Δημήτρης Λιόλιος: «Στο “Terror” τίθεται το μόνιμο πρόβλημα της τρομοκρατίας»

Ο Σταύρος Λίτινας σκηνοθετεί το «Το σπίτι της Bernalda Alba»
9 Δεκεμβρίου 2021
Η Όλια Λαζαρίδου σκηνοθετεί το «Έγκλημα και Τιμωρία» στο θέατρο ΕΛΕΡ
9 Δεκεμβρίου 2021
Ο Σταύρος Λίτινας σκηνοθετεί το «Το σπίτι της Bernalda Alba»
9 Δεκεμβρίου 2021
Η Όλια Λαζαρίδου σκηνοθετεί το «Έγκλημα και Τιμωρία» στο θέατρο ΕΛΕΡ
9 Δεκεμβρίου 2021

Ο ηθοποιός Δημήτρης Λιόλιος στην παράσταση «Terror Reloaded» που ανεβαίνει στο Θέατρο Αθηνών. (Φωτογραφίες: Εβίτα Σκουρλέτη).

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Βρισκόμαστε σε μια αίθουσα του δικαστηρίου, όπου την απόφαση για την τελική έκβαση της δίκης έχει το ίδιο το κοινό με ψηφοφορία. Ο Δημήτρης Λιόλιος μας μιλά για την παράσταση του έργου «Terror Reloaded» του Φέρντιναντ φον Σίραχ η οποία παρουσιάζεται στο Θέατρο Αθηνών σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου. Ο ηθοποιός εξηγεί την υπόθεση του συγκλονιστικού δικαστικού θρίλερ «Terror», το οποίο έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία σε εβδομήντα και πλέον σκηνές στην Ευρώπη και την Αμερική.

Τι συνέβη όμως και γιατί το κοινό καλείται να αποφασίσει αν ο κατηγορούμενος είναι ένοχος ή όχι; Ένα αεροπλάνο της Lufthansa ταξιδεύει από το Βερολίνο προς στο Μόναχο με 164 επιβάτες, υπό καθεστώς ομηρίας. Η διαταγή του τρομοκράτη προς τον πιλότο είναι να το ρίξει στο γήπεδο Allianz Arena του Μονάχου, κατά τη διάρκεια του αγώνα Γερμανίας – Αγγλίας, τον οποίο παρακολουθούν ζωντανά 70.000 φίλαθλοι. Η Γερμανική κυβέρνηση ενημερώνεται άμεσα και σηκώνει δυο μαχητικά αεροσκάφη για να παρακολουθούν την κατάσταση από απόσταση αναπνοής και να περιμένουν οδηγίες.

 

Οι ηθοποιοί Δημήτρης Λιόλιος, Γιώργος Σπάνιας και Μιχάλης Αλικάκος. (Φωτογραφίες: Εβίτα Σκουρλέτη).

 

«Είναι η δεύτερη χρονιά που ανεβαίνει η παράσταση, η οποία παρουσιάστηκε τη σεζόν 2019 – 2020, όπου και διακόπηκε λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας» εξηγεί ο Δημήτρης Λιόλιος. «Για εμένα είναι μια καινούργια εμπειρία που μου αρέσει πολύ, καθώς δεν συμμετείχα στην περσινή παράσταση λόγω άλλων επαγγελματικών υποχρεώσεων. Πρόκειται για ένα δικαστικό δράμα που από τις πρώτες πρόβες μου άρεσε πολύ και το ενδιαφέρον είναι ότι την απόφαση για το αν είναι αθώος ή ένοχος ο πιλότος την παίρνει το κοινό.

Σε κάθε παράσταση, βλέπω το κοινό με ζέση και αγωνία να ψηφίζει και μερικές φορές ακόμα και οι θεατές που είναι στην ίδια παρέα έχουν διαφορετική γνώμη και τσακώνονται μεταξύ τους για τα λίγα λεπτά που κρατάει η ψηφοφορία. Το κοινό είναι σε έντονη αντιπαράθεση και συζητάνε πάνω σε αυτό. Το περίεργο είναι ότι δεν τους ενδιαφέρει αν ήταν καλή η παράσταση, αυτό το συζητάνε στο τέλος, αλλά αν τα επιχειρήματα του αθώος και αντίστοιχα του ένοχος είναι ισχυρά».

 

Ο Βασίλης Παλαιολόγος ερμηνεύει τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου. (Φωτογραφίες: Εβίτα Σκουρλέτη).

 

«Στο “Terror” τίθεται το μόνιμο πρόβλημα της τρομοκρατίας» συνεχίζει ο Δημήτρης Λιόλιος. «Τίθονται, επίσης, φιλοσοφικά ερωτήματα όπως το αν μπορούμε να ζυγίζουμε ζωές, αν 164 ζωές είναι πιο σημαντικές από 70.000 ζωές. Πώς μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στο αστικό περιβάλλον που ζούμε όπου υπάρχει η τρομοκρατία, ποιος έδωσε το δικαίωμα σε έναν απλό εκπρόσωπο του γερμανικού κράτους να σκοτώσει τους λίγους για να σωθούν οι πολλοί; Ποιος αποφασίζει ότι το λεγόμενο “μη χείρον βέλτιστον” αποτελεί το μέτρο της ηθικής μας; Τι είναι δίκαιο; Και τι άδικο;

Το κοινό βρίσκεται σε μια αίθουσα δικαστηρίου και παρακολουθεί σε συμπτυγμένο θεατρικό χρόνο τη δίκη με κατηγορούμενο τον Λαρς Κοχ, που ερμηνεύει ο Γιώργος Σπάνιας. Υπάρχει επίσης ένας μάρτυρας κατηγορίας η Μάιζερ, που ερμηνεύει η Βιργινία Ταμπαροπούλου και ένας υπερασπίσεως, ο Λάουτερμπαχ τον οποίο ερμηνεύω εγώ. Ακούμε, επίσης, αγορεύσεις και τις τελικές αποφωνήσεις από τον δικηγόρο της υπεράσπισης που κάνει ο Μιχάλης Αλικάκος και τον εισαγγελέα που ερμηνεύει η Μαρίνα Ασλάνογλου. Ο Πρόεδρος Δικαστηρίου είναι ο Βασίλης Παλαιολόγος.

Ο συγγραφέας Φέρντιναντ φον Σίραχ έγραψε το “Terror” με αφορμή μια παρέμβαση στο συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας το οποίο έκρινε την παρακάτω απόφαση αντισυνταγματική. Ότι, δηλαδή, δεν μπορούμε να καταρρίψουμε ένα αεροσκάφος και ότι θα μπορούσε να καταρριφθεί σ’ ένα γήπεδο ποδοσφαίρου όπως στην προκειμένη περίπτωση, με 70.000 φιλάθλους».

 

Η Μαρίνα Ασλάνογλου ερμηνεύει την εισαγγελέα Κα Νέλσον. (Φωτογραφίες: Εβίτα Σκουρλέτη).

 

«Ο ρόλος που ερμηνεύω, ο Λάουτερμπαχ, είναι ο μάρτυρας υπερασπίσεως» συνεχίζει ο Δημήτρης Λιόλιος. «Είναι ο υπεύθυνος του κέντρου ελέγχου και του κέντρου αποφάσεων που είναι σε συνεργασία με τον υπουργό αμύνης της Γερμανίας. Αυτό δεν είναι πραγματικό γεγονός, αλλά μυθοπλασία. Είμαι ο μάρτυρας υπεράσπισης του πιλότου που κατέρριψε το αεροσκάφος με τους 164 αθώους πολίτες και απλά αναφέρω τα γεγονότα. Είμαι εκείνος που δίνει τις πληροφορίες.

Σε αυτή την παράσταση, μπορεί να ακουστεί κλισέ, αλλά είναι η αλήθεια, έχουμε μια πολύ ωραία και δεμένη ομάδα και μπορώ να πω ότι η συνεργασία με τον σκηνοθέτη Γιώργο Οικονόμου ήταν αποκαλυπτική για μένα.
Βρέθηκα μ’ έναν άνθρωπο που είναι ευγενής, γιατί με το κίνημα του #metoo, συνήθως δεν δίνουμε τα εύσημα στους ανθρώπους που είναι ευγενής, που μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με όμορφες διαδικασίες και χωρίς προσβολές. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι ο Γιώργος Οικονόμου και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτή τη συνεργασία.

Ένιωσα σα να βρέθηκα στα πρώτα χρόνια όταν ξεκίνησα να δουλεύω στο θέατρο και με έκανε να αγαπήσω ξανά το θέατρο. Είναι ένας σκηνοθέτης που δίνει αυτοπεποίθηση στον ηθοποιό και χωρίς πολύ κόπο κατάφερε να μας φτάσει σ’ ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Πέρα από το θέατρο, αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε γυρίσματα για την τηλεοπτική σειρά “Άσε μας ρε μαμά” και ως νέος μπαμπάς είμαι πολύ καλά προσωπικά και επαγγελματικά».

 

Πληροφορίες της παράστασης «Terror Reloaded»

Σκηνοθεσία: Γιώργος Οικονόμου
Μετάφραση: Ευαγγελία A. Νάνου
Διασκευή: Μιρέλλα Παπαοικονόμου
Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας
Sound Designer: Βασίλης Κορρές & Χρήστος Τριανταφύλλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αντώνης Αντωνάκος
Οργάνωσης Παραγωγής: Αλεξάνδρα Ξυδά
Φωτογραφίες: Εβίτα Σκουρλέτη
Οπτική Ταυτότητα: Saint of Athens
Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης

Διανομή
Κα Νέλσον – εισαγγελέας: Μαρίνα Ασλάνογλου
Πρόεδρος Δικαστηρίου: Βασίλης Παλαιολόγος
Μπίγκλερ – συνήγορος Υπεράσπισης: Μιχάλης Αλικάκος
Λαρς Κοχ – κατηγορούμενος: Γιώργος Σπάνιας
Λάουτερμπαχ – μάρτυρας Υπεράσπισης: Δημήτρης Λιόλιος
Μάιζερ – μάρτυρας κατηγορίας: Βιργινία Ταμπαροπούλου

 

Το έργο «Terror» του Φέρντιναντ φον Σίραχ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ηριδανός» σε μετάφραση Ευαγγελίας Α. Νάνου με τον τίτλο «Στον αστερισμό του τρόμου».

 

Πού: Θέατρο Αθηνών, Βουκουρεστίου 10, Αθήνα, τηλ. 210 3312343

Πότε: από 28 Νοεμβρίου 2021 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20.00 και κάθε Κυριακή 17.30

Τιμές εισιτηρίων: 18 ευρώ (γενική είσοδος), 15 ευρώ (φοιτητικό & άνω των 65 ετών), 12 ευρώ (ανέργων και ΑμΕΑ)

Προπώληση: https://www.ticketmaster.gr/showEventInfo.html?idEvent=2005494