Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης: «Το έργο “Αγώνας Νέγρου και Σκύλων” ζητάει την απόλυτη συμμετοχή του θεατή»

Βαγγέλης Λάσκαρης: «Είναι όμορφο όταν οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούμε την τέχνη μας για να μιλήσουμε για θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας»
7 Νοεμβρίου 2021
Σίσσυ Τουμάση: «Η παράσταση “This is not Romeo & Juliet” είναι η αποδοχή του μαζί και του παρακάτω»
9 Νοεμβρίου 2021
Βαγγέλης Λάσκαρης: «Είναι όμορφο όταν οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούμε την τέχνη μας για να μιλήσουμε για θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας»
7 Νοεμβρίου 2021
Σίσσυ Τουμάση: «Η παράσταση “This is not Romeo & Juliet” είναι η αποδοχή του μαζί και του παρακάτω»
9 Νοεμβρίου 2021

Ο ηθοποιός Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης στην παράσταση του έργου «Αγώνας Νέγρου και Σκύλων» που σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Σωτηρίου.

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ερμηνεύει τον Καλ στην παράσταση του έργου «Αγώνας Νέγρου και Σκύλων». Ο Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης μιλάει για το έργο του Μπερνάρ Μαρί Κολτές που παρουσιάζεται στο Θέατρο Τζένη Καρέζη σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Σωτηρίου.

 

«Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο γραμμένο το 1979, το οποίο προκειμένου να παιχτεί ολόκληρο στη σκηνή χρειάστηκε να γίνει κόψιμο κειμένου χωρίς ωστόσο να χάσει τον πυρήνα του» λέει ο ηθοποιός Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης.
«Είναι ένα δύσκολο έργο με την έννοια ότι δεν έχει ακριβώς αρχή, μέση και τέλος και επίσης τέσσερις ρόλους τους οποίους θα χαρακτήριζα ρόλους-βουνά.
Το έργο του Μπερνάρ Μαρί Κολτές έχει μικρύνει σε χρόνο ώστε σε 1 ώρα και 45 λεπτά να μπορέσουμε να πούμε την ιστορία των τεσσάρων χαρακτήρων που θα σας εξηγήσω στη συνέχεια. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο έχει ενδυναμωθεί πολύ η δράση, καθώς όταν χάνονται οι λέξεις ο ηθοποιός οφείλει με το σώμα του και την υπόστασή του επί σκηνής να μπορέσει να επεξηγήσει τα χαμένα λόγια, ώστε να καταλάβουν και οι θεατές την υπόθεση του έργου.
Η δουλειά μας, ως ηθοποιοί, ήταν πολύ δύσκολη ωστόσο είχαμε την βοήθεια και την καθοδήγηση του σκηνοθέτη μας Αλέξανδρου Σωτηρίου. Η σκηνοθετική του ματιά εστιάζει στην πάλη του ατόμου για ανεξαρτησία απέναντι στη διαφθορά, τον ρατσισμό και την εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο με σκοπό το κέρδος με στόχο να φτιάξει ένα θέαμα ιδιαίτερα επίκαιρο και ενδιαφέρον για το ευρύ κοινό».

 

Οι τέσσερις ρόλοι του έργου

«Βρισκόμαστε σε ένα γαλλικό εργοτάξιο δημοσίων έργων στην Αφρική, μεταξύ Σενεγάλης και Νιγηρίας» εξηγεί ο Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης. «Οι Γάλλοι έχουν αναλάβει δημόσια έργα και παίρνουν τους ντόπιους ανθρώπους για φτηνά εργατικά χέρια. Αυτό το εργοτάξιο το διοικεί ο Ορν, που είναι ο υπεύθυνος του εργοταξίου τον οποίο ερμηνεύει ο Δημήτρης Ραφαήλος. Το δεξί του χέρι είναι ο Καλ ο δικός μου ρόλος που είναι ο αρχιμηχανικός του εργοταξίου. Ο Ορν τον έχει βάλει εκεί για να κάνει και τις βρομοδουλειές του εργοταξίου. Σε αυτό το εργοτάξιο έρχεται και εισβάλει ο Άλμπουρυ που τον υποδύεται ο Σαμουήλ Ακίνολα, ένας μαύρος άνδρας για να ζητήσει το πτώμα του νεκρού αδελφού του που σκοτώθηκε σε εργατικό ατύχημα. Πολύ γρήγορα μαθαίνουμε όμως ότι τη δολοφονία την έχει διαπράξει ο δικός μου ρόλος.

Στην πορεία ανακαλύπτουμε ότι ο Καλ διαπράττει συνεχώς τέτοιες δολοφονίες και συγκαλύπτεται από τον διευθυντή του. Οι δύο λευκοί άνδρες με διάφορες προφάσεις, αρνούνται να παραδώσουν το νεκρό στον αδελφό του. Τότε ο Άλμπουρυ τους δηλώνει ότι δεν πρόκειται να φύγει από το χώρο τους μέχρι να του δώσουν τον νεκρό για να τον θάψει και από εκεί αρχίζει η δράση του έργου.

Υπάρχει και ο τέταρτος ρόλος, η Λεονή μία γυναίκα με εύθραυστη υγεία που έφερε ο Όρν μαζί του απ’ το Παρίσι με σκοπό να την παντρευτεί, την οποία ερμηνεύει η Ντόρα Μακρυγιάννη. Αυτή η γυναίκα θα είναι και η σύμμαχος του Άλμπουρυ στον αγώνα του για δικαιοσύνη».

 

 

 

 

Ένα βαθιά ουμανιστικό έργο

«Το έργο “Αγώνας Νέγρου και Σκύλων” ζητάει την απόλυτη συμμετοχή του θεατή» συνεχίζει ο Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης. «Σε βάζει στη θέση να καταλάβεις αν είσαι αδύναμος ή δυνατός θεατής, ακόμα και ως αναγνώστης σε κάνει να αναρωτηθείς και να καταλάβεις την ιστορία των ηρώων. Θίγει θέματα όπως ο ρατσισμός, ο φόβος της συνύπαρξης, ο φόβος του ανθρώπου για τον άνθρωπο. Θέματα που απασχολούν τον Κολτές ο οποίος είχε πει ότι δεν γράφω ένα έργο για το ρατσισμό, καθώς όλα αυτά εννοούνται. Στα έργα μου πάντα θα γράφω για τον φόβο προς τον ξένο.

Είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ, μια εμπειρία σε ένα ψυχικό τοπίο με ήρωες που είναι μέσα μας. Η ιστορία τους συμβαίνει μέσα μας. Οι ίδιοι προσπαθούν να βρουν άλλους τρόπους επικοινωνίας, πέρα από τις λέξεις, την γραμματική ή το συντακτικό. Και πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι επικοινωνίας που να ξεπερνάνε φράχτες, έθνη, χρώματα και κοινωνικές τάξεις. Οι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να συνεννοούνται και αυτό το ερευνά ο Μπερνάρ Μαρί Κολτές μέσα από αυτό το σκληρό έργο, το οποίο ταυτόχρονα είναι και βαθιά ουμανιστικό».

 

 

 

Πληροφορίες της παράστασης «Αγώνας Νέγρου και Σκύλων»

Μετάφραση: Σύλβια Κιούση

Σκηνοθεσία:  Αλέξανδρος Σωτηρίου
Σκηνικά: Τζίνα Ηλιοπούλου
Κοστούμια: Λίνα Σταυροπούλου
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Μουσικό-Ηχητικό Περιβάλλον: Νικόλας Χάλαρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Πετροπούλου

Διανομή
Όρν: Δημήτρης Ραφαήλος
Άλμπουρυ: Σαμουήλ Ακίνολα
Λεονή: Ντόρα Μακρυγιάννη
Κάλ: Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης

 

Πού: Θέατρο «Τζένη Καρέζη», Ακαδημίας 3, Αθήνα (στάση μετρό: Σύνταγμα), τηλ. 210 3636144 – 210 3625520

Πότε: από 15 Οκτωβρίου 2021 και κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00.

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 45 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: €18, Μειωμένο: €15 (άνω των 65) και 12 (ανέργων Α.με.Α., φοιτητικό) | με την επίδειξη της αντίστοιχης κάρτας.

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/tzeni-karezi/agonas-negrou-kai-skylon-tou-bernard-marie-koltes/

Στην παράσταση τηρείται αυστηρά το υγειονομικό πρωτόκολλο
Οι εισερχόμενοι στο χώρο θα πρέπει να διαθέτουν έγκυρο, σύμφωνα με το τρέχον υγειονομικό πρωτόκολλο, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης καθώς και αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας (π.χ. ταυτότητα, δίπλωμα). Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.