Η μαέστρος Ανθή Γουρουντή μιλάει για την παράσταση «Τα γεγονότα» στην οποία συμμετέχει το Libro Coro

«Lamington» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
25 Νοεμβρίου 2021
Παναγιώτα Βιτετζάκη: «Είναι μεγάλη ευκαιρία για έναν ηθοποιό να ερμηνεύει ρόλους σε έργα του Πίντερ»
25 Νοεμβρίου 2021
«Lamington» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
25 Νοεμβρίου 2021
Παναγιώτα Βιτετζάκη: «Είναι μεγάλη ευκαιρία για έναν ηθοποιό να ερμηνεύει ρόλους σε έργα του Πίντερ»
25 Νοεμβρίου 2021

Η  μαέστρος του Πειραϊκoού Φωνητικού Συνόλου Libro Coro, Ανθή Γουρουντή.

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Έχει ιδρύσει το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο «Libro Coro» το οποίο εντάσσεται δραματουργικά στην παράσταση «Τα γεγονότα». Η  μαέστρος του Libro Coro Ανθή Γουρουντή μας μιλάει για το έργο του Ντέιβιντ Γκρεγκ  που παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ραπτοτάσιου.

Η παράσταση παρουσιάστηκε μέσω livestreaming από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Στη φετινή θεατρική περίοδο θα παρουσιαστεί σε οκτώ Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, ενώ το κοινό της Αθήνας και του Πειραιά θα έχει τη δυνατότητα να την παρακολουθήσει στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, στις 6 και 7 Δεκεμβρίου.

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την πορεία της παράστασης;

Με τη συμπαράσταση και τις εύστοχες οδηγίες του Κωνσταντίνου Θωμαίδη –μουσικού διευθυντή της παράστασης- ξεκινήσαμε τη μουσική ανάγνωση του έργου πριν ενάμιση χρόνο. Στη συνέχεια άρχισαν οι πρόβες. Δύσκολα, σε καιρό πανδημίας αλλά με την ακριβή βοήθεια του Δήμου Κερατσινίου και της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού που μας παραχώρησαν χώρους προβών, παράλληλα με την εμπιστοσύνη και εργατικότητα των χορωδών μου, τα καταφέραμε.
Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο του 2020, ήρθε η πολυπόθητη ώρα της βιντεοσκόπησης στην «καρδιά» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην σκηνή της Εναλλακτικής στο Ίδρυμα Νιάρχος. Εμπειρία σπουδαία και ιδιαίτερη.

 

Ποιες ήταν οι σκέψεις για αυτή την παράσταση;

Το έργο «Τα Γεγονότα» του Daniel Greig επιχειρεί να κατανοήσει το αδιανόητο και να εξερευνήσει τα όρια της συγχώρεσης. Με αφορμή τη σφαγή 69 ατόμων από τον Anders Breivik το 2011 στη Νορβηγία πραγματεύεται το «κοινό των ανθρώπων» μπροστά στο τέρας του αναδιώμενου στις μέρες μας νεοναζισμού, βάζοντας στο κάντρο και την ανθρώπινη υπόσταση θύτη και θύματος.

Πριν περιγράψω όμως για το πως εντάσσεται δραματουργικά μία χορωδία στη συγκεκριμένη παράσταση θα ήταν σκόπιμο να περιγράψω μία αναγκαία συνθήκη για να γίνει κατανοητή η ακραία βίαιη πράξη του νεαρού νεοναζιστή ήρωα του έργου: ο φασισμός όσο και αν παρουσιάζεται σαν αντίθετος πόλος της δημοκρατίας στην ουσία γεννιέται και συντηρείται από τη φαυλότητα και τις αντιφάσεις της, ενώ ο ναζισμός στη συνέχεια εργαλειοποιεί τη βία, την απενοχοποιεί και προχωρά στην προσχεδιασμένη δολοφονική πράξη, κάτι που ιστορικά έχει οδηγήσει στο ολοκαύτωμα των Εβραίων, τσιγγάνων, ομοφυλόφιλων, πολιτικών κρατουμένων.

Η «πολύχρωμη χορωδία», λοιπόν του έργου γίνεται ο «αμνός» του οποίου η σφαγή-κυριολεκτικά και μεταφορικά- θα αποτελέσει τον καμβά πάνω στον οποίο θα εκτυλιχθεί η υπόθεση του έργου.
Η μία, η συνολική φωνή των χορωδών με τα τραγούδια τους, γίνονται τα σκηνικά της παράσταση. Γίνονται το πριν και το μετά των γεγονότων. Η χορωδία-αρχαίος Χορός- θα δηλώνει αενάως παρούσα εν τη απουσία της , ενώ η Κλαίρη, η επιζήσασα διευθύντρια της, θα προσπαθεί να βρει την αιτία των πραγμάτων, να θέσει τα δάκτυλα «επί του τύπου των ήλων».

 

Η ηθοποιός Αγλαΐα Παππά με το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro.

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια τη συμμετοχή της χορωδίας Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro σε αυτή την παράσταση;

Πριν από ενάμιση χρόνο περίπου ήρθαν σε επαφή μαζί μας άτομα της παραγωγής του έργου. Η χορωδία μας, η ομάδα μας Libro Coro –μια και διόλου τυχαία δεν διαλέξαμε τον όρο Φωνητικό Σύνολο για να προσδιοριστούμε μουσικά- χρόνια υπηρετεί όχι μόνο το ομαδικό-χορωδιακό τραγούδι αλλά και τις παραστατικές τέχνες.

Το Πειραϊκό φωνητικό σύνολο Libro Coro είναι μια αυτοχρηματοδοτούμενη μουσική κολεκτίβα που αντλεί τα μέλη της από τις γειτονιές του Πειραιά, μιας πόλης που έχει ζήσει έντονα την διαδικασία εκ νέου επώασης «των αυγών του φιδιού».
Κοινωνικά, πολιτιστικά και προφανώς αισθητικά πληρούσε τις προδιαγραφές συμμετοχής στην παράσταση, ενώ παράλληλα η έντονη παρουσία μας εδώ και κάποια χρόνια -στην πόλη μας και όχι μόνο-στα πολιτιστικά δρώμενα «έφτασε» στα αυτιά των συντελεστών της παράστασης οι οποίοι και μας απηύθυναν την πρόταση.

 

Κατά τη γνώμη σας για ποια θέματα μιλάει το έργο;

Στο έργο «Τα γεγονότα» του διεθνούς φήμης Σκoτσέζου θεατρικού συγγραφέα Ντέιβιντ Γκρέιγκ, σε μουσική και στίχους του Τζων Μπράουν εξετάζεται η άνοδος της ακροδεξιάς, του νεοφασισμού όπως και η διαμόρφωσης της ξενοφοβίας ως ενός βολικού αναθέματος στα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα της εποχής.
Το θύμα και ο θύτης ως ρόλοι ανατέμνονται, ανατρέπονται, αναλύονται και συνθέτονται εκ νέου.

 

Το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro.

 

Πώς θα δούμε τους ηθοποιούς της παράστασης μαζί με το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro;

Σε αυτή τη σεζόν πρωταγωνιστές είναι η έμπειρη εξαιρετική Αγλαΐα Παππά, και ο νεαρός ταλαντούχος Φοίβος Παπακώστας. Έχω την αίσθηση ότι το έργο έχει «ωριμάσει» έχει «άλλα» χρώματα. Έντονες, χαρισματικές προσωπικότητες και οι δύο θα μας οδηγήσουν τόσο στην εσωτερική κατάβαση όσο και στην τελική κάθαρση με συγκλονιστικό τρόπο.
Ας μη λησμονούμε ότι έχει επιλεχθεί σκηνοθετικά οι χορωδοί να έρχονται σε επαφή με σκηνικά δρώμενα πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της παράστασης ώστε η συγκίνηση και οι αντιδράσεις τους να λειτουργήσουν δραματουργικά.

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον σκηνοθέτη της παράστασης Αλέξανδρο Ραπτοτάσιο;

Ο σκηνοθέτης της παράστασης κ. Ραπτοτάσιος είναι ένας καλλιτέχνης που δημιουργεί εμπνέεται και ερμηνεύει με την τέχνη του την πραγματικότητα. Αυτή η συνθήκη από μόνη της δημιούργησε αρχικά ένα περιβάλλον συνεργασίας οικείο για την ομάδα μου η οποία στη συνέχεια με την σκηνοθετική του καθοδήγηση έδωσε την δυνατότητα στο κάθε μέλος της να υπηρετήσει την παράσταση με τον καλύτερο τρόπο.

 

Αυτή τη χρονιά εκτός «Τα γεγονότα» παρουσιάσατε και τον «Ύμνο εις την Ελευθερία». Το Libro Coro έχει μεγάλη ενεργή συμμετοχή στα καλλιτεχνικά δρώμενα. Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Παράλληλα με την προετοιμασία της παράστασης «Τα γεγονότα», ετοιμαζόμαστε για ηχογράφηση σε Studio ενώ θα συμμετέχουμε και στην «Κόκκινη Νύχτα» που οργανώνει ο Δήμος Πειραιά στις 23 Δεκέμβρίου. Για τη νέα χρονιά προγραμματίζουμε τη συμμετοχή μας σε μια θεατρική παράσταση σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας την άνοιξη, ενώ θα συνεχιστεί η περιοδεία με τον «Ύμνο εις την Ελευθερία» με το ανδρικό τμήμα μας.
Το καλοκαίρι θα μας βρει με τη μουσική παράσταση «Στης θάλασσας την Άβυσσο να πνίξουμε τον Δράκο να γίνει βράχος και γιαλός να στέρξουν τα ξενάκια…» η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά το 2016 και στη νέα εκδοχή της θα έχει συνεργασίες έκπληξη!

 

Πληροφορίες της παράστασης «Τα γεγονότα»

Συγγραφέας: Ντέιβιντ Γκρεγκ
Μουσική – Στίχοι: Τζων Μπράουν
Μετάφραση – Σκηνοθεσία – Επιμέλεια σκηνικού: Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος
Μουσική διεύθυνση – Διδασκαλία χορωδιών – Διασκευή μουσικής και στίχων: Κωνσταντίνος Θωμαΐδης
Κοστούμια / Υπεύθυνη χορωδιών επί σκηνής: Μαρία Σεσίλ Ιγγλέση
Σκηνογραφική Επιμέλεια: Δημοσθένης Κλημενώφ
Φωτισμοί Α’: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Ηχοτοπία: Αλέξανδρος Δρυμωνίτης
Ηχοληψία / Προσαρμογή Φωτισμών: Γιώργος Χρυσάφης
Πρώτη οργάνωση προγράμματος χορωδιών: Άννα Ευθυμίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Κοσμάς Κότσι
Διεύθυνση Παραγωγής: Λευτέρης Κώτσης
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Με τους Αγλαΐα Παππά και Φοίβο Παπακώστα
Πιάνο: Μάρκος Κώτσιας

Συμμετέχει η χορωδία: Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro

 

Πού: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς, τηλ. 210 4143310

Πότε: Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου στις 21.00 και Τρίτη 7 Δεκεμβρίου στις 21.00

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Εισιτήρια: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (μειωμένο: φοιτητικό/ανέργων/65+)

Προπώληση:
Ταμεία Θεάτρου, Ηρώων Πολυτεχνείου 32, τηλ. 210 4143310
Ticket Services Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα
Τηλεφωνικά: 210 7234567
Online: https://www.ticketservices.gr/event/ta-gegonota-dithepi/?lang=el

Η παράσταση υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η παράσταση είναι συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το Θεσσαλικό Θέατρο, τα ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, Κοζάνης, Σερρών, Κρήτης, Καλαμάτας, Αγρινίου, Ρούμελης και τη Ferodo Bridges.