της φροϋδικής θεωρίας που διατυπώνεται στο έργο “Ο Πολιτισμός Πηγή Δυστυχίας”. Η πολιτική και η φροϋδική θεωρία, φαινομενικά ασύνδετες, βρίσκουν κοινό τόπο στο έργο του F.G.Lorca, στο οποίο δραματοποιείται η πάλη ανάμεσα στο ένστικτο και την κοινωνική καταπίεση, ανάμεσα στην ελευθερία και την καταστολή…».

 

Λίγα λόγια για το έργο

Η Bernarda Alba, μετά το θάνατο του δεύτερου συζύγου της, σε ένδειξη πένθους, επιβάλλει οκταετή εγκλεισμό στις πέντε θυγατέρες της. Η Angustias, η μεγαλύτερη κόρη της, από τον πρώτο της γάμο, έχοντας κληρονομήσει τον πατέρα της προσελκύει το ενδιαφέρον του νεαρού μνηστήρα Pepe Romano, με τον οποίο όλες οι κόρες είναι ερωτευμένες. Η μικρότερη κόρη της, η Adela, αρνούμενη να υποταχθεί στη νέα τάξη πραγμάτων, συνάπτει ερωτική σχέση μαζί του με ολέθριο τέλος που οδηγεί στη διατήρηση του πένθους στο σπίτι.

 

 

 

 

Ο Σταύρος Λίτινας σπούδασε αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π. Ασχολείται με το flamenco από το 1991 παράλληλα με την αρχιτεκτονική. Έχει μαθητεύσει δίπλα σε σπουδαίους χορευτές και χορογράφους όπως: La Tati, Maria Magdalena, Joaquin Ruiz, Manolo Marin, Javier La Torre, La Chiqui, Torombo, Antonio Canales, Alejandro Granados, Pilar Ortega, Antonio Pipa, Mercedes Ruiz, Manuel Betanzos, Eva Yerbabuena κ.ά. Το 1992 ίδρυσε το «ARROYO», την πρώτη σχολή flamenco της Αθήνας. Είναι παραγωγός και χορογράφος της ομάδας «ARROYO» υπογράφοντας παράλληλα σημαντικές παραστάσεις ως σύμβουλος κίνησης αλλά και ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος.

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Το σπίτι της Bernalda Alba»

Σκηνοθεσία: Σταύρος Λίτινας
Χορογραφίες: Τζέσικα Καϊμπαλή – Μαρία Μανδραγού – Ηλέκτρα Χρύσανθου – Σταύρος Λίτινας
Μουσική επιμέλεια, σκηνικά, φωτισμοί, κοστούμια: Σταύρος Λίτινας
Μουσική επεξεργασία – ηχητικά εφέ: Αλίνα Αναστασιάδη
Κατασκευή κοστουμιών: Ελόνα Τροϊάνοβα
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ευαγγελία Σκρομπόλα
Χειρισμός ήχου – φώτων: Λυδία Τσάτσου-Παρασκευοπούλου
Φωτογραφίες: Δημοσθένης Γαλλής
Βίντετο: Πάτροκλος Σκαφίδας

Bernarda Alba: Αλίνα Αναστασιάδη
Maria Josefa: Σταύρος Λίτινας
Angustias: Ιρένε Τζιαρντίνα
Magdalena: Άνια Βασιλείου
Amelia: Φανή Δεμέστιχα
Martirio: Τζέσικα Καϊμπαλή
Adela: Μαρία Μανδραγού

 

Πού: Θέατρο Arroyo, Μ.Αλεξάνδρου 128, Κεραμεικός, τηλ. 210 7234567, www.arroyo.gr

Πότε: από 18 Δεκεμβρίου 2021έως 16 Ιανουαρίου 2022 και κάθε Σάββατο στις 21.15 και Κυριακή στις 18.00

Εισιτήρια: 15 ευρώ (κανονικό), 12 (μειωμένο)

Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/arroyo-to-spiti-tis-bernarda-alba/