Η Εύα Τρουπιώτη μιλάει στο theatermag για την performance «Van Gogh – Χαλεπάς. Ιδιοφυΐα και Τρέλα»

Ο Θανάσης Ακοκκαλίδης σκηνοθετεί «Το Kήτος» στο Bios
19 Νοεμβρίου 2021
Τέσσερις ηθοποιοί μιλούν για την παράσταση «Μια γιορτή στου Νουριάν»
22 Νοεμβρίου 2021
Ο Θανάσης Ακοκκαλίδης σκηνοθετεί «Το Kήτος» στο Bios
19 Νοεμβρίου 2021
Τέσσερις ηθοποιοί μιλούν για την παράσταση «Μια γιορτή στου Νουριάν»
22 Νοεμβρίου 2021

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Η ζωή και το έργο του Van Gogh και του Γιαννούλη Χαλεπά ζωντανεύουν στην performance «Van Gogh – Χαλεπάς. Ιδιοφυΐα και Τρέλα», η οποία παρουσιάζεται στο  Μπάγκειον Ξενοδοχείο.
Η performer Εύα Τρουπιώτη μας μιλάει για την performance που σκηνοθετεί η Πηνελόπη Φλουρή όπου κυρίαρχο μέσο για να ειπωθεί η ιστορία των δύο καλλιτεχνών αποτελεί το σώμα.  Το σώμα που αλλάζει συνεχώς σχήμα και μορφή για να μεταφέρει τα έργα τέχνης: γλυπτά και πίνακες, λέξεις και εικόνες.

 

 

Ποιες ήταν οι σκέψεις σας όταν διαβάσατε το έργο «Van Gogh – Χαλεπάς. Ιδιοφυΐα και Τρέλα»;

Μου γεννήθηκε η επιθυμία να εμβαθύνω στην ψυχοσύνθεση των δύο αυτών μεγάλων καλλιτεχνών κι ανατρέχοντας στις πληροφορίες που έχουμε για τη ζωή τους και το έργο τους να εντοπίσω με ποιους τρόπους η «τρέλα» μπορεί να συνυπάρξει με την δημιουργικότητα. Υπάρχουν περίοδοι που οι κρίσεις μανιοκατάθλιψης εμποδίζουν την δημιουργικότητα τους κι άλλες περίοδοι που θα έλεγα την τροφοδοτούν.
Σύμφωνα με τις δικές μου σκέψεις, όταν αυτοί οι άνθρωποι έβρισκαν κάποιο στήριγμα κι αποδοχή στο κοινωνικό τους περιβάλλον μπορούσαν πιο εύκολα να διαχειριστούν την ιδιαίτερη ψυχική τους κατάσταση και με τη βοήθεια της τέχνης να βρουν τις δικές τους ισορροπίες.

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το ρόλο που ερμηνεύετε;

Ο ρόλος μου, όπως και των υπόλοιπων συμμετεχόντων, είναι απόλυτα συνδεδεμένος με την ομάδα. Ως μέρη ενός συνόλου που βαδίζει με κοινή κατεύθυνση υπάρχουν στιγμές που ο καθένας μας ξεχωρίζει είτε για να εκφράσει τη σκέψη της ομάδας είτε για να συνδιαλλαγεί μαζί της, δημιουργώντας ποιητικές εικόνες και συναισθηματικά ξεσπάσματα.

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με την Πηνελόπη Φλουρή;

Η συνεργασία μας ξεκίνησε από το εργαστήρι που πραγματοποίησε το 2020 με την ίδια θεματική, και το οποίο με την επιμονή της εξέλιξε ώστε να φτάσει στο σημερινό στάδιο.
Μέσα από την ομαδική συνύπαρξη και την ασφάλεια της ομάδας δημιουργήθηκε εύφορο περιβάλλον για αυτοσχεδιασμό και μαγικές στιγμές καλλιτεχνικής προσφοράς.

 

 

Πότε ξεκινήσατε τις πρόβες και ποια ήταν η έρευνα που χρειάστηκε να κάνετε;

Οι πρόβες και η διαδικασία της έρευνας έχει διαρκέσει περίπου δύο χρόνια με αλλαγές στη σύσταση της ομάδας αλλά και μεγάλες διακοπές λόγω του κορωνοϊού. Η έρευνά μας είχε έμφαση στη ζωή και το έργο των δύο καλλιτεχνών και σε δεύτερο επίπεδο κοινωνικών κι επιστημονικών προσεγγίσεων περί τρέλας και ιδιοφυίας.

Ποια είναι η επαφή σας με τα έργα και τη ζωή των δύο καλλιτεχνών (Χαλεπάς – Van Gogh);

Νομίζω ότι οι ζωές τους είναι ένα δίδαγμα αφοσίωσης και πίστης σε κάτι έξω από τον εαυτό σου, σε κάτι που γίνεται αιώνιο.

 

Μπορείτε να μας περιγράψετε την πρώτη σκηνή της παράστασης;

Η πρώτη σκηνή για μένα είναι άμεσα συνδεδεμένη με το τέλος. Ξεκινάει μεν η εξιστόρησή μας στο κοινό, αλλά η ανάγκη να αφηγηθούμε την ιστορία είναι σαν να μη σβήνει ποτέ, ούτε στο τέλος. Η ανάγκη που έχουμε για αφήγηση ταυτίζεται με την ανάγκη αυτών των ανθρώπων να δημιουργήσουν η οποία δεν τελειώνει ποτέ παρά τα ατελείωτα εμπόδια που συναντούν κατά την διάρκεια της ζωής τους.

 

Πώς λειτουργεί το σώμα κάθε ηθοποιού σε αυτή την performance;

Σε άτομα με αποκλίνουσα συμπεριφορά, συναντάς μία αφοπλιστική ειλικρίνεια ακόμα και στην πιο μικρή σωματική έκφραση τους. Οι σωματικές αλλά και λεκτικές τους εκφράσεις μπορούν να ιδωθούν και ως καλλιτεχνικές δράσεις λόγω αυτής της άμεσης σύνδεσης με τα πράγματα γύρω τους.
Δεν θα μπορούσε λοιπόν και η συγκεκριμένη performance να μην είναι απόλυτα σωματική.
Αυτά που δεν μπορεί να πει ο λόγος τα εκφράζει το σώμα. Τα σώματα βρίσκονται σε εγρήγορση ακόμα κι όταν δεν κινούνται, η ενέργεια ρέει για να προσδώσει την απαραίτητή πυκνότητα.

 

 

 

Ταυτότητα της παράστασης «Van Gogh – Χαλεπάς. Ιδιοφυΐα και Τρέλα»

Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Δραματουργία: Πηνελόπη Φλουρή
Κείμενα: Abnormal Group
Βοηθός σκηνοθέτη: Γεράσιμος Παύλου
Επιμέλεια κίνησης: Όλγα Σπυράκη
Κατασκευή Μάσκας: Εύα Τρουπιώτη
Σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Αγιαννίτης
Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Καραθάνου
Video παράστασης: Διονύσης Σιδηροκαστρίτης
Βοηθός σκηνογράφου: Μαργαρίτα Τζαννέτου
Σχεδιασμός Αφίσας: Μαριθέα Χατζή
Φωτογραφίες: Megdad Fadaeenia
Φωτογραφία αφίσας – Trailer παράστασης: Άγγελος Καλτσής
Επικοινωνία – Δημόσιες Σχέσεις: Δέσποινα Ερρίκου, Ράνια Παπαδοπούλου
Παραγωγή: Abnormal Group

 

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Αντώνης Αντωνιάδης, Ειρήνη Ζήκα, Εύα Τρουπιώτη, Μαρίνα Τσαπέκου, Πηνελόπη Φλουρή

 

 

Πού: Μπάγκειον Ξενοδοχείο, Πλατεία Ομονοίας, Αθήνα, tηλέφωνο κρατήσεων 6942 675166

Πότε: από 12 Νοεμβρίου 2021 και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 20.00

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Εισιτήρια: 14 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (μειωμένο: φοιτητικό, άνω των 65, ΑΜΕΑ, ατέλειες), 10 ευρώ (προσφορά προπώλησης για αγορές έως 31 Οκτωβρίου)

Αγορά εισιτηρίων: viva.gr/tickets/theater/van-gogh-chalepas-idiofyia-ke-trela/

 

Το Μπάγκειον τηρεί όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και αποστάσεων για την διεξαγωγή των παραστάσεων σε κατάλληλες και ελεγχόμενες συνθήκες ασφαλείας σε σχέση με τον COVID-19. Οι θεατές κατά την είσοδό τους στο χώρο οφείλουν να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, καθώς και την αστυνομική ταυτότητά τους ή οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό ταυτότητας για τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο και την έξοδο από το χώρο, όπως και κατά τη διάρκεια της παράστασης.