Θανάσης Βλαβιανός: «Η εποχή μας φωνάζει πολύ. Η τρυφερότητα και η γλύκα του Τσάπλιν ας είναι ο οδηγός μας»

Αναστασία Βαλσαμάκη: «Παρατηρώ ότι ο χορός ανοίγεται όλο και περισσότερο προς ένα ευρύτερο κοινό»
1 Δεκεμβρίου 2021
Αντώνης Τσιοτσιόπουλος: «Η συγγραφή και η υποκριτική είναι δύο πράγματα που αγαπώ πολύ»
2 Δεκεμβρίου 2021

Ο Θανάσης Βλαβιανός ερμηνεύει τον Καλβέρο στην παράσταση «Calvero» που σκηνοθετεί ο Γιάννης Παναγόπουλος.

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ερμηνεύει το ρόλο που έπαιξε ο Τσάρλι Τσάπλιν στην τελευταία του ταινία «Τα φώτα της ράμπας». Ο Θανάσης Βλαβιανός μιλάει στο theatermag για την παράσταση «Calvero» στην οποία υπογράφει τη δραματουργική και μουσική επιμέλεια.
Η παράσταση παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Red Jasper Cabaret Theatre και είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Τσάπλιν «Τα φώτα της ράμπας» (Limelight), το μοναδικό βιβλίο που έγραψε σε όλη του την καριέρα ο Βρετανός σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Πέντε ηθοποιοί μοιράζονται τους ρόλους της παράστασης και αναμετριούνται με το έργο και τις μουσικές του ίδιου του Τσάπλιν, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του πολυσχιδούς Γιάννη Παναγόπουλου.

 

Ποια είναι η σχέση και η επαφή σας με τον Τσάρλι Τσάπλιν;

Όταν ήμουν στο Δημοτικό η τηλεόραση έπαιζε τα απογεύματα τις ταινίες του Σαρλό, του Μπάστερ Κήτον και του ντουέτου Χοντρός – Λιγνός. Δεν τις έχανα. Ειδικά με τον Σαρλό είχα τρέλα. Μεγαλώνοντας τα αφήσαμε όλα αυτά, ώσπου κάποια στιγμή, μετά τα είκοσι μου, είδα τον «Χρυσοθήρα».
Συγκλονισμένος άρχισα να μελετώ το φαινόμενο Τσάπλιν. Είδα όλες τις ταινίες του, έμαθα ότι έγραφε αυτός τη μουσική στις ταινίες του, διάβασα για τη ζωή του. Κλόουν, ηθοποιός, σκηνοθέτης μουσικοσυνθέτης – ένας ανεπανάληπτος καλλιτέχνης. Και να που τα έφερε η ζωή και παίζω τον Καλβέρο, το ρόλο που έπαιξε ο Τσάπλιν στην τελευταία του ταινία «Τα φώτα της ράμπας».

 

Ποιος είναι ο ρόλος που ερμηνεύετε;

Ο Καλβέρο, ένας γερασμένος καλλιτέχνης -στην παράστασή μας είναι τραγουδιστής, στην ταινία ήταν κλόουν που έλεγε παρλάτες – ξεχασμένος, απαξιωμένος, με προβλήματα υγείας και με το αλκοόλ, σώζει ένα κορίτσι που προσπάθησε να αυτοκτονήσει, την περιθάλπει στο σπίτι του και της δίνει ξανά τη χαρά της ζωής.
Μπαλαρίνα αυτή, με τη βοήθεια και τη στοργή του Καλβέρο γίνεται μια σπουδαία καλλιτέχνις.

 

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον Γιάννη Παναγόπουλο, πώς δουλέψατε σκηνοθετικά; Υπογράφετε, επίσης, τη δραματουργική και μουσική επιμέλεια της παράστασης. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτό;

Όταν μου έκανε την πρόταση ο Γιάννης Παναγόπουλος χάρηκα πολύ βεβαίως, αλλά κατάλαβα αμέσως πως έπρεπε να φύγω όσο γίνεται πιο μακριά από τη θεόρατη σκιά του Τσάπλιν. Ο Καλβέρο θα τραγουδούσε -γι’ αυτό άλλωστε μου πρότεινε και το ρόλο ο Γιάννης.
Έπρεπε να βρω τι θα τραγουδούσε και ψάχνοντας και δουλεύοντας πρότεινα στο Γιάννη να φτιάξω το κείμενο με τη μορφή του μιούζικαλ. Χρησιμοποίησα τον κώδικα του retsitativo – πρόζα που τραγουδιέται- σε επιλεγμένα σημεία του κειμένου και μαζί με τα τραγούδια έχουμε ένα μιούζικαλ τσέπης, όπως το ονομάσαμε.

Η πορεία των ηρώων, οι σχέσεις τους, η διαδοχή των σκηνών και του χρόνου όλη αυτή η δουλειά με το κείμενο, με τη δραματουργία και με τη μουσική επιμέλεια με βοήθησε πολύ να φτιάξω έναν Καλβέρο πολύ κοντά σε μένα και να απομακρυνθούμε τελείως από τον Τσάπλιν.
Ο Αλέξης Κωτσόπουλος μελοποίησε καταπληκτικά όλα τα κείμενα και ενορχήστρωσε τα τραγούδια. Αποφασίσαμε να παίξω και εγώ ηλεκτρικό μπάσο κι έτσι φτιάξαμε μια ωραία μπάντα. Δεν τραγουδάω μόνο εγώ – και οι υπόλοιποι ηθοποιοί τραγουδούν, ενώ η Ιώ Λατουσάκη έχει υπέροχα χορευτικά σόλο.
Ήταν μια υπέροχη συνεργασία με τον Γιάννη τον Παναγόπουλο και με τα υπόλοιπα παιδιά. Τον Αλέξη Κωτσόπουλο, τον Φοίβο Μαρκιανό, τον Μάριο Μπανούσι, την Ιώ Λατουσάκη. Οι ιδέες του Γιάννη και οι δικές μου ταίριαξαν νομίζω τέλεια και δουλέψαμε πολύ δημιουργικά με πολύ κέφι και φτιάξαμε κάτι πολύ όμορφο.

 

Θα θέλατε να μας πείτε τι σημαίνει η έννοια ενός σύγχρονου θεατρικού καμπαρέ;

Δεν νομίζω ότι στην εποχή μας υπάρχει αυτό το θεατρικό είδος. Για την Ελλάδα μιλάω. Ομολογώ ότι δεν γνωρίζω τι γίνεται στην Ευρώπη. Πώς θα μπορούσε να είναι ένα σύγχρονο καμπαρέ; Δεν έχω απάντηση. Νομίζω μόνο κάνοντας θα βρούμε τον τρόπο και τη δυναμική ενός νέου μουσικού θεάτρου. Η εποχή μας φωνάζει πολύ. Η τρυφερότητα και η γλύκα του Τσάπλιν ας είναι ο οδηγός μας.

 

 

Πληροφορίες της παράστασης «Calvero»

Μια παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα του Τσάρλι Τσάπλιν «Τα φώτα της ράμπας»

Διασκευή/ Σκηνοθεσία: Γιάννης Παναγόπουλος
Μετάφραση: Χριστίνα Χατζηνικολάου
Δραματουργική & μουσική επιμέλεια: Θανάσης Βλαβιανός
Πρωτότυπη μουσική/ Ενορχηστρώσεις: Αλέξης Κωτσόπουλος
Σκηνικά: Δήμος Κλιμενώφ
Κοστούμια: Μαρία- Σεσίλ Ιγγλέση
Επιμέλεια κίνησης: Κατερίνα Φώτη
Φωτισμοί: Γιάννης Κωνσταντακόπουλος
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανούς Μπογοσιάν
Χειριστής κονσόλας φωτισμού/ Ηχοληψία: Αλκιβιάδης Ζεμπερλίγκος
Σχεδιασμός αφίσας: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ιωάννα Ιακωβίδη
Οργάνωση & εκτέλεση παραγωγής: Χριστίνα Χατζηνικολάου

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Θανάσης Βλαβιανός, Ιώ Λατουσάκη, Μάριο Μπανούσι, Αλέξης Κωτσόπουλος, Φοίβος Μαρκιανός

 

Πού: Red Jasper Cabaret Theatre, Κεφαλληνίας 18, Κυψέλη, τηλ 210 8822551

Πότε: από 1 Νοεμβρίου 2021 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Εισιτήρια: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (μειωμένο)

Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr