Ευθύμης Μπαλαγιάννης: «”Το Μαύρο Κουτί” είναι ένα έργο πολυδιάστατο και εκεί θεωρώ πως έγκειται η γοητεία του»

O Γρηγόρης Καραντινάκης σκηνοθετεί το «Nerium Park»
11 Νοεμβρίου 2021
Ντένια Στασινοπούλου: «Ο Ζαν Ζενέ είναι μια μαγεία»
11 Νοεμβρίου 2021
O Γρηγόρης Καραντινάκης σκηνοθετεί το «Nerium Park»
11 Νοεμβρίου 2021
Ντένια Στασινοπούλου: «Ο Ζαν Ζενέ είναι μια μαγεία»
11 Νοεμβρίου 2021

Ο Ευθύμης Μπαλαγιάννης στην παράσταση του έργου «Το Μαύρο Κουτί» του Γιώργου Ηλιόπουλου. (Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας).

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Σκηνοθετεί και ερμηνεύει στην παράσταση «Το Μαύρο Κουτί» . Ο Ευθύμης Μπαλαγιάννης μιλάει στο theatermag για το έργο του Γιώργου Ηλιόπουλου που κάνει πρεμιέρα στις 22 Νοεμβρίου στο θέατρο Αργώ. Πρόκειται για μια ιστορία για την βαθιά σχέση πατέρα και γιού… γεμάτη ανατροπές. Ο Γιώργος Ηλιόπουλος έγραψε ένα έργο επίκαιρο αλλά και διαχρονικό. Το «Μαύρο Κουτί» είναι ένας καθρέφτης, όπου όλοι βλέπουμε τις διαδοχικές όψεις του εαυτού μας και της ίδιας μας της ζωής.

 

Ποιες ήταν οι σκέψεις σας όταν διαβάσατε το έργο «Το Μαύρο Κουτί» του Γιώργου Ηλιόπουλου;

«Το Μαύρο Κουτί» το είχα πρωτοδιαβάσει πριν πολλά χρόνια και μπορώ να πω πως ήταν από τα λίγα έργα που όσα χρόνια κι αν πέρασαν άφησαν έντονα το αποτύπωμα τους στην σκέψη μου. Από την πρώτη του ανάγνωση με συγκίνησε, από τη μία πλευρά η δυνατή γραφή του Γιώργου Ηλιόπουλου και από την άλλη η ιστορία του που το κάνει να παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο. Διαβάζοντας το ξανά πριν ένα χρόνο ενεργοποιήθηκε μέσα μου αυτό το «κάτι» που με έκανε να θέλω να το σκηνοθετήσω χωρίς δεύτερη σκέψη.

 

Πώς δουλέψατε πάνω στη σκηνοθεσία της παράστασης;

«Το Μαύρο Κουτί» είναι ένα έργο πολυδιάστατο και εκεί θεωρώ πως έγκειται η γοητεία του. Ενώ είναι ένα σύγχρονο ρεαλιστικό έργο, μια ιστορία που μπορεί να συμβαίνει οπουδήποτε γύρω μας αυτήν την στιγμή, έχει και κάτι το μυστηριακό, κουβαλάει μέσα του κάτι το αλλόκοτο και απόκοσμο. Ακροβατεί μέσα σε μια παραίσθηση πραγματικότητας και φαντασίας, μέσα σε έναν διαρκή αποπροσανατολισμό που ο καθένας μας μπορεί να βιώσει. Πάνω σε αυτή την βάση ήθελα να δουλέψω, σαν να βρισκόμαστε μέσα σε μια χρονομηχανή και να μεταφερόμαστε από το παρελθόν στο παρόν και ξανά πίσω και από την πραγματικότητα σε μια άλλη ονειρική ή εφιαλτική πραγματικότητα.

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τους ηθοποιούς της παράστασης;

Αισθάνομαι τυχερός γι’ αυτήν τη συνεργασία, γιατί υπάρχει χαρά και ωραία ενέργεια στον τρόπο που συνυπάρχουμε πάνω στη σκηνή. Από τις πρώτες μας συναντήσεις, βρέθηκε ένας κοινός κώδικας επικοινωνίας και για μένα αυτό είναι το πιο σημαντικό. Είναι απόλυτα δοσμένοι και αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνουν και δουλεύουν με πίστη και συνέπεια στο έργο προσεγγίζοντας το με ευαισθησία και αγάπη.

 

 

Οι ηθοποιοί Κωνσταντίνα Βαρβαρήγου, Γεράσιμος Μιχελής, Ειρήνη Καζάκου, Ευθύμης Μπαλαγιάννης και Νίνα Έππα. (Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας).

 

Ποια είναι τα θέματα που πραγματεύεται το έργο;

«Το Μαύρο κουτί» είναι ένα έργο «συγγνώμης». Μιλάει για τη στιγμή που συνειδητοποιείς πως ό,τι επεδίωκες στη ζωή σου, είναι αυτό που στο τέλος μπορεί να σε καταστρέψει. Πραγματεύεται την καθημερινή μάχη της ανθρώπινης φύσης και της απάνθρωπης εποχής που ζούμε. Μια κοινωνία που δεν αντέχει να κρατάει στους ώμους της το βάρος της πραγματικότητας.

 

Ποιος είναι ο ρόλος που ερμηνεύετε εσείς;

Ο Πέτρος, ο χαρακτήρας που υποδύομαι, είναι ένα πετυχημένο golden boy, που εργάζεται σε μια πολυεθνική στη Νέα Υόρκη αλλά αναγκάζεται να τα αφήσει όλα πίσω του για να επιστρέψει στη γενέτειρα του, για να επισκεφθεί τον ετοιμοθάνατο πατέρα του. Θα περιέγραφα αυτόν τον ήρωα με μια φράση του Νίτσε «Οι πεποιθήσεις είναι μεγαλύτεροι αντίπαλοι της αλήθειας από τα ψέματα». Η εξέλιξή του είναι τραγική, αποκαλύπτοντάς μας πτυχές του εαυτού του που στην αρχή δύσκολα βλέπουμε. Εκεί έγκειται η πρόκληση για μένα, στην ακραία αυτή μετάβαση του ήρωα.

 

Θα θέλατε να μας δώσετε μια αίσθηση από το κλίμα της παράστασης;

Ο σκηνικός χώρος περικλείεται από έναν χωμάτινο κόσμο. Εκεί που όλα αναγεννιούνται και όλα εκεί καταλήγουν.

 

Ποια είναι η αίσθηση που έχετε από τη φετινή σεζόν;

Διανύουμε μια μεταβατική περίοδο και πάντα οι μεταβάσεις είναι συγκρατημένες. Σίγουρα η κοινωνία μας κλονίστηκε από την πανδημία και τον εγκλεισμό, κλονίστηκε και οικονομικά, όμως θέλω να πιστεύω ότι το θέατρο έχει λείψει από το κοινό, ότι έχει ανάγκη να ψυχαγωγηθεί και να βρει ίσως μια διέξοδο μέσα σε όλη αυτή τη σκοτεινή εποχή που ζούμε. Προσπαθώ να είμαι αισιόδοξος και να σκέφτομαι ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες για όλους μας.

 

 

Πληροφορίες της παράστασης «Το Μαύρο Κουτί»

Σκηνοθεσία: Ευθύμης Μπαλαγιάννης
Σκηνικά-Κοστούμια: Αμαλία Αντώνη
Πρωτότυπη Μουσική: Γιώργος Ζαχαρίου
Φωτισμοί: Χρήστος Μπαλαγιάννης
Βοηθός Σκηνοθέτης: Γιώργος Κουσκουλής
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Artwork: Άρης Σομπότης
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης
Παραγωγή: Θέαση

Ερμηνεύουν: Γεράσιμος Μιχελής, Ευθύμης Μπαλαγιάννης, Ειρήνη Καζάκου, Κωνσταντίνα Βαρβαρήγου, Νίνα Έππα

 

Πού: Θέατρο Αργώ, Ελευσινίων 15, Αθήνα (στάση Μετρό Μεταξουργείου)

Πότε: από 22 Νοεμβρίου 2021 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

Εισιτήρια: 15 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (φοιτητικό, άνω των 65, ανέργων και ΑΜΕΑ) με την επίδειξη της αντίστοιχης κάρτας

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Εισιτήρια: μέσω του viva.gr και του ταμείου του θεάτρου. https://www.viva.gr/tickets/theatre/argo/to-mavro-kouti/

 

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Το Θέατρο θα λειτουργήσει ως Αμιγής Χώρος.
Οι θεατές εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:
Πιστοποιητικού εμβολιασμού ή Πιστοποιητικού νόσησης (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.
Απαιτείται αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.
Τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε σε έγχαρτη μορφή, είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής του θεατή.
Οι ανήλικοι από τεσσάρων 4 έως 11 ετών, δύνανται να προσκομίζουν self test τελευταίου εικοσιτετράωρου.
Χρήση μάσκας υποχρεωτική.