Η Ραφίκα Σαουίς μιλάει για την performance «Άγονη Γη»

Δημήτρης Μαλισσόβας: «Θα ήθελα να βρεθεί σήμερα μια φυλή ανθρώπων που να μπορέσει να ορίσει τα καινούργια πράγματα»
12 Νοεμβρίου 2021
Βασίλης Νανάκης: «Ο πειραγμένος χαρακτήρας του Γκράχαμ ήταν πρόσκληση να τον σκηνοθετήσω και να τον ερμηνεύσω»
13 Νοεμβρίου 2021
Δημήτρης Μαλισσόβας: «Θα ήθελα να βρεθεί σήμερα μια φυλή ανθρώπων που να μπορέσει να ορίσει τα καινούργια πράγματα»
12 Νοεμβρίου 2021
Βασίλης Νανάκης: «Ο πειραγμένος χαρακτήρας του Γκράχαμ ήταν πρόσκληση να τον σκηνοθετήσω και να τον ερμηνεύσω»
13 Νοεμβρίου 2021

Η εικαστική περφόρμερ Ραφίκα Σαουίς.

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Η Σωματική Περφόρμανς Μακράς Διάρκειας (4 ημερών) με τίτλο «Άγονη Γη» παρουσιάζεται στον εικαστικό χώρο Metaphor Athens. Η Ραφίκα Σαουίς μας μιλάει για το ερώτημα που μαζί με τον Μιχάλη Αργυρού έχουν θέσει σε τέσσερις ετερόκλητους ανθρώπους και τους ζητούν να αναμετρηθούν με τη δική τους προσωπική μετάβαση, τη δική τους «άγονη γη».
Η σωματική και εικαστική εικονοποίηση της ποιήματος του Τ.Σ. Έλιοτ είναι μια πολυφωνική σύνθεση τεσσάρων ημερών, στην οποία κάθε περφόρμερ παρουσιάζεται σε διαφορετική μέρα.

 

Σωματική Περφόρμανς Μακράς Διάρκειας (4 ημερών). Τι θα δούμε τις τέσσερις αυτές μέρες στο Metaphor Athens;

Ο Μιχάλης Αργυρού και εγώ (Ραφίκα Σαουίς) ρωτήσαμε τέσερρις ετερόκλητους ανθρώπους τι είναι γι’ αυτούς η έννοια της μετάβασης όπως την έχουν οι ίδιοι βιώσει ή ακόμα τη βιώνουν. Στο επίκεντρο της δουλειά μας βρίσκεται πάντα οι ανθρώπινη εμπειρία. Όταν μοιράστηκαν μαζί μας τις απαντήσεις τους μέσα από την πρακτική μας έγινε το βίωμα σώμα, σωματική πρόκληση. Έγινε αναμέτρηση με τον ίδιο τους τον εαυτό. Έγινε περφόρμανς μακράς διάρκεiας.

 

Τι θα παρουσιάσει ο κάθε περφόρμερ την αντίστοιχη ημέρα;

Βλέπουμε έναν ζωγράφο να δημιουργεί το πορτραίτο του Τειρεσία ή αλλιώς του Τ.Σ. Έλιοτ όπως αναφέρεται στο ποίημα. Πότε γυναίκα και πότε άνδρας και τελικά λευκός καμβάς.
Έναν γονέα που το συνεχόμενο νανούρισμα γίνεται τραγούδι αντίστασης μια και περιμένει να αγκαλιάσει ξανά το παιδί του που του το έχουν στερήσει.
Έναν Έφηβο που θα αναμετρηθεί με τη φθορά.
Έναν άνδρα που έχει διανύσει χιλιόμετρα προκειμένου να συναντήσει τον άνθρωπο της ζωής του.

 

O χορογράφος, χορευτής και περφόρμερ Γιάννης Καρούνης, ο έφηβος Τάσος Τσουρής και η αρθρογράφος – ακτιβίστρια Βανέσα Βενέτη.

 

 

Πώς συνεργαστήκατε με τον Μιχάλη Αργυρού πάνω σε αυτό το project;

Συνεργαζόμαστε μόνιμα. Εγώ ως εικαστική περφόρμερ και εκείνος ως εικαστικός που δημιουργεί εγκαταστάσεις και γλυπτά. Μαζί έχουμε κάνει Τις Τρωάδες- anima captus στο Μουσείο Μπενάκη με την υποστήριξη του ΝΕΟΝ, του ΕΜΣΤ και του ΥΠΠΟΑ. Την Europeana σε παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και των Βραβείων Ίψεν, το Citizen Allien σε συμπαραγωγή Μεξικού και Ελλάδας (ΥΠΠΟΑ, ΑΣΚΤ και ΕΜΣΤ) που εμφανίστηκε στο Μεξικό, στη Νεα Υόρκη και στην Αθήνα. Και τώρα αυτή την περφόρμανς σε συμπαραγωγή Ελλάδας και Αμερικής (ΥΠΠΟΑ και Undercurrent) που θα εμφανιστεί στην Αθήνα (Metaphor Athens) και σε διαφορετική εγκατάσταση και περφόρμανς στη Νεα Υόρκη (Γκαλερί Undercurrent).

 

«Άγονη Γη». Τι σημαίνει ο τίτλος της περφόρμανς;

Είναι ο τίτλος του ποιήματος «Έρημη Χώρα» που έχει και στο Επίμετρο ο μεταφραστής και ποιητής Γιάννης Αντιόχου.

 

O εικαστικός Γιώργος Σταματάκης.

 

Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε για την «Άγονη Γη»;

Η «Έρημη Χώρα» του Τ.Σ. Έλιοτ από την οποία πέρασαν 100 χρόνια από τότε που γράφτηκε είναι μια ελεγεία ερωτική για τον αγαπημένο του Ζάν Βερντενάλ που πέθανε στη μάχη για τα Δαρδανέλια στην οποία, όταν επιστρέφαν οι στρατιώτες, τραγουδούσαν το τραγούδι της Κυρίας Πόρτερ που βρίσκουμε και μέσα στο ποίημα. Υπάρχουν ενδείξεις γι’ αυτά. Αυτό με ενέπνευσε, η κρυψώνα. Το ημίφως. Η μετάβαση που είναι γη άγονη, γιατί είναι ένας μη τόπος ανάμεσα στην επιθυμία και στην πραγματικότητα.

 

Πώς συμμετέχει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάνος Καρατζογιάννης;

Αναμετρήθηκε στην ακινησία 180 λεπτών άρα σε μια μακράς διάρκειας περφόρμανς ψιθυρίζοντας το ποίημα ως εξομολόγηση. Στη βιντεοεγκατάσταση ένα μεγάλο στόμα (ερμηνεία Μάνος Καρατζογιάννης) σε καταπίνει, σε βλέπει, σε ελέγχει, σου αποκαλύπτει. Μπροστά από το στόμα δημιουργείται ο τόπος της αναμέτρησης των περφόρμερς.

 

Θα θέλατε να μας πείτε για το ταξίδι σας στη Νέα Υόρκη τον Ιανουάριο του 2022;

Από τις 7 Ιανουαρίου 2022 έως τις 27 Ιανουαρίου 2022 μάς δίνεται ο χώρος Carte blanche της Γκαλερί Undercurrent στη Νέα Υόρκη όπου ο Μιχάλης Αργυρού θα δημιουργήσει μια διαδραστική εγκατάσταση από πάγο και μέσα στην οποία εγώ θα επιτελέσω μια περφόρμανς μακράς διάρκειας. Επιμελήτρια η Σωζήτα Γκουντούνα. Με την υποστήριξη του Greece in USA.

 

Ο εικαστικός Μιχάλης Αργυρού.

 

 

«Άγονη Γη» των Ραφίκα Σαουίς, Μιχάλη Αργυρού

Σωματική Περφόρμανς Μακράς Διάρκειας (4 ημερών)

Πρόγραμμα Ημερών
11/11 Γιώργος Σταματάκης, ώρα: 16.30 – 21.30

12/11 Τάσος Τσουρής, ώρα: 16.30 – 21.30

13/11 Γιάννης Καρούνης, ώρα: 16.30 – 21.30

14/11 Βανέσα Βενέτη, ώρα: 16.30 – 21.30

Βίντεο περφόρμανς: Μάνος Καρατζογιάννης

Στις 14.11.2021 (Κυριακή) στο τέλος της περφόμανς, ο Γιάννης Αντιόχου, ο Νίκος Ερηνάκης και η Αγγελική Κορρέ θα συνομιλήσουν με αφορμή την νέα έκδοση (4η έκδοση) του Τ.Σ. Έλιοτ από τις Εκδόσεις Κείμενα. Μαζί τους οι συμμετέχοντες περφόρμερ που θα μιλήσουν για την προσωπική τους εμπειρία στο διάλογο με την «Άγονη Γή»

 

Πού: MetaphorAthens Δορυλαίου 10 ,Αθήνα, πλατεία Μαβίλη, τηλ. 210 6451159

Πότε: 11,12,13 και 14 Νοεμβρίου 2021

Είσοδος ελεύθερη

Υγειονομικό πρωτόκολλο: covid free χώρος

Επιμελήτρια: Σωζήτα Γκουντούνα
Επιμέλεια κίνησης: Ιωάννης Καρούνης
Καλλιτεχνικός Συνεργάτης: Αγγελική Μαργέτη

Με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού