Τέσσερις ηθοποιοί μιλούν για την παράσταση «Εμπόριο» στο θέατρο Radar

Σίσσυ Τουμάση: «Η παράσταση “This is not Romeo & Juliet” είναι η αποδοχή του μαζί και του παρακάτω»
9 Νοεμβρίου 2021
Το «Λεωφορείον ο πόθος» για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο
10 Νοεμβρίου 2021

Σκηνή από την παράσταση «Εμπόριο» που σκηνοθετεί ο Κοραής Δαμάτης στο θέατρο Radar. (Φωτογραφίες παράστασης: Χρήστος Κοτσιρέας).

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Αποτελούν την θεατρική ομάδα Ανδρομέδα και αυτή τη σεζόν παρουσιάζουν τη νέα τους παράσταση με τίτλο «Εμπόριο» στο θέατρο Radar. Η Φανή Γρύλλη, η Ντίνα Κούκου, η Σοφία Ρούβα και η Αναστασία Τσούτση μιλούν για την παράσταση η οποία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και μαρτυρίες αντρών, γυναικών και παιδιών- θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων.

Ιστορίες ανυπεράσπιστων ανθρώπων-θυμάτων ενός «αόρατου εγκλήματος» γίνονται αφορμή για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου έργου που σκοπεύει στην ενημέρωση, τον προβληματισμό και τελικά, στη δράση απέναντι σε ένα παγκόσμιο έγκλημα που φέρεται να χαρακτηρίζεται ως «σπάνιο», αλλά δεν είναι.

 

 

Η νέα σας παράσταση έχει θέμα την  Εμπορία Ανθρώπων. Πώς έχετε προσεγγίσει αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο;

Nτίνα Κούκου: Το «Εμπόριο» βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και μαρτυρίες θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων. Το κείμενο της παράστασης δημιουργήθηκε ύστερα από πολύμηνη έρευνα και συλλογική εργασία της ομάδα μας και του Κοραή Δαμάτη, ο οποίος έχουμε την τιμή να υπογράφει και τη σκηνοθεσία.

Αναστασία Τσούτση: Προσπαθήσαμε, όπως σε κάθε μας παράσταση, να ενημερωθούμε όσο πληρέστερα γίνεται για τις ανησυχητικές διαστάσεις του φαινομένου και να μεταφέρουμε τις μαρτυρίες των θυμάτων trafficking λειτουργώντας ως δίαυλοι, δίνοντας δηλαδή τη φωνή και το σώμα μας, για να ακουστούν οι δικές τους φωνές.

 

Ποια ήταν η έρευνα που κάνατε για αυτή την παράσταση;

Φανή Γρύλλη: Ανατρέξαμε σε μαρτυρίες, βιβλία, ντοκιμαντέρ, στατιστικές μελέτες, πανεπιστημιακές εργασίες, επικοινωνήσαμε με φορείς, θεσμικούς και μη, και ειδικούς πάνω στο θέμα.

Σοφία Ρούβα: Αναζητήσαμε πηγές έγκυρες που πιστεύαμε ότι θα μας έδιναν μια πληρέστερη εικόνα για το φαινόμενο με τελικό στόχο την αρτιότερη ενημέρωση των θεατών.

 

 

Πάνω σε ποια κείμενα έγινε η συγγραφή του έργου;

Αναστασία Τσούτση: Βασιστήκαμε σε μαρτυρίες των βιβλίων: Σεξ Τράφικινγκ του Σίνταρθ Κάρα, Δέκα ετών διαζευγμένη της Νοζούντ Αλί, Πουλημένες της Ζάνα Μοχσεν, Πουλώντας την Όλγα της Λουίζα Βον, σε ντοκιμαντέρ κ.ά.

 

Ποιοι είναι οι χαρακτήρες του έργου;

Nτίνα Κούκου: Στο έργο μας συναντάμε έξι ανθρώπους, διαφορετικούς μεταξύ τους, που βρίσκονται και συγκατοικούν εξαναγκαστικά σε έναν υπόγειο θάλαμο ενός στρατοπέδου-πόλη. Η Άννα, ο Λουκάς, η Μάρθα, ο Μάρκος, η Μιργνιάνα, και η Χαναάν. Ο καθένας κουβαλά μια διαφορετική ιστορία/μαρτυρία για το πώς ο άνθρωπος μπορεί να γίνει αντικείμενο εμπορευματοποίησης, να υπάρξει θύμα του trafficking.

Φανή Γρύλλη: Όλα αυτά στο πλαίσιο μιας φουτουριστικής δυστοπίας, όπου η κλιματική αλλαγή έχει αλλοιώσει δραματικά τον πλανήτη, με αποτέλεσμα το Οικουμενικό Κράτος να λειτουργεί εντελώς παρεμβατικά, ελέγχοντας τα πάντα, τις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες και την εν γένει ζωή του κάθε πολίτη, με πρόφαση την «προστασία» και την «ευημερία» του κοινωνικού συνόλου.

 

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον σκηνοθέτη Κοραή Δαμάτη;

Σοφία Ρούβα: Ο Κοραής Δαμάτης υπήρξε δάσκαλός μας στη δραματική σχολή. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έμαθε για την επιθυμία μας να δημιουργήσουμε την ομάδα Ανδρομέδα, ήταν από την αρχή δίπλα μας σε κάθε βήμα, συμβουλεύοντας και οδηγώντας μας σε μαγικούς και δύσκολους κόσμους.

Αναστασία Τσούτση: Οι συμβουλές του και η μεταλαμπάδευση των γνώσεων της πολυετούς εμπειρίας του ήταν και είναι πολύτιμα εργαλεία για μας.

Φανή Γρύλλη: Κάθε φορά που συνεργαζόμαστε μαζί του είναι ένα νέο ταξίδι, ένα νέο μάθημα, μια νέα βουτιά σε ανεξερεύνητα νερά.

Nτίνα Κούκου: Η ίδια του η ύπαρξη στο πλευρό μας είναι λόγος ευγνωμοσύνης!

 

Βλέπετε ότι υπάρχει κάποια κινητοποίηση του κόσμου μέσω των παραστάσεών σας;

Nτίνα Κούκου: Βλέπουμε σίγουρα ότι ο κόσμος προβληματίζεται! Έχει τη διάθεση να συζητήσει μαζί μας μετά τις παραστάσεις τα θέματα που θίγουμε, κάποιοι άλλοι σιωπούν για να διαχειριστούν την πραγματικότητα. Είναι σημαντική η ενημέρωση. Μακάρι να υπάρχει και κινητοποίηση.

Αναστασία Τσούτση: Βλέπουμε τον κόσμο να μιλά, να συζητά, να «παίρνει» αυτό που βίωσε μαζί του και να το φέρει, να το επικοινωνεί σε άλλους χώρους, πέρα του θεατρικού, να αναρωτιέται, να αμφισβητεί, να ερευνά.

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα για την Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα;

Φανή Γρύλλη και Αναστασία Τσούτση: Η θεατρική ομάδα «Ανδρομέδα» δημιουργήθηκε από τέσσερις γυναίκες, την Αναστασία, την Ντίνα, τη Σοφία και τη Φανή. Tα τελευταία χρόνια μοιραστήκαμε –και μοιραζόμαστε- τη ζωή μας σε καθημερινή βάση, φτιάχνοντας μια κοινή πορεία, με κοινές ανησυχίες.

Nτίνα Κούκου: Στόχος μας είναι να προσέχουμε και να εμμένουμε στο ερέθισμα μιας πληροφορίας και η τέχνη μας να αποτελεί μέσο διαμαρτυρίας κι αφορμή για κοινωνική δράση.

 

Ποια είναι τα θέματα που σας απασχολούν ως Ομάδα Ανδρομέδα;

Σοφία Ρούβα: Μας απασχολεί η όλο και εντονότερη παρουσία του φασισμού, η εξάπλωση του ρατσισμού, η φυλετική ανισότητα, ο σεξισμός, η οποιαδήποτε μορφή καταπίεσης της διαφορετικότητας, η ελεύθερη έκφραση της ατομικότητας, δηλαδή το προφανές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο σύνολό τους.

Αναστασία Τσούτση: Ζητούμενό μας να καταπιανόμαστε με κοινωνικοπολιτικά θέματα της εποχής μας.

Nτίνα Κούκου: Με ανθρωπιστικά προβλήματα αιχμής!

 

 

 

 

Πληροφορίες της παράστασης «Εμπόριο»

Συγγραφή έργου/σύνθεση κειμένων: Κοραής Δαμάτης και Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα

Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Κοραής Δαμάτης
Σκηνικά – κοστούμια: Παύλος Ιωάννου

Παίρνουν μέρος αλφαβητικά: Φανή Γρύλλη, Ντίνα Κούκου, Απόστολος Μπαχαρίδης, Σοφία Ρούβα, Αναστασία Τσούτση, Νεκτάριος Φαρμάκης

Φωτογραφίες παράστασης: Χρήστος Κοτσιρέας

 

Πού: Θέατρο Radar, Πλατεία Αγίου Ιωάννη & Πυθέου 93, Σταθμός Μετρό «Άγιος Ιωάννης», τηλ. 210 9769294

Πότε: από 13 Οκτωβρίου έως 21 Νοεμβρίου 2021, κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 19.00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00

Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 13 ευρώ, Φοιτητές / ΑμΕΑ / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ): 10 ευρώ, Kάθε Κυριακή γενική είσοδος: 10 ευρώ, Ατέλειες: 5 ευρώ

Προπώληση: viva.gr

 

Η παράσταση «Εμπόριο» πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Και με την υποστήριξη του Γραφείου του Εθνικού Εισηγητή, κ. Ηρακλή Μοσκώφ, για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, του Υπουργείου Εξωτερικών.

 

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Η Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα, στο πλαίσιο της παράστασης ΕΜΠΟΡΙΟ, διοργανώνει τις Κυριακές 7 και 14 Νοεμβρίου, στο Θέατρο RADAR, ανοιχτές συζητήσεις με το κοινό, μετά το τέλος της παράστασης, διάρκειας μιας ώρας.
Ώρα έναρξης της παράστασης: 7μμ.
Ώρα έναρξης της ανοιχτής συζήτησης: 8.30μμ.

Στις 7 Νοεμβρίου θα συμμετάσχουν:

⦁ Ο Ηρακλής Μοσκώφ, Εθνικός Εισηγητής για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του Υπουργείου Εξωτερικών
⦁ Ο Γιώργος Βανικιώτης, Μέλος της Ομάδας Εμπειρογνώμων για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων (GRETA) του Συμβουλίου της Ευρώπης
⦁ Η Θεοδώρα Γιαννή, Κοινωνική Λειτουργός και Υπεύθυνη της Ομάδας Διαχείρισης του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς για την Προστασία των Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ)
⦁ Η Χρυσάνθη Ζαχάρωφ, Δικηγόρος σε θέματα Εμπορίας Ανθρώπων της Οργάνωσης Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)

Στις 14 Νοεμβρίου θα συμμετάσχουν:

⦁ Η Ντιάνα Μάνεση, Διδάκτωρ κοινωνικής ανθρωπολογίας, ερευνήτρια/ εκπαιδεύτρια στο Κέντρο Γυναίκειων Μελετών και Ερευνών “Διοτίμα”
⦁ Ο Δημήτρης Κοντούδης, Υπεύθυνος Εκπαιδεύσεων για την Α21 στην Ελλάδα
⦁ Η Δρ. Φιόρη Zαφειροπούλου PM O.Π.A., Συντονίστρια Fashion Revolution & SOFFA
⦁ Η Κατερίνα Πάσχου, Ψυχολόγος – Σύμβουλος σε θέματα έμφυλης βίας της Οργάνωσης Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, ΕΣΠ

Τις συζητήσεις θα συντονίζουν τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας Ανδρομέδα.