Η Στέλλα Κρούσκα μιλάει στο theatermag για την παράσταση «Χάρπερ Ρήγκαν»

«Kι από Σμύρνη … Σαλονίκη» της Μίμης Ντενίση στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
27 Νοεμβρίου 2021
Ο Pascal Rambert σκηνοθετεί τη Μυρτώ Αλικάκη και τη Γιούλικα Σκαφιδά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
30 Νοεμβρίου 2021
«Kι από Σμύρνη … Σαλονίκη» της Μίμης Ντενίση στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
27 Νοεμβρίου 2021
Ο Pascal Rambert σκηνοθετεί τη Μυρτώ Αλικάκη και τη Γιούλικα Σκαφιδά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
30 Νοεμβρίου 2021

Η ηθοποιός Στέλλα Κρούσκα ερμηνεύει την Χάρπερ στην παράσταση του έργου «Χάρπερ Ρήγκαν» του Σάιμον Στήβενς.

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Πριν από δεκατρία χρόνια η Στέλλα Κρούσκα έφτιαξε μαζί με τον Φώτη Μακρή το Studio Μαυρομιχάλη, το ομώνυμο θέατρο που στεγάζεται στην οδό Μαυρομιχάλη 134 στα Εξάρχεια. Στο εν λόγω θέατρο παρουσιάζεται από τις 13 Δεκεμβρίου η παράσταση του έργου «Χάρπερ Ρήγκαν» του Σάιμον Στήβενς που σκηνοθετεί ο Φώτης Μακρής. Η ηθοποιός Στέλλα Κρούσκα μιλάει στο theatermag για το έργο του Άγγλου συγγραφέα και το ρόλο της ως Χάρπερ Ρήγκαν.

 

 

Ποιες ήταν οι σκέψεις σας όταν διαβάσατε το έργο «Χάρπερ Ρήγκαν»;

Μου έκανε εντύπωση το πως καταφέρνει ο συγγραφέας Σάιμον Στήβενς, ν΄ ανοίξει ένα παράθυρο στην πραγματικότητα σήμερα, σ΄ αυτόν τον σκληρό κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε, με όλη αυτή τη βία που αυξάνεται συνεχώς γύρω μας, όλη την αγωνία που μας κατακλύζει, και ταυτόχρονα ν΄ αναδεικνύει το βάσανο του κάθε ήρωα, τόσο ανθρώπινα και τόσο βαθιά.

Είναι, βέβαια, ένας πολύ σημαντικός συγγραφέας, έργα του έχουν ανέβει σε όλο τον κόσμο, πολλές φορές. Αναφέρω ενδεικτικά έργα του που έχουν ανέβει στην Ελλάδα, όπως το «Heisenberg», «Τα σκουπίδια», η διασκευή του «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα», κ.λ.π.

 

Για ποια θέματα μιλάει το έργο του Σάιμον Στήβενς;

Για την αγριότητα στο χώρο της εργασίας, το bullying από το αφεντικό, για την ανεργία που οδηγεί τους ανθρώπους σε ακραίες συμπεριφορές, για τους μετανάστες που βρίσκονται στο περιθώριο, και για την παθογένεια της οικογένειας, αυτού του κυττάρου της κοινωνίας μας, που συχνά νοσεί και δεν θέλουμε να το αποδεχτούμε.

 

 

Ποιος είναι ο ρόλος που ερμηνεύετε;

Η Χάρπερ, μια γυναίκα στη μέση ηλικία, έχει βιώσει μέσα στην οικογένειά της ένα μεγάλο τραύμα, που παραμένει ανοιχτό. Ο επικείμενος θάνατος του πατέρα της την αναγκάζει να κάνει ένα ταξίδι στην πόλη των γονιών της. Ένα ταξίδι στο οποίο συναντάει ανθρώπους που την φέρνουν αντιμέτωπη με τον γεμάτο σκληρότητα κόσμο γύρω της και την αναγκάζουν να επαναπροσδιορίσει τη ζωή της, τις προτεραιότητές της και τη σχέση της με την οικογένειά της.

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον σκηνοθέτη της παράστασης Φώτη Μακρή;

Με τον Φώτη συνεργαζόμαστε πολλά χρόνια, οπότε προφανώς έχουμε πια κοινούς κώδικες και κυρίως τις ίδιες ανάγκες στη θεατρική αναζήτηση. Οι πρόβες έχουν πολύ αγάπη για τη δουλειά που κάνουμε, πολύ αγωνία, δυσκολίες, εντάσεις, διαφωνίες, φωνές, χιούμορ, πλάκες, ανασφάλειες, φόβους και ελπίδα καμμιά φορά…

 

Ποια είναι η πιο δυνατή σκηνή της παράστασης;

Νομίζω ότι η επαφή της παράστασης με το κοινό θα μας το αποκαλύψει αυτό. Εγώ αυτή τη στιγμή, μέσα στη δίνη των τελευταίων προβών, δεν έχω ιδέα πως θα λειτουργήσουν οι σκηνές. Είμαι από τους ανθρώπους που δεν τα πάνε καλά με τις σιγουριές και δεν πιστεύω ότι είναι χρήσιμες στο θέατρο.

 

Οι ηθοποιοί της παράστασης «Χάρπερ Ρήγκαν» του Σάιμον Στήβενς που σκηνοθετεί ο Φώτης Μακρής στο Studio Μαυρομιχάλη. (Φωτογραφίες: Δάφνη Δίγκα).

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το Studio Μαυρομιχάλη;

Είναι ο χώρος που φτιάξαμε μαζί με τον Φώτη Μακρή πριν 13 χρόνια, με πολύ κόπο, άπειρα προβλήματα και δυσκολίες, με πείσμα και άγνοια κινδύνου κάποιες φορές. Κάτι σαν την επανάσταση του εφήβου. Και ευτυχώς που το κάναμε, γιατί τελικά και εντελώς παράδοξα είναι ο χώρος που όταν μπαίνω μέσα, μου δημιουργεί μια αίσθηση ηρεμίας. Μια αίσθηση ότι υπάρχει η πιθανότητα να συμβεί το ανέλπιστο, το απροσδόκητο, αυτό που ενώνει του ανθρώπους.

 

Ποια κείμενα είναι αυτά που σας μετακινούν ως καλλιτέχνιδα;

Στο θέατρο, τα κείμενα που μ΄ ενδιαφέρουν είναι αυτά που αγγίζουν την πραγματικότητα, αφήνοντας χώρο στην προσωπικότητα και του ηθοποιού και του θεατή να υπάρξει. Μπορεί να είναι σύγχρονα ή κλασσικά, δεν έχει σημασία, το θέμα είναι να μπορούν να σε συγκινήσουν με τρόπο ουσιαστικό και βαθύ, που να σου ανοίξει δρόμο για κάτι, ας είναι κι ένα μικρό μονοπάτι.

 

 

Πληροφορίες της παράστασης «Χάρπερ Ρήγκαν» του Σάιμον Στήβενς

Μετάφραση: Έρι Κύργια
Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Φώτης Μακρής
Σκηνικά – Κοστούμια: Μάγδα Καλορίτη
Μουσική – Μουσική επιμέλεια: Φοίβος Σαμαρτζής – Φώτης Μακρής
Φωτογραφίες: Δάφνη Δίγκα

Παίζουν: Λάμπρος Γιώτης, Στέλλα Κρούσκα, Φώτης Μακρής, Στέλλα Παπαδημητρίου, Βάσω Παύλου, Φοίβος Σαμαρτζής

 

Πού: Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια, τηλ. 210 6453330, www.studiomavromihali.gr

Πότε: από 13 Δεκεμβρίου 2021 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

Εισιτήρια: 12 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ, (Φοιτητικό, κάτω των 25 ετών, άνω των 65, Α.Μ.Ε.Α.), 8 ευρώ (Άνεργοι, ατέλειες)

Ειδική προσφορά της viva.gr: προνομιακή τιμή προπώλησης μόνο 8 ευρώ για όλες τις παραστάσεις

Η προπώληση ξεκίνησε: https://www.viva.gr/tickets/theater/charper-rigkan-tou-saimon-stivens/

Η παράσταση είναι κατάλληλη για άνω των 16 ετών.
Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το θέατρο Studio Μαυρομιχάλη είναι covid free. Κατά την είσοδο των θεατών στον χώρο του θεάτρου, θα γίνεται έλεγχος του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης και ταυτοποίηση. Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του θεάτρου και κατά την διάρκεια της παράστασης.