Παναγιώτα Βιτετζάκη: «Είναι μεγάλη ευκαιρία για έναν ηθοποιό να ερμηνεύει ρόλους σε έργα του Πίντερ»

Η μαέστρος Ανθή Γουρουντή μιλάει για την παράσταση «Τα γεγονότα» στην οποία συμμετέχει το Libro Coro
25 Νοεμβρίου 2021
«Σε ποιόν ανήκει η γη;»: Το νέο project από την ομάδα Όχι Παίζουμε/Urban Dig Project
26 Νοεμβρίου 2021
Η μαέστρος Ανθή Γουρουντή μιλάει για την παράσταση «Τα γεγονότα» στην οποία συμμετέχει το Libro Coro
25 Νοεμβρίου 2021
«Σε ποιόν ανήκει η γη;»: Το νέο project από την ομάδα Όχι Παίζουμε/Urban Dig Project
26 Νοεμβρίου 2021

Η Παναγιώτα Βιτετζάκη στην παράσταση του έργου «Η Κολεξιόν» του Χάρολντ Πίντερ που σκηνοθετεί ο Τάσος Πυργιέρης. (Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης).

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Η ηθοποιός Παναγιώτα Βιτετζάκη μιλάει στο theatermag για ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του Χάρολντ Πίντερ, την «Κολεξιόν», το οποίο χαρακτηρίζεται όπως και τα περισσότερά του από τους ελλειπτικούς διαλόγους και την απογυμνωμένη από φτιασίδια γλώσσα. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Τάσος Πυργιέρης

 

«Είναι ένα έργο που διαδραματίζεται ανάμεσα σε δύο ζευγάρια. Το ένα είναι ετεροφυλόφιλο και το άλλο είναι ένα ομοφυλόφιλο -ίσως-ζευγάρι, διότι δεν ξέρουμε αν είναι ζευγάρι ή όχι. Ακόμα αυτό, όπως και πολλά ακόμα, είναι ανοιχτό» εξηγεί η ηθοποιός Παναγιώτα Βιτετζάκη.
«Κάπως έτσι ξεκινάει το έργο, καθώς η γυναίκα από το ένα ζευγάρι έχει πει στον άνδρα της ότι τον απάτησε σε μια επίδειξη μόδας για μια μόνο βραδιά με έναν άλλον άνδρα. Από εκεί αρχίζει να εκτυλίσσεται η υπόθεση του έργου.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι κάτι που δεν θα μάθουμε ποτέ, γιατί σε κάθε σκηνή υπάρχει μια διαφορετική εκδοχή ανάλογα με το ποιος μιλάει. Και πραγματικά δεν ξέρω αν η αλήθεια μας νοιάζει τόσο και στο έργο και στην ίδια τη ζωή. Αυτή η μη αποκάλυψη της αλήθειας είναι μια ωραία αφορμή για να κάνουμε διάφορες συναισθηματικές διαδρομές, για να ταυτιστούμε, να προβληματιστούμε και αυτό μετράει τελικά στη ζωή μας. Να αναρωτηθούμε τι είδους σχέσεις έχουμε με τους ανθρώπους, σε τι καταστάσεις μπορεί να βρεθούμε και όχι ποια είναι αυτά τα καθαυτά γεγονότα».

 

Οι ηθοποιοί Παναγιώτα Βιτετζάκη και Αλέξανδρος Βάρθης στην παράσταση «Η Κολεξιόν» που σκηνοθετεί ο Τάσος Πυργιέρης. (Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης).

 

Για τη συνεργασία με τον σκηνοθέτη Τάσο Πυργιέρη

«Οι πρόβες ήταν πολύ πιο εποικοδομητικές από τη στιγμή που μπήκαμε στο Faust όπου και παίζουμε κάθε Σάββατο και Κυριακή» συνεχίζει η Παναγιώτα Βιτετζάκη. «Βάσει της μεθοδολογία υποκριτικής που έχω, με κίνητρα και υποκίνητρα, με ενδιέφερε πολύ να αναλύσω και να βρω την αλήθεια του ρόλου κάτι από το οποίο ο Τάσος Πυργιέρης, ο σκηνοθέτης μας, με απέτρεψε να κάνω. Με κατεύθυνε προς το ότι ενδεχομένως να μην έχει και τόσο μεγάλη σημασία η αλήθεια.
Ο Τάσος είναι ένας σκηνοθέτης που του αρέσουν οι φόρμες και σκηνοθετεί σα να κάνει κινηματογραφικό μοντάζ, το οποίο είναι πάντα πολύ γρήγορο, ανάλαφρο και ευχάριστο.
Ανάλαφρο, αν και καταπιανόμαστε με σοβαρά ή και θλιβερά θέματα της ζωής. Ειδικά στην εποχή που είμαστε είναι ωραίο να γειώνονται αυτά τα θέματα που ακούγονται στην “Κολεξιόν” του Πίντερ και να δίνεται αφορμή για προβληματισμό χωρίς όμως να είναι μια παράσταση από την οποία ο θεατής θα έχει βάρος στην ψυχή του. Εμείς σπέρνουμε τον σπόρο και νομίζω χωρίς να υπερθεματίζεται, έτσι κι αλλιώς αυτό γίνεται από μόνο του με το εξαιρετικό κείμενο του Πίντερ».

 

Οι ηθοποιοί Παναγιώτα Βιτετζάκη, Αλέξανδρος Βάρθης, Θάνος Λέκκας και Χρήστος Σταθούσης. (Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης).

 

 

Για τον συγγραφέα Χάρολντ Πίντερ

«Ο Πίντερ είχε κάτι από ανοίκειο για μένα, με τις παύσεις που έχει στα έργα του. Όταν διαβάσεις την “Κολεξιόν” ως αναγνώστης σου ανοίγεται ένας κόσμος ολόκληρος. Πιστεύω ότι αξίζει το κοινό να βλέπει έργα του Πίντερ στο θέατρο, γιατί στις παραστάσεις αυτές πάντα υπάρχει πολύ δουλειά από τους ηθοποιούς και από τους σκηνοθέτες.
Δεν είναι ένα έργο που σου τα δίνει στο πιάτο, αν και πολύ γρήγορα μπορεί κανείς να καταλάβει το θέμα του έργου, ωστόσο σου αφήνει το περιθώριο να δεις την σκηνοθετική ματιά, αλλά και τη ματιά των ηθοποιών. Είναι μεγάλη ευκαιρία για έναν ηθοποιό να ερμηνεύει ρόλους σε έργα του Πίντερ, οπότε ήταν πρόκληση και ευκαιρία να ασχοληθώ με έναν συγγραφέα που δεν είχα σκεφτεί ότι θα έκανα».

 

Για το ρόλο της στον «Ήλιο»

«Τηλεοπτικά βρίσκομαι στη σειρά “Ήλιος” στον ΑΝΤ1 και πιστεύω ότι είναι πολύ ελπιδοφόρο ότι η τηλεόραση έχει δώσει χώρο στη μυθοπλασία ξανά καθώς ο κλάδος μας ταλαιπωρήθηκε πολύ και οικονομικά» λέει η Παναγιώτα Βιτετζάκη.
«Η μυθοπλασία μπήκε ξανά δυναμικά και είδαμε ότι κοινό που δεν έβλεπε τηλεόραση άρχισε να βλέπει ξανά με αυτές τις σειρές μυθοπλασίας. Αυτό συμβαίνει καθώς δίνεται έμφαση στην ποιότητα του τηλεοπτικού προϊόντος που θα δουν οι θεατές. Γενικότερα, μετά την αποχή -λόγω της πανδημίας- από τα καλλιτεχνικά δρώμενα, είμασταν όλοι οι καλλιτέχνες πολύ διψασμένοι για τέχνη και όσο ανεβαίνουν παραστάσεις στο θέατρο και ξεκινούν οι πρεμιέρες ξανασυναντιόμαστε με πολύ λαχτάρα και οι ηθοποιοί μεταξύ μας και με το κοινό. Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε στην εποχή της άνθισης».

 

Η Παναγιώτα Βιτετζάκη και ο Αλέξανδρος Βάρθης. (Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης).

 

Πληροφορίες της παράστασης «Η Κολεξιόν»

Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη
Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης
Μουσική: Δημήτρης Μαραμής
Κοστούμια: Βασίλης Ζούλιας
Σκηνικά: Ελίνα Δράκου
Σχεδιασμός φωτισμών: Μαριέττα Παυλάκη
Σύμβουλος δραματουργίας: Ελένη Γκίνη
Καλλιτεχνική σύμβουλος: Ειρήνη Ιορδανίδου
Επιστημονικός συνεργάτης: Νίκος Α. Κούκης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Νίκος Τσαούσης, Σοφία Καστρησίου
Βοηθός σκηνογράφου: Στέφανος Σιμιτσής
Φροντιστήριο: Βασιλική Τσιλιγκρού
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης
Δ/νση φωτογραφίας trailer: Γιώργος Δασκαλόπουλος
Make-up, hair: Σοφία Καραθανάση, Κατερίνα Λιάπη
Νομικός σύμβουλος: Δημήτρης Καλοχαιρέτης
Παραγωγή: Ο κύβος / Βoiling Point

Εμφανίζονται αλφαβητικά οι ηθοποιοί: Αλέξανδρος Βάρθης, Παναγιώτα Βιτετζάκη, Θάνος Λέκκας, Χρήστος Σταθούσης

 

 

Πού: Θέατρο Faust, Καλαμιώτου 11 και Αθηναΐδος 12, Αθήνα, τηλ. 210 3234095

Πότε: από 30 Οκτωβρίου έως 19 Δεκεμβρίου 2021 και κάθε Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 20.00

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Εισιτήρια: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (φοιτητικό / άνω των 65 / ΑΜΕΑ), 5 ευρώ (ατέλειες)

Προπώληση: viva.gr και στο ταμείο του Θεάτρου Faust 210 3234095

 

Η είσοδος των θεατών θα επιτρέπεται αποκλειστικά με ένδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού για την Κόβιντ-19 ή πιστοποιητικού νόσησης μαζί με οποιοδήποτε δελτίο ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης)
Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.