Αντώνης Τσιοτσιόπουλος: «Η συγγραφή και η υποκριτική είναι δύο πράγματα που αγαπώ πολύ»

Θανάσης Βλαβιανός: «Η εποχή μας φωνάζει πολύ. Η τρυφερότητα και η γλύκα του Τσάπλιν ας είναι ο οδηγός μας»
1 Δεκεμβρίου 2021
H διεθνής εικαστικός Λυδία Βενιέρη με την έκθεση «Βυρωνική Εποχή»
2 Δεκεμβρίου 2021
Θανάσης Βλαβιανός: «Η εποχή μας φωνάζει πολύ. Η τρυφερότητα και η γλύκα του Τσάπλιν ας είναι ο οδηγός μας»
1 Δεκεμβρίου 2021
H διεθνής εικαστικός Λυδία Βενιέρη με την έκθεση «Βυρωνική Εποχή»
2 Δεκεμβρίου 2021

Ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος στην παράσταση του έργου «170 τετραγωνικά (Moonwalk)» του Γιωργή Τσουρή που σκηνοθετεί ο Γιώργος Παλούμπης. (Φωτογραφίες: Ανδρέας Παπακωνσταντίνου).

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ερμηνεύει στην παράσταση «170 τετραγωνικά» και παράλληλα ετοιμάζει την θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος «Ματωμένα Χώματα» της Διδώς Σωτηρίου. Ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος μας μιλάει για το βραβευμένο νεοελληνικό έργο του Γιωργή Τσουρή που ανεβαίνει στο Θέατρο Ιλίσια – Βολανάκης κάθε Δευτέρα, Σάββατο και Κυριακή σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη.

«Σ’ ένα σπίτι, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, ζει ένα ζευγάρι. Η παράσταση “170 τετραγωνικά (Moonwalk)”, ξεκινάει από τη στιγμή που έχει εγκατασταθεί σε αυτό το σπίτι η μεγάλη αδελφή της γυναίκας του ζευγαριού» εξηγεί ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος.
«Η εν λόγω αδελφή, έχει επιστρέψει από την Αθήνα λόγω του θανάτου του πατέρα που ξαναφέρνει κάτω από την ίδια στέγη τις δύο αδερφές που έμεναν μακριά. Στα 170 τ.μ. του σπιτιού, εξού και ο τίτλος της παράστασης, η μεγάλη αδελφή αρχίζει να διεκδικεί κάποια δικαιώματα σχετικά με το σπίτι. Προτείνει στη μικρή εγκυμονούσα αδερφή της να το πουλήσουν, εκείνη δεν θέλει γιατί είναι στενά συνδεδεμένη με αυτό και έτσι δημιουργούνται διάφορες προστριβές, σκληρές αντιθέσεις και διαφωνίες. Μέχρι που φτάνει ένα πρόσωπο και από εκεί και πέρα ανατρέπονται πολλά μέσα στο έργο.
Ο ρόλος που ερμηνεύω είναι ο σύζυγος της μικρής αδελφής. Μπορώ να πω ότι η υπόθεση του έργου είναι μια απλή ιστορία που μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε οικογένεια. Αυτό που ήταν πραγματικά ενδιαφέρον είναι ότι κατά κάποιον τρόπο, ενώ το έργο ήταν ολοκληρωμένο, κάποια δραματουργικά στοιχεία, συνδημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των προβών».

 

Οι ηθοποιοί Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Ήβη Νικολαΐδου, Γιωργής Τσουρής, Αμαλία Αρσένη και Ελένη Τσιμπρικίδου. (Φωτογραφίες: Ανδρέας Παπακωνσταντίνου).

 

Την παράσταση «170 τετραγωνικά» σκηνοθετεί ο Γιώργος Παλούμπης και όπως μου λέει ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται στο θέατρο. Οι δύο τους έχουν δουλέψει στην παράσταση «Εθνικός Ελληνορώσων» που ανέβηκε στο Από Μηχανής Θέατρο, ένα έργο που έγραψαν μαζί και το σκηνοθέτησε ο Παλούμπης. Η συνεργασία τους πάνω στη συγγραφή θεατρικών έργων συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.
Για την ακρίβεια αυτή την περίοδο, δουλεύουν πάνω στη διασκευή του μνημειώδους έργου της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας «Ματωμένα Χώματα» της Διδώς Σωτηρίου που θα ανέβει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μετά το Πάσχα του 2022. Κάνουν τη θεατρική διασκευή μαζί, ενώ ο Γιώργος θα κάνει και τη σκηνοθεσία.

 

Ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος και η Αμαλία Αρσένη. (Φωτογραφίες: Ανδρέας Παπακωνσταντίνου).

 

«Η συνεργασία με τον Γιώργο Παλούμπη είναι από τα ωραιότερα πράγματα που μου έχουν συμβεί» συνεχίζει ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος. «Τι να πω για τον Γιώργο. Εντελώς ειλικρινά είναι υπέροχο να δουλεύεις μαζί του. Σου δίνει απλόχερα ηρεμία για να μπορέσεις να υπάρχεις στην πρόβα. Το όμορφο είναι ότι ξαφνικά έχεις βρεθεί με το ρόλο στα χέρια, χωρίς να το καταλάβεις. Και αυτό είναι μαγικό. Όλη αυτή η διαδικασία που σου προσφέρει ο Γιώργος, έχει ως αποτέλεσμα να συνεργάζεσαι όμορφα και με όλους τους συντελεστές της παράστασης. Χαίρομαι ιδιαιτέρως καθώς οι ηθοποιοί που είμαστε στην παράσταση, η Αμαλία Αρσένη, η Ήβη Νικολαΐδου, η Ελένη Τσιμπρικίδου και ο Γιωργής Τσουρής, είναι πολύ καλά παιδιά και εξαιρετικοί ηθοποιοί. Ένα πράγμα που εδώ και αρκετά χρόνια, αποτελεί ένα αδιαπραγμάτευτο ζητούμενο για όλες τις συνεργασίες μου.
Η συγγραφή και η υποκριτική είναι δύο πράγματα που αγαπώ πολύ. Στο παρελθόν, είχα σκηνοθετήσει κάποιες παραστάσεις, κυρίως εξ ανάγκης, καθώς ήταν έργα που τα είχα γράψει ο ίδιος και ήθελα μετά τη συγγραφή να τα επεξεργαστώ και στον τομέα της σκηνοθεσίας. Από τη στιγμή όμως που βρέθηκα με έναν κανονικό σκηνοθέτη, τον Γιώργο, είπα να το κόψω το χόμπι».

 

 

Πληροφορίες της παράστασης «170 τετραγωνικά (Moonwalk)»

Συγγραφέας: Γιωργής Τσουρής
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης
Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Παλούμπης – Βάλια Παπακωνσταντίνου
Μουσική – Video εγκατάσταση: Γιωργής Τσουρής
Βοηθός σκηνοθέτης: Γιωργής Τσουρής
Σκηνικά: Κωνσταντίνα Μαρδίκη – Έλλη Παπαδάκη
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Σχεδιασμός μακιγιάζ: Άρτεμις Βαλτάτζη
Φωτογραφίες: Ανδρέας Παπακωνσταντίνου
Παραγωγή: Θέασις Δράσεις Πολιτισμού Ε.Π.Ε.

Ηθοποιοί: Αμαλία Αρσένη, Ήβη Νικολαΐδου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Ελένη Τσιμπρικίδου και ο Γιωργής Τσουρής

 

Πού: Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης, Παπαδιαμαντοπούλου 4, Ιλίσια, τηλ. 2107223010

Πότε: από τις 9 Οκτωβρίου 2021 και κάθε Σάββατο στις 18.00, Κυριακή στις 21.00, Δευτέρα στις 20.00

Διάρκεια παράστασης: 95 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (φοιτητικό, ΑΜΕΑ και ανέργων

Προπώληση εισιτηρίων: από 15 Σεπτεμβρίου μέσω viva.gr και από το ταμείο του θεάτρου στο τηλ. 210 7223010

 

Το Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης θα λειτουργήσει αμιγώς ως χώρος υποδοχής πολιτών που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 ή έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου. Κατά την είσοδο των θεατών στους χώρους, θα γίνεται έλεγχος των απαραίτητων πιστοποιητικών καθώς και πιστοποιητικού ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης). Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του θεάτρου ενώ η προσέλευση ανήλικων προϋποθέτει την επίδειξη υπεύθυνης δήλωσης των γονέων για τη διενέργεια self test.