Αναστασία Βαλσαμάκη: «Παρατηρώ ότι ο χορός ανοίγεται όλο και περισσότερο προς ένα ευρύτερο κοινό»

Οι ηθοποιοί Ευδοκία Ασπρομάλλη και Αντώνης Καραθανασόπουλος μας μιλούν για τους «Τρομερούς Γονείς»
30 Νοεμβρίου 2021
Θανάσης Βλαβιανός: «Η εποχή μας φωνάζει πολύ. Η τρυφερότητα και η γλύκα του Τσάπλιν ας είναι ο οδηγός μας»
1 Δεκεμβρίου 2021

Η χορογράφος και χορεύτρια Αναστασία Βαλσαμάκη. (Φωτογραφία: Βασίλειος Νικητάκης).

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

Υπό τον διφορούμενο τίτλο W REST LING η Αναστασία Βαλσαμάκη παρουσίασε στο θέατρο Ροές το νέο της έργο θέτοντας στο επίκεντρο τους διαφορετικούς τρόπους να εννοήσει κανείς την πάλη.
Η χορογράφος μιλάει για την παράσταση στην οποία πέντε χορευτές -ως ομάδα αλλά και ως ακανόνιστο σύνολο- δοκιμάζουν να φέρουν κοντά στοιχεία εξαρχής αποκλίνοντα: την εκρηκτικότητα της σκηνικής εισόδου με την αμηχανία της παύσης.
Αυτή την περίοδο συμμετέχει σε τρία καινούργια projects ως χορεύτρια και επίσης συνεχίζει την περιοδεία του έργου της «Body Monologue».

 

«H ιδέα και ο λόγος που είναι ανοιγμένη κατά αυτό τον τρόπο η λέξη και ο τίτλος της παράστασης “W REST LING” είναι για να δώσουμε λίγο χώρο στο λογοπαίγνιο του Wrestling και του Resting» εξηγεί η Αναστασία Βαλσαμάκη.
«Αυτές οι δύο καταστάσεις της ανάπαυσης και της πάλης με τις οποίες δουλέψαμε αποτελούν τη θεματική μας. Όλες οι ιδέες του έργου προκύπτουν μέσα από αυτές τις δύο καταστάσεις.
Το έργο επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού επομένως η ιδέα είχε ξεκινήσει από το 2019 αργά και αχνά να επεξεργάζεται σε συνεργασία με τον δραματουργό Αναστάσιο Κουκουτά.
Αυτό που προσπάθησα να κάνουμε σαν ομάδα ήταν να προσεγγίσουμε αυτές τις δύο έννοιες με έναν πιο αφαιρετικό τρόπο μέσω της κίνησης και της χορογραφίας αφήνοντας έτσι χώρο και σε άλλα νοήματα και σημαινόμενα να προκύψουν».

 

Από την παράσταση χορού με τίτλο W REST LING που παρουσίασε η χορογράφος Αναστασία Βαλσαμάκη στο θέατρο Ροές τον Οκτώβριο. (Φωτογραφία: Λάμπρος Μέντζος).

Ο αγώνας που δεν διαχωρίζει νικητές από ηττημένους

«Ουσιαστικά δουλέψαμε γύρω από την ανταγωνιστικότητα, από την ιδέα του να προκαλέσεις κάποιον σ’ έναν αγώνα, σε μια αντιπαράθεση» συνεχίζει η Αναστασία Βαλσαμάκη.
«Δοκιμάσαμε να μετατρέψουμε την επίθεση σε χορό, παρατηρήσαμε πώς φορτίζεται το σώμα και ο χώρος μέσα από αυτές τις οδηγίες. Μελετήσαμε κάποιες πτυχές του WWE (World Wrestling Entertainment) ως θέαμα και live show επικεντρώνοντας την προσοχή μας στις έννοιες της υπερβολής, της προσποίησης και του παιχνιδιού.
Μέσα από το μαχητικό άθλημα στην ανταγωνιστικότητα, δύο ή και περισσότερων αντίπαλων δυνάμεων, βλέπουμε ότι στο σώμα επέρχεται η κούραση, επομένως και η ανάγκη για ανάπαυση. Φαίνεται ως μια κατάσταση ηρεμίας ίσως πιο παθητική ή πιο ήρεμη αλλά βλέπουμε και μέσα στο έργο ότι η παύση αυτή διατηρεί μια εξαιρετική δύναμη.
Εκεί που πολύ επιφανειακά σκέφτεσαι ότι οι ποιότητες που μπορεί να συνδέονται με την ανάπαυση είναι κάποιες ποιότητες πιο μαλθακές και πιο ήρεμες εν τέλει δεν συμβαίνει απαραίτητα αυτό. Μια παύση που μπορεί να έρθει μετά από πολύ έντονη κίνηση, μπορεί να είναι και η στιγμή της κορύφωσης. Αντίστοιχα μια παύση διαρκείας δημιουργεί μεγάλη ένταση προσμονής.
Οπότε πολύ ανοιχτά προσεγγίσαμε αυτά τα πεδία με πολλά παιχνίδια αυτοσχεδιασμού που έδωσαν στο έργο ζωντάνια και εγρήγορση στους ερμηνευτές που καλούνται να ανταποκρίνονται κάθε φορά στους δομημένους αυτοσχεδιασμούς της παράστασης. Αν με την πάλη συνήθως επικαλούμαστε την κλιμακούμενη σύγκρουση και επακόλουθα την εκτόνωση μιας δράσης, το “W REST LING” μας προτρέπει να δούμε τη μετάβαση από την εντατικότητα της κίνησης στην καταστολή και την εκ νέου ανατροπή της σε έναν «αγώνα» που δεν διαχωρίζει νικητές από ηττημένους».

 

 

Οι ανθρώπινες σχέσεις ως θεματική

«Με τη Γαβριέλα Αντωνοπούλου και τη Νεφέλη Αστερίου είμαστε σταθεροί συνεργάτες, έχουμε δουλέψει μαζί σε προηγούμενα έργα, έχουμε σπουδάσει μαζί, είμαστε και φίλες. Οι άλλοι τρεις χορευτές, ο Νίκος Γρηγοριάδης, η Σωτηρία Κουτσοπέτρου και ο Θάνος Ραγκούσης είναι νέοι συνεργάτες. O καθένας είναι διαφορετικός και φέρει κάτι δικό του, μοναδικό, στο έργο.
Νομίζω ότι αυτό που με αγγίζει περισσότερο είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Όλα ξεκινάνε από ένα συναισθηματικό επίπεδο του “πώς βιώνουμε τη ζωή μας μέσα σε μια κοινωνία, μέσα σε μια σχέση”. Μετέπειτα, αναλόγως και με το πώς μετατοπίζεται το χορογραφικό μου ενδιαφέρον, προκύπτουν συνδέσεις με θέματα επικαιρότητας ή πιο γενικευμένες έννοιες. Δεν θα έλεγα ότι κλείνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα που να αντιπροσωπεύει όλη μου τη δουλειά. Ακολουθώ το ένστικτο μου, αντλώ ερεθίσματα από την καθημερινότητά μου και τις σχέσεις μου με τους ανθρώπους και τον κόσμο. Υπάρχουν πολλοί δρόμοι μακρινοί και κοντινοί για να εξερευνήσεις ή να σχολιάσεις τις ανθρώπινες σχέσεις και να δημιουργήσεις στη σκηνή συνθήκες που φέρουν τέτοιου είδους συναισθήματα συνύπαρξης και αναστοχασμού».

 

Οι χορευτές Γαβριέλα Αντωνοπούλου, Νεφέλη Αστερίου, Νίκος Γρηγοριάδης, Σωτηρία Κουτσοπέτρου και Θάνος Ραγκούσης στην παράσταση χορού W REST LING. (Φωτογραφία: Μαριέττα Ρώσσου).

 

Περιοδεία με το Body Monologue και τρία νέα projects

«Ένα προηγούμενο έργο μου, το “Body Monologue”, ένα σόλο που χορεύει η Γαβριέλα Αντωνοπούλου, επιλέχθηκε από το ευρωπαϊκό δίκτυο Aerowaves» λέει η Αναστασία Βαλσαμάκη. «Ξεκινήσαμε μια περιοδεία το καλοκαίρι πήγαμε σε κάποιες χώρες στην Ευρώπη και θα συνεχίσουμε. Τον Ιούλιο πήγαμε στη Σλοβενία και την Πολωνία, τον Οκτώβριο πήγαμε στη Σλοβακία, τον Νοέμβριο στην Κύπρο και έχουμε προγραμματίσει για τον Φεβρουάριο να το παρουσιάσουμε στην Πορτογαλία.

Επίσης, αυτή την εποχή βρίσκομαι σε μια συνεργασία με τρεις χορογράφους για τρία διαφορετικά projects ως χορεύτρια αυτή τη φορά. Θα ήθελα πολύ να ξαναπαίξουμε το έργο μας “W REST LING”, γιατί πολύς κόσμος δεν κατάφερε να το δει καθώς παρόλο που δώσαμε 4 παραστάσεις, ήταν sold out. Πιστεύω ότι έχει δυνατότητες να πάει καλά.
Αυτό που παρατηρώ είναι ότι ο χορός ανοίγεται όλο και περισσότερο προς ένα ευρύτερο κοινό, ωστόσο ήταν και είναι μεγάλη η κρίση που περνάμε λόγω της πανδημίας. Ο κόσμος αναζητά διεξόδους και τρόπους να έρθει σε επαφή με τον χορό. Πολλές φορές ακούω τη φράση “μου άρεσε αλλά δεν κατάλαβα”. Με ενδιαφέρει το έργο να είναι ανοιχτό προς ένα γενικό κοινό και όχι απαραίτητα στο αμιγώς χορευτικό κοινό ή στους κριτικούς που έχουν εργαλεία και τρόπους να συνδεθούν και να αναλύσουν αυτό που βλέπουν.
Νομίζω ότι είναι πολλοί οι λόγοι που μπορούν να βοηθήσουν σε μια ανάπτυξη κοινού, αλλά σίγουρα η βάση και ο πυρήνας μπορεί να είναι το ίδιο το έργο. Μια καλή παράσταση σίγουρα θα βρει το κοινό της και ο κόσμος σιγά σιγά θα την μάθει».

 

Η Αναστασία Βαλσαμάκη. (Φωτογραφία: Εμμανουέλα Πεχυνάκη).

 

Λίγα λόγια για την Αναστασία Βαλσαμάκη

Η Αναστασία Βαλσαμάκη, αριστούχος απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, έκανε το ντεμπούτο της ως χορογράφος με την παράσταση “Sync” τον Ιούνιο του 2016 και επιλέχθηκε από το δίκτυο Aerowaves ως μια από τους 20 ανερχόμενους χορογράφους στην Ευρώπη για το 2017. Την ίδια χρονιά, παρακολούθησε το χορογραφικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα (I.C.E.) στην ακαδημία χορού SEAD της Αυστρίας και παρουσίασε το “Sync” στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Το 2020 παρουσίασε το έργο της, “DisJoint”, στα πλαίσια του 7ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, βραβέυτηκε με το Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος της ARTWORKS και επιλέχθηκε ως Aerowaves Twenty21 Artist με το έργο της “Body Monologue”. Συνεχίζει να είναι ενεργή χορεύτρια και χορογράφος, ενώ παράλληλα διδάσκει χορό.
Γνωρίστε το έργο της: https://anastasiavalsamaki.com/

 

 

Πληροφορίες
Το έργο W REST LING παρουσιάστηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, 1, 2, 3 Οκτωβρίου 2021 στο Θέατρο Ροές (Ιάκχου 16, Γκάζι)
Ιδέα και Χορογραφία: Αναστασία Βαλσαμάκη
Μουσική και Ηχητική Σύνθεση: Jeph Vanger
Χορεύουν: Γαβριέλα Αντωνοπούλου, Νεφέλη Αστερίου, Νίκος Γρηγοριάδης, Σωτηρία Κουτσοπέτρου, Θάνος Ραγκούσης
Δραματουργία: Αναστάσιος Κουκουτάς
Φωτισμοί: Απόστολος Στράντζαλης
Διεύθυνση Παραγωγής: Ελένη Βαλσαμάκη
Παραγωγή: MIND THE LOOP
Φωτογραφίες: Εμμανουέλα Πεχυνάκη, Μαριέττα Ρούσσου, Wassilios Nikitakis, Λάμπρος Μέντζος
Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού