Η ομάδα θεάτρου «Playback Ψ» παρουσιάζει την παράσταση «Ιστορίες HD»

Ο Γιάννης Καλαβριανός σκηνοθετεί την παράσταση «Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα»
2 Δεκεμβρίου 2021
Φαίδων Καστρής: «Όταν πρόκειται για τον Άμλετ, αυτός ο ήρωας, είναι ανάγκη για τον ηθοποιό»
3 Δεκεμβρίου 2021
Ο Γιάννης Καλαβριανός σκηνοθετεί την παράσταση «Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα»
2 Δεκεμβρίου 2021
Φαίδων Καστρής: «Όταν πρόκειται για τον Άμλετ, αυτός ο ήρωας, είναι ανάγκη για τον ηθοποιό»
3 Δεκεμβρίου 2021

Η ομάδα θεάτρου «Playback Ψ» παρουσιάζει την παράσταση «Ιστορίες HD» σε σκηνοθεσία Λάμπρου Γιώτη στον «Παλμό» στην πλατεία Κοτζιά. Στο θέατρο playback ο χρόνος διαστέλλεται: συναντάμε ξανά τον εαυτό μας σε ιστορίες από το παρελθόν που αφηγηθήκαμε, παρακολουθούμε τους ηθοποιούς να αυτοσχεδιάζουν πάνω στο δικό μας «τώρα», βλέπουμε στη σκηνή εικόνες που μπορεί να τις ζήσουμε στο μέλλον. Μοιράζουμε ρόλους στους ηθοποιούς από πρόσωπα ή καταστάσεις της ζωής μας.

 

Με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας «Video Projection Mapping»

Μετά από 17 χρόνια εμπειρίας διαδραστικών με το κοινό παραστάσεων playback, η ομάδα θεάτρου «Playback Ψ» προχωράει φέτος σε μια ακόμη καινοτομία προσθέτοντας στο θεατρικό αυτοσχεδιασμό την ψηφιακή τεχνολογία. Στη διεθνή σκηνή του θεάτρου playback είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η διάδραση θεατρικού αυτοσχεδιασμού με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας «Video Projection Mapping».
Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται από εξειδικευμένους digital designers για να δημιουργήσει ιδιαίτερες ατμόσφαιρες και να μεταμορφώσει το χώρο μέσα από video προβολές. Τα αντικείμενα αλλάζουν φόρμα και χρώμα, η αντίληψη της προοπτικής και των διαστάσεων του χώρου αλλάζει, η θεατρική εμπειρία εμπλουτίζεται.
Η προβολή αυτή, ως ένας ακόμα συντελεστής στο θεατρικό αυτοσχεδιασμό, «συνδιαλέγεται» με τους ηθοποιούς, επηρεάζοντας και εξελίσσοντας τη δράση. Δημιουργώντας υπερβατικές ψηφιακές εικόνες και συναρπαστικά τοπία και με τη βοήθεια ηχητικών εφέ και μουσικής, το αποτέλεσμα είναι μια συναρπαστική εμπειρία.
Στο θέατρο playback το «κείμενο» διαμορφώνεται σε κάθε παράσταση, μέσα από όσα θελήσουν οι θεατές να μοιραστούν με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες: βιώματα, σκέψεις, όνειρα, επιθυμίες. Οι αναπαραστάσεις των αφηγήσεων από τη θεατρική ομάδα, οδηγούν τις ιστορίες από τον προσωπικό δρόμο σε ένα χώρο συλλογικής εμπειρίας των θεατών.

 

 

Το θεατρικό είδος  που ξεκίνησε το 1970 στην Αμερική

Το θεατρικό αυτό είδος ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1970 στην Αμερική και η πρώτη ομάδα από επαγγελματίες καλλιτέχνες στην Ελλάδα δημιουργήθηκε το 2004 από τον Λάμπρο Γιώτη, ψυχίατρο – δραματοθεραπευτή και σκηνοθέτη. Έκτοτε, η θεατρική ομάδα «Playback Ψ» αριθμεί πολλές παραστάσεις του είδους σε θεατρικές σκηνές, χώρους ίασης και ψυχικής υγείας, σχολεία, σωφρονιστικά ιδρύματα. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και ημερίδες για το θέατρο playback στην Ινδία, τη Βουδαπέστη, το Λονδίνο, την Κύπρο.

Από το 2012 ξεκίνησε έναν κύκλο εκπαίδευσης στο θέατρο playback, ανοιχτό για άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με το είδος ανεξάρτητα από την προηγούμενη εμπειρία τους, ενώ από το 2019, μέσω της Ελληνικής Σχολής Θεάτρου Playback (GSPT) προσφέρει διεθνή πιστοποίηση, ως μία από τις 14 ανάλογες εκπαιδεύσεις παγκοσμίως. Από τον Δεκέμβρη του 2020, μέσα στους περιορισμούς της πανδημίας COVID-19, η ομάδα έδωσε διαδικτυακές παραστάσεις θεάτρου playback, τόσο για το ελληνικό κοινό όσο και για τη διεθνή κοινότητα στα αγγλικά. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο ελληνικής γραφής γι’ αυτό το είδος θεάτρου, με τίτλο «Playback Ψ: Παίζοντας στο Θέατρο τις Ιστορίες του Κόσμου» από τις εκδόσεις iWrite (2021).

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Ιστορίες HD»

Σκηνοθεσία: Λάμπρος Γιώτης
Συντονίζουν (εναλλάξ): Λάμπρος Γιώτης, Βέρα Λάρδη, Δημήτρης Μπέγιογλου, Χριστίνα Φραγκιαδάκη
Παίζουν (εναλλάξ): Χρήστος Θεοχαρόπουλος, Βέρα Λάρδη, Μαρία Μαραγκοπούλου, Δημήτρης Μπέγιογλου, Κατερίνα Webster, Χριστίνα Φραγκιαδάκη, Άρτεμις Χατζηαργυρίου
Μουσική: Αλέξανδρος Μισιρλιάδης
Φωτισμοί: Νίκος Θεοχαρόπουλος
Εικαστική επιμέλεια: Μάγδα Horhocea
Projection mapping: Ανέστος Δούκας, Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου
Φωτογραφίες: Ιπποκράτης Ναυρίδης
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου
Πληροφορίες: www.palmos.info

 

Πού: «Παλμός», Κλεισθένους 3, πλατεία Κοτζιά, 6ος όροφος

Πότε: από 20 Νοεμβρίου έως 20 Δεκεμβρίου 2021 και κάθε Σάββατο και Δευτέρα στις 21.00.

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Γενική είσοδος: 10 ευρώ – Απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση στο: 6948 709940 (18.00-21.00)

*Η παράσταση θα λειτουργήσει σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες ασφαλούς διεξαγωγής ζωντανών θεαμάτων, ακροαμάτων & λοιπών παραστατικών τεχνών σε κλειστούς χώρους και με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Συμπαραγωγή:
Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός»