Η παράσταση «Σιλάχ» στον Πολυχώρο Vault Theatre Plus

Το «Λεωφορείον ο πόθος» για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο
10 Νοεμβρίου 2021
Μάγδα Κόρπη: «Ο φόρος τιμής του Μπολάνιο στους απανταχού και αενάως νεαρούς ηττημένους κάθε γενιάς με συγκινούν πολύ»
10 Νοεμβρίου 2021
Το «Λεωφορείον ο πόθος» για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο
10 Νοεμβρίου 2021
Μάγδα Κόρπη: «Ο φόρος τιμής του Μπολάνιο στους απανταχού και αενάως νεαρούς ηττημένους κάθε γενιάς με συγκινούν πολύ»
10 Νοεμβρίου 2021

Η Light on Stage παρουσιάζει για τρίτη συνεχή χρονιά το πρωτότυπο νεοελληνικό έργο του Μάκη Κατσανέα «Σιλάχ» το οποίο κάνει πρεμιέρα στις 10 Νοεμβρίου στον Πολυχώρο Vault Theatre Plus. Η Φανή Παρλή υπογράφει τη σκηνοθεσία και ερμηνεύει μαζί με τους Θανάση Παγώνα και Μάκη Κατσανέα.

 

Λίγα λόγια για το έργο «Σιλάχ»

Το έργο «Σιλάχ» γράφτηκε το 2018 και αμέσως ανέβηκε στο θεατρικό σανίδι, τις χρονιές 2018-2019 και 2019-2020, με τους ίδιους ηθοποιούς. Την ίδια περίοδο εκδόθηκε και το βιβλίο με τον ομώνυμο τίτλο από τις εκδόσεις Black Rows, το οποίο βρίσκεται τώρα στην 2η έκδοσή του.

Ο ερωτικός δεσμός μια νεαρής κοπέλας με έναν άνδρα άλλης εθνικότητας έρχεται αντιμέτωπος με ρατσιστικές αντιλήψεις και την προκατάληψη, στο θεατρικό έργο «Σιλάχ» του Μάκη Κατσανέα.

Ο έρωτας δεν κοιτάει εθνικότητα… Ο Σιλάχ είναι ένας νέος από το Ιράκ, ο οποίος έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα και έχει πάει σε ελληνικό σχολείο. Αγαπάει τον ελληνικό πολιτισμό και τη χώρα μας και εργάζεται ως υδραυλικός. Η σπασμένη βρύση της Ελένης είναι η αφορμή για την γνωριμία τους. Τι γίνεται, όμως, όταν ο αστυνομικός πατέρας της Ελένης μαθαίνει πως η κόρη του διατηρεί δεσμό μ’ έναν άντρα άλλης εθνικότητας;

 

 

Σκηνοθετικό σημείωμα

«Το έργο αποτελεί εύρημα σπάνιας σύγχρονης λαϊκής γραφής, ενώ ασχολείται με τον πιο ουσιαστικό τρόπο με το αντιρατσιστικό κίνημα και το μεταναστευτικό / προσφυγικό ζήτημα, που είναι τόσο καίριο και φλέγον στις μέρες μας και ειδικά στη χώρα μας, καταδεικνύοντας την προκατάληψη και την ρατσιστική αντίληψη που βρίσκεται στον πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας, μέσα στο σπίτι μιας ελληνικής οικογένειας. Χωρίς να θέλει να είναι διδακτικό ή επικριτικό, διαπερνά έμμεσα και με χιουμοριστικό τρόπο, μέσα από την καθημερινή ζωή ενός ελληνικού νοικοκυριού και εντοπίζει το τεράστιο χάσμα που υπάρχει μεταξύ δύο γενεών, της παλαιότερης και της νεότερης, όσον αφορά στο ζήτημα της έλευσης και διαμονής στη χώρα μας μεταναστών και προσφύγων. Και όλος αυτός ο διχασμός έρχεται να «δέσει» με τον πιο γλυκό τρόπο μέσα από έναν έρωτα μεταξύ μιας Ελληνίδας και ενός πολιτικού πρόσφυγα. Βαθιά στοχαστικό έργο, μας καλεί να σκεφτούμε τον τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους πρόσφυγες και, αντίστοιχα, πώς εκείνοι συμπεριφέρονται και νιώθουν στη χώρα μας, ζώντας ως “ξένοι”».

Φανή Παρλή

 

 

Πληροφορίες της παράστασης «Σιλάχ»

Συγγραφέας: Μάκης Κατσανέας
Σκηνοθεσία: Φανή Παρλή
Θεατρική προσαρμογή: Μάκης Κατσανέας – Κλεοπάτρα Σβανά
Πρωτότυπη μουσική/σύνθεση/ενορχήστρωση: Μορφέας Δημήτρης Σπανός
Σκηνικά/κοστούμια: Μαριέλλα Νικολάου
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Κίνηση/χορογραφίες: Φανή Παρλή
Φωτογραφίες: Γιώργος Αργύρης
Teaser παράστασης: 120 FPS/ Stelios & Anisa
Αφίσα παράστασης: Cult Pics/Vag & Helena
Επιμέλεια προγράμματος/βιβλίου: Εκδόσεις Black Rows
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Νταίζη Λυμπέρη
Βοηθός Παραγωγής: Κωνσταντίνα Γκίζη
Παραγωγή: Light On Stage A.M.K.E.

Παίζουν: Μάκης Κατσανέας, Φανή Παρλή και Θανάσης Παγώνας

 

Πού: Πολυχώρος Vault Theatre Plus, Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός, Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8′ περίπου με τα πόδια)

Πληροφορίες (11.00 – 14.00 και 17.00 – 21.00): 213 0356472, 6951832070

Πότε: από Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021 έως Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022 και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Εισιτήρια: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (προπώληση viva.gr), 8 ευρώ (φοιτητές / σπουδαστές / κάτοχοι κάρτας πολυτέκνων / ΑμΕΑ / άνω των 65 ετών / κάτοχοι κάρτας ανεργίας (ΟΑΕΔ), 5 ευρώ (ατέλειες)

Αγορά εισιτηρίων αποκλειστικά μέσω viva.gr www.viva.gr/tickets/theater/silach/

 

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων

*Μετά την έναρξη της παράστασης δεν επιτρέπεται η είσοδος στην αίθουσα

*Κατά την είσοδό τους στο θέατρο οι θεατές οφείλουν να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης (εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 6 μήνες μετά από αυτόν) καθώς και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης). Στην παράσταση θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον Covid-19.