Ο Χρήστος Τριπόδης μιλάει στο theatermag για την παράσταση «Ο Πέτρος και ο λύκος»

«Όπως πάει το ποτάμι» του Μάρτιν Σέρμαν στο Θέατρο Σταθμός
18 Νοεμβρίου 2021
«Οι απίθανες περιπέτειες του Πινόκιο» στο Θέατρο 104
19 Νοεμβρίου 2021

Ο Χρήστος Τριπόδης υπογράφει τη θεατρική διασκευή, τη σκηνοθεσία και ερμηνεύει στην παράσταση «Ο Πέτρος και ο λύκος».

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Πέντε μουσικοί, δυο χορεύτριες και επτά μουσικά όργανα βρίσκονται ζωντανά επί σκηνής στην αίθουσα «Ιφιγένεια» στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Ο Χρήστος Τριπόδης μιλάει στο theatermag,gr για το μουσικό παραμύθι «Ο Πέτρος και ο λύκος» του Ρώσου συνθέτη Σεργκέι Προκόφιεφ το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μεταγραφή για πιάνο, βιολί, φλάουτο, βιολοντσέλο σαξόφωνο και κρουστά.

 

 

«Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πάνω στην παράσταση “Ο Πέτρος και ο λύκος” πέρυσι κατά τη διάρκεια της καραντίνας όπου είχαμε άπλετο χρόνο καθώς τα θέατρα ήταν κλειστά» λέει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Χρήστος Τριπόδης.
«Έτσι λοιπόν, η παράσταση στήθηκε σιγά σιγά γιατί είχαμε το περιθώριο να κάνουμε τρεις μήνες πρόβες πάνω σ’ ένα έργο πολύ δύσκολο, πάνω σ’ ένα μουσικό θεατρικό κείμενο. Υπάρχει μεν ένα παραμύθι που έχει γράψει ο Σεργκέι Προκόφιεφ, αλλά όλο το κείμενο είναι “πατημένο” πάνω σε μουσικές νότες. Πιστεύω αν δεν ήταν η καραντίνα ίσως να μην είχαμε καταφέρει να το ανεβάσουμε, γιατί λόγω αρκετού χρόνου είχα την ευκαιρία να βρω πολύ καλούς μουσικούς από ορχήστρες καλού επιπέδου. Δύο εξαιρετικές φλαουτίστριες τις Δήμητρα Χανιαλάκη και Κωνσταντίνα Βεντούρη Ρούσσου, στο βιολοντσέλο τη Δέσποινα Σπανού και τη Φωτεινή Νικολοπούλου, στο σαξόφωνο τον Θοδωρή Πιστόλα, στο πιάνο και στα κρουστά τον Γιώργο Αιμιλιανό Σταυρινό και τον Μάριο Ιβάν Παπούλια στην ενορχήστρωση και το βιολί».

 

 

Πρόκειται για μια θεατρική προσέγγιση του παραμυθιού, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία χοροκίνησης, τραγούδια βασισμένα στις πρωτότυπες μελωδίες, διαδραστικό παιχνίδι με τους μικρούς θεατές, καθώς και θέατρο σκιών. Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά αντιλαμβάνονται ευκολότερα τις έννοιες της μουσικής και των μουσικών οργάνων.

«Το έργο “Ο Πέτρος και ο λύκος” συνήθως ανεβαίνει από συμφωνικές ορχήστρες με έναν αφηγητή» συνεχίζει ο Χρήστος Τριπόδης. «Κάνει κάποιος την αφήγηση και η συμφωνική παίζει τα μουσικά κομμάτια, γιατί ο κάθε ρόλος σε αυτό το παραμύθι είναι και ένα μουσικό όργανο.
Το φλάουτο είναι το πουλάκι, το σαξόφωνο είναι ο παππούς, κτλ. Εμείς πειράξαμε λίγο το μουσικό θέμα, βάλαμε και μουσικά όργανα που δεν υπήρχαν στην πρώτη εκτέλεση του 1936 όπως το σαξόφωνο και το πιάνο. Περιοριστήκαμε βέβαια σε επτά μουσικά όργανα, καθώς δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε μια ολόκληρη ορχήστρα και να πάμε περιοδεία με 30-40 άτομα. Οι πέντε μουσικοί παίζουν επτά μουσικά όργανα ζωντανά επί σκηνής, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει διάδραση με τα παιδιά τα οποία συμμετέχουν στην παράσταση».

 

 

Το 1936 ο Προκόφιεφ αποδέχεται την πρόταση της διευθύντριας του παιδικού θεάτρου της Μόσχας να συνθέσει ένα μουσικό παραμύθι. «Το έργο θα πρέπει να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν και να αγαπήσουν τη μουσική. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι να βρεθεί μια κοινή μουσική γλώσσα με αυτά…» σημειώνει ο Προκόφιεφ. Έτσι, λοιπόν, δεν διστάζει να θέσει τη μουσική του εξ’ ολοκλήρου στην υπηρεσία του κειμένου, ώστε να προκαλέσει τους κατάλληλους συνειρμούς στο παιδικό του ακροατήριο.

Κάθε όργανο της ορχήστρας αντιστοιχεί σε έναν χαρακτήρα του παραμυθιού. Επιδίωξη του συνθέτη είναι να δημιουργήσει μια πραγματική, απλή και κατανοητή μουσική, η οποία δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες, διατηρώντας όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του μουσικού ύφους του Προκόφιεφ.

«Ο αφηγητής, λέει την ιστορία στη συνέχεια τη διηγείται το μουσικό όργανο και έτσι έρχονται τα παιδιά σε επαφή με τα μουσικά όργανα» εξηγεί ο Χρήστος Τριπόδης. «Προσθέσαμε μέσα σε αυτά και ένα θέατρο σκιών με τις χορεύτριες Χριστίνα Μπίτου και Αριάννα Ζαρμακούπη, οι οποίες είναι από την Κρατική Σχολή Χορού οι οποίες διηγούνται κινησιολογικά το μουσικό παραμύθι. Όλα αυτά γίνονται ταυτόχρονα όσο προχωράει το παραμύθι. Η αφήγηση, η μουσική και η σκιά γίνονται ταυτόχρονα ένα και συμβαίνουν τη ίδια στιγμή.

Υπάρχουν χαρακτήρες που από τη σκιά έρχονται μπροστά όπως είναι η γάτα και η πάπια κάτι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό, ενώ ο λύκος παραμένει στη σκιά σε όλη την παράσταση. Έχουμε προσθέσει τραγούδια στο έργο πάνω στις μουσικές του Προκόφιεφ και έχει βγει μια διαφορετική παράσταση για παιδιά από αυτές που έχουμε συνηθίσει.
Κάναμε μεγάλη μουσική έρευνα και στο θεωρητικό και στο πρακτικό κομμάτι και συζητήσεις με τους μουσικούς μας. Όλη αυτή η επαφή που υπήρχε ήταν για μένα κάτι ανεπανάληπτο που το ζήσαμε και στην καλοκαιρινή περιοδεία της παράστασης. Είναι άλλο να ακούς κάτι σε cd και άλλο να βλέπεις τα μουσικά όργανα ζωντανά μπροστά σου και προσωπικά είχα άγχος αν τα παιδιά θα ανταποκριθούν σε αυτό αν δεν γνωρίζουν το έργο. Κι όμως είναι απίστευτο ο τρόπος που ανταποκρίνονται τα παιδιά, ο τρόπος που το αντιλαμβάνονται και το πόσο συμμετέχουν.

Μιλάω με πολύ αγάπη, γιατί είναι μια δουλειά που την αγαπώ πολύ, μια παράσταση που την ξεκινήσαμε από το μηδέν και την φτάσαμε σήμερα εδώ που είμαστε. Να σημειώσω επίσης ότι η παράσταση απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες – είδαμε άλλωστε την ανταπόκριση μικρών και μεγάλων στην καλοκαιρινή μας περιοδεία- και αυτό επειδή πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα έργα που έχουν γραφτεί με κομμάτια που σου θυμίζουν τζαζ, Τομ Γουέιτς, Tiger Lillies. Είναι πολύ ωραία τα μουσικά ακούσματα που έχει αυτό το μουσικό παραμύθι».

 

 

Πληροφορίες της παράστασης «Ο Πέτρος και ο λύκος»

Συνθέτης / Συγγραφέας: Σεργκέι Προκόφιεφ
Θεατρική Διασκευή / Σκηνοθεσία: Χρήστος Τριπόδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Αγοράς
Χορογραφίες: Χριστίνα Μπίτου
Κοστούμια: Μυρτώ Πετάση
Φωτισμοί: Ρίζος Τσιγάρης
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

Πρωταγωνιστούν
Χρήστος Τριπόδης

Μάριος Ιβάν Παπούλιας (Ενορχήστρωση – Βιολί)
Θοδωρής Πιστόλας (Τενόρο σαξόφωνο)
Δέσποινα Σπανού / Φωτεινή Νικολοπούλου (Βιολοντσέλο)
Δήμητρα Χανιαλάκη / Κωνσταντίνα Βεντούρη Ρούσσου (Φλάουτο)
Γιώργος Αιμιλιανός Σταυρινός (Πιάνο-Πλήκτρα-Κρουστά)

Χορεύουν: Χριστίνα Μπίτου, Αριάννα Ζαρμακούπη

 

Πού: «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 2540300, www.theatron254.gr

Πότε: από 14 Νοεμβρίου και Κάθε Κυριακή στις 11.30 και 16.30

Εισιτήρια: 12 ευρώ /άτομο (ειδική τιμή εισιτηρίου για ανέργους, πολύτεκνους). Group άνω των 20 ατόμων: 8 ευρώ /άτομο

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Προπώληση: Viva.gr https://www.viva.gr/tickets/theater/periodeia/o-petros-kai-o-lykos

Η παράσταση θα λειτουργήσει τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας covid 19, με πληρότητα 50% και απαραίτητη την χρήση μάσκας καθώς και την προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή νόσησης ή rapid test. Τα παιδάκια έως 12 ετών θα προσκομίσουν self test όπως ορίζει το ανάλογο ΦΕΚ.

Παραγωγή: Εταιρεία Θεατρικών Παραγωγών «ΜΕΘΕΞΙΣ» Χρήστος Τριπόδης (Παιδική Σκηνή)
Επικοινωνία: methexis.productions@gmail.com
https://www.facebook.com/methexis.productions/?ref=br_rs

Οποιαδήποτε αλλαγή του προγράμματος, λόγω των συνθηκών, θα ανακοινώνεται στην σελίδα της ΜΕΘΕΞΙΣ https://www.facebook.com/methexis.productions/?ref=br_rs  και στο viva.gr στην σελίδα προπώλησης