Δημήτρης Μαλισσόβας: «Θα ήθελα να βρεθεί σήμερα μια φυλή ανθρώπων που να μπορέσει να ορίσει τα καινούργια πράγματα»

Ο Μπαλινέζος ηθοποιός και δάσκαλος I Wayan Bawa μιλάει για την παράσταση «The Total Actor»
12 Νοεμβρίου 2021
Η Ραφίκα Σαουίς μιλάει για την performance «Άγονη Γη»
12 Νοεμβρίου 2021

O Δημήτρης Μαλισσόβας υπογράφει την απόδοση και τη σκηνοθεσία της παράστασης «Hair».

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

Πενήντα χρόνια μετά και το αντισυμβατικό μιούζικαλ «Hair» ηχεί και μοιάζει επίκαιρο όσο ποτέ. Ο Δημήτρης Μαλισσόβας μιλάει στο theatermag για την παράσταση που σκηνοθετεί στο Θέατρο Ριάλτο – «Αλέκος Αλεξανδράκης».
Το δυναμικό και νεανικό καστ που υποστηρίζει με το ταλέντο του τη νέα εκδοχή της παράστασης, υπόσχεται ένα εμπνευσμένο, μεθυστικό, πολύχρωμο αποτέλεσμα και ένα μιούζικαλ που δεν έχει σταματήσει ποτέ να συναρπάζει με την ξεκάθαρη πολιτική του θέση αλλά και τα εμβληματικά τραγούδια του.

Κομμάτια που έγιναν ύμνοι του αντιπολεμικού κινήματος για το Βιετνάμ και καθόρισαν τον όρο rock musical, όπως το «Age of Aquarius» και το «Let the sunshine in». Κομμάτια έτοιμα και πάλι να «απογειωθούν» μπροστά στο αθηναϊκό κοινό- τα περισσότερα από αυτά στην πρωτότυπη εκδοχή τους στα Αγγλικά, ακούγονται πιο σύγχρονα από ποτέ, με τη βοήθεια του πιο ευφάνταστου νεανικού cast που θα μπορούσε κάποιος να συγκεντρώσει.

 

Το πιο αντιπολεμικό μιούζικαλ

«Είναι το διάσημο μιούζικαλ “Hair”, για εμένα είναι το πιο σοβαρό, αντιπολεμικό μιούζικαλ που έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια» εξηγεί ο Δημήτρης Μαλισσόβας.
«Την παράσταση αυτή, την σκηνοθέτησα για πρώτη φορά το 2017 με έναν μεγαλύτερο θίασο, ωστόσο πέρυσι σκεφτήκαμε δεδομένων των συνθηκών να το κάνουμε λίγο μικρότερο αλλά πιο εσωτερικό, από έναν θίασο που ήταν 25 άτομα έχουμε τώρα 15 ηθοποιούς.
Ο λόγος που επέστρεψα σε αυτό το έργο είναι επειδή μιλάει για πράγματα που ζούμε σήμερα. Φυσικά δεν μιλάει για πόλεμο, αν και αυτό που ζούμε είναι ένας πόλεμος κάτω από το τραπέζι, μιλάει όμως για την μόλυνση της ατμόσφαιρας, τις πανδημίες εκείνης της εποχής- να σημειώσουμε ότι γράφτηκε το 1964.
Μιλάει, επίσης, για την απόσταση που η κοινωνία κάποια στιγμή θα περιορίσει τον άνθρωπο από τον άλλον άνθρωπο και κάνοντας ξανά μια δεύτερη ανάγνωση θεώρησα ότι αυτό είναι ένα κείμενο και ένα έργο πολύ σημαντικό, ένα ροκ έργο που θα πρέπει να ξαναδώ, να ξαναδιαβάσω και να ξαναδεί το κοινό».

 

 

 

Σεξουαλική επανάσταση και εξέγερση ενάντια στον πόλεμο

«Από τις πρώτες πρόβες υπήρχε το μεράκι να ξανακάνουμε θέατρο που είναι και το πιο σημαντικό από όλα» συνεχίζει ο Δημήτρης Μαλισσόβας.
«Όλοι οι συντελεστές και οι 14 ηθοποιοί της παράστασης έχουμε στόχο να επικοινωνήσουμε την τέχνη μας στον κόσμο και να τη μοιραστούμε με τους θεατές. Οι ηθοποιοί ερμηνεύουν, χορεύουν, τραγουδάνε στο Θέατρο Ριάλτο – “Αλέκος Αλεξανδράκης”. Ο θεατής θα δει μια φυλή ανθρώπων, ένα κοινόβιο δηλαδή όπως υπήρχε εκείνη την εποχή τη δεκαετία του 1960. Κάποιοι λένε ότι θα υπάρξει και στο μέλλον κάτι αντίστοιχο, ίσως άνθρωποι που είναι ομοϊδεάτες κάπου θα συναντηθούν και θα δημιουργήσουν ένα κοινόβιο.

Το “Hair” μας συστήνει τη “φυλή”, μια ομάδα πολιτικά ενεργών χίπις της “Εποχής του Υδροχόου” που ζουν μια μποέμικη ζωή στη Νέα Υόρκη και αγωνίζονται ενάντια στη στρατολόγηση στον πόλεμο του Βιετνάμ. Ο Claude, ο καλός φίλος του Berger, η συγκάτοικός τους Sheila και οι φίλοι τους αγωνίζονται να εξισορροπήσουν τις νέες τους ζωές, τους έρωτές τους και τη σεξουαλική επανάσταση με την εξέγερσή τους ενάντια στον πόλεμο, τη συντηρητική κοινωνία και τους γονείς τους.
Οι νέοι αυτοί, εκφράζουν πολύ ελεύθερα με έναν σχεδόν ζωώδη τρόπο τον ερωτισμό τους, τον αυθορμητισμό τους, την πολιτική τους θέση, την κοινωνική τους θέση. Όλα είναι κάτω από έναν δικό τους προσωπικό έλεγχο. Κοινώς δημιουργούν ένα καινούργιο σύμπαν. Αυτά τα γεγονότα έγιναν το 1968 όπου και αναφέρεται η παράσταση και με μεγάλη μου χαρά θα ήθελα να συνέβαινε κάτι αντίστοιχο και σήμερα».

 

 

 

Κάντε έρωτα όχι πόλεμο

«Υπάρχει μια σκηνή όπου ο ήρωας του έργου, ο Berger που υποδύεται ο Ίαν Στρατής, λέει ότι “θέλω να ρίξει χιόνι και θέλω να ρίξει τόσο χιόνι που να σκεπάσει τη βρωμιά αυτού του κόσμου”. Δηλαδή, εννοεί ότι θέλει να ασπρίσει τα πάντα για να μην φαίνεται οτιδήποτε βρώμικο. Αυτή είναι και μια φράση που ίσχυε, ισχύει και λυπάμαι που θα ισχύει και στο μέλλον.
Αυτό ήταν οι άνθρωποι εκείνη την εποχή οι οποίοι, με τον τρόπο τους με το ταγάρι, τη φούστα και τη ροκ διάθεσή τους, μπόρεσαν να να σταματήσουν ή να ελέγξουν τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Θα ήθελα πολύ να βρεθεί σήμερα μια φυλή ανθρώπων που να μπορέσει να ορίσει τα καινούργια πράγματα και την καινούργια κανονικότητα. Για να μπορούσε όλοι να έρθουμε σ’ ένα καινούργιο πράγμα απελευθερωμένοι πια από αυτό που ζούμε τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια.
Το πιο σημαντικό είναι ότι οι άνθρωποι εκείνοι σταμάτησαν ένα πόλεμο, κινητοποίησαν άλλους ανθρώπους να πιστέψουν και να ελπίζουν για τη συνέχεια για την ανθρωπότητα, για την ύπαρξη αυτού του πλανήτη, για την ύπαρξη του ανθρώπου μέσα στην κοινωνία και απέναντι στον άλλον άνθρωπο κάτι που δυστυχώς σήμερα είναι λίγο στάσιμο. Αυτό που συνέβαινε τότε ήταν μια έκρηξη συναισθημάτων. Το “Hair” έχει γυμνό από γραφής, αλλά έτσι είχαν γίνει τότε οι διαμαρτυρίες ακόμα και μπροστά στο πεντάγωνο. Μια γυμνή, σιωπηλή διαμαρτυρία χωρίς βία με ένα παγκόσμιο μήνυμα “Κάντε έρωτα όχι πόλεμο” που ακούγεται ηχηρά και σήμερα.
Για τον πόλεμο, όπως ήταν τότε ο πόλεμος του Βιετνάμ, ο καθένας μπορεί σήμερα να κάνει τη δική του μετάφραση και να ορίσει τον σημερινό πόλεμο που ζούμε. Όσο για το κάντε έρωτα θα μπορούσα να το μεταφράσω στο αγαπηθείτε, μην μισιέστε, προχωρήστε γιατί το μέλλον είναι μπροστά».

 

 

 

Πληροφορίες της παράστασης «Hair»

Απόδοση – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαλισσόβας
Χορογραφίες: Στεφανία Σωτηροπούλου
Μουσική διδασκαλία – διεύθυνση ορχήστρας: Ανδρέας Κουρέτας
Απόδοση Ελληνικών στίχων: Ανδρέας Κουρέτας
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Ενδυματολόγος: Γιώργος Σεγρεδάκης
Σκηνογράφος: Τέλης Καρανάνος
Μακιγιάζ: Make Up Lab by Yannis Marketakis
Hair styling: Κώστας Μπράτης
Φωτογραφίες παράστασης: Πάνος Γιαννακόπουλος
Διεύθυνση παραγωγής: Γιώργος Σαμαρτζής
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Γιουφή
Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιωτάς Δρόσου

Πρωταγωνιστούν: Μαίρη Συνατσάκη, Ίαν Στρατής, Ιάσονας Μανδηλάς, Κατερίνα Σούσουλα, Στέφανος Μουαγκιέ, Νικόλας Ραπτάκης, Έλενα Βακάλη, Ευγενία Λιάκου, ος Μαλικούρτης, Δημήτρης Φριτζελάς, Ανδρέας Κουρέτας, Αντώνης Βλάχος, Γιώργος Γαζής, Ηλίας Σαμαρτζής

Πού: Θέατρο Ριάλτο – «Αλέκος Αλεξανδράκης», Κυψέλης 54, Κυψέλη, τηλ. 211 4107764

Πότε: από 21 Οκτωβρίου 2021 και κάθε Πέμπτη στις 20.00, Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 18.00 και στις 21.00, Κυριακή στις 19.30

Εισιτήρια:
Πέμπτη, Παρασκευή Κανονικό: 18 €, Μειωμένο (*): 14 €
Σάββατο (βραδινή) – Κυριακή, VIP : 22 €, Κανονικό : 20 €, Μειωμένο (*): 16 €
Σάββατο (Απογευματινή), VIP : 20 €, Κανονικό : 18 €, Μειωμένο (*): 14 €
Τιμή για ΑμεΑ 12 € σε όλες τις παραστάσεις. Κρατήσεις στο ταμείο του Θεάτρου.
(*) Το μειωμένο εισιτήριο αφορά: Φοιτητές, Μαθητές, Άνεργους