Όλγα Ποζέλη: «Στην performance “Μνήμη Καπούτ” προσπάθησα να δημιουργήσω την ατμόσφαιρα της πόλης με μηδενικά σκηνικά αντικείμενα»

Ο Θίασος του Ηλία Καρελλά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
7 Δεκεμβρίου 2021
Ο Σταύρος Λίτινας σκηνοθετεί το «Το σπίτι της Bernalda Alba»
9 Δεκεμβρίου 2021

Η Όλγα Ποζέλη σκηνοθετεί την performance «Μνήμη Καπούτ» η οποία παρουσιάζεται στο Θέατρο Αλκμήνη.

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Η performance «Μνήμη Καπούτ» διερευνά το πώς ένας περιπατητής μιας πόλης μπορεί μέσα από την θραυσματική παρατήρηση του αστικού χώρου, των εικόνων και των ήχων του, να συνθέσει μια προσωπική σχέση μαζί της. Η σκηνοθέτις Όλγα Ποζέλη μιλάει στο theatermag για την performance που παρουσιάζει η Ομάδα Θεάτρου «Νοητή Γραμμή» και η οποία είναι βασισμένη στην ποιητική συλλογή «Γιάνννης Μαρία Χένριξ» του Σάκη Σερέφα.

 

 

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για την performance «Μνήμη Καπούτ»;

To θέμα της «μνήμης» μας απασχολεί πολλά χρόνια στην Ομάδα Θεάτρου «Νοητή Γραμμή». Το 2014 ανεβάσαμε σε συμπαραγωγή με το Fundamental Monodrama Festival του Λουξεμβούργου, την performance «I Remember».

Με τους θεατές ξαπλωμένους σε στρώματα στο πάτωμα, και κλειστά τα μάτια, κάναμε ένα ταξίδι στην μνήμη: «Αναμνήσεις, όνειρα, φαντασιώσεις, μικροπράγματα της καθημερινότητας, θραύσματα μνήμης, σκέψεις αποσπασματικές ίσως και ασυνάρτητες. Πρέπει και Μη, ξεχασμένα από καιρό. Γνώριμους ήχους και τραγούδια που έχουν κολλήσει στο μυαλό».

Φέτος, γοητευτήκαμε από την ποιητική συλλογή του Σάκη Σερέφα «Γιάνννης Μαρία Χένριξ», η οποία πραγματεύεται αληθινά συμβάντα που διαδραματίστηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης εδώ κι έναν αιώνα.

Όπως λέει κι ο ίδιος ο Σερέφας σε μία συνέντευξή του, «Το Γιάννης Μαρία Χένριξ» ήθελα να είναι μια υπόμνηση αποκλειστικά του ατομικού δράματος που εκτυλίσσεται αδιάκοπα και χαμηλόφωνα σε κάθε πόλη. Θα μου άρεσε πολύ μετά την ανάγνωση του βιβλίου, αφού θα έχει περάσει καιρός, εκεί που θα περπατάει κάποιος στην πόλη, σε μια στιγμή να σταματήσει, να αναγνωρίσει μια πολυκατοικία ή έναν δρόμο ή ένα πάρκο που αναφέρονται στα ποιήματα και σαν φλασιά να του έρθει στο μυαλό ένας στίχος.

Και πολύ περισσότερο θα με ενδιέφερε να συνειδητοποιήσει πως μπορεί κι ο ίδιος, στο μέλλον, να καταλήξει μέσα σε έναν παρόμοιο στίχο. Όλους μας μπορεί να μας καταπιεί ένα τέτοιο ποίημα στο μέλλον, όπου όπως το γιοφύρι της Άρτας, θα είμαστε χτισμένοι στα θεμέλιά του».

 

 

Τι σημαίνει ο τίτλος της performance «Μνήμη Καπούτ»;

Για τον Σερέφα, η ιστορία μιας πόλης δεν είναι μόνον οι τόποι γνωστών μαχών και σφαγών, πολιτικών εγκλημάτων, φονικών του υποκόσμου, θυσιών για την ελευθερία της, δημόσιων εκτελέσεων αλλά και οι ιστορίες των απλών καθημερινών ανθρώπων.
Αυτές οι ιστορίες όμως έχουν την τάση να σβηστούν από τη μνήμη μας. Ο Σερέφας θέλει με αυτό το κείμενο να αποτίσει φόρο τιμής σε αυτούς τους απλούς ανθρώπους, που περπάτησαν στους ίδιους δρόμους με εμάς.

 

Πώς δουλέψατε σκηνοθετικά με τους  υπόλοιπους τρεις ηθοποιούς;

Στην performance αυτή προσπάθησα να δημιουργήσω με τους ηθοποιούς μου, αλλά και με τους υπέροχους συνεργάτες μου, την ατμόσφαιρα της πόλης με μηδενικά σκηνικά αντικείμενα. Εργαλεία μας για την δημιουργία της ατμόσφαιρας είναι οι φωνές μας, οι ήχοι των σωμάτων μας που κινούνται στο χώρο, μια κιμωλία κι ο μαύρος τοίχος στο βάθος της σκηνής.
Τα γεγονότα που περιγράφουμε έχουν μια τραγικότητα αλλά και ένα παράξενο χιούμορ, κάτι πολύ χαρακτηριστικό στη γραφή του Σερέφα. Αφουγκραστήκαμε την πόλη και τους ανθρώπους της και δημιουργήσαμε μια… συναυλία ήχων και εικόνων.

 

 

 

Ποια είναι τα αληθινά συμβάντα που διαδραματίστηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης τα οποία θα δούμε στην performance;

Θέλοντας να μην προδώσω τα γεγονότα, απλά θα αναφέρω ότι χρονικά διαδραματίζονται από το 1931 μέχρι το 1980, και παρατηρώντας τα να ζωντανεύουν πάνω στη σκηνή, κάποιοι από τους θεατές σίγουρα θα τα θυμηθούν.

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την Ομάδα Θεάτρου «Νοητή Γραμμή»;

Όπως λέμε και στο μικρό μας μανιφέστο: «ο κόσμος μας, κάθε μέρα και περισσότερο, μας οδηγεί σε μια ζωή που μοναδικός της στόχος είναι η «καλοπέραση». Σ’ αυτήν την «καλοπέραση» δεν χωράει η διαφωνία, ο πόνος, η δυσκολία. Πώς μπορούμε όμως να προχωρήσουμε χωρίς αυτά; Εμείς παρατηρούμε αυτόν τον κόσμο και προσπαθούμε να τον καταλάβουμε και να τον αποκωδικοποιήσουμε με μέσο έκφρασης το θέατρο.

Νοιώθουμε ότι πρέπει να ταρακουνήσουμε – και να ενοχλήσουμε ίσως. Πιστεύοντας ότι αυτό θα οδηγήσει στον προβληματισμό και την δράση. Για να τα καταφέρουμε χρειάστηκε και χρειάζεται να παίρνουμε ρίσκα – να μην φοβόμαστε το διαφορετικό, γιατί η διαφορετικότητα είναι αυτή που κάνει την τέχνη να επιβιώνει και να «αναπτύσσεται».

Τα τελευταία 10 χρόνια ταξιδεύουμε πολύ σε μικρά φεστιβάλ του εξωτερικού, από το Βιετνάμ μέχρι την Νέα Υόρκη και από την Λιθουανία μέχρι το Ιράν. Οι περισσότερες δουλειές μας ανήκουν στο είδος «θέατρο της επινόησης».

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Μνήμη Καπούτ»

Κείμενα: Σάκης Σερέφας
Σκηνοθεσία: Όλγα Ποζέλη
Μουσική: Γιώργος Κασαβέτης
Κίνηση: Μάρθα Κλουκίνα
Σκηνικός χώρος: Κωστής Δάβαρης

Παίζουν: Ιζαμπέλλα Κυριαζή, Γιώργος Ντούσης, Αλέξανδρος Ζαχαρέας, Όλγα Ποζέλη

Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Μπέλλου

Φωτογραφίες: Γιάννης Μαθιουδάκης

Παραγωγή: Ομάδα Θεάτρου ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ
www.noitigrammi.gr

Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την θεατρική περίοδο 2020-21.

Η ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ανήκει στο δίκτυο ATHENS CULTURE NET.

Πού: Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8-12, Αθήνα, τηλ. 210 34286 50

Πότε: από Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021 και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21.30

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (φοιτητικό, ατέλειες ηθοποιών, άνεργοι)

Εισιτήρια: https://www.viva.gr/tickets/theater/mnimi-kapout/